Noe til besvær

av (forfatter) og Kyrre Haugen Bakke (oversetter).

Pax 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.44 (193 terningkast.)

725 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

57 år gamle George Hall har gått av med førtidspensjon. Han har begynt å bygge et skur i hagen, leser historiske romaner og hører på jazz. Så forteller dattera hans, Katie, at hun skal gifte seg på nytt. Familien er ikke fornøyd med Katies nye ektemann, men Katie prøver å finne ut hva hun elsker mest, Ray, eller måten han behandler sønnen hennes, Jacob, på. Katies bror Jamie er homoseksuell, men dette har han ikke fortalt familien. Da han ikke inviterer kjæresten sin i Katies bryllup, skaper dette bølger i parforholdet. Midt oppi alt bråket som bryllupet forårsaker, oppdager George en mørk flekk på den ene hofta si. Han er sikker på at det må være kreft, og etter den dagen er ikke George heilt seg selv.

Omtale fra forlaget

George Hall har førtidspensjonert seg i en alder av 57 år for å nyte livet. Men så annonserer datteren Katie brått at hun skal gifte seg med kjæresten Ray. Familien er skeptisk. Moren Jean er ergerlig over at all planleggingen bryllupet fører med seg kommer i veien for sidespranget hennes med en av Georges tidligere kolleger. Broren Jamie får problemer når han lar være å invitere elskeren Tony i bryllupet. Og midt i dette kaoset oppdager George en mørk flekk på låret og blir sikker på at han har kreft. I denne atmosfæren av Georges' stigende panikk, Jeans lykksalige sidesprang, Katie og Rays uavklarte forhandlinger, og Jamies selvbedrag, skyter handlingen fart med hysterisk morsomme scener og høyt tempo. Men her er også intenst smertefulle øyeblikk når George ikke kan tøyle fortvilelsen og redselen. Kjærlighet, samliv og familie står i fare, konfrontert med redselen for ensomhet, galskap og død. "Noe til besvær" er en klassisk komedie der alt må gå i stykker før alt kan bli bra. Haddon viser med dette at suksessen med "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" ikke var et engangsfenomen.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788253029887

EAN 9788253029887

Språk Bokmål

Sider 435

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 79 63 21 6 2

Bokomtaler

George har blitt førtidspensjonert og alt ligger til rette for en behagelig tilværelse, hvor han kan dyrke sine interesser i full harmoni med seg selv og sine omgivelser. Han og kona Jean har det svært godt sammen, tror han ...

Sammen har de barna Katie og Jamie, som for lengst har flyttet hjemmefra. Vi følger familien Hall i ukene før Katies bryllup. Skjønt hvorvidt det blir bryllup når det kommer til stykket, er lenge et åpent spørsmål. Ingen i familien kan for øvrig fordra hennes utkårede - Ray - som anses som for enkel og lite intellektuell. Katie selv lider store kvaler; elsker hun virkelig Ray, er hun betatt av ham fordi han er så flink med sønnen hennes eller er hun mest av alt bare ute etter å ergre foreldrene gjennom sitt valg av ektemann?

Jamie er homse. Dette er et ikke-tema i familien, og han klarer ikke helt å bestemme seg for om han skal ta med seg kjæresten Tony i bryllupet. Usikkerheten rundt dette fører til at Tony gjør det slutt, og Jamie er helt knust i kjærlighetssorg.

George oppdager samtidig hudforandringer på hoften sin, og er overbevist om at han har kreft. Dette kombinert med andre avsløringer, bringer ham inn i en eksistensiell krise. Uten å røpe mer av alle forviklingene som oppstår underveis, er det imidlertid betimelig å stille spørsmålet: kan det bli verre?

Historien er fortalt med bøttevis av engelsk humor og varme, og innblikkene i Georges´ katastrofe-tanker er rett og slett fornøyelige. Dette er en bok det er komplett umulig å legge fra seg når man først har begynt, og jeg er ikke i tvil om hvilken bok som blir den neste for mitt vedkommende; "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" av samme forfatter ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg hadde lest Mark Haddon tidligere, den fantastiske boken "Den merkelige hendelsen med hunden den natten". Så fant jeg "Noe til besvær" og plukket den med. Denne boken er minst like bra som den første jeg leste av ham. Språket flyter lett og bærer historien godt fram. En god oversettelse, Kyrre Haugen Bakke har stått for den.

Det er noen detaljerte bekrivelser som jeg leste med en pute foran øynene, men det er fordi jeg ikke er å glad i blod og gørr, eller oppkast. Litt pysete. Utrolig levende beskrivelser da, det skal Haddon ha. Det er så du kjenner lukten og hører lyden. Samtidig får han til en varsomhet som jeg liker vedig godt. Eksempel, mor i familien står midt i livet og midt i noen dilemmaer og Haddon skriver: "Kanskje hun ønsket seg for mye. Kanskje alle ønsket seg for mye nå for tiden. Vaskemaskin med tørketrommel. Bikinifigur. Følelsene man hadde da man var enogtyve."

Jeg synes det er riktig det som står foran på min utgave: En morsom, underholdende og klok roman". Passer godt til strandliv og hytteliv og ferietid og slikt. Lett å lese, lett å like.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En dag oppdager 57 år gamle George en mystisk flekk på hofta. Det er selvsagt kreft. Så baller det på seg. Datteren Katie skal gifte seg med en mann hverken George eller kona Jean er særlig begeistret for, sønnen Jamie er homofil, og George er litt bekymret for om han kommer til å ha med seg kjæresten Tony. Oppi alt dette er Jean utro med Georges tidligere kollega David.
Det er forviklinger på høyt plan med masse humor om til dels alvorlige temaer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den første boken jeg leste av Haddon var The Red House som, i likhet med Noe til besvær, handler om en heller dysfunksjonell familie og samspillet de i mellom og med andre. For meg var ikke førstnevnte bok en favoritt. Den manglet humoren som gjør at jeg har sansen for tragiske famliliehistorier. Noe til besvær har dette helt til fingerspissene og jeg tok meg i å humre over skildringer så triste og absurd at det ble morsomt på en galgenhumoristisk måte. Folk som liker Aarto Pasilina vil elske denne boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En morsom men også nær og sår bok. Spennende og vanskelig å legge ifra seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å elske noen vil si å ta sjangsen på at noen kommer å kødder til det velordnede livet ditt...

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Og Ian gav ham enda en bjørneklem som Jamie nå skjønte var en kristen klem, ikke en ekte en.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tilværelsen fungerer dårlig om du ikke får tenkt over den en gang i blandt...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var ikke meningen at mennesker skulle legges på boks og sendes gjennom luften ved hjelp av viftedrevne raketter. [fly]

Godt sagt! (3) Varsle Svar

In truth, Jamie just wanted him to say, You're absolutely right. But Tony had never said that, to anyone, about anything. Not even when drunk. Especially not when drunk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.


Godt sagt! (35) Varsle Svar

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Folk spør meg hele tiden om hvem som er min yndlingsforfatter, jeg svarer "hæ?" og innser at jeg aldri ser frem til at en eller annen bok blir utgitt av nettopp DEN forfatteren. Dette er jakten på h*n som skal gi meg forventninger ved hver utgivelse (hvis død, ved hver nyoppdagede), samt gi meg lyst til å lese den samme boken om igjen.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøkene jeg leste i 2011 i kronologisk rekkefølge. Tilsammen 28425 sider, og 270 timer og 21 minutter lydbok. Et bra leseår.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her samlar eg dei bøkene eg har i bokhylla mi. På denne måten kan eg sjølv få oversikt over kva eg har lese og kva som bør lesast før eg tar av hos bokhandlaren. Pensumbøkene tar eg ikkje med;)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Brick Lane" av Monica Ali
 • "Om skjønnhet" av Zadie Smith
 • "Hundehode" av Morten Ramsland
 • "Juliet, naked" av Nick Hornby
 • "Vill ni åka mera? - roman" av Selma Lønning Aarø
 • "Moral for vakre piker" av Alexander McCall Smith
 • "Slam" av Nick Hornby
 • "En rekke avbrutte forsøk" av Selma Lønning Aarø
 • "Sjiraffens tårer" av Alexander McCall Smith
 • "Utskudd" av Sadie Jones
 • "Tordengudens sønn" av Arto Paasilinna
 • "På vei til en venn - roman" av Niels Fredrik Dahl
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver