Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
'Funny, touching and unpredictable' Jojo MoyesEleanor Oliphant has learned how to survive - but not how to liveEleanor Oliphant leads a simple life. She wears the same clothes to work every day, eats the same meal deal for lunch every day and buys the same two bottles of vodka to drink every weekend.Eleanor Oliphant is happy. Nothing is missing from her carefully timetabled life.
Except, sometimes, everything.One simple act of kindness is about to shatter the walls Eleanor has built around herself. Now she must learn how to navigate the world that everyone else seems to take for granted - while searching for the courage to face the dark corners she's avoided all her life.Change can be good. Change can be bad. But surely any change is better than... fine?
Forlag HarperCollins
Utgivelsesår 2017
Format Heftet
ISBN13 9780008195939
EAN 9780008195939
Språk Engelsk
Sider 400
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Eleanor mener selv at hun har det helt fint, selv om kollegene ler av henne, moren skremmer henne, og det sosiale livet hennes er fraværende.
Hun bruker alltid de samme klærne på jobb. Skoene har borrelås. Lunsjen er alltid den samme, og hver helg konsumerer hun to flasker vodka.
Etterhvert får vi innblikk i hva som har skjedd med Eleanor. Det er dypt tragisk, men hun har det jo helt fint. Hun tror til og med at hun har funnet mannen i sitt liv.
Både fornøyelig, trist, og nydelig. Anbefales!
Eg blir litt skremt når det står verdenssensasjon på framsida. Det plar bety "Gå forbi". Men denne blei eg lokka til å lese. Og eg innrømmer det, eg blei glad i Eleanor Oliphant ganske fort. Forfattaren får godt fram ei kvinne som har gjort sitt aller beste for å fungere i ei verd der ingen har lært henne kodene. Ho er pedantisk og manglar mykje når det gjeld sosial kompetanse.
Etter kvart kjem vi meir under huden på henne og skjønar at det er eit mørke der som ho fortrengjer med vodka. Så dukkar IT-Raymond opp, ein gamal mann fell om på gata og Eleanor må forholde seg til så mykje som ho ikkje kan kodene til.
Det største minuset er at boka er altfor lang og at vi ligg før forfattaren i å forstå kva som skjer. Dette kunne vore unngått med å strame opp boka. Litt meir i bloggen min
«Du er en dyktig medarbeider, Eleanor,» sa han. «Hvor lenge har du vært her nå- åtte år? « « Ni,» sa jeg. «Ni år, og du har aldri vært syk en eneste dag. Det kaller jeg ekte engasjement, skal jeg si deg. Det er ikke enkelt å finne nå for tiden.» «Det er ikke engasjement,» sa jeg. «Jeg har ganske enkelt et robust immunforsvar og ingen å reise på ferie med.» Mange av oss har sterke og uforglemmelige leseropplevelser om Elling. Her fant jeg hans kvinnelige alter ego - på sett og vis og mange måter. Sorgmunter blir den beskrevet som. Jeg vil heller kalle den «mørkmunter.» Hennes brutale opplevelser fra barndommen blir sakte rullet opp i løpet av romanen , mens vi følger hennes noe spesielle væremåte - i beste Elling-stil . Skildret med stor varme og kjærlighet! Nydelig sommerlektyre, anbefales !
Denne boka lå veldig lenge på hylla og i "skal leses"-lista før jeg faktisk leste den. Den var solgt inn via blurb osv. som en lettbeint, litt humoristisk bok. Den er alt annet enn dette. Det er en sterk bok, en bok om ei kvinne som lever mot alle odds, men som på sitt vis er redd for livet og alt det innebærer. En liten hendelse skjer som får henne til å gjøre noe uventet og plutselig begynner ballen å rulle.
Boka handler om å overleve traumer, om forskjellen på å leve og å overleve og hvor viktig det er rett og slett å være snill. Når andre begynner å vise Eleanor vennlighet innser hun at det går an å møte mennesker som bryr seg om deg, er glad i deg og faktisk interessert i å bli kjent med deg. Denne opplevelsen får store konsekvenser.
Ikke tro på alt snakket om at boka er så morsom eller at den er forsøkt solgt inn så lettbeint - dette er en oppriktig god bok. Da jeg først begynte syns jeg den var enten oversatt eller skrevet veldig gammeldags, men jeg forsto raskt at det var meninga. Fordi Eleanor er litt eksentrisk.
Akkurat dette er bokas store styrke - den går inn i hodet på en person som fra utsiden kan se latterlig eller patetisk ut, og viser med varme hvordan Eleanor tenker. Og ikke minst hvorfor. Kanskje sitter man også igjen med litt mer forståelse for dem som er litt annerledes og ikke passer helt inn i formen samfunnet har skapt?
Er det EN bok som har "fulgt etter meg" som et mareritt og dukket opp "overalt" i hele år, må det nok være Eleanor Oliphant har det helt fint av Gail Honeyman.
Helt siden årsskiftet 2017/2018 har jeg sett mye til den, i hvert fall på Goodreads der "alle" leste den "etter tur" gjennom året. Så er lei av å se den boka hele tiden, må jeg innrømme. Men sånn er det med noen bøker. Noen stikker seg ut mer og oftere enn andre. Det gjorde i hvert fall denne.
Alvorspreget med mørk humor
Dette er en bok preget av alvor blandet med mørk humor. Man vet aldri med Eleanor Oliphant, for hun er dønn ærlig i enhver situasjon. Eleanor Oliphant har det helt fint er om Eleanor som har det alt annet enn fint. Det er bare noe hun "tror" og liker å "tro". Hun har et helt vanlig liv med jobb og sine faste rutiner. Guttene ser ikke hennes vei, og hun er ikke den som forventer noe av livet eller av andre. Hun bare kjører sin egen stil og lever i skyggen av andre. Men det virker ikke å bry henne. En dag blir hun kjent med Raymond da de hjelper en mann på gata som har falt om, og får ham fraktet til sykehus. På grunn av ham skaper de et bånd sammen, og blir venner. Noe Eleanor ikke er vant til for hun har levd mange år i ensomhet. Ensomhet er et tema som er tabu å snakke om, men det har blitt mer tatt opp i dagens aviser og medier. Det finnes også mange forskjellige typer form for ensomhet. Noen er alene og kjenner ikke noen og andre kjenner seg ensom også sammen med andre.Folk har også forskjellige måter å takle det på. Derfor er det også viktig at temaet blir tatt opp i bøker. Det er et aktuelt tema, som ikke bare de gamle strever med, men også mange unge. Det er vanskeligere å ta kontakt med hverandre i dagens samfunn fordi vi blir fort distrahert av det ene og det andre, og for mange er det dessverre sosiale medier, og Internett som opptar tiden for noen, istedet for å være sosial. Hadde vært lettere å være sosial hvis man kjente noen, men bare det å bli kjent med noen er ikke det enkleste her i verden. Folk er komplekse, også Eleanor.
Eleanor har hatt en traumatisk oppvekst. Derfor har hun fortrengt mye av det hun har opplevd, og foretrekker sitt eget selskap og egne rutiner. Men ting blir litt lettere da hun som nevnt tidligere treffer på Raymond. De to blir gode venner, og han er flink til å ta henne med på ting, slik at hun ikke konstant sitter hjemme som før. Kommer Eleanor til å finne seg selv og blomstre i omgivelsene eller vil hun sitte fast i sine egne rutiner for resten av sitt liv? Vil hun våge å se tilbake på fortiden, og være den hun er, og åpne seg for andre?
Spesiell hovedrolle som kjører sin egen stil
Liker hovedkarakteren Eleanor som sier det som det er, og bruker mye mørk humor. Hun har sin faste jobb og faste rutiner og forventer ikke noe mer. Hun tror ikke hun er en av de som blir forfremmet, eller kommer videre i livet, hverken på jobb eller privat. Hun tar ting som det kommer, og er bare henne. Selv om dagene er monotone og av og til vanskelige, prøver hun ikke å la det styre over seg. Hun lar livet gå sin vante og trygge gang. Hun lar ikke omgivelsene styre henne.
Dette kunne ha blitt en bra bok, og muligens en bok for meg også, men her tok skrivemåten mye av gleden vekk fra min del. Det som kunne være en seriøs og god roman, ble revet bort med en "chic-lit" aktig tone som jeg virkelig ikke kan fordra. Ser ikke på boka som en typisk chick-lit bok, men selve skrivestilen minnet meg altfor mye om det, og det er en skrivestil som jeg virkelig ikke liker av mange grunner. Tonen blir for heseblesende, oppkavende og damete. En slik skrivestil klarer jeg ikke å ta seriøst, dessverre, og det føltes malplassert i en slik type roman som kunne ha vært så mye bedre.
Fortellerstemmen ødelegger for mye
En grei bok der og da, og som tar opp et aktuelt tema som rammer flere enn det vi er klar over. Men her var det fortellerstemmen som ødela både gleden og overraskelsene, for det ble for heseblesende og forutsigbart for min del. Derfor klarte jeg ikke helt å engasjere meg. Det ble desssverre tvangslesing mot slutten. Boka prøver også hardt å overraske, men mislykkes.
Skuespiller Reese Witherspoon har en egen bokklubb så vidt jeg vet. Har lest noen andre bøker hun har vært begeistret for. Jeg er ingen fan av henne som skuespiller og har heller ikke noe i mot henne personlig, men vi har ikke samme lesesmak. Hun har også kjøpt filmrettighetene til denne boka, og det er ikke første gang hun har kjøpt filmrettigheten til en bok.
Fra min blogg: I Bokhylla
Hva er det folk ser i denne boka? Den var simpel og dårlig skrevet. På linje med "et helt halvt år". Kjempepopulær, men med lite av substans.
Dette er en bok for de som liker en eksentrisk hovedperson! Og at den balanserer mellom humoristisk og hjerteskjærende.
Eleanor lever et veldig strukturert og enkelt liv. En ensom tilværelse. Hun har ingen venner, men går på jobb hver dag, og drikker vodka alene hver helg. Men vi skjønner gjennom telefonsamtalene med moren, og små glimt av fortiden at hun har opplevd noe grusomt. Denne nerven holdes gjennom hele boken.
Eleanors måte å observere og reflektere over situasjoner gjør boken morsom og uforutsigbar. Og selvfølgelig skjer det noe som får hverdagen ut av balanse, og setter i sving den ene begivenheten etter den andre.
Helt glimrende underholdning! Kanskje en readalike til Et helt halvt år av Jojo Moyes.
Dette var en bok jeg gledet meg til å lese fordi den hadde fått så gode tilbakemeldinger. Jeg ble skuffet. Bokens tema er alvorlig, men jeg synes ikke forfatteren klarer å beskrive det. Det hele blir for platt, for overfladisk. Der de gode historiene er «show, don’t tell» ble det i denne boken for mye «tell» og for lite av «show».
Koste meg masse med denne. Mye humor men også trist. Feelgood. Håper det blir en film, da skal jeg se den.
"Kan jeg spandere noe å drikke?" brølte mannen, for å overdøve neste sang. (--)
"Nei takk," sa jeg. "Jeg vil ikke ta i mot noen drink fra deg, for da blir jeg forpliktet til å kjøpe en til deg til gjengjeld, og jeg er redd jeg rett og slett ikke er interessert i å tilbringe tiden det tar å drikke to drinker i ditt selskap."
He wasn’t using a knife, but held a fork in his right hand like a child or an American.
I stared at the floor. Did I ... did I look like the kind of person who ought to be avoided in a game of bus seat selection? I could only conclude, in the face of the evidence, that I did. But why?
When the silence and the aloneness press down on me, crushing me, carving through me like ice, I need to speak aloud sometimes, if only for proof of life.
I yearned for that brief, sharp feeling I get when I drink - a sad, burning feeling - and then, blissfully, no feelings at all.
Hvis noen spør deg hvordan du har det så er det meningen at du skal svare HELT FINT. Det er ikke meningen at du skal si at du gråt deg i søvn i går kveld fordi du ikke hadde snakket med noe menneske på to hele dager. FINT skal du svare.
Stemmen inni mitt eget hode - min egen stemme - var faktisk ganske fornuftig og rasjonell, hadde jeg begynt å skjønne. Det var mammas stemmne som hadde stått for all fordømmelsen, og oppmuntret meg til å gjøre det samme. Jeg hadde begynt å sette pris på min egen stemme, mine egne tanker. Jeg ville ha flere av dem. De fikk meg til å føle meg vel, rolig til og med. De fikk meg til å føle meg som meg.
Animals, birds and insects can provide such useful insights. If I'm ever unsure as to the correct course of action, I'll think, 'What would a ferret do?'or, 'How would a salamander respond to this situation?' Invariably, I find the right answer.
Naturally, I had been about to pour it all over myself but, just in time, had read the warning printed on the paper cup, alerting me to the fact that hot liquids can cause injury. A lucky escape, Eleanor! I said to myself, laughing quietly.
There was no window, and a framed print on the wall (a vase of roses, made using a computer by someone who was dead inside) was more offensive to the eye than a bare wall.
Bokklubben er opprettet for tidligere studenter ved American University i Washington, DC, hvor jeg studerte på 1980-90-tallet. En professjonell leder presenterer hver tredje måned tre aktuelle bøker som medlemmene kan stemme over. Det er lagt vekt på at bøkene tar for seg temaer som kan føre til diskusjon blant leserne. I min tid som medlem har både romaner og sakprosa i stor grad tatt for seg USAs problematiske forhold til minoriteter. Noen få titler er skrevet av ikke-amerikanere.
Som det framgår av listen nedenfor finnes noen av bøkene i norsk oversettelse. Selv synes jeg det har vært enkelt å få tak i bøkene gjennom norske bokhandlere.
(Opprettet 11.8.2021, sist redigert 23.1.24).
Spesiell hovedperson vokst opp alene i naturen.
Hjerteskjærende oppveksthistorie.
Et mord- hvem er den skyldige?
Naturbeskrivelser og tett forhold til naturen
Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.
*Oppdateres stadig
Bøker som jeg syns har vært lærerike, nyttige eller trøstende å lese i en periode i livet mitt hvor alt kan virke forvirrende og frustrerende.
Fantasy
1. Classic fantasy: Robin Hobb - "Assasin´s Apprentice"
2. Magic school: J. K. Rowling - "Harry Potter And the Half-blood Prince"
3. Necromancers
4. PTSD: Tahereh Mafi - "Shatter me"
5. Dragons
6. Fairytale (retelling)
7. Grimdark: Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane»
8. Ghosts: Charles Dickens - "A Christmas carol"
9. Uncommon fantasy creatures: Terry Pratchett - "The light fantastic" (example: druids and trolls rarely appear in books, the sentient Luggage, and so forth)
10. Shapeshifters: Sarah J. Maas - "Empire of storms"
11. Gods: Terry Pratchett - "The colour of magic"
12. Animal companions: Philip Pullman - "The Amber Spyglass"
13. Maternal heritage
14. Set in our world: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
15. Witches: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
16. Magical Law Enforcement: Ben Aaronovitch - "Rivers of London"
17. Thief: Leigh Bardugo - "Six of crows"
18. Pirates
19. Portal Fantasy: Philip Pullman - "The Subtle Knife"
20. Warrior: Lian Hearn - "I lys av månen"
Sci-fi
1. On a different planet: Ursula le Guin - "Left hand of darkness"
2. Utopia: Ursula le Guin - "The dispossessed"
3. Space ship: Stanislaw Lem - "The star diaries"
4. Steampunk
5. Time Travel: Diana Gabaldon - "Outlander"
6. Artificial Intelligence pov
7. Proto Sci-fi
8. Hive
9. Alien
10. Virtual reality
11. Super powers: Jessica Townsend - "Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow"
12. Science
13. Replicate
14. Space colonization
15. Mecha
16. Space creatures/beasts
17. Teleportation: Madeleine L´engle - "A wrinkle in time"
18. Space western
19. The moon: N. K. Jemisin - "Stone sky"
20. Invasion
Generic
1. Satire: Terry Pratchett og Neil Gaiman - «Good Omens»
2. Under 500 pages: Dag Solstad - "Genanse og verdighet" (eller må det også være fantasy i denne kategorien?)
3. Over 800 pages: Sarah J. Maas - "Kingdom of Ash"
4. Novella: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in scarlet"
5. Finish a series: Lian Hearn - "Barn av Otori" "
6. Mental health: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint"
7. Disability
8. Published before 1991: Sir Arthur Conan Doyle - "The Sign of the Four"
9. Set in Africa
10. Library: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn"
11. By a woman of color: N. S. Jemisin - "The obelisk gate"
12. One word title: Neil Shusterman - "Scythe"
1. Book published in 2019: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
2. Author you’ve never heard of: Jo Walton - "Amongst others"
3. A book you’ve read before: Philip Pullman - "The Subtle Knife"
4. Book with a strong female lead: Sarah J. Maas - "Queen of shadows"
A play
A book set in Southern USA: Jesmyn Ward - "Det som reddes kan"
A memoir on someone you admire
8. Set in the Victorian Era: Sir Arthur Conan Doyle - "A story of four"
10. A plant on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
11. Published the year you graduated school: Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane» (2010)
12. A graphic novel: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
14. An ugly cover: Terry Pratchett - "The light fantastic"
15. A teen as the main character: Madeleine L´engle - "A wrinkle in time"
16. The re-telling of a well-known story: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn" (skriver i forordet at boka er inspirert av/bevisst ligner på "The sign of the four" av Sir Arthur Conan Doyle, men denne er satt i en mer moderne setting)
17. Set during a holiday: Charles Dickens - “A Christmas carol”
18. Book picked out by someone else: Dag Solstad - "Genanse og verdighet" (plukket ut av bibliotekaren som anbefalt + påpekt av to bokelskere som første Solstad-bok jeg burde lese)
20. A book about time-travel: Diana Gabaldon - "Outlander"
21. A title starting with the letter “J”: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
22. Fantasy novel: Jessica Townsend - "Wundersmith - the calling of Morrigan Crow"
True crime novel
A self-published book
25. The name of a color in the title: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
26. A one word title: Neil Shusterman - "Scythe"
28. A book that discusses mental health: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint"
29. A book published by HarperCollins: Tahareh Mafi - "Shatter me"
30. An author who uses initials: J. K. Rowling - "Harry Potter And the Half-Blood prince"
31. A book that everyone’s talking about: N. K. Jemisin - "The stone sky"
33. A book about a cult: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in scarlet"
35. A sports related book: Kathy Reichs - "Flash and bones"
36. A humorous novel: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens"
38. An allegorical book: N. K. Jemisin - "The obelisk gate" (hele serien er allegorisk og handler om rasisme og diskriminering)
39. Military Related: fiction or non-fiction: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
40. A character that is an immigrant: Johannes Anyuru - "De kommer til å drukne i sine mødres tårer"
A book suggested by someone else in the challenge
A family member’s favourite book
43. A children’s book: Philip Pullman - "The book of Dust - La belle sauvage"
44. An author who uses a pseudonym: Lian Hearn - «Barn av otori»
45. A “beach read”: Kathy Reichs - "Spider bones"
47. Set in a country you’ve visited: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
48. Set in a post-apocalyptic world: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
49. A speed read: Terry Pratchett - "The colour of magic"
50. A fairy tale: Kelly Barnhill - "The girl who drank the Moon"
52. An audiobook: Charles Dickens - “A Christmas carol” (har lest denne to ganger i år, mener derfor den kan gå to ganger på lista)
A book becoming a movie in 2019: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens" (ble riktignok TV-serie, ikke film, men det er jo slik det fungerer i dag)
A book that makes you nostalgic: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Half-Blood Prince»
A book written by a musician (fiction or non-fiction)
A book you think should be turned into a movie: Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
A book with at least one million ratings on Goodreads: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
A book with a plant in the title or on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
A reread of a favorite book: Philip Pullman - "The subtle knife"
A book about a hobby: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
A book you meant to read in 2018: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
A book with an item of clothing or accessory on the cover: Neal Shusterman - «Scythe»
A book inspired by mythology, legend, or folklore: Diana Gabaldon - "Outlander"
A book published posthumously: Robert Jordan / Brandon Sanderson: "A Memory of light" (RJ døde før denne siste og et par av de andre bøkene i hans monumentale serie Wheel of time" var ferdigstilt. Han hadde dog skrevet en god del notater og også fortalt sin kone hva som skjedde med flere av karakterene, dette ble utgangspunktet for Sandersons ferdigstillelse)
A book you see someone reading on TV or in a movie: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time» (leses av karakteren Sawyer i TV-serien LOST)
A retelling of a classic
A book with a question in the title
A book set on a college or university campus: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn" (Torre Cesme er en utdanningsinstitusjon for healere)
A book about someone with a superpower: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
A book told from multiple character POVs: Ursula le Guin - «Left hand of darkness»
A book set in space: Stanislaw Lem - "The star diaries"
A book by two female authors: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
A book set in Scandinavia: Lars Mytting - "Søsterklokkene"
A book that takes place in a single day: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
A debut novel: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint" (2017)
A book that’s published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
A book featuring an extinct or imaginary creature: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
A book recommended by a celebrity you admire
A book with “love” in the title
A book featuring an amateur detective: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet" (denne vil nok en del være uenige i, Holmes er tross alt "consulting detective" men har ingen formell kompetanse innen feltet såvidt man finner ut)
Abook about a family: Jan Roar Leikvoll - "Fiolinane"
A book written by an author from Asia, Africa, or South-America: Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist"
A book with a zodiac sign or astrology term in the title:
A book that includes a wedding: Lian Hearn - "I lys av månen'
A book by an author whose first and last names start with the same letter: Philip Pullman - «The Amber Spyglass»
A ghost story: Charles Dickens - "A Christmas carol"
A book with a two-word title: Jo Walton - "Among others"
A novel based on a true story: Kathy Reichs - "Flash and bones"
A book revolving around a puzzle or game
Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Leigh Bardugo - Six of Crows (prompt: "A book involving a heist" from 2018)
Advanced
A “cli-fi” (climate fiction) book: Tahereh Mafi - "Shatter me"
A “choose-your-own-adventure” book
An “own voices” book: Johannes Anyuru - «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»
Reading a book during the season it is set in: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
A LitRPG book
A book with no chapters / unusual chapter headings / unconventionally numbered chapters: Terry Pratchett - "The colour of magic"
Two books that share the same title (1)
Two books that share the same title (2)
A book that has inspired a common phrase or idiom (e.g. Big Brother from “1984”)
A book set in an abbey. Cloister, monastery, vicarage, or convent: Philip Pullman - «La Belle Sauvage - Støvets bok 1» (ikke hele boka)