Memory of light

wheel of time 14

av (forfatter) og Brandon Sanderson (forfatter).

2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.32 (41 terningkast.)

83 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Se på denne utgaven hos amazon.com Kjøp boka hos ark.no

Bokdetaljer

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9780765325952

EAN 9780765325952

Genre Fantasy

Språk Engelsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 17 2 1 1 0

Bokomtaler

For eit par dagar sidan vart eg ferdig med Memory of light, den siste boka i Robert Jordans (og Brandon Sandersons) fantastiske fantasyserie "the Wheel of Time". Dette var den første store bokromansen min, og eg har vore bergteken sidan eg plukka med meg den første boka "Flukten frå Emondsmark" for 12 - 13 år sidan, berre fordi framsideillustrasjonen var stilig. Opp gjennom åra har dette truleg vore dei bøkene eg har lese oppatt flest gongar, og dei har vore drøfta og analysert, utallige timar i godt selskap.

No er eventyret over. Og ein sitter igjen med ein vemodig følelse av tomleik. Var dette alt? Ein kan vel likevel ikkje klage på lengda på serien, for med 14 bøker på til saman 12000 sider dette ein av dei største fantasyseriane som er skrive. At bokserien i det heile vart fullført etter Jordans død i 2007 er noko dei fleste av Wheel of Time tilhengarane setter stor pris på.

At Brandon Sanderson tok over roret etter Jordan har både gode og mindre gode sider ved seg. Av dei mindre gode sidene kan det nemnast at det ikkje er alle karakterane han klarer å fremstille autentisk. Tidvis får ein inntrykk av at karakterane oppfører seg som dei gjorde i starten av serien, uten tanke på den utvikklinga dei har gått igjennom. Dette vert illustrert gjennom fordommar og haldningar som ikkje er truverdige.

Eit anna problem er farten på boka. Jordan skreiv omstendeleg, og det er mange som hevdar at han på eit visst punkt i serien (rundt bok 7 eller 8) gjekk seg vill i sin eigen verden - at plottet nesten ikkje gjekk fremover. Andre meinte at det kanskje vart vel mykje skildringar av dei politiske intrigene og stridane og ikkje minst kniplingar. Likevel føler eg at dette er viktige trekk ved Jordan si skriving, og ein av grunnane til at nettopp denne serien framleis står så sterkt hos meg. Jordan var ein utrulig dyktig verdensbyggar, og få om nokon har klart å gjere det same. Sanderson har dratt proppen ut av badekaret. Han har som mål å fullføre bøkene, og dette går ein del på bekostning av fortellinga. Det er også ein del raude tråder som vert vekke eller ikkje nøsta opp i alt hastverket.

Sanderson er også ein tilhengar av deus ex machina, noko som ikkje heilt står i tråd med WoT universets strukturelle og avgrensa magisystem. Når alt ser som svartast ut, så går det likevel bra, sjølv om vi lesarar kanskje føler at dette vert for lettvint, vi veit nemleg kva som er mogeleg ;)

Sanderson står sterkt når det kjem til sekundære hovudpersonar som Jordan ikkje har nytta mykje tid på. Eg er også i stuss om Robert Jordan kunne klart å ta livet av ein einaste av sine elskede hovudpersonar. Ja også har vi jo fått ei avrunding på heile eventyret =)

Vel, kva kan ein seie om Memory of light. Dei to føregåande bøkene har tydeleg bygd opp mot Tarmon Gai'don - den siste striden mellom det vonde og det gode - og her kjem den. Alt frå starten av boka brakar det laus. Trollokar og Mørkefrender angriper hardt. Dei gode er sjølvsagt underlegne, alt anna ville vel vore urealistisk og ikkje i tråd med rettningslinjene for episk fantasy. Likevel har dei gode ein del ess i ermet. Det som er fasinerande er at dei vonde også har sine ess, noko som tidlegare ikkje har vore heilt tilfelle (ein har ofte snakka om "stupid evil"), noko som gjer spenninga meir intens enn tidlegare.

Krig og herjing går føre seg stort sett gjennom heile boka, og vi vert drivne til å lese vidare, for håpet om ein lukkeleg slutt er heile tida til stades sjølv om det stadig ser mørkare ut. Spørsmålet om kva som er ein lukkeleg slutt er også eit viktig aspekt som dukkar opp i boka, og vi får fleire ulike visjonar om kva som kan skje. Vil verda verte ein betra stad om dei gode sigrar? og er det berre vald og elende som er i vente om dei vonde sigrar?

Sjølv om dette er ei mykje dystrare bok enn dei føregåande, finner vi også ein del av den samme lune humoren som alltid har vore til stades i serien. Særleg gjelder dette kjønnsrollemønsteret. Den generelle interaksjonen mellom menn og kvinner er like naiv som alltid og ein kan ikkje anna enn å more seg over den. At det i det heile vert født barn i WoT universet er eit under, eg misstenkjer at dei kjem med storken. Interaksjonen mellom ein del av karakterane er også svært lattervekkande.
Ein finner også ein del rørande augeblikk i boka, og eg må ærleg innrømme at eg fleire stader satt med ein klump i halsen.

Kva kan eg seie om slutten utan å røpe for mykje. Vel, etter mitt syn er den ikkje tilstrekkeleg. Dei siste 100 sidene av boka gjekk for fort unna, og det vart nytta nokre enkle løysingar. Fleire underplot vart ikkje konkludert, og ein vart sittande igjen med ein del spørsmål og ein del irritasjon. Memory of light burde hatt ein epilog på eit par hundre sider.

Men dette er vel eit problem som går igjen i dei fleste bokserier i genren episk fantasy. Både J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre og Brandon Sandersons eigen serie, Mistborn, har noko uferdig over seg. Slutten vert ikkje tilfredsstillande for lesaren. Likevel må vi vel tenkje oss at det ikkje er korleis fortellinga ender som i bunn og grunn er det viktig for serien, men vegen frem mot slutten. Om ein ser Wheel of Time i eit slikt lys kan eg ikkje anna enn å seie at det har vore ei fantastisk lesing, og ei reise eg gjerne tek ein annan gong.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jaja... alt tar slutt, også Wheel of Time. Har ventet på avslutning av serien i årevis og "leser" / hører den ferdig på noen dager. Endelig er "the final battle" over og det endte jo godt...men for hvem ;-)
Trenger vel ikke å si at denne boka er et "must" for alle som har fulgt de 13 andre bøkene, samt ekstra historier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slutten på en elsket serie. Jeg har fulgt denne serien siden 1998 og jeg føler nesten at jeg kjenner personene i bøkene, i hvertfall hovedpersonene. Jeg syntes det ble gjort en god jobb med bøkene etter Jordans død og er veldig glad for at serien ble fullført.

Når det gjelder siste boka syntes jeg trådene ble flettet bra sammen og er godt fornøyd med slutten. Jeg kommer garantert til å lese dem igjen! Jeg anbefaler også å høre dem på lydbok på engelsk, de er meget godt lest inn.

Anbefaler hele serien! Les den hvis du liker High-fantasy og ikke har noe i mot et stort persongalleri.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

He could cut a Trolloc in half with a gateway at three hundred paces, and summon fire from inside Dragonmount itself, and he still wanted to carry a sword. It was, she decided, a male thing.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

"Only Perrin grew up," Rand said. "Mat and I have simply learned to pretend to be grown up." He hesitated. "Mat did not learn it so well."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

I'm usually pretty good at staying alive. I've only failed one time that I can remember, and it hardly counts.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"All men are ignorant, Aes Sedai," Androl Said. "The topics of our ignorance may change, but the nature of the world is that no man may know everything."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Loial, son of Arent, son of Halen had secretly always wanted to be hasty.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

A book becoming a movie in 2019: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens" (ble riktignok TV-serie, ikke film, men det er jo slik det fungerer i dag)
A book that makes you nostalgic: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Half-Blood Prince»
A book written by a musician (fiction or non-fiction)
A book you think should be turned into a movie: Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
A book with at least one million ratings on Goodreads: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
A book with a plant in the title or on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
A reread of a favorite book: Philip Pullman - "The subtle knife"
A book about a hobby: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
A book you meant to read in 2018: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
A book with an item of clothing or accessory on the cover: Neal Shusterman - «Scythe»
A book inspired by mythology, legend, or folklore: Diana Gabaldon - "Outlander"
A book published posthumously: Robert Jordan / Brandon Sanderson: "A Memory of light" (RJ døde før denne siste og et par av de andre bøkene i hans monumentale serie Wheel of time" var ferdigstilt. Han hadde dog skrevet en god del notater og også fortalt sin kone hva som skjedde med flere av karakterene, dette ble utgangspunktet for Sandersons ferdigstillelse)
A book you see someone reading on TV or in a movie: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time» (leses av karakteren Sawyer i TV-serien LOST)
A retelling of a classic
A book with a question in the title
A book set on a college or university campus: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn" (Torre Cesme er en utdanningsinstitusjon for healere)
A book about someone with a superpower: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
A book told from multiple character POVs: Ursula le Guin - «Left hand of darkness»
A book set in space: Stanislaw Lem - "The star diaries"
A book by two female authors: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
A book set in Scandinavia: Lars Mytting - "Søsterklokkene"
A book that takes place in a single day: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
A debut novel: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint" (2017)
A book that’s published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
A book featuring an extinct or imaginary creature: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
A book recommended by a celebrity you admire
A book with “love” in the title
A book featuring an amateur detective: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet" (denne vil nok en del være uenige i, Holmes er tross alt "consulting detective" men har ingen formell kompetanse innen feltet såvidt man finner ut)
Abook about a family: Jan Roar Leikvoll - "Fiolinane"
A book written by an author from Asia, Africa, or South-America: Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist"
A book with a zodiac sign or astrology term in the title:
A book that includes a wedding: Lian Hearn - "I lys av månen'
A book by an author whose first and last names start with the same letter: Philip Pullman - «The Amber Spyglass»
A ghost story: Charles Dickens - "A Christmas carol"
A book with a two-word title: Jo Walton - "Among others"
A novel based on a true story: Kathy Reichs - "Flash and bones"
A book revolving around a puzzle or game
Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Leigh Bardugo - Six of Crows (prompt: "A book involving a heist" from 2018)

Advanced
A “cli-fi” (climate fiction) book: Tahereh Mafi - "Shatter me"
A “choose-your-own-adventure” book
An “own voices” book: Johannes Anyuru - «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»
Reading a book during the season it is set in: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
A LitRPG book
A book with no chapters / unusual chapter headings / unconventionally numbered chapters: Terry Pratchett - "The colour of magic"
Two books that share the same title (1)
Two books that share the same title (2)
A book that has inspired a common phrase or idiom (e.g. Big Brother from “1984”)
A book set in an abbey. Cloister, monastery, vicarage, or convent: Philip Pullman - «La Belle Sauvage - Støvets bok 1» (ikke hele boka)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hele lista
A book that's published in 2020: Susanna Clarke - "Piranesi"
A book by a trans or nonbinary author: Zeyn Joukhadar - «Et kart av salt og stjerner»
A book with a great first line: Fredrik Backman - "Bjørnstad". Linja er: "Sent en kveld i slutten av mars tok en tenåring en dobbeltløpet hagle i hånden, gikk rett ut i skogen, satte våpenet mot et menneskes panne og trakk av."
A book about a book club: Will Schwalbe . "The end of your life book club"
A book set in a city that has hosted the Olympics: Lars Saabye Christensen - "Byens spor" (Oslo)
A bildungsroman: Sally Rooney - «Normal people»
The first book you touch on a shelf with your eyes closed: Lise Myhre - «Nemi - Skumle Damen»
A book with an upside down image on the cover: Max Gladstone og Amal El-Mohtar - «This is how you lose the time war»
A book with a map: Robin Hobb - "Royal assasin"
A book recommended by your favorite blog/podcast/online book club: Jim Butcher - "Storm front"
An anthology: "The long list anthology: More stories from the Hugo award nominations list" (David Steffen, red.)
A book that passes the Bechdel test: Leigh Bardugo - "Ninth house"
A book with the same title as a show/TV show but is unrelated to it: Blake Crouch - "Dark Matter"
A book by an author with flora or fauna in their name: Jay Kristoff - "Nevernight"
A book about or involving social media: Emma Lord - «Tweet Cute»
A book that has a book on the cover: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
A medical thriller: Jodi Picoult - "A spark of light" (muligens litt tvilsom, men er en thriller satt til en medisinsk praksis (abortklinikk)
A book with a made-up language: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
A book set in a country that starts with C: Margaret Atwood - «Alias Grace» (Canada)
A book you picked because the title caught your attention; Shobha Rao - "Girls burn brighter"
A book published the month of your birthday: Steven Erikson - «Gardens of the moon»
A book by or about a woman in STEM: Rebecca Skloot - "The Immortal Life of Henrietta Lacks"
A book that won an award in 2019: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six"
A book on a subject you know nothing about: Amir Levine og Rachel Heller - "Attached" (visste ingenting om tilknytningspsykologi før dette)
A book with only words on the cover, no images: Jo Nesbø - "Kniv"
A book with a pun in the title: Kathy Reichs - "Bones are forever"
A book featuring one of the seven deadly sins: Diana Gabaldon - «Voyager» (lust, jealousy)
A book with a robot, cyborg, or AI: China Mieville - "Embassytown"
A book with a bird on the cover: William Shaw - "The birdwatcher"
A fiction or nonfiction book about a world leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib er verdensleder på Arrakis)
A book with bronze, silver, or gold in the title: Naomi Novik - "Spinning silver"
A book by a WOC: Toni Morrison - "Beloved"
A book with at least four stars on Goodreads: Diana Gabaldon - «Dragonfly in amber»
A book you meant to read in 2019: Robert Jordan/Brandon Sanderson - "A memory of light"
A book with a three word title: Kathy Reichs - "Bones never lie"
A book with a pink cover: Delia Owens - "Where the crawdads sing"
A Western: Stephen King - "The gunslinger"
A book by or about a journalist: Jonas Hartford Sundquist - Upublisert manus/hemmelig (jeg er beta-leser)
Read a banned book during Banned Book Week: Bram Stoker - «Dracula»
Your favorite prompt from a past Popsugar challenge: A book with an LBTQ+ protagonist (2018): Erin Morgenstern - "The starless sea"

Advanced - a book written by an author in their 20's: Samantha Shannon - "Priory of the orange tree"
Advanced - a book with 20 or twenty in the title: Jules Verne - "20,000 leagues under the sea"
Advanced - a book with a character who has a vision impairment or enhancement: Frank Herbert - "Dune messiah"
Advanced - a book set in Japan: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
Advanced - a book set in the 1920's: Agatha Christie - «Den åpne graven»
Advanced - a book by an author who has written more than 20 books: Agatha Christie - "And then there were none"
Advanced - a book with more than 20 letters in the title: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes"
Advanced - a book published in the 20th century: Stephen King - "The Stand"
Advanced - a book from a series with more than 20 books: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (litt juks ettersom bok nummer 20 kommer til neste år. Men flere novellaer er skrevet i samme serie/univers også)
Advanced - a book with a character in their 20's: Diana Gabaldon - «Drums of autumn» (blant annet: Brianna, Roger, Stephen Bonnet)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "A Crown of Swords (Wheel of Time)" av Robert Jordan
 • "Towers of midnight" av Robert Jordan
 • "The Fires of Heaven (Wheel of Time)" av Robert Jordan
 • "The Black Company (Chronicles of The Black Company #1)" av Glen Cook
 • "The gathering storm - book twelve of The wheel of time" av Robert Jordan
 • "The Alloy of Law - A Mistborn Novel" av Brandon Sanderson
 • "Ung vår - en forløper til tidshjulet-serien" av Robert Jordan
 • "The Eye of the World (Wheel of Time)" av Robert Jordan
 • "Memories of ice" av Steven Erikson
 • "Deadhouse gates" av Steven Erikson
 • "Drømmenes kniv - tidshjulet ellevte bok" av Robert Jordan
 • "Skumringens korsvei - tidshjulet tiende bok" av Robert Jordan
Alle bokanbefalinger for dette verket