Krig og fred

av (forfatter) og Geir Kjetsaa (oversetter).

De norske bokklubbene 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (112 terningkast.)

688 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anniken Ls eksemplar av Krig og fred

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Tiden som skildres, er de to første tiår av 1800-tallet, særlig russernes kamp mot Napoleon. Som kontrast til alle krigshandlingene forfatteren inngående beskriver, tegner han også livet i fredstid, i alle samfunnslag. Ut fra to av de mange hovedpersonene Andrej og Pierre springer verkets hovedtema; det russiske folks lutring og oppvåkning under Napoleonskrigene.

Omtale fra forlaget

Tiden som skildres, er de to første tiår av 1800-tallet, særlig russernes kamp mot Napoleon. Som kontrast til alle krigshandlingene forfatteren inngående beskriver, tegner han også livet i fredstid, i alle samfunnslag. Ut fra to av de mange hovedpersonene Andrej og Pierre springer verkets hovedtema; det russiske folks lutring og oppvåkning under Napoleonskrigene.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788252545807

EAN 9788252545807

Serie Verdensbiblioteket (19)

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Russland

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

47 50 11 3 1 0

Bokomtaler

BBC har gitt oss en gave, en kort serie som fanger opp Krig og fred gjennom glimt av personene. Kutozov, generalen, viser oss i et kort bilde hva han tenker om krig og unge menn som skal sette sitt eget preg på verden. De andre også. Vi kan selv legge til hvorfor Andrei våkner opp på slagmarken og ser den blå himmelen, som han aldri har sett før. En mygg svirrer rundt nesen hans. Faren hans, og Lisa som uansett er mer som en ide enn et menneske, i boka også. Tenk å fange inn Napoleon Bonaparte i de korte glimtene vi får av ham, eller er det bare jeg som er fullstendig preget av Tolstoj og faktisk tror at Napoleon var slik som Tolstoj skrev ham. Akkurat som i boka ble jeg irritert av alt for mye Pierre, og akkurat som i boka vil jeg omsider akseptere at han skal ha den plassen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Elsket disse bøkene! Enormt fint skrevet på en måte som viser stor innsikt i menneskers sinn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er litt av en murstein av en roman... Boken er i et nokså gammelt språk, som gjør den noe tung å lese, og den russiske vanen med å benevne samme person med flere navn, gjør det tidvis vanskelig å henge med, spesielt når persongalleriet er så enormt.
Selv om boken oppleves som noe tunglest er det vanskelig å ikke la seg begeistre av dette verket. Historien om denne russiske familien er formidabelt skrevet, og personskildringer og betraktningene av menneskets natur er nøyaktig like relevant den dag i dag, og Tolstoj vet nøyaktig hvordan man best formidler dette.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Krig og fred består av fire bind og handlinga utspiller seg under Napoleonskrigene. Første del handler om årene 1805-1806, og kulminerer med skildringen av slaget ved Austerlitz. Del to skildrer hverdagslivet i adelskretsene i St. Petersburg og Moskva i tiden mellom 1806 og 1811. Del tre, som er lagt til årene 1811 og 1812, forteller om slaget ved Borodino, inntakelsen av Moskva, Napoleons tilbaketog og partisankrigene i Russland. Epilogen, som består av to deler, skisserer opp hovedpersonenes videre skjebner og inneholder i tillegg en utførlig redegjørelse av forfatterens historiesyn.

Høres dette kjedelig ut? Det er det ikke! Boka skildrer nemlig ikke bare historiske begivenheter, men også livet til de fem russiske adelsfamiliene Bezukhov, Bolkonskij, Kuragin, Drubetskoj og Rostov. Andrej Bolkonskij føler seg ikke vel i selskapslivet i St. Petersburg. Han kjeder seg i ekteskapet med sin overflatiske kone, og lar seg verve da Russland går til krig mot Napoleon. Sin gravide kone levner han hos søstera på farens gods. Andrejs venn Pierre Bezukhov er uekte barn av en fyrste. Han arver likevel farens enorme formue og tittel, men lar seg narre av den slu, beregnende fyrst Vasilij til å gifte seg med dattera, den vakre Hélène Kuragina. Ekteskapet blir ulykkelig. Boris Drubetskoj kommer fra en ruinert adelsfamilie og er avhengig av å gjøre karriere. Han stiger fort i gradene, og dermed er ikke ungdomskjæresten Natasja Rostova lenger så interessant. Den hjertelige Rostov-familien i Moskva sliter økonomisk og er avhengig av at barna gifter seg til penger. Men mens Nikolaj er forelsket i sitt ubemidlede søskenbarn, venter Natasja på Andrej, som skyver bryllupet frem i tid fordi faren ikke vil gi dem sin velsignelse…

Les hele omtalen her: http://karisbokprat.wordpress.com/2013/09/29/lev-nikolajevitsj-tolstoj-krig-og-fred/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et helt fantastisk verk! Utrolig bra skildring av menneskesinet og hvordan vi kommuniserer med hverandre (uten å snakke). Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

The strongest of all warriors are these two — Time and Patience.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

If everyone fought for their own convictions there would be no war.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Men lykken, min venn, er som vann i et fiskenett, når du drar, er nettet fullt; men når du får det opp, er det intet i det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Egoisme, forfengelighet, tåpelighet og tomhet, slike egenskaper er det kvinnene legger for dagen når de viser seg som de er. Når man ser dem ute i selskapslivet, kan det se ut som det bor noe i dem, men i virkeligheten er det ingenting, ingenting (fra bind 1)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den tanke som beroliget ham, var ikke ny. Så lenge verden har bestått, har mennesker sendt andre i døden og beroliget seg selv med at det var nødvendig for samfundets beste. Det menneske som er i stand til å tenke uhildet, vil aldri innbille seg at han vet hvori dette "samfundets beste" består; men den som forbrytersk lar sine medmennesker drepe, han er aldri i tvil om hvori det består.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nothing is so necessary for a young man as the company of intelligent women.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

It's not given to people to judge what's right or wrong. People have eternally been mistaken and will be mistaken, and in nothing more than in what they consider right and wrong.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kings are the slaves of history.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

We can know only that we know nothing. And that is the highest degree of human wisdom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

The same question arose in every soul: "For what, for whom, must I kill and be killed?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Jeg satte meg ned og lagde en liste over de beste bøkene noensinne skrevet. Her er topp 30:


Godt sagt! (45) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Denne listen er en oversikt over russisk litteratur jeg har lyst til å snuse på!

Av russisk har jeg bare lest:
- "Mesten og Margerita" av Michail Bulgalov
- "Forbrytelse og straff" av Dostojevskij
- "Det franske testament" av eksilrusseren Andreï Makine
- "Anna Karenina" av Lev Tolstoj
- Og så Akunin da, som jeg ikke helt vet hvor jeg har... er blitt fortalt at det er satire ...

Jeg skjønner at det er mye jeg har gått glipp av!


Godt sagt! (26) Varsle Svar

Godt sagt! (26) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Forfattere jeg vet jeg burde ha lest noe av, men som jeg ikke har fått meg til å plukke opp noen bøker fra ennå.

  • Haruki Murakami
  • Leo Tolstoy
  • Sigrid Undset
  • Dag Solstad
  • Trude Marstein
  • Albert Camus

Hvilke forfattere burde du lest noe av? Hvilke synes du det er flaut å ikke ha lest?


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Esquire er kanskje et herremagasin, men listen er interessant uavhengig av kjønn.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Russisk litteratur har betydd mye for meg. Her er 10 døde russiske forfattere, i sånn passe kronologisk rekkefølge, som jeg mener bør leses. Verkene er elsket og hatet, gjør opp din egen mening...


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Rangering fra 1 til 100. 138 anonyme medlemmer stemte på bøkene. Samlet 3. april 2014.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Ivan Iljitsj' død" av Lev Tolstoj
  • "De besatte" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Dr. Zhivago" av Boris Pasternak
  • "Rødt og svart - historie fra det nittende århundre" av Stendhal
  • "Døde sjeler" av Mykola Gogol
  • "Far Goriot" av Honoré de Balzac
  • "Buddenbrooks - en families forfall" av Thomas Mann
  • "Dobbeltgjengeren. Bd. 6" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Spilleren. Bd. 22" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
  • "Idioten" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Forbrytelse og straff. Bd. 1" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Brødrene Karamasov" av Fjodor M. Dostojevskij
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver