Den hemmelige historien

av (forfatter) og IdaLou Larsen (oversetter).

Tiden 1994 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.87 (252 terningkast.)

843 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anne-Stine Ruud Husevågs eksemplar av Den hemmelige historien

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En eksentrisk lærer underviser en gruppe håndplukkede studenter i klassisk gresk ved et college i Vermont,USA. Richard Papen søker om plass i gruppen, og får omsider positiv respons. Gruppen har nesten ikke kontakt med resten av fakultetet. Som medlem av den lille kretsen, oppdager Richard hemmeligheten deres. De har begått et drap fordi de ble iaktatt under en seanse i en skog. Men beæret som han er over å få være med, reagerer ikke Richard. Heller ikke da et nytt drap planlegges.

Omtale fra forlaget

En eksentrisk lærer underviser en gruppe håndplukkede studenter i klassisk gresk ved et college i Vermont,USA. Richard Papen søker om plass i gruppen, og får omsider positiv respons. Gruppen har nesten ikke kontakt med resten av fakultetet. Som medlem av den lille kretsen, oppdager Richard hemmeligheten deres. De har begått et drap fordi de ble iaktatt under en seanse i en skog. Men beæret som han er over å få være med, reagerer ikke Richard. Heller ikke da et nytt drap planlegges.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 1994

Format Innbundet

ISBN13 9788210037221

EAN 9788210037221

Genre Krim

Omtalt sted Vermont

Språk Bokmål

Sider 584

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

73 106 51 13 8 1

Bokomtaler

Bokas jeg-person, Richard Papen, har lagt en heller trist og intetsigende barndom bak seg da han ankommer prestisjeskolen Hampden College i Vermont. Nokså snart fascineres han av en liten studentklikk bestående av fem personer; rike studenter som studerer gammel-gresk og er under vingene til den eksentriske professoren Julian Morrow. Han ønsker intenst å høre til denne klikken, men opplever at det ikke er hvem som helst som blir tatt inn i varmen hos professoren.

Nokså uventet får Richard likevel en forespørsel fra Julian, men vilkåret er at han kutter ut samtlige fag unntatt fransk. Det skal bli en avgjørelse han angrer på mer enn en gang. For hvem er egentlig Henry, som synes å kontrollere alle de andre? Med en tilsynelatende utømmelig bankkonto får han alle til å danse etter sin egen pipe, nær sagt uansett omstendigheter. Tvillingene Camilla og Charles fremstår som søte og uskyldige, men er de det? For ikke å snakke om Frances og den noe mer uberegnelige Bunny …

Mystiske ting skjer, og før Richard vet ordet av det er han involvert i et mord de andre i klikken har begått. Hvorfor blir han ikke vettskremt og stikker sin kos? Og hva er det som gjør at han faktisk blir med på å planlegge et mord til, hvor han selv får en nøkkelrolle?

”Den hemmelige historien” strekker seg over nesten 600 sider, men som leser opplevde jeg å bli sugd inn i historien fra første stund. Den var skrekkinngytende spennende, selv om handlingen først og fremst foregår på et indre, psykologisk plan. Dessuten synes jeg språkføringen i boka er elegant og tidvis svært morsom, på tross av beskrivelsene av en fullstendig demoralisert gjeng som gradvis er i ferd med å gå til grunne etter hvert som det går opp for dem hva de egentlig har gjort. Selv om Richards historie er et tilbakeblikk til hans studietid, benyttes en fortellerteknikk som gjør at man er til stede mens handlingen utspinner seg. Det gjorde leseopplevelsen ekstraordinært intens.

Jeg gir toppkarakter til denne boka, som er en av de beste krimbøkene jeg noen gang har lest!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Har lenge hatt lyst til å lese denne om igjen, men har ikke turt. For tenk om den ikke er like fantastisk som jeg husker? Tenk om jeg har blitt en alt for kynisk leser? Det er ganske nøyaktig 19 år siden sist. (Har bildebevis. Jeg sitter med boka og diger, kattedrapert, gravid mage.) Men heldigvis. Både boka og jeg har holdt oss. Selv om dette er en helt annen historie enn jeg husker. Jeg husker åndeløs spenning drevet fram av ytre handling. Det var ikke det jeg leste nå. Det er mye mer indre driv. Men like klin umulig å legge fra seg. Så ja, fortsatt en absolutt favorittbok. Skal ta den fram igjen rundt 2033. ;-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kompleksitet i alle ledd og selv om det (faktisk) bare er i siste tredjedelen av boka man ikke vet hva historien fører til, så er den så godt drevet framover av indre spenninger og ytre omstendigheter at jeg aldri kjedet meg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en god triller, som fokuserer på hovedpersonenes følelsesliv. Litt over halvveis i boken ble jeg imidlertid lei og mistet motivasjonen for å fortsette. Kanskje ble nysgjerrigheten på andre bøker i hyllen større?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde gledet meg til å ta fatt på denne boken og leste med stor iver og spenning. Enten er det noe jeg ikke har forstått eller så var forventningene så skyhøye at jeg glemte å være tilstede i boken her og nå og mer ventet på en eksplosiv slutt som for meg på forhånd var annerledes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Richard Papen vokser opp i en småby i California. Han er enebarn, og kjeder nesten livet av seg. Som 19-åring, søker han om plass på Hampden College i Vermont. Foreldrene har ikke råd til å sende ham dit som ordinær student, men han får plass likevel, takket være stipend.
Han ønsker å studere gresk, men gresklæreren tar ikke inn flere elever. Det hele virker håpløst, men underet skjer, og Richard blir en del av den eksentriske sirkelen av fem elever og deres enda mer ekstentriske lærer.
Richard er euforisk av glede, og blir etterhvert bedre kjent med sine medstudenter. Underveis skjønner han at de skjuler noe, og det viser seg at de har drept, og blitt iakttatt. Likevel reagerer han ikke da de planlegger nok et drap.

Tartt skriver drivende godt, men lett litteratur er det ikke. Det gjelder å holde tunga rett i munnen. Samtidig er det uhyre interessante personer og historien ulidelig spennende.
Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Well if you wake up intending to murder someone at two o'clock, you hardly think what you're going to feed the corpse for dinner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og her var han, den store mann i egen høye person, og vi ble alle lettere svidd av hans herlige stråler.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

... og mens jeg sto og så på, stanset tiden og jeg ble stående spiddet av erindringens skarpe kniv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dramatikerne fra senrenessansen hadde et sikkert grep om katastrofen. Det lot til at de ikke bare forsto det onde, men alle de ekstravagante knepene som det onde benytter seg av for å fremstå som det gode. Jeg følte at de gikk rett til sakens kjerne, til verdens iboende råttenskap.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til slutt ble jeg helt desperat og grep tak i den magre svarte bakdelen - katten kjempet imot og satte tennene i armen min - og sammen klarte vi å pakke den inn i et kjøkkenhåndkle slik at bare hodet stakk ut, med øyne på stilk og ørene flate langs hodeskallen. Vi ga den mumielignende hvesende bunten til Charles.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Man liker å tenke at den har noe for seg, den gamle klisjeen om at amor vincit omnia. Men hvis jeg har lært noe i mitt korte og triste liv, er det at denne spesielle klisjeen er en løgn. Kjærligheten overvinner ikke alt. Og den som tror på det, er en tosk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

… kan du overhodet rettferdiggjøre ett kaldblodig mord?.... Jeg foretrekker … å tenke på det som en omfordeling av materie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...det er farlig å ignorere det irrasjonelles eksistens. Jo mer kultivert et menneske er, jo mer intelligent, jo mer undertrykket, desto mer har det behov for på en eller annen måte å kanalisere de primitive impulsene det har slitt så hardt for å kue.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den minste av oss vet at kjærligheten er en grusom og nådeløs herre. Man mister seg selv ror den andres skyld, men idet mang gjøre det, blir man en ynkelig slave under den mest lunefulle av alle guder. (Sofokles)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den greske bokstaven psi har form som en tulipan. Ut av sidens tette alfabetskog begynte det plutselig å dukke opp små svarte tulipaner i et hurtig, tilfeldig mønster, som fallende regndråper

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Ingenting er som å jobbe seg gjennom en bok på 6-7-800 sider og bare håpe at det aldri tar slutt....


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Ingenting er som å jobbe seg gjennom en bok på 6-7-800 sider og bare håpe at det aldri tar slutt....


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her skal jeg legge inn bøkene jeg kan krysse av på listen etterhvert


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er min oversikt over bøker jeg har lest i 2010. Listen lages mest for min egen del. Jeg liker å kunne se tilbake på hvilke bøker jeg har likt/ikke likt i jakten på nye leseopplevelser.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker eg eg skal prøve å få lese i løpet av sommaren.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samlet av Waterstone


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den lille vennen" av Donna Tartt
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Stillitsen" av Donna Tartt
 • "Alias Grace" av Margaret Atwood
 • "Et forbløffende, talentfullt, dypt rystende verk" av Dave Eggers
 • "Den blinde morderen" av Margaret Atwood
 • "Ekko" av Minette Walters
 • "Ved Chesil Beach" av Ian McEwan
 • "Ulvetid" av Hilary Mantel
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Lørdag" av Ian McEwan
 • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver