Et forbløffende, talentfullt, dypt rystende verk

av (forfatter) og Jon Rognlien (oversetter).

Gyldendal 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.49 (51 terningkast.)

227 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hovedpersonen i denne selvbiografiske boken er den 22 år gamle Dave Eggers. Han og hans søsken blir foreldreløse etter at begge foreldrene dør av kreft, og Dave må ta seg av sin 14 år yngre bror Christopher.

Omtale fra forlaget

Hva gjør du når foreldrene dine dør av kreft, med få ukers mellomrom, og du plutselig, som noenogtjueåring, sitter med ansvaret for en åtte år gammel bror? Dave Eggers har skrevet bok om dette. Og Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk er blitt en internasjonal suksess. Den unge mannen må være både mor og far for sin yngre bror, og kommer opp i både muntre og vanskelige situasjoner som han takler på oppfinnsomme måter. Samtidig er han en ung mann på full fart inn i sitt eget liv og karriere. En alvorlig, ertende og nyklok roman, basert på en faktisk historie. Rørende, muntert, moderne, distansert og nært fortalt, på samme tid, men på ingen måter tåredryppende. Romanen er en kjempesuksess i USA og er solgt til en lang rekke land på kort tid. Forfatteren er 30 år, tidsskriftredaktør, og bor i Brooklyn sammen med sin bror.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788205276925

EAN 9788205276925

Genre Personlige beretninger

Omtalt person Dave Eggers

Språk Bokmål

Sider 358

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 20 15 6 1 1

Bokomtaler

Denne boka, som er basert på en sann historie, handler om søsknene Bill, Beth, Dave og Toph som mister begge foreldrene sine i løpet av kort tid. Jeg-personen og forfatteren var da 21 år, og plutselig måtte han ta seg av sin 8 år gamle bror Toph.

Gjennom boka, som egentlig kan oppsummeres som et eneste stort raseriutbrudd, følger vi Dave og Toph gjennom en rekke halsbrekkende forsøk på å klare seg på egen hånd. Det er på nære nippet at alt rakner flere ganger.

Boka er svært originalt skrevet. Faktisk noe av det mest spesielle jeg har lest! Dette er også den kuleste boka jeg har lest på svært, svært lenge. Humoren - svart sådan - er bare helt vanvittig. Hva gjør f.eks. en ung gutt som gjerne vil nedlegge damer og drikke øl når han alltid har broren sin på slep? Dialogene mellom brødrene er ubetalelige, og innblikkene i Daves´ tidvis noe kyniske, men like fullt naive tanker og hang til å spille på situasjonen for å oppnå fordeler i form av sympati fra omgivelsene (les: damer), er til å le seg fillete av.

Dette er en bok jeg ikke kommer til å glemme så lett! Den er forbløffende på alle måter!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå har jeg nesten karret meg igjennom denne. Karret? Hivd meg over heller! Å Skrive 350 sider nesten uten kjedelige partier, å underholde hele veien, å ikke være cocky, å ikke dra inn forbanna Odyssevs og Virgil eller utvise større hovne manerer. Skrive aggressivt. Spinne fantasien ut til det ytterste (noe jeg egentlig hatet litt for jeg trodde jeg var alene om det i min egen bok). All poesien i aggresjonen, alle de originale metaforene. Dette er underholdningsverdi, og samtidig jævlig bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mja.. Dette begynte bra, med morsom fortellerstil og artige vinklinger på problemstillinger, men det ble etterhvert litt slitsomt å lese. Eggers virker veldig glad i å skulle utbrodere alt han sier, og lage laaaange setninger. Til tider fungerte det, spesielt i starten, men jeg satt av og til og lurte på når han skulle komme til poenget. Han skriver rørende og ærlig, og man kan kjenne seg igjen i mye av uroen han skildrer i møte med verden som ung voksen. Han har opplevd nok til å skrive bok om, ingen tvil om det. Det kunne imidlertid vært gjengitt med en noe mer nøktern fortellerstil. Det blir litt for intenst, han understreker styrken i opplevelsene svært grundig (blant annet med tidligere nevnte utbroderende, lange, inngående og repetitive setninger). Det gir et unikt innblikk i hans opplevelser, men for meg som leser ble det noe uengasjerende i lengden, og han fremstår som en smule patetisk og selvmedlidende. Jeg savner også noe som kunne opprettholdt spenningen i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

There is no overwhelming need to read the preface. Really. It exists mostly for the author, and those who, after finishing the rest of the book, have for some reason found themselves stuck with nothing else to read. If you have already read the preface, and wish you had not, we apologize. We should have told you sooner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

As we hit our street, Spruce, and the ground flattens out, I inquire, as gently as I possibly can, about his hitting, or lack thereof. "So why do you suck so much at hitting?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

There are times when I am concerned about Toph's expression when I'm really singing, with vibrato and all, singing the guitar parts--his expression one that to the untrained eye might look like abject terror, or revulsion--but I know well enough that it is awe. I understand his awe. I deserve his awe. I am an extraordinary singer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Part 2 av bøkene som er nevnt i Gilmore Girls!
Jeg kommer nok ikke til å lese alle, men jeg har lyst til å prøve å få lest flest mulig :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseliste.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste over bøkar eg les i 2011 og ein kortkort meining om dei.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Dere skal merke vår hastighet" av Dave Eggers
 • "Hva er dette hva - Valentino Achak Dengs selvbiografi" av Dave Eggers
 • "Jeg er Charlotte Simmons" av Tom Wolfe
 • "Sjelenes herre" av Irène Némirovsky
 • "En historie om lesning" av Alberto Manguel
 • "Middlemarch - bilder av livet i provinsen" av George Eliot
 • "Sangen om Salomon" av Toni Morrison
 • "Underverden" av Don DeLillo
 • "Alle ting skinner - roman" av Mattis Øybø
 • "Sementhagen" av Ian McEwan
 • "Portnoys besværlige liv" av Philip Roth
 • "Konspirasjonen mot Amerika" av Philip Roth
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver