Else går til psykolog

av (forfatter).

Cappelen Damm 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.69 (118 terningkast.)

261 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Heidi Holtans eksemplar av Else går til psykolog

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Biografier

Lesedato

2024

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788202393083

EAN 9788202393083

Genre Biografisk litteratur

Omtalt person Else Kåss Furuseth

Språk Bokmål

Sider 350

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 53 40 4 1 1

Bokomtaler

Else går til psykolog ga meg en forståelse av hvordan en samtale med psykolog kan være. I løpet av samtalene kommer Else inn på ulike temaer som er utfordrende for henne. Et sentralt tema er brorens selvmord, og at det har etterlatt henne med mange vanskelige tanker. Psykologen spør og graver, får henne til å presisere, tenke videre, trekke sammenhenger. Selv om dette er en dypt personlig bok er det mye lærerikt for meg som leser. Om å akseptere det som er, både sitasjoner, tanker og følelser. Og om å være litt snillere med seg selv. Likte boka kjempegodt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Else er en sjarmerende og klok dame. Jeg elsker måten hun tar opp viktige tema på en humoristisk måte og belyser at det å gå i terapi betyr ikke at man er gal. Jeg koste meg fra begynnelse til slutt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Elsket denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var så skeptisk til denne boka! Tror det var i frykt for at hun bare skulle tulle bort alvorlige temaer, men fant ut at jeg måtte lese den for å se, og jeg er faktisk veldig positivt overrasket!! Jeg har brukt kjempe lang tid på den, men ikke fordi den er dårlig, tvert i mot fordi jeg kjente meg igjen i så mange temaer så det ble mange tanker og fordøye. Noe som gjorde det litt tungt å ta opp denne boka da jeg skulle velge noe å lese. Jeg måtte rett og slett være i rett modus for å klare reflektere rundt temaene.
Stor tommel opp for Else som tør å være så åpen!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Var litt usikker på hva jeg skulle klassifisere boken som? Jeg endte opp med biografi, men det er jo ikke det. Boken handler om Else Kåss Furuseth, for all del, men den er også mer. Den viser frem terapirommet og terapi - selv om vi som lesere selvsagt ikke kan vite hvor redigert den er. Dette er en utfordring: Hva leser jeg? Fikk samme følelsen av Anita Krohn Traaseth sin bok, begge disse bøkene er - i likehet med feks Knausgaard - representasjoner for nye sjangre, ikke bare nye bøker. Det gjør de - for meg - vanskeligere tilgjengelig fordi jeg ikke vet helt hvordan jeg skal tolke det som står i dem. Dette kan selvsagt være en utfordring med gammel litteratur også - jeg leste eksmpelvis Moby Dick med fotnoter, hvis ikke hadde alle referansene til Bibelen gått meg hus forbi.

Hva synes jeg da? Jo, sett utenifra og inn er det helt tydelig at Else er fanget i en barndom hvor hun måtte ta ansvaret for stemningen, og at familien har opphøyet den drittsekken som broren var. Noe som er forvirrende. Minner meg om den klassiske historien om jenta som blir hos han som banker henne og bare forakter de virkelige ok guttene. Men det er utenifra og inn - Else blir bedre av å gå i terapi, men blir hun bra?

Jeg likte den, men jeg hadde ikke greid å sette terningkast på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørte denne på lydbok, lest av Else selv. Noe vanskelig å skulle gi en bok som denne et terningkast.. Jeg likte den hvertfall godt. Den var interessant. Både i form av å få være med noen til psykologen på denne måten, få ta del i hvordan de jobber sammen, men også fordi jeg liker Else og synes det er interessant å bli «bedre kjent med» henne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hatten av for en åpen, ærlig og viktig bok. Takk, Else.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var usikker på om jeg skulle høre denne, men er veldig glad for at jeg gjorde det. Jeg har lært mye om reaksjoner hos folk med ulike psykiske lidelser f.eks. Else byr usminket på seg selv fra en side vi sjelden har sett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han var høflig. Han trakk for gardinene da han hang seg

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er i dag et voldsomt fokus på helse, på all verdens remedier fra farmaka til dietter til den alternative medisinens overtro. Da er det faktisk underlig at det ikke er mer fokus på det mest nærliggende: samvær og samtale.

(Fra forordet)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Selvmord er en permanent løsning på et midlertidig problem.

(Elses psykolog)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fra medisinen så lærer vi at det ikke finnes virkninger uten bivirkninger. Og sånn sett tror jeg åpenhet, som er så viktig, også har bivirkninger hvis åpenhet er åpenhet som ikke er i det trygge rom. Åpenhet kan også bli lekkasje, at folk bare driver og skvetter, og så vet vi ikke hva vi skal gjøre med det

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Man kan ta for seg alle triste bøker i verden , bare lese dem og liksom bade i følelsen. Det er kanskje en romantisering. Men det å kunne kjenne at man også depper av og til , å tåle det, og vite at det går over. Det tenker jeg er en kompetanse. Dit er det ålreit å komme.

(Elses psykolog)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å være lei seg er en uunngåelig del av livet av og til. Det blir farlig hvis man hele tiden tror at man skal våkne smilende.

Elses psykolog

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Uansett, for en stund siden var jeg mye sammen med en fyr. Følte vi hadde det LOL. Han fortalte plutselig at han hadde møtt en morsom jente, fra Jessheim. Da kunne jeg ikke dy meg og sa: er det meg?

(Psykolog)La meg gjette: det var ikke deg?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sorg er ofte en bløff, tror jeg. Altså ikke sorgen, men folks måte å snakke om sorg på. Regelrett så lyver folk. Man sier "så er det akuttfasen hvor man benekter det, så er det den fasen, så er det stort sett over etter et år". Det er bare tull. Sorg kan plutselig ramme deg syv år etter, like intenst som det var dagen etter at du mistet noen. Det er mye mer uforutsigbart enn mange skal ha det til. Man kan ikke gi en oppskrift på hvordan sorg er. Min beskrivelse er: Alt er lov. Stort sett alt er normalt.

(Elses psykolog)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En grunn til at en del mennesker har problemer, er at de er så redde for å ha visse følelser at de gjør veldig mye for å slippe å ha dem. Risikoen med det er at du ikke lærer deg og får erfaring med at du faktisk tåler dem. Og min billige metafor, for å snakke litt høytidelig, det er at man tror at på loftet er det spøkelser. Og fordi man tror det, så går man aldri opp dit, og dermed eksisterer de. Men dersom du tar med deg kameraten din og en lommelykt, så er de ikke der. Følger du meg?

(Elses psykolog)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
 • Men det er slitsomt å dele alle følelser. Må alle det?
  -Nei, men Else: Alle følelser skal du for guds skyld heller ikke dele!
  -Nei, da blir jeg en slags podkast.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Romaner med tematikk rundt psykisk helse, fordommer knyttet til psykiske lidelser og det å være annerledes. Om utenforskap, indre demoner, angst, depresjoner og spiseforstyrrelser.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oversikt over leste bøker 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min søster anbefaler bøker. Lager en liste for å holde oversikt.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det store bildet" av Gunhild A. Stordalen
 • "Kan alle sjekke kalenderen?" av Sigrid Bonde Tusvik
 • "Jeg burde kanskje sagt nei" av Else Kåss Furuseth
 • "En seksti under - alt om dødsfall, likhenting, forråtnelse og en begravelsesagents liv" av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
 • "Shirog - jenta jeg en gang var" av Isabel Raad
 • "Jeg vet ikke helt hva det er" av Silje Bergum Kinsten
 • "Mødre og døtre" av Tiril Broch Aakre
 • "Kohts bok" av Joachim Førsund
 • "Angst - hva er du redd for? Hvorfor er angsten viktig? Hva kan du gjøre med den?" av Peder Kjøs
 • "Ikke slipp - dikt" av Trygve Skaug
 • "Tegnehanne - blod, svette og tress-is" av Tegnehanne
 • "Ikke tenk på meg" av Tegnehanne
Alle bokanbefalinger for dette verket