2010
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Vi følger Sidner Nordensson og hans familie gjennom korte lykkestunder, lengsler og vidløftige drømmer, fra Värmland til New Zealand. Under alt som skjer strømmer Bachs musikk, og i bakgrunnen ruver sorgen over Sidners altfor tidlig døde mor, Solveig. Romanen er filmatisert.
Omtale fra forlaget
Vi følger Sidner Nordensson og hans familie gjennom korte lykkestunder, lengsler og vidløftige drømmer, fra Värmland til New Zealand. Under alt som skjer strømmer Bachs musikk, og i bakgrunnen ruver sorgen over Sidners altfor tidlig døde mor, Solveig. Romanen er filmatisert.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 1984
Format Innbundet
ISBN13 9788202098551
EAN 9788202098551
Omtalt sted Sverige New Zealand
Språk Bokmål
Sider 339
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Nordisk Råds litteraturpris 1984
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Passasjer som denne:
"Disse gangene var den åpne døren fylt av latteren hennes, og det slo meg ofte at latteren måtte komme et eller annet steds fra. Ingenting oppstår av ingenting. Alt har en årsak. Hvetedeigen og løskravene, aller minst løskravene, kunne være årsaken. Hvis da ikke latteren selv er alle tings urgrunn. O, vidunderlige tanke! Det var dette jeg foresatte meg å undersøke, og konsul Jonsson, som bestyrte biblioteket, fikk således sin største kunde i meg. Det var en svimlende følelse å komme inn i et så stort bibliotek. Jeg begynte med førsokratikerne Heraklit, Parmenides og Zenon. Ingen av dem påsto noe så dumt, og jeg vet den dag i dag ikke mer enn før. Men det er en fin tanke at Heraklit skulle ha sittet på kjøkkenet og latt Beryl Pingel stryke løskravene sine, mens han gumlet i seg hvetebollene hennes og gang på gang steg ned i hennes latter" (s.39)
...og denne:
"De står nølende utenfor Fanny Uddes dør, de vil ikke helt trykke ned håndtaket og åpne, men nå plinger klokken, den er kinesisk og ekte, pling-pling, sånn låter den, det er kinesisk og betyr: Kom inn, selv om dere ikke har tenkt å kjøpe et eneste nålebrev.
Pling-pling, og de er i et annet land.
Fanny sitter i en høy kurvstol bak disken.
-Goddag, Splendid, så hyggelig at du kommer innom. Hva vil du i dag?
-Jeg skulle bare vise Sidner klokka. At den er kinesisk. Det er han som bor på hotellet og mora hans ble trampa ihjæl av kyrne.
Han nærmer seg henne, bøyer seg over disken, støtter seg på underarmene, ser henne inn i øynene:
-Han trodde meg ikke.
Da snur Fanny seg mot Sidner, o du skaper av de legemlige vesener! Han står ennå ved døren og tar forsiktig på klokken, en sprø liten tone som vandrer ut og inn mellom tøyballer og draperier, blir stående der lenge, som i et forsøk på å forstå lyden, å kunne avlese den på riktig måte for å rekke å se alle de merkelige steder og tider som tonen fører med seg." (S.73)
...ga meg en opplevelse av stillelesingens gleder av lignende kvalitet som det den hellige Isak av Syria beskriver slik:
”Jeg leser i taushet, slik at de versene jeg leser og ber kan fylle meg med fryd. Og når gleden ved å skjønne dem gjør meg stum, går jeg som i en drøm inn i en tilstand hvor mine sanser og tanker er konsentrert. Når jeg så har forlenget tausheten en stund, stilner minnenes tummel i mitt hjerte, og mine innerste tanker sender uavbrutt gledesbølger gjennom mitt sinn; disse stiger så plutselig til en fryd i mitt hjerte, langt større enn jeg hadde forventet.”
Det er rikelig av slike passasjer i Juleoratoriets første halvdel, deretter blir skrivestilen mindre magisk, men det glimter til igjen i de siste tretti sidene. Som helhet er dette et overflødighetshorn av en bok. Bachs Juleoratorium kommer heretter til å utløse langt mer frodige bilder i sinnet mitt en det har gjort tidligere.
Juleoratoriet er ei bok som både gir og tar. Vakre skildringar og tapte draumar går hand i hand gjennom heile boka.
Vi er i Sverige, i Sunne, der også Selma Lagerløf spelar ei ikkje uvesentleg rolle i hendingane.
Heilt i starten møter vi Solveig, og familiefaren Aron og deira to born; Sidner og Eva-Liisa. Solveig døyr i ei tragisk ulukke, ei ulukke som får fatale følger for mange - og lenge.
Juleoratoriet vert ikkje framført, Aron lever vidare , meir eller mindre, i fortida. Men, heilt tilfeldig kjem han i kontakt med Tessa i New Zealand, ei kontakt som gjennom brevveksling gir dei begge to draumar å leve på.
I tillegg til desse er mange personar med på å drive fram handlinga: Sidner sin bestevenn Splendid, Fanny- som får eit barn med Sidner, Victor, og som prøver å heve seg over dei "lavare lag" i samfunnet, Torin, onkelen til Sidner m.fl.
Boka er ikkje lettlest etter mi meining. Dei mange forteljarstemmene og skiftiga av synsvinkel gjorde det litt forvirrande til tider. Kven snakkar no?
Men, det var lett å la seg rive med i fortvilinga, lengselen, saknet og sorga som prega personane på ulike måtar. Også galskap og smerte skildra Tunstrøm med ein så sterk intensitet at ein "kunne kjenne det på kroppen". Mange skildringar av stemningar og kjensler kan berre karakteriserast som glitrande.
Det er saknaden, einsemda og draumane hos dei ulike personane som tek så sterkt tak, og det å "sjå" at dei lever på eit eit slags vis utanfor sitt eige liv.
Mitt terningkast: fem
(Viser elles til ein meir utfyllande omtale Rose-Marie har laga om boka. Sjå under diskusjoner)
Lurte litt på om jeg skulle tørre å høre en gammel favoritt som lydbok, men det skulle jeg. Det eneste jeg har å utsette på denne versjonen, er oppleseren. Når en del av personene i boka har engelsk (amerikansk/australsk) som morsmål, burde forlaget spandere på seg en innleser som faktisk kan uttale språket.
Å åpne en tjukk bok og synke ned i den! Jungel på den ene siden, en stri elv på den andre. Ingen kan nå en på den smale klippeavsatsen mellom Punktum og Stor bokstav.
Onkel Sleipner og tante Victoria har gått seg vill i krangleskogen. Det er trangt mellom trærne...
"De finnes" noterer Sidner i sitt hefte Om Kjærtegn "øyeblikk som aldri tar slutt".
For det er jo ikke sånn at vi har et egentlig jeg, tenkte han videre, vi har mange, noen er sterke, andre svake, det er et eneste sydende kaos av viljer og uviljer inni oss.
Og vi falt. Ikke engang en månestråle å gripe tak i, for de hadde skutt av festene, ikke en stjerne å lande på kunne vi finne, for de var sluknet i krigens raketter...
Han (Sidner 12 år) var så forundret over at hun (Eva-Liisa 7 år) kunne holde seg utenfor mørket. Det skulle ta lang tid før han skjønte at hun hadde påtatt seg et gigantisk arbeid ved å holde seg ute i lyset, som for å vise ham at det fantes der ennå.
Det er de svake jeg vil oppreise, det svake inne i oss. Har jeg hatt noen ideologi, så er det å gi stemme til de svaje. Tror du det blir krig, gutt? - Jeg drømmer om det om natten. Jeg drømmer at mamma lever og at pappa er her og at flyene kommer. - Det er dere unge som får lide. I krig er barna like skjørt festet til livet som epleblomstene der ute i haven. - Er du redd for å dø? - Du er da en underlig fyr, hvorfor spør du om det? - Fordi jeg tror jeg får lov til å spørre. - Hvis jeg fikk dø ved et åpent vindu, en dag som denne. Fugler i haven, boblende vann og noen jeg kunne stole på ved siden av meg.
Den prest som ti måneder senere skulle tre i aksjon, sa: "Jeg kan ikke døpe et barn til Splendid", men foreldrene svarte:
Splendid eller Ingenting, og stilt overfor disse alternativene valgte presten altså å føye seg...
Ethvert menneske, selv det alminneligste av oss, har et stort eventyr inne i seg. Iblant virkeliggjøres det, iblant ikke.. men det finnes. (Litt usikker på om det er denne romanen, men det er sitat fra Göran Tunström.)
Sidner blir plutselig sjalu på Splendid, som liksom er overalt alle steder nesten samtidig. Senere skal han skrive: "Det finnes mennesker hvis vesen er flerfoldig. De orker å fordoble ja, tidoble sin eksistens og sitt nærvær. Det viser seg hos dem som har det vanskelig, hos dem som ikke har noen å dele sin sorg eller glede med. De går hjennom livet med lange følehorn".
Her er en liste med bøker som handler om jul eller på en eller annen måte får meg i jul/vinterstemning. Noen leser jeg i hvert år, andre ikke:) Ha en fin førjulstid.
Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:
Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.
Noen bøker liker jeg mye bedre etter at jeg er ferdige med dem enn mens jeg leser dem. Ikke det at jeg misliker dem, men det er liksom noe som skurrer litt mens jeg leser. Så - en stund etterpå går det noen lys opp for meg og det er bøker som jeg virkelig liker i dag, og gjerne leser på nytt.
Kanskje bøker som trenger litt tid på å synke inn?
Opprydning i bokhylla, alle bøkene er innbundet med omslag om ikke annet er nevnt. Prisen er 50,- pr bok. Ved sending betaler kjøper frakt i henhold til postens satser.
Kan også ta bøker i bytte, kom med forslag eller sjekk ønskelista mi.
Jeg er ikke her inne regelmessig slik at det kan lønne seg å kontakte med via her:
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=46560537
Kanskje jeg kan, ved denne listens hjelp, få en oversikt og en rekkefølge over hvilke bøker jeg skal lese.
Skjønnlitteratur på pensum i norsk 2+3 og engelsk 1 i lærerutdanningen på HiVE. Mange gode bøker!