Olive Kitteridge

av (forfatter) og Hilde Rød-Larsen (oversetter).

Press 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (89 terningkast.)

215 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kathleen Rani Hagens eksemplar av Olive Kitteridge

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Den lille småbyen Crosby i Maine ser kanskje ikke ut som all verden der den ligger, stille og gammelmodig. Men for den som vet å se etter, er Crosby hele verden. Og i de små og vanlige livene som leves der, kan vi møte alle menneskehetens store dramaer: begjær, fortvilelse, sjalusi, svik, håp, trofasthet og kjærlighet. I hvert av disse dramaene spiller også Olive Kitteridge sin helt egen rolle - enten den er liten eller stor. Hun er den mutte pensjonerte skolelæreren, hun er en av småbyens kjente skikkelser. Noen ganger er hun oppfarende, noen ganger er hun tålmodig. Noen ganger er hun klok, noen ganger er hun forstokket. Og noen ganger banker hjertet hennes hardt og sterkt, noen ganger går det i stykker.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788232800230

EAN 9788232800230

Serie Olive (1)

Omtalt sted Maine

Språk Bokmål

Sider 289

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Pulitzer-prisen, fiction 2009

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

17 48 23 1 0 0

Bokomtaler

Denne boken gir stort rom for personanalyse for her får du et godt innblikk i kompleksiteten i et menneske. Det er mulig å være en fryktet mattelærer som tenker at folk kan dra til helvete og samtidig være respektert, og ha et stort hjerte for sine nærmeste og de i samfunnet som er litt utsatt.
Olive er en kvinne som sliter med å vise kjærlighet. Sinnet tar ofte over for andre følelser og det gagner henne ikke. Olive beskrives som en stor og kraftig dame, men blir ikke sett, ikke som den personen hun selv mener å være i alle fall. Jeg tror hun føler seg misforstått.
En kan jo undres over hva som har skjedd med Olive før hun ble mattelærer, giftet seg og fikk en sønn, for til tross for mange bekjente, har hun ingen nære venner, Olive er den som tar kontakt. Fru Kitteridge virker ensom, selv i ekteskapet med Henry. Gjerne er det et valg, fordi livet i ensomhet er enklere enn tanker og tvil knyttet til relasjoner.
Jeg ville beskrevet Olive som en sterk kvinne, men at den ytre fremtoningen er et forsvarsverk mot den usikre jenta som fortsatt er på innsiden. Les og døm selv.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Gjennom 13 kapitler møter vi forskjellige personer i den lille byen Crosby i Maine. Felles for dem alle er deres kjennskap til byens strenge mattelærer Olive Kitteridge. Man får et innblikk i diverse skjebner fra høy og lav. Olive er ei dame med bein i nesa og kjent for å si sin mening høyt og tydelig, men det er få som kjenner Olives egen historie.

Vinner av Pulitzerpris og filmatisert. Vel verdt å bruke tiden på!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Gjennom 13 kapittel, som også kan likne på noveller, møter vi ulike personar frå småbyen Crosby i Maine, USA. Dette er forteljingar om kvardag, om små og større hendingar som kan tyde mykje i liva til dei som er involverte. Fellesnemnaren i kapitla er Olive Kitteridge. Ho er med i alle, anten som biperson (i enkelte av kapitla bare nemnt ein gong) eller som hovudperson. Gjennom boka får vi lære henne å kjenne, får sett henne gjennom ulike auge, og får sett både svake og sterke sider hjå henne. Forfattaren skriv godt og relevant. Denne boka berørte meg, Olive har gjort eit sterkt inntrykk, og kjem til å vere med meg i tankane lenge.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For en bok! Tretten fortellinger vevd sammen til et helhetlig bilde av Olive. Hun er på ingen måte noen enkel kvinne, og gjennom bokas mange ulike synsvinkler blir vi kjent med stadig flere sider ved denne pensjonerte matematikklæreren. Boka er klok, lærerik og definitivt til refleksjon og ettertanke. Jeg er imponert over hvor godt kjent forfatteren lar oss bli med Olive, hennes familie og småbyen hun bor i. Denne vil jeg anbefale både menn og kvinner som er ferdig med sin første ungdom. Kanskje lærer du litt om deg selv også underveis? Det gjorde i alle fall jeg....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En flott samling fortellinger som alle kretser rundt Olive Kitteridge. Godt språk, fin å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

.. and that must be the way of life, to get something figured out when it was too late

Godt sagt! (6) Varsle Svar

At unge mennesker ikke vet, tenkte hun da hun lå ved siden av denne mannen, som hadde en hånd på skulderen og armen hennes; å, alt unge mennesker ikke vet. De vet ikke at klumpete, gamle og rynkete kropper er like sultne som deres unge, faste kropper, at kjærlighet ikke skal forkastes skjødesløst, som om den var en kake på et fat med andre kaker som vil bli sendt rundt igjen. Nei, hvis kjærlighet er tilgjengelig, så velger man den, eller så velger man den ikke. Og om hennes fat hadde vært fylt med Henrys godhet og hun hadde følt den som en byrde og knipset den bort smule for smule, så var det fordi hun ikke hadde visst det hun burde vite - at dag etter dag ble ubevisst skulset bort.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men folk får jo vite både det ene og det andre. Når man er helsesøster eller bibliotekar med rosa hår, får man vite hvem som er gift med alkoholikere, hvem som har barn med ADHD (det var det det var), hvem som knuser tallerkener og hvem som sover på sofaen. Hun hadde ikke lyst til å tenke på at det var folk i kirken akkurat nå som visste ting om barna hennes som hun ikke visste selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Man kunne ikke få seg til å slutte å føle på en bestemt måte, uansett hva det andre mennesket gjorde. Man måtte bare vente. Til slutt gikk følelsen bort fordi andre mennesker kom til. Noen ganger gikk den forresten ikke bort, men ble presset sammen til noe bitte lite og hang der som et stykke glitter i bakhodet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hun hadde vært gjennom en del, men sånn var det bare. Hun ranket ryggen. Andre folk hadde også vært gjennom en del.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han slapp fra seg et lite bjeff av en latter. "Herregud, du har virkelig en bondes lidenskap og fordommer."
"Nettopp," sa Olive. Hun begynte å gå i sitt eget tempo nå. Hun sa over skulderen sin: "Jeg har i det minste ikke fordommer mot homofile."
"Nei," ropte han. "Bare mot hvite menn med penger."
Ja, for pokker, tenkte hun.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Olive Kitteridge skulle til New York...på avstand var byens silhuett, bygning mot bygning, grå mot en grå himmel. Som en science fiction-by, hadde den virket, bygd på en måne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fem damer å se opp for i følge BOK365

Har du noen spennende forfattere (damer) å tilføye?


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Pulitzerprisen for skjønnlitteratur er en amerikansk prestisjetung litteraturpris og er en av Pulitzerprisenes kategorier som er blitt delt ut siden 1918 for framstående romaner ...


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kom gjerne med tips til lignende bøker (og kom gjerne også med forslag til en bedre liste-tittel).


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I løpet av 2015 har jeg lest disse bøkene som jeg har plukket ut fra kriterier i en liste jeg fant her på bokelskere.no.
Disse punktene rakk jeg ikke å hake av: En bok på bunnen av leselisten din, en bok som utkom det året du ble født, en bok med dårlige kritikker, en bok fra din barndom, en bok som foregår i din hjemby.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er ei liste med bøker som er litt i samme gata som Innsirkling-trilogien til Carl Frode Tiller.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er liste for romaner og fiction. Lånt på bibliotek.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Olive, igjen" av Elizabeth Strout
 • "Hva som helst er mulig" av Elizabeth Strout
 • "Ingen anger - vandringsroman" av Tommi Kinnunen
 • "Lucy ved havet" av Elizabeth Strout
 • "Gul ubåt - roman" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Åh, William" av Elizabeth Strout
 • "En vinterkveld" av Simon Sebag Montefiore
 • "Syng, gravløse, syng" av Jesmyn Ward
 • "Krigslys" av Michael Ondaatje
 • "Advent" av Gunnar Gunnarsson
 • "Matrix" av Lauren Groff
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver