Kom gjerne med tips til lignende bøker (og kom gjerne også med forslag til en bedre liste-tittel).


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Her kommer et nytt tips – Hurricane Season av meksikanske forfatteren Fernanda Melchor. Romanen utspiller seg i et lite, fattig lokalsamfunn i Veracruz, og mysteriet består i hvem som har drept landsbyheksa. Dette er en av disse romanene som på en måte består av noveller, for i hvert kapittel vi får en ny landsbyboers oppfatning av hva som har skjedd. Romanen kjennetegnes også av laaange setninger og et helt utrolig rått og usminket språk.

Hurricane Season var forresten blant de nominerte på kortlisten til den internasjonale Bookerprisen 2020, men nådde ikke helt til topps (Prisen gikk til nederlandske Marieke Lucas Rijneveld for The Discomfort of Evening).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gøy med boktips, takk skal du ha!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har et tips til, jeg, som bør passe godt på lista di. Har nettopp lest ut romanen Turbulence av den britiske forfatteren David Szalay. Boka har tolv kapitler, alle med to flyplassdestinasjoner som overskrift, for eksempel «LGW-MAD» (London Gatwick – Madrid) og «SEA-HKG» (Seattle – Hongkong). Kapitlene forgår dels på et fly, dels i mange av verdens byer, og hvert kapittel knyttes løselig sammen med det forrige gjennom romanpersonene. Jeg leste den på engelsk, og den en er ikke oversatt til norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, den høres helt perfekt ut. Og takk for at du minnet meg på denne listen, hadde helt glemt den oppi alt det som foregår nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Siden Frode Grytten og Murboligen er nevnt, vil jeg foreslå at du tar med Livet bruksanvisning av Georges Perec, som også handler om en bygård med beboere som ikke har stort annet til felles enn adressen - men Perec greier å sveise dem sammen til en helt sensasjonell roman!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tipset! Den ser veldig interessant ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Livet bruksanvisning er en fantastisk roman!

Jeg tenkte å foreslå romanen Hvis en reisende en vinternatt av Italo Calvino, men vet ikke helt om den er «innafor» …
Jeg sakser fra omtalen fra Den norske bokdatabasen:

Den består av ti påbegynte romaner som ender i høydepunkter av uutløst spenning. De er forskjellige i handling og stil. Likevel er de vevd inn i hverandre, og spenningsromanen har stått modell for samtlige. Forfatteren sier samtidig mye om bøker og lesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Høres ut som en veldig spesiell bok. Takknemlig for alle tips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest de to bøkene du har på din liste, men hvis du med etterlysning av lignende bøker mener bøker som ikke har én hovedperson, men som har historier som likevel henger sammen på et vis, så har jeg noen forslag til deg:
Bikubesong av Frode Grytten er en roman om de som bor i "Murboligen" i Odda. Anne B. Ragdes roman Jeg skal gjøre deg så lykkelig handler om de ulike beboerne i en oppgang i en boligblokk på 60-tallet. Jón Kalman Stefánssons bok Sommerlys, og så kommer natten er også en kollektivroman som beskriver noen av innbyggerne i en landbsby på Island.
I boka Olive Kitteridge av Elisabeth Strout møter vi i de ulike kapitlene hvordan andre personer beskriver hovedpersonen. En lignende teknikk finner du i boka Omriss av Rachel Cusk. Her blir vi kjent med hovedpersonen gjennom samtaler hun har med andre.
Håper dette ligner på hva du er ute etter. Alle disse bøkene er verd å lese, synes jeg :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange takk for et veldig flott svar! Jeg har ikke lest noen av de bøkene du foreslår, men setter dem opp på leselisten.
Synes det er litt vanskelig å forklare hvilken type bøker jeg er ute etter, men jeg vil si at et fellestrekk ved de to bøkene jeg har lagt til i listen er at bokens kapitler kan leses i vilkårlig rekkefølge, hvert kapittel kan leses uavhengig av hverandre. Begge bøkene har det til felles at det gjennomgående er det samme persongalleriet i boken. Vet ikke om du blir så mye klokere av dette svaret, synes som nevnt at det er vanskelig å finne en god beskrivelse av denne type bok som liksom hverken er roman eller novellesamling, men midt i mellom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De to første bøkene jeg foreslo kan muligens leses på den måten. Jeg må ta et lite forbehold, siden det er en stund siden jeg leste dem. I de andre må nok kapitlene leses i kronologisk rekkefølge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha. Jeg kommer nok til å lese alle de du foreslo, så legger jeg dem eventuelt til i listen etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

NinaLilleviAkima MontgomerySol SkipnesGroOmpabopIngunn ØvrebøHanne MidtsundTom Arne MøllerbråtenKine Selbekk OttersenHilde H  HelsethBenedictePiippokattaEllen E. MartolVigdis VoldHarald KKarin  JensenEster SDemeterJulie StensethTone Maria Jonassenheidi stoklandrune røstentuhamreleser42ingar hIdaRufsetufsaJarmo LarsenIna Elisabeth Bøgh VigreTorDolly DuckBjørg L.Merethe SolstadBjørn SturødFrisk NordvestRolf IngemundsenTrygve JakobsenJoannBente Nogva