2014
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
I 1680-årene er slaveriet i Amerika i sin spede begynnelse. Ungjenta Florens blir overlatt til Sir som avdrag på gjeld. Florens har lært å lese og skrive og kan gjøre god nytte for seg på farmen. Florens hungrer etter kjærlighet og søker den først hos den eldre tjenestekvinnen Lina. 16 år gammel forelsker hun seg i smeden, en vakker afrikaner som aldri har vært slave. Når Sir dør, blir Florens sendt av gårde for å hente hjelp fra smeden. Men vil hun finne ham, og vil hun vende tilbake? En nåde er en fascinerende roman om indre og ytre slaveri - en historie som beveger dypt.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2009
Format Innbundet
ISBN13 9788203212031
EAN 9788203212031
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1600-tallet
Språk Bokmål
Sider 143
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En febril historie om kolonialiseringen av Amerika
I 1682 går europeeren Jacob Vaark i land i Amerika - et på alle måter kaotisk kontinent. Han skaffer seg et landområdet i det som i dag kalles Virginia. «En nåde» handler om kvinnene knyttet til Vaarks gård: Om hans engelske hustru Rebekka, som 16 år gammel sendes over havet til en mann hun ikke aner hvem er. Om indianske Lina, som blir satt i tjeneste hos Vaark etter at stammen hennes er utslettet av sykdom. Om slavejenta Florens, som kommer til gården fordi en mann skylder Vaark penger. Og om Sorg, en ung jente uten navn, uten fortid, og nesten uten språk. De fire kvinnene representerer ulike former for slaveri, de kan leses som allegoriske bilder på den enorme undertrykkingen av den andre, av det fremmede, som danner fundamentet for den hvite manns herredømme over det nye landet. Hvite menn tilranet seg kvinner og slaver som om de var ting og ikke mennesker. De tok jorda fra indianerne og troen fra alle som ikke delte deres pietistiske kristendom. Morrison forteller USAs forhistorie fra undersiden, fra de undertryktes perspektiv. Hun lar kvinner, slaver og foreldreløse barn fortelle - det er en sann lidelseshistorie. Den nå 78 år gamle nobelprisvinneren Toni Morrison har utviklet en helt særegen litterær stil. Hennes historier beveger seg aldri fra A til Å, hennes romanfortellinger er frodige som regnskogen og så fulle av liv, myter og kryssende fortellinger at ingen noen gang vil klare å gjøre seg opp et fullstendig bilde av hvordan romanuniverset faktisk ser ut. Å lese Morrison er som å forsøke å tegne et kart over et landskap som ligger i konstant tåke. I «En nåde» gir hun hver og en av karakterene sitt eget kapittel til å fortelle sin egen historie, hvert kapittel spenner derfor over lange tidsepoker og store geografiske avstander. Hos flere av karakterene synes myter og sagn å være like virkelige elementer som faktisk opplevde hendelser. I «En nåde» finnes det ingen allvitende fortellerstemme som kan hjelpe leseren å sortere mellom virkelighet og fantasi, slik minner denne boka en del om William Faulkners «Larmen og vreden» (1929). Fortid og nåtid blandes sammen og kan ikke tenkes uavhengig av hverandre. «En nåde» skriver historien om Amerika på nytt, det er en roman med berusende vakre og intense partier, men som helhet er den vanskelig å trenge gjennom, den blir for tett og kaotisk. Jeg savner litt av den melodiske flyten som bar Morrisons best romaner; «Elskede» (1987) og «Jazz» (1992).
Jeg tror ikke Gud vet hvem vi er. Jeg tror han ville likt oss hvis han kjente oss, men jeg tror ikke han vet om oss.
Bøker skrive av Nobelprisvinnarar, og som eg har lest eller har leseklare i bokhylla. Sortert etter året forfattaren fekk Nobelprisen, dernest etter årstalet boka kom ut.
To posar med mykje artigt, kr 100,-
Billig moro, med andre ord.
Første liste med samme tittel har 100 bøker som er maksimum, derfor startet jeg en ny:)
Synes du USA's 1960-tallet, borgerkrigstida og slaveri og plantasjer er interessant? Da er dette bøker som kanskje passer deg.
Her samlar eg dei bøkene eg har i bokhylla mi. På denne måten kan eg sjølv få oversikt over kva eg har lese og kva som bør lesast før eg tar av hos bokhandlaren. Pensumbøkene tar eg ikkje med;)
Vikingtid, 1800-tallet, samtid. Utstilte bøker i biblioteklokalene 2015.
New York Times har plukket ut de ti beste bøkene fra 2008.
Lista består av fem skjønnlitterære bøker og fem fra non-fictionhylla: