Bellman & Black

av (forfatter) og Inge Ulrik Gundersen (oversetter).

Gyldendal 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.21 (48 terningkast.)

93 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Suksessforfatteren av Den trettende fortellingen er tilbake med en mørk og underholdende roman om et uventet kompaniskap.

England, tidlig på 1800-tallet: William Bellman er ti år og fire dager gammel, og en mester med sprettert. En dag skyter han en kornkråke. Episoden er tilsynelatende bare en av mange guttestreker, men skuddet får fatale følger. Kornkråker glemmer nemlig aldri.
Noen år senere: William er en av landsbyens største menn, og har gjort onkelens spinneri til en blomstrende forretning. Han har funnet sitt livs kjærlighet og satt fire vakre barn til verden.
Men plutselig snur hellet. Moren dør, og i begravelsen kjenner William et ubehagelig blikk i nakken. I øyekroken ser han omrisset av en mystisk, svartkledt mann. Like etter rammes landsbyen av en epidemi, og Williams kone og barn blir alvorlig syke. Desperat etter å redde det mest dyrebare han har i livet, satser William alt på et partnerskap med den svartkledte fremmede.
Diane Setterfield trollbandt en hel verden med sin millionselgende debut Den trettende fortellingen. Oppfølgeren Bellman & Black er en underholdende og mørk fabel om én manns kamp for å redde seg selv og det han har kjært. For når vet man egentlig at man har gjort opp for fortidens synder?
«Velskrevet i et nydelig språk ? Diane Setterfields nyeste roman, Bellman & Black, kommer helt sikkert til å få gehør hos leserne ? Setterfield er en mektig historieforteller.» The Hiding Spot
«Mørk, atmosfærisk og uvanlig ? Den stegvise utviklingen i historien, den skyggefulle, spøkelsesaktige karakteren Black og åpenbaringen av Bellmans skjebne gjør dette til besettende, gåtefull og påkrevd lesning.» The Little Reader Library

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205436268

EAN 9788205436268

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 365

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 15 16 9 3

Bokomtaler

[Diane Setterfield har skrevet Den trettende fortellingen, en roman som jeg likte veldig godt. Dette var utgangspunktet for at jeg ba om en lydfil på denne boken. Jeg ville gjerne bevege meg litt i julen, og da er lydbok på øret en fortreffelig oppfinnelse.
Har du lyst å vite hva Lydbokforlaget vil fortelle om handlingen, klikker du på lenken. Jeg for min del synes at de røper litt for mye. Jeg leste det da jeg hadde lyttet noen timer, og angret i samme øyeblikk. Min lille omtale inneholder ingen "spoilers", men kun litt synsing.

I begynnelsen av denne litt dystre historien, som finner sted i England tidlig på 1800-tallet, blir vi kjent med William Bellman. Han er 10 år og skyter en kornkråke med sprettert, noe som skal få følger utover i romanen. Gutten er farløs, men onkelen som sammen med en grumpy bestefar, eier et spinneri tar ham under sin vinge. Det viser seg at William er et funn for bedriften, og gjør det godt.
Han vokser opp, arver onkelen sin, og hans mor dør. I alle begravelsene han går i, ser han en sortkledd mann som holder seg litt i utkanten. Når så en epidemi tar nesten hele familien hans, og han hele tiden ser den svartkledde i begravelsene, gjør han til slutt en avtale med mannen, og da snur hellet hans seg til det positive. I mange år går forretningene strålende, og vi får et bilde av en flink men overarbeidet Bellman, som ikke greier å føle eller ta pauser.
Historien er av det mørke slaget, en hverdagshistorie ispedd litt spøkelseshistorie. Jeg famlet litt, og leitet etter skillet mellom virkelighet og fantasi. Det var tydeligvis bare Bellman som så Mr. Black, så var han et resultat av hans dårlige samvittighet, eller hva? Jeg opplevde boken som fascinerende i perioder, når det handlet om oppbyggingen av spinneriet, kurering av pest og oppbygging av butikken i London. De små epistlene som dukket opp med jevne mellomrom,som handlet om kråker, kunne jeg klart meg uten.

Helt ok underholdning dette, men ikke på langt nær så bra som Den trettende fortellingen. Les gjerne Lena sin omtale, hun har lest boken.]1

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tyvärr blev detta inte den fängslande berättelse som jag hade föreställt mig utifrån baksidestext och fantastiskt omslag. Nej jag blir inte fängslad av personerna och efter att ha lyssnat i flera timmar och retat mig på dålig översättning av textilindustritermer så tar jag ur öronpropparna och lägger in Digiboken i sitt fodral. Baksidestexten skriver att detta är en fängslande fabel men jag är helt okänslig för boken. Blir inte med utan inder att jag har tappat bort mig i handlingen för tankarna hamnade någonannanstans. Det var inte heller en dålig dag för när jag bytte till en annan bok rycktes jag med på direkten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Omslaget er vakkert med det svarte mot det dempede turkise og en enkelt kråke med et sørgebånd i nebbet. Om bare historien hadde holdt det omslaget lovet.

Romanen har en fin historie og et vakkert språk. Men jeg ble lovet en spøkelseshistorie på omslaget og historien er hverken spennende eller skremmende. Så min skuffelse ødela for en ellers god roman og preget min leseopplevelse.

Diane Setterfields forrige bok, hennes debut - Den trettende fortellingen (2006)- var en gotisk spenningshistorie som jeg frydet meg over. At Setterfield skrev så vakkert om litteraturens magi er noe av det jeg husker best fra den boken. Også derfor er jeg skuffet over Bellman & Blacks stillestående fabel. Jeg klarte ikke helt å engasjere meg i hverken handling eller personer under lesingen.

Boken er en karakterstudie over livet til William Blake fra han som tiåring dreper en kråke med sprettert til hans siste dager hvor minnene fra barndommen tar over tankene.

Jeg likte kapitlene om kråkene og hvordan kråkene nedstammer fra Hugin og Munin - Tanke og Minne. Det er mange interessante tanker om tid og minne i historien. Og om glemsel og isolasjon som middel for å overleve, for å ikke måtte reflektere over ens egen dødelighet når alle rundt en dør. Historien fikk meg til å tenke på Scrooge og En julefortelling av Dickens.

Alt i alt er Bellman & Black en god roman om en manns liv. Om en mann som er hjemsøkt, men ikke av spøkelser

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En mørk og underlig historie om William Bellmann som skyter en kornkråke med sprettert som gutt. Hendelsen går inn i glemselen for Williams del, men kornkråker glemmer aldri...

Willilam blir etterhvert en meget vellykket forretningsmann, men plutselig trer døden inn på arenaen sammen med en svart og mystisk skikkelse.

Like god som Setterfields første bok, "Den trettende fortellingen", er den ikke, men lettlest og til tider interessant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lydbok. Sitter igjen med en litt gotisk (skummel) atmosfære. Ikke veldig minneverdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg har blitt fortalt av folk som ikke har noe grunnlag for å vite det, at et menneske i sine siste sekunder ser hele livet passere i revy.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker lest i 2016, listen oppdateres fortløpende.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den glitrende snøen ved verdens ende - en roman" av Eowyn Ivey
 • "Amandas gåte" av Isabel Allende
 • "Mørkt som mitt hjerte" av Antti Tuomainen
 • "Den siste rømling - roman" av Tracy Chevalier
 • "Vinterfolket" av Jennifer McMahon
 • "Bokhandlerens beretning - roman" av Charlie Lovett
 • "En kald død" av Frits De Bourg
 • "Den svarte vinteren" av Marianne Cedervall
 • "Beatrice og Benedikt" av Marina Fiorato
 • "En skytsengels dagbok" av Carolyn Jess-Cooke
 • "Løgnen" av C.L. Taylor
 • "Dødsønsket" av Marianne Cedervall
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver