Labyrinter

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1994 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (12 terningkast.)

38 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Beate Kristins eksemplar av Labyrinter

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Århundrets bibliotek

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Fortellingene i denne boka er surrealistiske og leseren utsettes sjelden for skildringer av noe slag. Leseren stilles inn i et scenario hvor det produseres irrealitet. Labyrintene kan være miniatyrer av detektivromaner eller spionfortellinger.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1994

Format Innbundet

ISBN13 9788252527360

EAN 9788252527360

Serie Århundrets bibliotek

Språk Bokmål

Sider 127

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 2 2 1 0 0

Bokomtaler

Boken kom ut første gang i 1944 og er en samling forunderlige enkelttekster som det kanskje er dristig å kalle noveller -om ikke dette er en ny form -for mine iallefall meninger om hva en novelle er. Det ser for meg ut som argentineren Borges her rett og slett finner opp bøker som ikke har eksistert , forfattere som ikke har eksistert , og til og med steder som aldri har vært , hele tiden som om alt dette har eksistert, og det påstår han med den største selvfølgelighet.Som om hans nyskapninger virkelig fantes. Altså, dersom vi velger å kalle dette en novellesamling , vil jeg påstå at dette må være en av de mest nyskapende, men samtidig innflytelsesrike i det 20. århundre.

I Ttlön, Uqbar, Orbis Tertius for eksempel blir vi gjennom et nærmest obskurt leksikonoppslag ført inn i landet Ttlön og i dette landets samfunnsystem, filosofi, vaner og språk. Den følger de tilvante vaner for slike beskrivelser av et land, men der finnes ingen referanser utenom selve teksten.
I en annen av tekstene (novellene), En kritisk vurdering av Herbert Quains verk skriver Borges en saklig nekrolog med en detaljert, inngående diskusjon om arbeidet til oppdiktetde verk til denne høyst fiktive dikteren, skrevet med en flid og presisjon til og med med henvisninger til kildemateriale og med en sitatteknikk som er rent ut sagt, vitenskapelig. Alt dette viser at saklighet og nøkternhet ikke har noen rot i virkeligheten overhodet.

I en tredje tekst som er -etter min mening- høyst oppsiktsvekkende - tillater han seg å presentere PIERRE MENARD som forfatteren av klassikeren Don Quijote , det vil si denne har skrevet denne berømte boken om igjen , men uten en eneste forandring i noen linje av originalen! Men hans påstand er at det nå er adskillig vanskeligere nå å si høyttravende ord som for eksempel "historien , sannhetens mor" enn det var for Cervantes på 1600 tallet!

Lotteriet i Babylon er et lotteri på "liv og død" der gevinst balanseres av ulykkes-lodd , slik at man som premie like godt kan vinne en straff. Gradvis tar lotteriet over hele samfunnet, slik at samtlige borgere automatisk blir med i trekningen uten en gang å ha kjøpt noe lodd. Med andre ord; livets tilfeldigheter satt i system?

Biblioteket i Babylon er også en av tekstene jeg vil trekke frem. For "novellen" regnes i seg selv for en klassiker, der Borges ( som selv var bibliotekar) beskriver et rent ut sagt "annerledes" bibliotek som sies å skulle inneholde enhver mulig måte å bruke alfabetets bokstaver på i setninger i en hver tenkelig og-ikke minst-utenkelig tanke.

Boken Ficciones , på norsk Labyrinter , inneholder ikke alle tekstene, men dog de fleste. En utgivelse helt i takt med Borges' "univers" der det nærmest blir en forutsetning at en tekst ikke kan være den samme fra en sammenheng til en annen.

Dette er en bok på ikke alt for mange sider. Likevel er det ikke en bok en raser gjennom. En bare må ta seg god tid. gjør man det, vil jeg tro at man ikke angrer på denne usedvanlige, men for meg gode leseopplevelsen. og i og med at boken er tatt med i "Århundrets bibliotek" , må det være andre enn meg som anser dette for en virkelig god bok. En bok verd å lese.

Klar 6er fra meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det målet han hadde satt seg var ikke uoppnåelig , selv
om det var overnaturlig. Han ville skape et menneske ved å
drømme det, drømme det frem i de minste detaljer og sette
det ut i virkelighetens verden. "

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Snart vil det ikke finnes annet enn kriger og røvere. Jeg gir dem dette rådet: Den som begår en skjenselsgjerning, bør forestille seg at han allerede har begått den , og han bør påta seg ansvaret for en fremtid som er like ugjenkjennelig som fortiden. Det nettopp det jeg gjorde, mens øynene mine, som allerede tilhørte en død mann , registrerte hvordan denne dagen , som kanskje var min siste, langsomt svant og natten bredte ut sitt diffuse mørke."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det finnes et utall av ufattelige systemer, men alle har enten en tiltalende arkitektur eller et sensasjonelt preg.Metafysikerne i Tlön søker ikke sannheten, ikke engang sannsynligheten : De søker forbauselsen. "

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi oppdaget (det var sent nok på¨natten til at en slik oppdagelse var uunngåelig ) at speil har noe uhyrlig over seg. Så kom Bioy Casares til å huske på at en av kjetteriets grunnleggere i Uqbar hadde hevdet at både speilet og samleiet er frastøtende fordi begge mangfoldiggjør mennesket. "

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mens han levde led han, som så mange andre engelskmenn , av uvirkelighet. Nå når han er død, er han kanskje ikke engang det gjenferdet han var mens han levde. "

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er riktig nok at de eldste bibliotekarene benyttet seg av et språk som var temmelig forskjellig fra det vi nå har. Det er også riktig at bare noen kilometer til høyre er språket en dialekt, og nitti etasjer høyere oppe er det ubegripelig. Alt dette- jeg gjentar- alt dette er sant, men firehundre og ti sider med uforanderlige M C V kan ikke stemme overens med noe språk, så dialektalt eller primitivt det enn måtte være. "

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I den islamittiske religion har man en natt som kalles Nettenes Natt da himmelens hemmelige dører åpner seg, den ene etter den andre, og da vannet i krukkene er søtere enn ellers."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En del moralister hevdet at det å eie penger ikke behøver å føre til lykke,
og at det kanskje fantes andre og mer direkte former for lykke. "

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter at mordgåten er oppklart, følger et langt innblikk hvor det forekommer følgende setning: Alle antok at møtet mellom de to sjakkspillerne var en ren tilfeldighet. Dette utsagnet lar en ane at løsningen er feil. Den urolige leseren kikker tilbake i de kapitlene det dreier seg om og oppdager en annen løsning som er den riktige. Leseren av denne boken er skarpsindigere enn detektiven.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

De 100 bøkene som ble kåret i Århundrets Bibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min liste over de viktigste romaner i Latin-Amerikas litteratur


Godt sagt! (0) Varsle Svar