Hvem sa hva?

kvinner, menn og språk

av (forfatter).

Gyldendal 2018 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (35 terningkast.)

110 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Linda Rastens eksemplar av Hvem sa hva? - kvinner, menn og språk

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fagbøker

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Tildelt Brageprisen 2018 I mange år har Helene Uri vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt? For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva. Hvem sa hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi – mer eller mindre bevisst – tenker om hverandre og oss selv. I Helene Uris treffsikre, avslørende og morsomme bok vil leseren både kjenne seg igjen, og samtidig få nye erkjennelser og overraskelser. «Fulltreffer. Tankevekkende om kvinner, menn og språk. Skarpt, innsiktsfullt og vittig. […] denne 350 siders boka som burde være et must for enhver som er opptatt av språk.» Cathrine Krøger, Dagbladet «Helene Uri briljerer når hun får leseren til å tenke nytt om gamle myter. […] Boka er lettlest, klok, tørrvittig, og til å bli irritert over når man innser at likestillingen ikke har nådd språket vårt.» Anette Os, Fædrelandsvennen «Helene Uri har skrevet en politisk og svært interessant bok. Det som gjør sterkest inntrykk, er hennes blikk for detaljer i adferd, språkvaner og tekster» Trond Berg-Eriksen, Morgenbladet «Her snakkar vi altså om sakprosa som kan få deg til å gråte og le – samtidig. Uri gir eit bittertglitrande forsvar for kvifor modernisering av språket er naudsynt […]» Merete Røsvik, Klassekampen «For at likestillingskampane våre formødre kjempa, ikkje skal gå i vasken, trengs Uris bok. Dessverre. […] Helene Uri er best når ho vrir lesaren ut av vanetenking om kjønn og språk.» Hilde Sandvik, Aftenposten «Som Uri glitrende skriver innledningsvis: Vi lever i et av verdens mest likestilte land. Nettopp derfor er det interessant å se i hvilken grad språket sladrer om ulikhet.» Vilde Aurora Eriksen, Minerva «mangslungen og beint fram medrivande» Kristin Fridtun, Dag og Tid «Kraftfullt og levande om kjønn og språk. […] vil eg oppmoda alle til å lese denne boka. Boka vil gi deg svara på mange spørsmål, du vil få aha-opplevingar, bli meir kritisk til ditt eige språk, og til din eigen sosiale omgang med andre av alle kjønn.» Bjørn Hatterud, Prosa

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2018

Format E-bok

ISBN13 9788205506152

EAN 9788205506152

Språk Bokmål

Sider 363

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Brageprisen Sakprosa 2018

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 20 9 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Fordi det er lenge siden ordene våre ble født, av og til mange tusen år, er ordene broer tilbake til et samfunn og en levemåte som vi har forlatt. Mange av oss har tatt et oppgjør med holdningene fra den gangen. Vi er faktisk sikre på at mennesker bør være likestilte, uavhengig av kjønn, legning, farge og fasong. Men hvis vi fortsetter å vasse rundt i det samme språklandskapet, og hvis vi fortsetter å bruke ord som bærer i seg holdninger om blant annet kjønn, blir vi ufrivillige budbringere av holdninger vi ikke har.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Den mest pirrende er denne regelen: Avlange objekter og formasjoner i naturen som rager opp, er hankjønn, mens naturfenomen som ligner skåler, groper eller huler, er hunkjønn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Uthevet tekst


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker 2022


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Avlyst på grunn av sorg - roman" av Magnhild Bruheim
  • "Brev til en ufødt datter - om frihet, sex og søsterskap" av Anne Bitsch
  • "Finn meg" av André Aciman
  • "Ikkje tenk på det - drama" av Olaug Nilssen
  • "Om muser og menn" av Marta Breen
  • "Året med 13 måneder - en dagbok" av Åsa Linderborg
  • "Norsk kvinnehistorie på 200 sider - fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter" av Hege Duckert
  • "Kvinner i kamp - 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap!" av Marta Breen
  • "Nora eller Brenn Oslo brenn - roman" av Johanna Frid
  • "Leselyst - om bøker, liv og litteratur" av Tone Selboe
  • "Alene - en bok om ensomhet" av Peder Kjøs
  • "Bok om sorg - (fortellingen om Nils i skogen)" av Maria Navarro Skaranger
Alle bokanbefalinger for dette verket