Jeg veit jeg banner i kjerka nå - sønnen min på fire elsker denne historien, han må dog ha versjonen med svenske Jens Ahlbom sine tegninger, må si meg enig - Ahlbom har virkelig fanget norsk jul!
En bok jeg var på jakt etter i mange år - ikke fordi den er en litterær perle - men fordi min barndoms superhelt Zeb Machan oppsto i denne boka!
Jeg kunne selvsagt tenke meg å leve som; Don Juan - med hans egenskaper og opplevelser - skrevet av Lord Byron!
I boka "Eselører" har mange bokfolk laget sine 10 på topp lister! Her kommer min og jeg utfordrer samtidig andre til å lage sine lister!
"En munnfull av Ganges" av Paal Brekke og "India en vinterreise" av Göran Tunström, er to gode bøker om India sett utifra et nordisk perspektiv.
Den klart beste historiske krimboka jeg har lest er "Et skilt ved korsveien" av Ian Pears. Sjangermessig ligger den i et grenseland, dog med klare drag mot kriminallitteratur. Den er fengende og utrolig godt skrevet samtidig som man lærer mye engelsk historie.
Jeg mener at Hamsun har skrevet mange gode, hvorfor iese bare en? Markens grøde, Mysterier, Landstrykere, Pan, Benoni og Rosa, Victoria og På gjengrodde stier er alle vel vært å lese!
Wilson skiver super underholdning - min krimfavoritt!
Denne syns jeg var svært oppskrytt!
Jeg ser du nevner Bjørnsons tekster generelt, mener du virkelig at novellen "Faderen" ikke har tålt tidens tann? I så fall tror jeg du skal lese den på nytt, den er glimmrende konstruert, gir et særdeles godt tidsbilde samt at den har en moral som er svært universell!
For meg er lensmann Geissler fra "Markens grøde" en stor helt. Han opptrer som den gode veilederen for Isak både praktisk og intelektuelt. En person med både menneskelige svakheter og styrker - en som har troen på landbruket uten å ha evnene til å utføre slikt arbeid selv.
Lagnad
Han var den sprekeste karen je kjente.
Snøgg som en eld.
Der slapp du å vente.
Kom´n på dansen der ungdommen stimla,
frikar han gikk
og drakk så det svimla.
Jentene ble så underlig stille.
Det bivra og skalv.
Han fikk den han ville.
Nå ligger´n storøgd i senga og venter.
Itte på brennvin.
Itte på jenter.
Hei, jeg opplever at jeg stadig kommer opp i diskusjoner om denne boka. Jeg har også noen betenkeligheter med den siste tredjedelen av handlingen. Jeg ser dog at forfatteren har klart noe vesentlig, han setter nord/syd problematikken inn i en litterær ramme som få andre har klart. Som lærer bruker jeg boka mye - selvsagt med diskussjoner om virkemidlene Mino og hans gruppe nytter. Forfatteren er klar på at dette ikke er ment å være en realistisk handling, men snarere en slags eventyrlig visjon skrevet i sjanageren "magisk realisme". Det er en advarsel om hva som kan skje og en beskrivelse av hvordan vi behandler folk i den 3. verden. At det hevdes at boka er voldsforhærligende, er jeg sterkt uenig i. I "Himmelblomsttreet" som jeg mener er en bedre bok, blir andre virkemidler tatt i bruk. Den siste boka i serien "Afrodites basseng", er mer frittstående vedrørende tema. Etter min mening er den også langt svakere.
Det er helt fantastisk hvor ulikt man kan se på dette verket, en kan også tolke den som en advarsel for hva som kan skje om de vestlige landene fortsetter å utnytte folk og miljø i den tredje verden i kapitalismens navn. Jeg vil forøvrig minne om at forfatteren nyanserer synet til Mino i Himmelblomsttreet.
En bok som har en meget god start og slutt, et fremragende plott, men som kunne vært strammet inn en tanke i midtpartiet - dette til tross, en meget god krimdebut som jeg anbefaler påskekrimentusiastene! Anderledes, kunnskapsrik og fengende!