Jeg skal til India (New Dehli og omegn) - hva vil bokelskere anbefale av romaner og dokumentarer? Guden for små ting og Balansekunst er lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 24 svar.

For fakta kan du prøve å finne boka om India i serien Verdens land og folk. Ellers så gå på bib og se etter Lonely Planet sin bok, eller se etter serien Jordens folk, og boka om Asia. Se ellers på mine boksider da jeg har masse om andre land osv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som bebudet i et innlegg lenger nede i tråden, har jeg kjøpt Amitav Ghoshs "Sea of Poppies" (En sjø av valmuer) og oppfølgeren "River of Smoke" (som kom på norsk i høst, husker ikke tittelen). Jeg er halvveis i Sea of Poppies, og den er veldig, veldig, veldig interessant. Jeg jobbet litt for å komme inn i romanen, blant annet fordi han gjør hyppige skift mellom ulike, parallelle historier (personene i de parallelle historiene begynner etter hvert å tangere hverandres liv, og da blir det lettere å holde tritt med skiftene). Og det er veldig mye tidstypisk sjargong og språkbruk, som blir en tilleggsutfordring (jeg leser mye engelsk skjønnlitteratur, men her er det voldsomt mange skipsuttrykk, og dessuten snakker flere av engelskmennene et kolonispråk som er fra forfatterens side er tilsiktet utilgjengelig ikke bare for 2000-tallets lesere, men også for flere av romanfigurene som IKKE tilhører denne lille gruppen av engelskmenn som har tilbragt noen decennier (eller hele sitt liv) i India. Jeg liker det, men utfordrende ER det.

Men altså: en vordende india-turist vil få masse interessant historie ved å lese disse bøkene til Amitav Ghosh! Og en spennende roman, ikke minst.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det ser ikke ut som om noen har anbefalt "Shantaram" av Gregory David Roberts. Den MÅ med

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Dampende" god bok:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hei, denne var lettest å finne - er i gang nå!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange anbefaler denne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oj, beklager. Jeg var visst litt rask her.....men unnskyldningen får være at en god bok, med fordel, kan anbefales flere ganger. Det er en av mine favorittbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

India engasjerer, det er tydelig! Tusen takk for mange flotte boktips - jeg gleder meg til å ta fatt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har fått mange gode tips. Jeg vil legge til The inheritance of loss av Kiran Desai, den likte jeg godt. Den er oversatt til norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler Amitav Ghosh. Han har skrevet flere og jeg anbefaler alle! Dessuten Rohinton Mistrys bøker. Foruten Balansekunst som du jo har lest har han skrevet Familieanliggender og Så lang en reise som begge er veldige gode. Dyrets folk av Indra Sinha er og en spennende bok som bygger på en sann tragedie Union Carbide var ansvarlige for. Arundhati Roys bøker er også spennende. Jeg ser at du allerede har lest Guden for små ting, men hun har også skrevet Et landskap av umulige lengsler. Til slutt anbefaler jeg sterkt: Jeg, Phoolan Devi som er en selvbiografi av en utrolig modig indisk jente. God lesing og god tur! Du må endelig ta en tur med richshaw i Old Delhi!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

River of Gods av Ian McDonald, nær fremtids sci-fi som fokuserer på Indias fremadstormende it-business og spinner videre derfra til kunstige intelligenser som spiller i Bollywoodfilmer og serier m.m.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Slutter meg til anbefalingen av "En passende ung mann" (A suitable boy) av Vikram Seth. Han har et så nydelig språk, og romanen er stor, bred, altoppslukende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Heldige deg som skal til India! Jeg var i Mumbai i slutten av oktober, og i den forbindelse laget jeg meg en liste over India bøker jeg hadde i bokhyllen. Listen min ser slik ut; http://bokelskere.no/lister/188613/liste/
Anbefaler deg spesielt India av Thobjørn Færøvik, Shantaram og Hvit Tiger.
God tur! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har reist mye i India, og dermed lest mye indisk litteratur. Selv synes jeg Arundhati Roys The God of Small Things er overvurdert. Det samme kan sies som Shantaram, som for meg ikke er annet enn en spennende page turner. Jhumpa Lahiri har skrevet to fantastiske novellesamlinger (Unaccustomed Earth og Interpreter of Maladies) som anbefales på det varmeste. De omhandler riktignok indiske immigranter i USA, men en får et godt innblikk i indisk kulturliv. Aravind Adigas The White Tiger og Between Assasinations er to gode romaner med politiske undertoner. Jeg så at både Vikram Seths A Suitable Boy og Rushdies Midnight´s Children var nevnt. Disse er unektelig begge to meget gode og velskrevne bøker, som i tillegg til å ha fantastiske karakterer, gir leseren kunnskap om det indiske samfunn og historie.

I tillegg bør nevnes William Dalrymple som har skrevet flere bøker om indisk historie og samfunn, bl.a Nine Lives: In Search of the Sacred in Modern India. Sarah Macdonald har skrevet Holy Cow, en lettlest og humoristisk beretning om hennes møte med de forskjellige religionene i India.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Å ja - jeg leste nylig Jhumpa Lahiris "Unaccustomed Earth", og jeg gråt nesten da jeg var ferdig med den. Underveis i lesningen glemte jeg to ganger å gå av t-banen på riktig holdeplass - jeg var så til de grader inne i handlingen. En fantastisk bok - hun har jo også skrevet romanen "The namesake" ("Navnebroren") - den husker jeg fikk veldig bra kritikker da den kom.

Tidligere i år kom jeg over R.K. Narayan og hans "Skiltmaleren" - det var en sjarmerende liten bok, utgitt som pocket i Pax' Fakkel-serie for noen tiår siden. Narayan har ufølge engelsk wikipedia skrevet massevis av bøker fra en fiktiv indisk by, og å dømme etter "Skiltmaleren" (The Painter of Signs) gir hans forfatterskap et knakende godt innblikk i indisk hverdagsliv og kultur.

Til slutt: etter å ha nikost meg med filmen "The Best Exotic Marigold Hotel" på kino, spanderte jeg på meg boken den bygger på. Skikkelig tabbe - boken er helt elendig. Jeg ga boken en treer og skrev en liten omtale - den tråden ser jeg har forsvunnet, sikkert under omleggingen til Bokelskere 2.0. KORRIGERING: innlegget mitt om boken finnes langt inne i bokelsker-garnvasen - men trådstarter har tydeligvis slettet sin profil, og dermed forsvant trådstarten. Så dumt! Men jeg legger inn en lenke i en ny tråd på bokens side nå, slik at nye interessenter i boken kan få med seg min advarsel på veien...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Narayan, og Amitav Ghosh, har jeg hatt lyst til å sjekke ut lenge. Skal se om jeg kan få tak i The Painter of Signs.

Jeg leste The Namesake (forøvrig også filmatisert!), og ble skuffet. Tematikken er lik den vi møter i novellesamlingene, men Lahiris fortreffelige evne til si mye om mellommenneskelige relasjoner på få sider, er, naturligvis, tilsidesatt til fordel for dyptpløyende skildringer av protagonisten. Kanskje er ikke The Namesake dårlig, men hennes noveller vanvittig bra?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sier du det - The Namesake tangerte ikke novellene, altså? Interessant. Litt synd, men da skal jeg i alle fall prioritere den andre novellesamlingen hennes. (Noveller mestrer hun, derom hersker INGEN tvil!) Prøver meg nok på romanen også, jeg ble jo nysgjerrig nå! Men før det blir mer Lahiri, har jeg noe mer presserende på leseplanen: Bokpakke på vei fra amazon med to Amitav Ghosh-bøker i!

Av Amitav Ghosh har jeg foreløpig bare lest "In an Antique Land" (KJEMPEBRA! Men ikke skjønnlitteratur - og ikke om India per se, så den faller litt utenfor i denne tråden.). Jeg hørte ham nylig på Litteraturhuset i Oslo, og han levde opp til forventningene så til de grader. Nå har jeg altså bestilt "Sea of poppies" og "River of Smoke" fra amazon, som julegave til meg selv - gleder meg til å lese mer Ghosh! Besøket hans på Litteraturhuset gjaldt utgivelsen av "River of Smoke", så samtalen dreide seg mest om disse to bøkene (og litt om den tredje i trilogien, som han altså ikke har gitt ut enda...). Jeg har også hørt veldig mye bra om "Glass Palace". Han skriver så elegant, og skaffer seg så enormt god innsikt i det han skriver om (historie, samfunnsforhold, kultur) - jeg har enorme forventninger til mine neste Ghosh. Ettersom du høres ut til å ha likt "Unaccustomed Earth" like godt som meg, tror jeg du vil få mye ut av ham, du også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler Apu Triology av Satyajit Ray. Jeg leste dem for minst 20 år siden, men husker den enda. Kjøpte boken i 2005 og det ble et hyggelig gjensyn. Bøkerne tar for seg den unge gutten Apu`s liv fra barndom til voksen mann - boken inneholder tragedier, kjærlighet og vennskap. Anbefales av meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"En munnfull av Ganges" av Paal Brekke og "India en vinterreise" av Göran Tunström, er to gode bøker om India sett utifra et nordisk perspektiv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heldige du. Noen av mine favoritter:
"Balansekunst" av Rohinton Mistry (fantastisk bok)
"Indias datter" av Shilpi Somaya Gouda, om hvor lite jenter er verdt
Og Torbjørn Færøviks veldig gode bøker (har ikke lest den siste)
"India"
"Mahatma Gandhi - elsket og hatet"
Og det er akkurat slik jeg føler for kontrastenes land - det er elsket og hatet.
God tur - ha en fantastisk reise - på godt og vondt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Shantaram er og veldig bra,

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferie? Vikram Seth har skrevet "En passende ung mann" er den jeg har likt best fra India.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvit tiger av A. Adiga er ei bok som tar for seg kastesystemet og klassereiser på ein god måte. Veldig god bok. Anbefalast!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

kntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette Augustin