Prosessen mot Hamsun

av (forfatter).

Gyldendal 1996 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (18 terningkast.)

85 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Om Knut Hamsuns liv under og etter den andre verdenskrig. Boken tar for seg Hamsuns forhold til nazismen og de tyske okkupasjonsmakter, til rettsoppgjøret etter krigen, og det norske samfunns juridiske og moralske forhold til ham. Med kildefortegnelse. Illustrert.

Omtale fra forlaget

Om Knut Hamsuns liv under og etter den andre verdenskrig. Boken tar for seg Hamsuns forhold til nazismen og de tyske okkupasjonsmakter, til rettsoppgjøret etter krigen, og det norske samfunns juridiske og moralske forhold til ham. Med kildefortegnelse. Illustrert.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1996

Format Innbundet

ISBN13 9788205239302

EAN 9788205239302

Omtalt person Knut Hamsun

Språk Bokmål

Sider 726

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 8 3 2 1 0

Bokomtaler

En bok som utelukkende er skrevet for å uskyldiggjøre Knut Hamsun og demonisere Marie Hamsun. Knut Hamsun blir fremstilt som en umyndig sullik, mens Marie Hamsun manipulerer han. Tull og diktning....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ensrettingen i presse, litteratur og juridisk fremgangsmåte var av skremmende karakter. Ikke under Quisling, men etter krigen kom den fascistiske periode i norsk historie. Man må til Hitlers Berlin eller Stalin og Bresjnevs Moskva for å finne lignende rettspraksis. En spesiell skandale utgjør rettssaken mot Knut Hamsun.

Jens Bjørneboe

Godt sagt! (4) Varsle Svar

(Knut Hamsun og krigsoppgjøret, de fire måneder på galehuset 1945)

Her er synet som møtte Christian Gierløff da han ble tilkalt Psykiatrisk Klinikk og så sin gamle venn igjen: - Han ligger på sengen, halvt påkledd med armene vidt ut. Blek som lakenet. Ansiktet skjelvende og vått av tårer. Ut av de lukkede øynene siver tårene. Hans munn er halvåpen... (Gierløff får psykisk torturerte, og totalt nedbrutte Hamsun ut av psykiatrisk klinikk, og inn på hotell). Hamsun spiste godt, nynnet mens han smurte på. Likevel var det noe med ham som var helt rivende galt. Gierløff forsøkte å finne ord for det: - Han var fremdeles i samme halvtlevende, halvstive, halvtvåkne tilstand - letargisk-automatisk-gravitetisk søvngjengeraktig... Døren til restauranten går opp, og Gierløff så den tidligere stortingsmann Nils Nersten komme inn, han stanset et stykke fra dem. Gierløff følte seg uviss; han visste at Hamsun hadde fornærmet Nersten en gang ved å skrive et dikt til et blad som Nersten redigerte, og selv hadde Gierløff ligget i skarp polemikk med ham i det som ble kalt "skogkrigen" Han bøyde seg ergerlig over kaffekoppen, det var ikke nettopp et øyeblikk han ville ha valgt til å møte en bitter fiende. Men så hendte noe uventet, Nersten stanset like ved bordet deres og ble stående og se på Hamsun et øyeblikk, mens to store tårer kom fram i øynene på ham. Nersten snudde seg mot Gierløff: - Dette må De ikke la bli ufortalt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gyldendal Norsk Forlag ville aldri ha eksistert uten Knut Hamsun. Det ville aldri ha lykkes å kjøpe forlaget (og dermed rettighetene til Ibsen og Bjørnsons verker) hjem fra Danmark hvis ikke Hamsun spontant hadde tegnet aksjer for 200.000 kr.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

(Hamsun, 87 år)

Mye var fremmed for ham, alle restaurantene, en helt ny ungdom som forlengst var godt i gang med livet. Han tenkte litt på den tiden han var på deres alder, den gangen han hadde gått rundt i de samme gatene og byen bare hadde hett Kristiania. Nå var han gammel og trett og døv og svaksynt og landsforræder. Men ikke sulten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Førstesiden i Aftenposten: "Hamsun tøver i retten med NS-merke i jakkeoppslaget".

Vi kom til å se på det merket som Hamsun bar i jakkeoppslaget. Han hadde jo vært i retten, og det hadde vakt oppsikt langt utenfor Norges grenser at han gikk med NS-merke fremdeles. Men det var ikke noe NS-merke. Det var en marihøne, et gullsmedarbeide i emalje og gull...som en liten pike hadde gitt ham en gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker om forfatteren og forfatterskapet


Godt sagt! (7) Varsle Svar

født 4. august 1859 i Vågå som Knud Pedersen,
død 19. februar 1952 på Nørholm
Wikipedia


Godt sagt! (5) Varsle Svar

I boka "Eselører" har mange bokfolk laget sine 10 på topp lister! Her kommer min og jeg utfordrer samtidig andre til å lage sine lister!


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Opprydning i bokhylla, alle bøkene er innbundet med omslag om ikke annet er nevnt. Prisen er 50,- pr bok. Ved sending betaler kjøper frakt i henhold til postens satser.
Kan også ta bøker i bytte, kom med forslag eller sjekk ønskelista mi.
Jeg er ikke her inne regelmessig slik at det kan lønne seg å kontakte med via her:
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=46560537


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Min klient Knut Hamsun" av Sigrid Stray
  • "Hamsuns liv i bilder" av Øystein Rottem
  • "Den unge Hamsun - 1859-1888" av Lars Frode Larsen
  • "Svermeren og hans demon - fire essays om Knut Hamsun" av Aasmund Brynildsen
  • "Knut Hamsun, min far" av Tore Hamsun
  • "Gåten Knut Hamsun" av Robert Ferguson
  • "Under gullregnen" av Marie Hamsun
  • "Vidkun Quisling - en fører for fall" av Hans Fredrik Dahl
  • "Hamsun - svermer og erobrer" av Ingar Sletten Kolloen
  • "Liv og skjebne - roman" av Vasilij Grossman
  • "Regnbuen ; Under gullregnen ; Knut Hamsuns brev til Marie" av Marie Hamsun
  • "Samlede verker. Bd. 1-15" av Knut Hamsun
Alle bokanbefalinger for dette verket