Den motvillige fundamentalist

av (forfatter) og Mona Lange (oversetter).

Cappelen 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.55 (44 terningkast.)

124 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ved et kafébord i Lahore blir en utilpass amerikaner tilsnakket av en pakistansk mann med fullskjegg, som insisterer på å fortelle sin personlige historie. Og mens skumringen bringer de to mennene inn i natten tar fortellingen som fører fram til dette avgjørende møtet form. Romanen er filmatisert.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788202263164

EAN 9788202263164

Omtalt sted New York

Språk Bokmål

Sider 159

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 24 7 4 1 2

Bokomtaler

Pakistaneren Changez befinner seg i Lahore og sitter vis a vis en amerikaner på en restaurant. I løpet av en kveld forteller han sin historie i form av en monolog fra bokas begynnelse til slutt. Underveis flettes amerikanerens reaksjoner inn i hans enetale.

Changez har vokst opp i en pakistansk familie som en gang var blant de velstående i landet. Nå står i grunnen kun familiens fordums kulturelle arv tilbake, og forfallet i hans barndomshjem er påtakelig. Med denne bakgrunnen reiser han til USA på stipend for å studere på det presisjefylte universitetet Princeton, som en av svært få utvalgte med muslimsk bakgrunn.

Changez er arbeidssom og gjør det meget godt. Han oppnår resultater helt i toppsjiktet og er en stjerneelev. Da han senere skal ut i arbeidslivet, blir han plukket ut blant flere hundre søkere til en ettertraktet jobb som analytiker. Konkurransen er meget skarp, men også her utmerker han seg. Fremtiden ligger lys foran ham. Han forelsker seg i Erika, som nesten er gjennomsiktig i sin sorg etter å ha mistet sin frem til da eneste kjærelste Chris som døde av kreft året før. Changez beskriver sine følelser overfor Erika på en meget rørende måte.

Da Changez så smått begynner å føle seg som en amerikaner, skjer det fatale. Terrorangrepene som bl.a. rammet Twin Towers 11. september 2001 inntreffer, og plutselig blir alle som til forveksling kan ligne arabere mistenkeliggjort som potensielle fundamentalister og terrorister. Changez er pakistaner, ikke araber, men det spiller ingen rolle. Alle skjæres over en kam. Uten å være spesielt religiøs anlegger Changez skjegg - mer som en protest enn noe annet. Han anser det som skjer mer som et spørsmål om makt enn et spørsmål om religion. Amerikanere flest synes å anse skjegg som noe som kan forbindes med religiøs fundamentalisme, og plutselig kommer skjegget i veien for deres bedømmelse av Changez, som strengt tatt fremdeles er den samme lysende stjernen som tidligere. Dette blir innledningen til nedturen til Changez´ liv og den fremtiden han trodde han var i ferd med å få i Amerika ... Bokas store moralske dilemma er hvem som egentlig er fundamentalist når det kommer til stykket .... Changez eller amerikaneren han sitter overfor?

Denne lille boka er noe av det mest overraskende og tankevekkende jeg har lest på lenge! Jeg ble svært fascinert mens jeg leste Changez´lille monolog av en forsvarstale. Han er den fødte gentleman og innehar æreskodekser som i vår moderne kultur kanskje anses som litt gammelmodige. Med dette som bakteppe blir det som skjer etter 11. september 2001 helt surrealistisk. Paranoiaen som oppstår gjør faktisk at frykten blir en slags selvoppfyllende profeti, noe som i seg selv kan fremkalle fundamentalisme. Boka er godt skrevet og burde faktisk inngått som pensum på videregående skoler i den vestlige verden! Terningkast fem fra meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

På undergrunnsbanen falt huden min som regel midt i fargespekteret, og ute på gaten ble jeg stoppet av turister som spurte om veien. Jeg ble, på fire og et halvt år, aldri amerikaner, men newyorker ble jeg umiddelbart.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ser at du har lagt merke til arret jeg har på underarmen, her, hvor huden både er mørkere og glattere enn ellers. Det er blitt meg fortalt at det ser ut som en tauskade; mine mer aktive venner sier det kan minne om merkene på kroppen til folk som driver med rappellering - eller fjellklatring, for den saks skyld. Kanskje det får deg til å tenke på noe slikt, for jeg ser et visst alvor i uttrykket ditt, som om du lurer på hva slags treningsleir det kan ha vært som har gitt en mann fra slettene, som meg, grunn til å kaste seg ut i den slags aktiviteter!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er forbløffende hvor stemningsfull kunstig belysning kan være når det har begynt å mørkne, hvordan den kan påvirke oss følelsmessig, selv nå, ved begynnelsen av det enogtyvende århundre, i byer så store og godt opplyst som denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Klarsynt USA-kritikk i romanform.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hver forsommer drar jeg med ei god venninne til et solvarmt sted og med bøker i kofferten. Vi tilbringer stort sett dagene med lange, formålsløse vandringer og strandliv med bok og parasoll. Her er bøkene vi leste på stranda i Alanya de to siste mai-ukene i år.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her kommer bøker jeg skal ta med meg på ferie :).Hvilke bøker tar dere med dere og har dere lest noen av disse?


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker der hele handlingen er lagt til en dag


Godt sagt! (1) Varsle Svar

oppdateres:)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Nemesis" av Philip Roth
 • "Bånd - roman" av Domenico Starnone
 • "Tålmodighetens stein - seng-e-saboor" av Atiq Rahimi
 • "Mordets praksis" av Kerstin Ekman
 • "Chicago" av Alaa Al Aswany
 • "Sammenkomsten" av Anne Enright
 • "En enkes fortelling" av Joyce Carol Oates
 • "Agaat" av Marlene Van Niekerk
 • "Med blodig forsett - dokumenter vedrørende tilfellet Roderick Macrae" av Graeme Macrae Burnet
 • "Havmannen - roman" av Carl-Johan Vallgren
 • "Begynnelsen på et farvel" av Ayad Akhtar
 • "Charlotte - roman" av David Foenkinos
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver