Et hav av valmuer

av (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

Pax 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (54 terningkast.)

214 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Lena Risvik Paulsens eksemplar av Et hav av valmuer

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2012

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

I India på attenhundretallet tvinges bøndene til å gi opp sine vanlige avlinger for å dyrke opiumsvalmuer for de britiske koloniherrene. Mens bøndene sulter, tjener koloniherrene seg rike på opiumshandelen med Kina. I hjertet av denne fortellingen finner vi skipet "Ibis", et tidligere slaveskip som blir bygget om for å delta i opiumstrafikken, men som ender opp med å frakte mennesker på nytt: straffanger og fattige bønder som har måttet melde seg som livegne dagsarbeidere til det fjerne Mauritius, soldatene som vokter over dem, og det blandede mannskapet på båten. Her er - blant andre - den bankrupte Rajaen, den fattige enken som har flyktet fra likbålet, den amerikansk sjømannen som må skjule sannheten om sitt opphav, den tidligere sjørøveren, og den unge, foreldreløse franske kvinnen som nekter å la seg styre av ideene om hva som 'sømmer seg' for en pike. Med Et hav av valmuer har den indiskfødte forfatteren Amitav Ghosh nok en gang skrevet en feiende flott og underholdende historisk roman av aller beste merke.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788253031705

EAN 9788253031705

Serie Ibis (1)

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 525

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

13 20 19 1 1 0

Bokomtaler

Helt eventyrlig!

I denne første boka i det som skal bli Ibis-triologien, introduseres vi for et rikholdig persongalleri. Alle som en ender til slutt ombord på skipet Ibis, som skal seile fra Calcutta til Mauritsius-øyene på slutten av 1830-tallet. Bakteppet i boka er opiumhandelen med Kina. Kina hadde mange fantastiske varer som silke, porselen, krydder m.m. som europeerne ønsket seg. Problemet var å finne noe kineserne var interessert i å bytte varer mot. Britene brukte opium som betalingsmiddel, og dette tok kineserne i begynnelsen mer enn villig imot. I India sørget britene for å tvinge inderne til å produsere opium i stedet for mat, og mange tragedier oppsto i kjølevannet av dette. Slik kunne handelen fortsatt å gjøre britene rikere, inderne fattigere og kineserne mer avhengig av det farlige, men forlokkende opiumet ... Men så forbød styresmaktene i Kina denne handelen fordi opiumet ødela helsen til så mange ... Og dermed var den historisk kjente opiumkrigen i gang.

Boka er delt inn i tre deler; Landjorden, Elven og Havet. I første del møter vi kuli-kvinnen Deeti som er gift med en opiummisbruker som ikke er dugendes til noe som helst. Ikke en gang å befrukte henne er han i stand til, så dette tar broren hans seg av. Deeti er ikke herre over egen kropp, og må derfor finne seg i dette. Da mannen dør etter en arbeidsulykke på opiumfabrikken han jobbet på, forventes det at Deeti som hans enke skal brennes sammen med liket av mannen sin. Men skjebnen vil det annerledes, og i siste øyeblikk reddes hun fra den sikre død av Kalua - og begge må flykte for å unngå å bli drept. Ikke bare fordi det er uhørt at en mann av lavere kaste lever med en kvinne av høyere kaste, men også for å unngå at Deetis familieære skades for kommende generasjoner ...

Amerikaneren Zachary jobber på skipet Ibis, og er en del av offisersstaben ombord. Men han har en hemmelighet som kan koste ham både status og livet ...

Inderen Neel er velutdannet og arbeider for britene. Han er meget flink og suksessfull, og derfor ikke rent lite misunt av mange. Plutselig finner han seg selv tiltalt for bedrageri. Han vet at han er uskyldig, men det ene vitnet etter det andre står frem og stikker kniven i ryggen på ham. Absolutt alt han har bygget opp gjennom et langt liv tas fra ham, og han dømmes til deportasjon. Før han kommer ombord på Ibis, tvinges han til å dele celle med et opiumvrak med store abstinenser. Hans forfinede vesen blir satt på mange harde prøver, og vi får dessuten innblikk i hvordan britene behandlet sine fanger på 1800-tallet.

Og sist, men ikke minst, treffer vi Paulette, en kvinne som bruker de midlene hun har for å oppnå det hun ønsker. Hvem er hun egentlig? Kvinnen som kan både fransk og engelsk, som kan skrive og lese, og som åpenbart kan kurtisens kunst ...

Det er et fargerikt fellesskap som til slutt entrer Ibis før seilasen starter. Alle med hver sin dramatiske historie i en tid hvor et menneskeliv ikke veide så veldig tungt.

Jeg starter med det viktigste: dette er en helt eventyrlig god bok! Etter en noe tung start med mange personer å forholde seg til og en rekke slanguttrykk hentet fra kreolsk, pidgin og engelsk-indisk (som er oversatt i en egen ordliste bakerst i boka), noe som førte til at boka ble liggende en stund for mitt vedkommende, brukte jeg knapt to (ferie)dager på de siste fire hundre sidene. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg. Amitav Ghosh skriver med en innlevelse i de ulike personenes historier som tok tak i ryggmargen min. For noen kunnskaper han må ha for å kunne skrive en slik bok! Jeg er imponert! Og jeg kan nesten ikke utstå tanken på å måtte vente lenge på at neste bok i triologien - "River of Smoke" - skal bli oversatt til norsk. For dette er en historie om en eventyrlig reise fra en for lengst glemt tid, som fortjener mer oppmerksomhet i litteraturen! Jeg kan ikke gi noe annet enn terningkast seks for denne romanen! Og gjett om jeg skal lese flere av Amitav Ghosh sine bøker!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne boka krever mye av leseren. Vanskelig språk ( må hele tida se på ordlista bak i boka ) og et stort persongalleri. Men når jeg først kom inn i handlingen var den spennende til siste slutt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det historiske bakteppet er spennende og boka er rik! Etter jeg leste denne, leste jeg det jeg kom over av forfatteren!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Hei der!Hva er det der for noe?" "Champi," sa barbereren og gjorde en gnikkende bevegelse med hendene. "Champoo-ing er bare godt..." "Sjampo?" Zachary hadde aldri hørt om noe sånt før. Han ville nødig ha det på seg, men han ga etter, og til sin egen overraskelse angret han ikke etterpå, for hodet hadde aldri kjentes så lett, og håret hadde aldri luktet så godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden alle var fremmede for hverandre, lød alt som ble sagt, nytt og overraskende. Selv de mest jordnære diskusjoner kunne ta uventede vendinger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her kommer dere alltid og snakker om at dere er sultne, men si meg en ting, hvem har noen gang sett en bonde som sulter?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var en kar med et fryktinngytende ytre, et ansikt som ville ha gjort Djengis Kahn grønn av misunnelse, det var tynt, langt og smalt, med kvikke, svarte øyne som satt hvileløst over kjekt skrånende kinnben.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ansiktet, med den baconaktige løden, bakkenbartene, bollekinnene, og de leverfargede leppene, så ut som det var satt sammen på en slakterbenk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Serang Ali trommet seg på tinningen. "Han blongi for mykje dødfrekk slask." "Hva sa du til ham, da?" "Sa at åssen sku malmu Zikri drekke melk på skip? Åssen finner'n ku på sjøen?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Er det ikke nettopp det den hvite manns herredømme betyr for laverestående raser? Slik jeg ser det, Reid, var Afrikahandelen den største utøvelse av frihet siden Gud førte Israels barn ut av Egypt. Tenk bare på levekårene til den såkalte slaven i Carolina, Reid - er ikke han mer fri enn sine brødre i Afrika, som stønner under en mørk tyranns vanstyre?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette mener jeg er det beste fra 2009, foreløpig...


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Bøker med handling fra India eller om indere


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har virkelig håvet inn masse forskjellig på loppis i år, gleder meg til mye lesetid i påsken, og håper jeg har funnet noen skatter her...


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Av de 105 tekstene jeg leste i fjor er disse som skilte seg ut fra mengden.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker som ble lest før og etter en reise til India i oktober 2012.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lesesirkel på jobben. 12 deltakere, alle kjøper en bok hver, leser den selv og sender den deretter på "sirk" etter liste. Har da 1 måned pr bok, og får lest mye spennende som jeg ikke hadde funnet på å kjøpe selv. To knallbøker (og forfattere) jeg har oppdaget her er Pinnsvinets eleganse (Muriel Barbery) og Vann til elefantene (Sara Gruen). Anbefales! :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oversikt over alt jeg har lest i 2009


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker kjøpt på mammutsalget i dag... Hadde egentlig lyst på flere, men men... må jo begrense seg litt og; ) Har en favorittbokhandel, og ho ene som jobber der er blitt så kjent med min boksmak i løpet av de siste årene at ho vet hva jeg liker og ikke liker... Så ho anbefalte meg disse. Noen som har lest dem? Si gjerne hva dere mener om dem, det hjelper meg til å vite hvem av dem jeg vil velge først: )))


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "En elv av røyk" av Amitav Ghosh
  • "Tidevannslandet" av Amitav Ghosh
  • "Glasslottet" av Amitav Ghosh
  • "Dyrets folk" av Indra Sinha
  • "Et landskap av umulige lengsler" av Anuradha Roy
  • "Lakunen - roman" av Barbara Kingsolver
  • "La kloden spinne" av Colum McCann
  • "Tjenestepiken som forsvant" av Tarquin Hall
  • "Majorens siste forelskelse" av Helen Simonson
  • "Landsbyens blod" av Lianke Yan
  • "En sang om lengsel" av Andrea Levy
  • "Havmannen - roman" av Carl-Johan Vallgren
Alle bokanbefalinger for dette verket