2011
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Karsten er utro mot Marianne. I sinne og bitterhet begynner hun å mistenke han for mer enn utroskap. Kan han ha gjort noe mot døtrene? Karsten blir dømt, og familien er ødelagt for alltid. Dette er en roman om mennesker som gjør hverandre vondt fordi de elsker hverandre.
Omtale fra forlaget
Ny bok fra Helene Uri: Stor og engasjerende roman om det potensielt katastrofale i å tro at man har rett Karsten og Marianne forelsker seg, gifter seg, får barn ... og så er Karsten utro. I sinne og bitterhet begynner Marianne å mistenke Karsten for mer enn utroskap. Kan han ha gjort noe mot døtrene? Marianne oppsøker den pensjonerte dommeren Edvard Frisbakke. Edvard har hele sitt liv følt seg som en rettferdig, en som kan skille skyldige fra uskyldige -- og særlig når det kommer til overgrepssaker. Livet gjennom har han dømt stygge menn til strenge straffer, og vært sikker på at verden blir et bedre sted. Nå får han også Karsten dømt, og den lille familien er ødelagt for alltid. Men er det mulig å ha så rett? Helene Uri har med denne boken skrevet seg rett inn i en rystende aktuell og engasjerende problemstilling. Mest av alt er dette likevel en dypt bevegende bok om mennesker som gjør hverandre vondt fordi de elsker hverandre.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2009
Format Innbundet
ISBN13 9788205391420
EAN 9788205391420
Språk Bokmål
Sider 308
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
I boka ”Den rettferdige” får vi høre om Karsten og Marianne, som lever i et helt vanlig ekteskap og som har døtrene Henriette og Elisabeth. Marianne er riktignok misfornøyd med at Karsten aldri ”ser henne”, og en kveld provoserer hun frem en innrømmelse fra hans side om utroskap. Karsten kastes på dør, og nokså molefunken tar han inn hos sin elskerinne Barbro. Lite aner han om hva han har i vente …
Marianne er rasende på Karsten. Ønsket om hevn og ødeleggelse styrer mye av handlingene hennes i den første tiden etter separasjonen. En mistanke om at Karsten kanskje kan ha gjort noe mot døtrene deres, begynner først som en vag tanke. Hun oppsøker den pensjonerte dommeren Edvard Frisbakke som nettopp er kjent for å ha fått dømt mange fraskilte menn i overgrepssaker. Og når saken først begynner å rulle, ruller den fort …
Karsten tar det hele med knusende ro. Lever han kanskje ikke i en rettsstat, hvor rettferdigheten skjer fyllest? Men da de medisinsk sakkyndige fastslår at jentenes underliv bærer sterkt preg av seksuelle overgrep, og spesielt Elisabeth påstår at hun har opplevd skremmende ting med sin far, skjønner selv Karsten at han kanskje ikke har en god sak likevel. Selv om han er uskyldig! Barbro støtter han under hele prosessen som nesten ikke er til å holde ut. Karsten elsker sine barn, men mister dem som en nokså direkte følge av sin utroskap …
Karsten må i fengsel, men slutter aldri å tro på at han en gang skal bli renvasket. Etter endt soning dukker det opp nye teorier rundt tidligere påståtte fysiske bevis på seksuelle overgrep. Det viser seg at det antakelig er mange – svært mange – som er dømt på bakgrunn av feilvurdering av såkalte bevis. Og når ingen ringere enn Edvard Frisbakke tar sjeen i egne hender og forsøker å hjelpe ofrene han i sin tid dømte, er det kanskje håp også for Karsten?
Gjennom denne boka forteller Helene Uri om en manns skjebne blant mange. I hysteriet etter Bjugn-saken skjedde det dessverre en rekke justismord, som ødela ikke helt få familier. Et forhold var mennene som ble feilaktig dømt. Et annet var barna som feilaktig ble definert som incestofre.
Jeg opplevde denne romanen som meget god. Helene Uri kryper virkelig inn under huden på Karsten og forsøker å skildre historien sett fra hans synsvinkel, samtidig som hun også forsøker å få frem døtrenes følelser, ekskonas følelser, Karstens nye kjærestes følelser … Alt i alt en meget vellykket bok, synes jeg!
Helene Uri skriver i romanen Den rettferdige varmt og engasjerende om tabubelagte temaer.
Det absurde grunnmotivet er kjent fra blant annet Joseph Hellers Catch 22; Hvordan kamp for rettferdighet i seg selv kan medføre en økende grad av urettferdighet.
I Uris roman tolker et forutinntatt overformynderi beskyttelse som utnyttelse, kjærlighet som begjær, og en rekke mer eller mindre involverte mennesker ender med en skjebne som helt klart må karakteriseres som ufortjent urettferdig, altså som reelle ofre.
Innholdsmessig er dette en original, sterk og presis roman med uventet mye humor. Leseren lider med karakterene i tunge stunder, og gleder seg med dem i gode stunder. De viktigste karakterene presenteres på godt og vondt, leserens sympati blir kanskje størst for to-tre mer perifere karakterer som ender med å bære sine lidelser med seg alene.
Språket er stort sett enkelt og godt nok til å bære handlingen. Språklig sett finnes imidlertid både mangler, feil og uklarheter. Perspektivet veksler mellom allvitende og låst til forskjellige karakterer, overgangen kan være diffus og vekslingen kan skje brått, leseren kan befinne seg "hos" en karakter i noen få setninger, for så å bli "sendt videre".
For øvrig er min lydbokutgave fra NLB lest inn av Toril G. Havrevold, en fantastisk dyktig innleser.
Godt skrevet om viktig tema.
Savn gjør fysisk vondt. Savn gjør vondt i brystet, savn får det til å verke i leddene, gir hodepine og smerter i magen.
Han følte en fysisk trang til å reise seg, springe bort til henne, holde rundt henne og sammen med henne løpe ut av den vonde drømmen, tilbake til hverdagen i rekkehuset, til elektrisitetsregningen, cornflaksen og de vidunderlige skittentøyhaugene.
Her samlar eg dei bøkene eg har i bokhylla mi. På denne måten kan eg sjølv få oversikt over kva eg har lese og kva som bør lesast før eg tar av hos bokhandlaren. Pensumbøkene tar eg ikkje med;)
Dette er bøker jeg har lest, eller skal lese, som har fugl eller fjær i tittelen. Eller på coveret.
Hør høstens bokprater! / Lesetips / BØKER OG LITTERATUR / STAVANGER BIBLIOTEK / - Sølvberget Kilde: www.stavanger-kulturhus.no Sølvberget, Stavanger kulturhus
Jeg prater først om hva bøker og lesing betyr for meg og hvordan jeg kobler det opp mot arbeidet mitt. Deretter bokprat, gjennomgang av 16 romaner og novellesamlinger av norske forfattere som fortjener å bli lest mer.... En ettermiddag om høsten / Mirjam Kristensen Tingene hennes / Vidar Sundstøl Visning / Lars Saabye Christensen Eg er mamma, eg skal vere god / Kjersti Kolbotn Forsvinne / Inghill Johansen Zurich / Wenche-Britt Hagabakken Tunnel / Markus Midre Eg kjem med toget / Ingrid Z. Aanestad Lyden av noen som dør / Brynjulf Jung Tjønn Den rettferdige / Helene Uri Siss og Unn / Inger Bråtveit De langtidsboende / Cathrine Knudsen Den statiske mannen / Klaus Hagerup Kjærlighet for viderekomne / Marianne Fastvold Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur En rekke avbrutte forsøk / Selma Lenning Aarø
Oppdateres jevnlig
Midt i alle bøkene jeg ikke tidligere har lest, havner Harry Potter, igjen, de er alltid verdt å lese gjennom! Igjen og igjen og igjen;)
Bøker vi har lest i lesesirkelen. Første bok var i mai 2009.
Oppdaget tilfeldig hvor mange bøker som starter med Den, samtidig som bøkene har helt ulike historier å dele.
Lista er ikke sortert på noen måte.