Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Som i "Utsikt til paradiset" er hovedpersonen i "Fugledansen" den ensomme Elling - men denne gang i nye omgivelser. Etter sammenbruddet i blokkleiligheten våkner han opp på psykiatrisk institusjon, på rom sammen med den like ensomme Kjell Bjarne. To underlige mennesker nærmer seg hverandre og et skjørt vennskap oppstår. I tilbakeblikk møter vi også Elling og moren i et fortvilet forsøk på normal ferietilværelse i den spanske badebyen Benidorm.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 1997
Format Innbundet
ISBN13 9788202167271
EAN 9788202167271
Serier Cappelens storbøker Elling
Språk Bokmål
Sider 226
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Brageprisen Prosa 1995
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Et hyggelig gjensyn med Elling og Kjell Bjarne, med mange gode minner fra filmene Elling og Mors Elling som man humrer godt av. Men har man sett filmene så er det dessverre lite nytt i denne boka, det meste er tatt med i filmene. Men skal lese hele serien på nytt før jeg leser den nye boka, så da får man bare nyte en god repetisjon.
Men at en handling er godt ment, betyr på ingen måte at det kommer noe godt ut av den.
En god latter forlenger livet. Og denne var av en slik karakter at det nok kunne bli snakk om evig liv.
Jeg har aldri lett etter diamanter. Jeg har alltid kunnet glede meg over glasskåret som gnistrer i grusen når solen treffer det.
Det er den første siden som skal åpne døren for de neste seks hundre.
Det flotteste jeg hadde kjøpt til min egen mor opp gjennom årene, var en lommelykt som jeg selv la beslag på allerede før romjulen var over.
Det er underlig hvordan det er med oss mennesker. Vi har en god dag, eller kanskje bare et kort øyeblikk, ladet med skjønnhet og styrke. Vi føler oss trygge på å ha fanget indianeren i oss, eller at vår sjels zen buddhist har kommet for å bli. Og så herjer tilværelsen med oss så snart vi kommer rundt neste hjørne.
Kos er: Å våkne en iskald vintermorgen, kjenne kulden i rommet mot ansiktet. Og så snu seg inn mot vegggen og pakke dynen ekstra godt omkring seg. Krølle seg sammen som en katt. Pare drømmebilder med bildene fra den virkelige verden, den utgaven av verden som ennå befinner seg på betryggende avstand. Sveve og synke under den varme dundynen. Kjenne lukten av seg selv. Det er kos det! Da er det at mor kommer. Med stemmen sin og de kalde hendene. Hender som resten av døgnet er så varme og bløte; nå er de plutselig som klørne på et stivfrossent fortidsuhyre. Og stemmen hennes, den kjære stemmen hennes: Et flatt skrik fra Kambrium Silur.
Til fjortenårsdagen min hadde hun kommet trekkende med en gullfisk! En liten toskete slørhale med hjerne som en fluelort! Det lille klissvåte krypet hadde ankommet pr. plastpose. Jeg hadde noe motvillig gått med på å døpe den Morten, men dåpen ble gjennomført helt og holdent uten begeistring. Morten fikk plass i en glassbolle av det slaget man ofte finner i tegneserier, en slags rund lampekuppel. Der svømte han rundt i et par dager før han oppga livet. Det var nesten en lettelse da jeg endelig kunne spyle ham ned i toalettet. For selv om jeg ikke så det dengang som fjortenåring, var det klart at den arme fisken minnet meg om min egen ensomhet. Å betrakte dette klissvåte livet ga meg en fysisk smerte i mellomgulvet.
Massen er det uberegnelige. Det mangehodete uhyret som hyller deg på Palmesøndag og spikrer deg til korset neste fredag.
Det fantes for eksempel en lidelse som het erotisk paranoia. Den sykdommen gikk ut på at man fullt og fast trodde seg elsket av et annet menneske, til tross for at dette menneske ga klart uttrykk for at det ikke var interessert.
Har i det siste oppdaget at det har blitt mange bøker som har bokomslag der det er bilder av personer bakfra. Noen er tildels ganske like eller har fellestrekk "med eller uten paraply".
Det ser ut som det er en forholdsmessig ny trend.
Jeg har tatt en titt i min og andres bokhyller og her er noen av de jeg fant.
Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.
Bokomslag har vært omtalt her inne før. Muligens har det også vært laget lister over "trendy" bokomslag fra de siste ti- tolv åra. Hvordan skapes slike trender, montro? Denne lista inneholder et flertall oversatte bøker, mange svært populære, som alle har omslag som viser en eller flere personer i kontrast mot en bakgrunn; ofte er de på veg ut av bildet. Har noen pønsket ut at slike omslag fremmer salget?
Rydder i mine digitale bokhyller… I et forsøk på å komprimere, må jeg si enkelte av hyllene egner seg som lister! Samlingene er jo uten sammenheng forøvrig, så nå skal jeg la liste være liste og få bøkene i rett kategori…!!
Denne kategorien er bøker som andre ikke ville ha, men jeg syns det var fælt at de skulle "dø" der på fyllinga. Redningsaksjonene pågikk i 2014, da jeg kjørte søppel til gjenvinning en periode, som lastebilsjåfør.