Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Byens spor - Maj av Lars Saabye Christensen er bind to i romanserien Byens spor. Sentralt i Byens spor står Maj, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye med menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnen i Røde Kors som utgjør Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Jespers kamerat Jostein som går i slakterlære og er på vei inn i arbeidslivet, et liv også Maj må tre inn i. For ting begynner å haste: "Stine sover allerede på divanen innerst i spisestuen. Det er hennes rom, spisestuens hjørne. Snart sover Jesper også. Men Maj får ikke sove. Månen flytter seg fra vindu til vindu. Dagen gikk ikke opp likevel. Det er streker i regningen. Det er for mange tanker: Jesper, rekker han å lære seg det nye stykket før 17.mai? Og Stine, hvorfor har hun aldri noen venniner med seg hjem? Og denne Bjørn Stranger, slutter han aldri å gå fram og tilbake? Og nå har hun Margrethe å tenke på også, i tillegg til drakten på Steen & Strøm, hvitvasken og tiden, tiden som aldri strekker helt til. Det er disse tankene som holder henne våken. Og de munner ut i det som Maj aller helst ikke vil tenke på: Hun har ikke vært sammen med en mann siden Ewald. Skal hun leve resten av livet på samme vis?"
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788202588755
EAN 9788202588755
Serie Byens spor (2)
Omtalt tid Etterkrigstiden
Språk Bokmål
Sider 539
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg kunne ikke huske at jeg likte den første romanen Maj, Jesper, Stine og de andre så godt som jeg likte fortsettelsen jeg nå har lest i romanen; Byens spor Maj. Derfor måtte jeg lese hva jeg skrev i april 2018 innlegget:
Byens spor av Lars Saabye Christensen
Jeg ble trist av å lese den selv om jeg likte den, skriver jeg der. Det ble jeg definitivt ikke av å lese romanen jeg nå har lest.
Wow; jeg har lest en del bøker av Lars Saabye Christensen og jeg har likt dem alle. Men jeg kan ikke huske å ha hatt en slik leseopplevelse som ved å lese Byens Spor Maj. Det var så lunt og fint å være der selv om det er nok av små og store dramaer som utspiller seg. Han får frem latteren. Det er gode dialoger. Får fremt tidsånden som hersket. Kvinnens plass i samfunnet. Trangboddheten. De unges løsrivelse. Klare karakterer. Og han unngår det depressive sporet som for mange norske forfattere lett går inn i.
Romanen Byens spor Maj ble utgitt i 2018 og er på 540 sider. Mange gode lesetimer har det vært, og jeg synes den fortjener alle de gode anmeldelsene den har fått.
Andre bok i Byens spor og denne er om mulig enda bedre enn den første. Maj er aleneforsørger og står sentralt i boka, men Jesper og Stine, og ikke minst slaktersønnen Jostein er også viktige figurer. Historien i Oslos gater blir til med et enkelt og naturlig språk.
Nå nærmer vi oss 60-tallet, og denne gangen ønsket jeg også at boka skulle vare og vare.
Dette er virkelig imponerende arbeid fra Lars Saabye Christensen.
Min første tanke da jeg var ferdig var denne: Hva i all verden skal jeg lese nå?
Men det kommer jo ei tredje bok, så da er det noe å glede seg til!
Jeg likte denne bedre enn den første boken. Men jeg kan ikke huske at det var så snevert med den allmene moralen i slutten av 1950-årene. Jeg giftet meg i 1958, og mener det var friere på den tiden selv om vi hadde støv på hjernen og var så absolutt hjemmefruer som måtte ha huset strøkent når mannen kom sliten hjem fra kontoret. Men moralen i boka hører nok, etter min mening, mer hjemme i mine foreldres generasjon. Ellers gleder jeg meg til siste bok i trilogien. Saabye-Christensen har et lett og godt språk som gjør bøkene hans til pageturnere.
Jeg likte den første boka svært godt! Jeg ble så glad i Maj og familien hennes. Jeg har gledet meg veldig til å omsider få høre oppfølgeren. Den innfridde forventningene til de grader. Jeg tror jeg kan si at jeg likte denne enda bedre!
Et fint gjensyn med den lille familien på Fagerborg og Jesper, Enzo og Margrethe. Språket er så vakkert, og det er ikke denne dysterheten eller galskapen som som lett sniker seg inn i Saabye Christensens bøker, det er bare ei utrolig god bok. Jeg håper jeg får lese mer om snille, søte Stine i neste bok! Jeg gleder meg uansett!
Etter å ha lest denne boka er det vanskelig å finne en ny bok som gir like sterk lesenytelse.
Vi er i Oslo mot slutten av 50-tallet. Maj har startet karriere, og har stadig dårlig samvittighet for alt hun ikke rekker. I tillegg har hun regnskapet til Røde Kors, som må gjøres på kveldene. Barna har blitt selvstendige, men må likevel holdes i tømme, men det er ikke alltid tid nok. Maj bekymrer seg for begge. Stine ber aldri noen venninner med hjem, og hun går alltid mellom de andre jentene, aldri med dem.
Jespers bestevenn, Jostein, har allerede begynt å jobbe, og han lokker Jesper ut på ville veier, men så treffes Jesper av Amors piler, nesten samtidig som han må være keeperreserve. 17. mai skal han spille piano for hele skolen. Maj er stolt, mens Jesper virker likegyldig. Så spiller Jesper sin første kamp...
Like fengende som første bok, og alt er tidsriktig og fjernt fra det livet vi lever i 2018. Det er bare å glede seg til neste bok.
Ikke fordi jeg synes boken er skrekkelig dårlig, men fordi jeg forventer mer av det som skal være en stor og anerkjent forfatter: Han prøver litt (for) hardt på å være poetisk og lesser på med bilde på allegori på metafor på lignelse – som litt for ofte nærmer seg floskler, billige ordspill, kjekkaseri og plattheter.
Bra, men ikke like bra som den første. Og tenåringene er for smarte i replikkene sine.
Kommunismen er en idè. De flykter ikke fra en idè, men fra denne ideens konsekvenser. Og det er undertrykkelsen. De flykter fra frihetens fravær. Kommunistene tar seg friheter, og det er det stikk motsatte av frihet.
Klokken er allerede to. Er det ikke lenger siden den var halv to? Jesper fortviler. Han har dårlig tid. Han er snart femten år og har dårlig tid. Det burde ikke være slik. Man burde ha god tid når man snart er femten i august. Man skal ha livet foran seg. Man skal ha resten av dagen og i morgen. Man skal i det minste ha neste øyeblikk foran seg.
Stod man på månen denne kvelden, helst i le, og iakttok den blå, langsomme kloden, ville man se Holmenkollbanen sno seg ned langs åsen som et tusenbein med frontlykter. Mange har skildret dette synet. Det er ikke bare et syn for guder, men for mennesker. Menneskene må se seg selv. De må reise lengst mulig vekk og iaktta.
Det er størrelser som ikke lar seg stanse, ensomheten og raseriet
Det er hans første forelskelse. Han vil sannsynligvis bli skuffet, såret og forlatt, eller kanskje det er han som skal skuffe, såre og forlate, men ennå skinner forelskelsen, skjør og uprøvd, tung og lett på samme tid, en vind og et sug.
Få setter privatlivets fred høyere enn Dr. Lund. Dit skal ingen uvedkommende slippe inn. Uvedkommende er politikere, tiggere, misjonærer, selgere, ligningsfunksjonærer og journalister. For leger er det imidlertid annerledes. En lege må ha adgang til privatlivets fred. Det er der de fleste ulykker skjer
Jesper skylder Trude et besøk og kanskje hun skylder Jesper et besøk også. Derfor er det en stund siden de har sett hverandre. De vet ikke engang hva som har kommet mellom dem. Vi er sjelden i balanse. Vi har alltid noe utestående. Vi venter helst til andre gjør opp for seg og tror vi på den måten kan slippe unna.
Å ha god tid er nesten verre enn å ha dårlig. Det hadde vært bedre om det var i morgen. Aller helst skulle det vært i går, for da var det allerede overstått, men da hadde det også vært for sent å rette opp noe.
Jesper tenker at samvittigheten er den mest nidkjære, plagsomme og tyngste av alle følelser, verre enn forelskelsen, misunnelsen og sjalusien til sammen. Samvittigheten er den største av alle forstyrrelser. Den begynner å virke før noe i det hele tatt har skjedd.
Hun snur seg, ansiktet blusser, slik det noen ganger gjør når man kommer rett fra kulden, men det er ikke kaldt ute, det er september, det er ennå sommerens rester som varmes opp.
Bøker som får masse skryt og yatzy i seksere - uten at jeg helt skjønner hvorfor...
Mommy Mannegren
2020 Reading Challenge
52 Books in 52 Weeks: mangla én bok her.
1. A book with the letter “W” in the title: «Przewalskis hest»
2. A hardcover: Zeyn Joukhadar - "Et kart av salt og stjerner"
3. By an indigenous author: Tommy Orange - "There there" (norsk tittel Powwow)
4. Set in winter: Naomi Novik - "Spinning silver"
5. A character who is a senior: Kathy Reichs - «Bones never lie» (moren til Brennan)
6. Written in the 1970’s: Carl Sagan - "Cosmos" (trolig, gitt ut i 1980)
7. An author local to you: Lars Saabye Christensen - "Byens spor"
8. Orange on the cover: Fredrik Backman - "Bjørnstad"
9. Set in space: Aliette Bodard - «On A Red Station, Drifting»
10. A bestseller: Jo Nesbø - "Kniv"
11. A book that leaves you thinking: Fredrik Backman - "Vi mot dere"
12. A “guilty pleasure”: Kathy Reichs - "Bones are forever"
13. Written by a female author: Erin Morgenstern - "The starless sea"
14. Book in a series: Robin Hobb - "Royal Assassin"
15. Book with romance: Agatha Christie - "Den åpne graven"
16. Borrowed from a friend: Sally Rooney - "Normal people"
17. Written by more than one author; Amir Levine; Rachel Heller - "Attached"
18. Published in 2020: Emma Lord - «Tweet Cute»
19. A Stephen King novel: Stephen King - «The stand»
20. An author whose last name starts with the same initial as yours: Leigh Bardugo - "Ninth house"
21. Written by a blogger or journalist: Rebecca Skloot - "The immortal life of Henrietta Lacks"
22. A character that frustrates you: Kathy Reichs - "Bones never lie" (Slidell, Brennan selv i blant)
23. Title beginning with A: Agatha Christie - "And Then There Were None"
24. Title beginning with B: Maja Lunde - "Blå"
25. Title beginning with C: Sayaka Murata - "Convenience Store Woman"
26. A strong “friendship” theme: Shobha Rao - "Girls burn brighter"
27. A comic book: Lise Myhre: «Nemi - Skumle damen»
28. Literary Fiction: Toni Morrison - "Beloved"
29. An award-winning novel: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six" (Goodreads award best historical fiction, Glass bell award for fiction)
30. A book with recipes inside: Elizabeth Acevedo - "With the fire on high"
31. A book featuring royalty: Diana Gabaldon - «Dragonfly in Amber»
32. A spy novel: Brandon Sanderson - "Mistborn"
33. A book containing poetry: Diana Gabaldon - "Drums of autumn"
34. A book with illustrations: Lisa Aisato - «Livet - illustrert»
35. An author’s debut book: Alex Michaelides - "The silent patient"
36. Written in first person: Ransom Riggs - «Miss Peregrine’s home for peculiar children»
37. A book featuring the medical profession: Jodi Picoult - "A spark of light
38. Set in the future: Frank Herbert: - "Dune Messiah"
39. A book used in a celebrity book club: Delia Owens "Where the crawdads sing" (Reese's book club)
40. A book on the Mensa reading list for grades 9-12
41. Published when you were 20: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
42. Reuse a prompt from a past year; Blake Crouch - "Dark Matter" (prompt: featuring time travel)
43. Set in a country you’ve never visited before: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (USA og Afghanistan)
44. “Recommended” to you by Amazon: Samantha Shannon - «Priory of the orange tree»
45. A book that cost you less than $5: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
46. By an author used in an earlier category: Lars Saabye Christensen - "Byens spor: Maj"
47. Story takes place on a form of transportation; Diana Gabaldon - "Voyager" (a bit of a stretch, men mye av handlinga foregår på skip)
48. Character who wears glasses: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
49. About a World Leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib blir leder for planeten Arrakis)
50. An author you previously disliked: Suzanna Clarke - «Piranesi»
51. A genre you don’t normally care for: Bram Stoker - "Dracula"
52. A book with a Foreword: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes" (Audible-versjonen, med forord av Stephen Fry)