Bjørnstad

av (forfatter) og Einar Blomgren (oversetter).

Cappelen Damm 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (164 terningkast.)

281 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Berit B Lies eksemplar av Bjørnstad

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Lest og hørt 2024

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788202457211

EAN 9788202457211

Serie Bjørnstad (1)

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 425

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

66 68 25 4 0 1

Bokomtaler

Fy søren!! Altså, jeg ble svett av å lese. Backman skriver som ingen andre kan, om tema som andre forfattere bare kan drømme om å skrive så ekte, alvorlig, klokt og forbilledlig om. Denne boken, den bor for evig i meg fra nå av.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Om et lite tettsted i Sverige med en stor lidenskap for hockey. Hva skjer når det lille samfunnet blir splittet i to av en forferdelig hendelse og får testet sin lojalitet? Hvor langt er foreldre villige til å strekke seg for å beskytte barna sine? Det handler ikke bare om å vite forskjell på rett og galt, men også å vite forskjellen mellom godt og vondt.
Jeg et ingen hockeyfan, men slukte hver eneste detalj i boka. Jeg bannet og skrek og kjeftet, jeg gråt, ble knust og heiet. Boka traff meg i hjerterota, som medmenneske, mor, venn og hunkjønn.
Fredrick Backman er min nye svenske yndling.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Utslitt. Det gjorde vondt å lese. Men fantastisk god bok. Om vanskelige tema. Mamma-hjertet blør for alle tenåringene som utfordres her.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Oj!
Bjørnstad er et lite fillested inni skogen, med store drømmer om å få til elitelag i hockeysporten, en sport som er ekstra full av aggressivitet og vold.
Jeg er ikke filla interessert i hockey. Men denne boka fenger fra første øyeblikk, - jeg ble dratt inn i Bjørnstad og alt som skjer der, med hele meg.
Spennende og engasjerende, og fryktelig opprivende og vondt, om menneskers drømmer og håp og kamp for tilværelsen. Om samhold, vennskap og gruppepress. Om familier, om ungdommer og barn, alle er mennesker som Backman maler med pensler som er overbevisende virkelige, med sine gode og mindre gode sider.
Det er vanskelig å finne superlativer som dekker hans skrivestil ...
Fredrik Backman skriver bare bedre og bedre. Han skriver ikke mindre enn helt fantastisk godt!
Vanvittig godt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Om mennesker som virkelig settes på prøve.

Det er virkelig ikke meningen å kalle en bok for slitsom, men noen bøker blir man nesten helt utkjørt av. Her var det mye som skjedde og mange karakterer man blir fort knyttet til. Det var mange karakterer å like, og som man vil bare det beste for. Når boka er over, er man nesten utslitt, fordi det er mye som skjer underveis mens man leser, og man blir så involvert i livet til karakterene i boka.

En by full av tøffinger
Bjørnstad er en liten by i en skog som består av kulde og et sterkt hockeymiljø. Innbyggerne er folk som er veldig sta, stolte og som tåler det meste. De holder ting for seg selv og er noe fåmælte. Det er et folk som tåler et støyt. De fleste innbyggerne har noe med hockeymiljøet å gjøre, både frivillig og ufrivillig. Enten er det juniorer som spiller selv, ellers så har de et familiemedlem som spiller eller jobber for klubben. Det er hockeyen som holder Bjørnstad i live. Jobber man ikke i hockeyklubben, ender de opp i en fabrikk. Det er en by med lite av fremtidsmuligheter. Derfor er det så viktig å holde hockeyklubben i gang. Men noe skjer som gjør at det oppstår en splittelse mellom innbyggerne i byen, og de får det vanskelig med å velge hvem de skal tro på, for de strever med å tro at noe slikt har skjedd. Hvem sin versjon kommer de til å holde med? Vil byen og hockeymiljøet bli som før igjen?

Jeg har nevnt i tidligere innlegg at Bjørnstad minner meg litt om Tv-serien Friday Night Lights (2006 - 2011), som jeg så alle episodene av. I Friday Night Lights er det amerikansk fotball som er i fokus, men i Bjørnstad er det hockey. Til tross for forskjellige sportsgrener, minner miljøet meg om det samme. Mye konflikter som oppstår både på banen og utenfor banen. Offisielle problemer, og problemer som dukker opp internt. Hvor mye man elsker sporten, og hvor mye enkelte ofrer for å oppnå den de vil være, og for å ta vare på sitt rykte. Vennskap som styrkes og som settes på prøve.

Filosoferende skrivemåte
Backman skriver fra mange forskjellige perspektiver istedet for å holde seg til bare en synsvinkel. Jeg foretrekker å lese bøker som blir fortalt fra flere forskjellige perspektiver, og synes ikke det er rotete i det hele tatt. Da har jeg det lettere for å leve meg inn i boka, og få en større mulighet til å bli bedre kjent med persongalleriet. Det gjør personene mer levende og tar større form. Det var også mange karakterer å bli glade i, blant annet Sune, Amat og Maya. Helt forskjellige karakterer, men lune, gode og filosoferende på hver sin måte. De stakk seg sterkest ut i persongalleriet og man blir lett knyttet til dem. Det er mange man føler en stor omsorg for. Jeg liker også hvordan Backman plotter inn filosofiske avbrekk inn i handlingen.

Da jeg først begynte å lese denne boka, trodde jeg dette ville bli en tørr bok med bare sportssnakk, men det var det ikke Dette er en svært menneskelig roman om mennesker som prøver å gjøre det riktige, men av og til skjærer det seg. Man blir kjent med dem på godt og vondt, og boka består av karakterer man ikke glemmer med det første. Bjørnstad er første bok i en planlagt serie, og jeg vil svært gjerne lese neste bok når den kommer ut.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Full av patos, men den traff både idrettshjertet (selv om jeg aldri har likt hockey) og den delen av hjertet som er enda viktigere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ante ikke hva som ventet meg når jeg åpnet denne, og nå sitter jeg igjen og føler at jeg har lest en av de sterkeste bøkene på lenge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lest et par andre romaner av Fredrik Backman, og det var vel derfor jeg startet på denne selvom tittelen var grusomt kjedelig. MEN man skal ikke skue hunden på hårene, ei heller en bok på sitt omslag (og tittel).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bjørnstad er et lite sted med store drømmer. Hockeybyen med et juniorlag som drømmer om å bli best, helst i verden. Bjørnstad er også stedet hvor en forbrytelse blir forsøkt skjult, for hva er vel igjen av byen om en skandale skal rive den fra hverandre?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Historien minner egentlig litt om Netflix-serien «13 reasons why» kombinert med NRK-serien «Heimebane». Jeg ble revet med, og vil virkelig anbefale den!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den lille bygda Bjørnstad lever og ånder for ishockey. Juniorlaget er klar for semifinale, og alle forventer seier. Sportssjef Peter føler seg mellom barken og veden når barndommens helt kreves oppsagt.
Kona Mira rives mellom jobben som advokat, mor og ektefelle.
Datteren Maya elsker musikk og venninnen Ana.
Amat håper hockeyen kan ta ham og moren bort fra Bjørnstad.
Kevin er stjerna på laget som aldri har foreldrene på tribunen, men han kan alltid stole på at Benji passer på alt.
Så går en av tenåringene i bygda ut i skogen med hagle mellom hendene og gjør noe uhyrlig.
Hvor langt vil vi gå for å beskytte barna våre, og hvor går grensene våre på veien mot suksess?

Fy søren for en bok! Hele følelsesregisteret får kjørt seg. Helt på høyde med Ove.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å bli forelder er alltid å føle seg som et ullteppe som er for lite. Hvor mye man enn prøver å dekke alle, er det alltid en som fryser.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hat kan være en svært stimulerende følelse. Verden blir både lettere å forstå og mindre skrekkinnjagende hvis man deler opp alt i venner og fiender, vi og de andre, gode og onde. Den letteste måten å forene en gruppe på er ikke ved kjærlighet, for kjærlighet er vanskelig, den stiller krav. Hat er enkelt.
Så det første som skjer i en konflikt, er at vi velger side, for det er lettere enn å prøve å holde to tanker i hodet samtidig. Det andre som skjer, er at vi søker de faktaene som bekrefter det vi vil tro, det som er deiligst, det som lar livet gå videre som vanlig. Det tredje er at vi avhumaniserer fienden. Det er mange måter å gjøre det på, men ingen er lettere enn å ta fra henne navnet hennes.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Man kan ikke se gravstener inn i øynene og be om unnskyldning.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Den som er ærlig, kan bli sveket av andre - vær ærlig likevel.
Den som er vennlig, kan bli baktalt av andre - vær vennlig likevel.
Alt godt du gjør i dag, kan bli glemt av andre i morgen - gjør godt likevel.
.......
Alt du bygger, kan bli ødelagt av andre - bygg likevel.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

... og Peter som var så konfliktsky at han ikke engang kunne slå i hjel tiden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Most people don’t do what we tell them to, they do what we let them get away with.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Menneskeheten har mange gifter, men ingen er sterkere enn stoltheten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noe av det vanskeligste ved å bli gammel er å innrømme feil som det er for sent å rette opp. Det forferdeligste ved å ha makt over andre menneskers liv er at man noen ganger tar feil.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hat kan være en svært stimulerende følelse - verden blir både lettere å forstå og mindre skrekkinnjagende. Viss man deler alt opp i venner og fiender - vi og de andre, gode og onde.
Den letteste måte å forene en gruppe på, er ikke med kjærlighet - for kjærlighet er vanskelig. Den stiller krav. Hat er enkelt. Så det første som skjer i en konflikt, er at de velger side, for det er lettere en å prøve å holde to tanker i hodet samtidig. Det andre som skjer er at vi søker de faktaene som bekrefter det vi vil tro. Det som er deiligst. Det som lar livet gå videre som vanlig. Det tredje er at vi avhumaniserer fienden. Det er mange måter å gjøre det på. Men ingen er lettere en å ta fra henne navnet hennes.......
(Kap 35)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdateres løpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lese i tjue nitten


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg leser i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hele lista
A book that's published in 2020: Susanna Clarke - "Piranesi"
A book by a trans or nonbinary author: Zeyn Joukhadar - «Et kart av salt og stjerner»
A book with a great first line: Fredrik Backman - "Bjørnstad". Linja er: "Sent en kveld i slutten av mars tok en tenåring en dobbeltløpet hagle i hånden, gikk rett ut i skogen, satte våpenet mot et menneskes panne og trakk av."
A book about a book club: Will Schwalbe . "The end of your life book club"
A book set in a city that has hosted the Olympics: Lars Saabye Christensen - "Byens spor" (Oslo)
A bildungsroman: Sally Rooney - «Normal people»
The first book you touch on a shelf with your eyes closed: Lise Myhre - «Nemi - Skumle Damen»
A book with an upside down image on the cover: Max Gladstone og Amal El-Mohtar - «This is how you lose the time war»
A book with a map: Robin Hobb - "Royal assasin"
A book recommended by your favorite blog/podcast/online book club: Jim Butcher - "Storm front"
An anthology: "The long list anthology: More stories from the Hugo award nominations list" (David Steffen, red.)
A book that passes the Bechdel test: Leigh Bardugo - "Ninth house"
A book with the same title as a show/TV show but is unrelated to it: Blake Crouch - "Dark Matter"
A book by an author with flora or fauna in their name: Jay Kristoff - "Nevernight"
A book about or involving social media: Emma Lord - «Tweet Cute»
A book that has a book on the cover: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
A medical thriller: Jodi Picoult - "A spark of light" (muligens litt tvilsom, men er en thriller satt til en medisinsk praksis (abortklinikk)
A book with a made-up language: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
A book set in a country that starts with C: Margaret Atwood - «Alias Grace» (Canada)
A book you picked because the title caught your attention; Shobha Rao - "Girls burn brighter"
A book published the month of your birthday: Steven Erikson - «Gardens of the moon»
A book by or about a woman in STEM: Rebecca Skloot - "The Immortal Life of Henrietta Lacks"
A book that won an award in 2019: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six"
A book on a subject you know nothing about: Amir Levine og Rachel Heller - "Attached" (visste ingenting om tilknytningspsykologi før dette)
A book with only words on the cover, no images: Jo Nesbø - "Kniv"
A book with a pun in the title: Kathy Reichs - "Bones are forever"
A book featuring one of the seven deadly sins: Diana Gabaldon - «Voyager» (lust, jealousy)
A book with a robot, cyborg, or AI: China Mieville - "Embassytown"
A book with a bird on the cover: William Shaw - "The birdwatcher"
A fiction or nonfiction book about a world leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib er verdensleder på Arrakis)
A book with bronze, silver, or gold in the title: Naomi Novik - "Spinning silver"
A book by a WOC: Toni Morrison - "Beloved"
A book with at least four stars on Goodreads: Diana Gabaldon - «Dragonfly in amber»
A book you meant to read in 2019: Robert Jordan/Brandon Sanderson - "A memory of light"
A book with a three word title: Kathy Reichs - "Bones never lie"
A book with a pink cover: Delia Owens - "Where the crawdads sing"
A Western: Stephen King - "The gunslinger"
A book by or about a journalist: Jonas Hartford Sundquist - Upublisert manus/hemmelig (jeg er beta-leser)
Read a banned book during Banned Book Week: Bram Stoker - «Dracula»
Your favorite prompt from a past Popsugar challenge: A book with an LBTQ+ protagonist (2018): Erin Morgenstern - "The starless sea"

Advanced - a book written by an author in their 20's: Samantha Shannon - "Priory of the orange tree"
Advanced - a book with 20 or twenty in the title: Jules Verne - "20,000 leagues under the sea"
Advanced - a book with a character who has a vision impairment or enhancement: Frank Herbert - "Dune messiah"
Advanced - a book set in Japan: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
Advanced - a book set in the 1920's: Agatha Christie - «Den åpne graven»
Advanced - a book by an author who has written more than 20 books: Agatha Christie - "And then there were none"
Advanced - a book with more than 20 letters in the title: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes"
Advanced - a book published in the 20th century: Stephen King - "The Stand"
Advanced - a book from a series with more than 20 books: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (litt juks ettersom bok nummer 20 kommer til neste år. Men flere novellaer er skrevet i samme serie/univers også)
Advanced - a book with a character in their 20's: Diana Gabaldon - «Drums of autumn» (blant annet: Brianna, Roger, Stephen Bonnet)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mommy Mannegren

2020 Reading Challenge
52 Books in 52 Weeks: mangla én bok her.

1. A book with the letter “W” in the title: «Przewalskis hest»
2. A hardcover: Zeyn Joukhadar - "Et kart av salt og stjerner"
3. By an indigenous author: Tommy Orange - "There there" (norsk tittel Powwow)
4. Set in winter: Naomi Novik - "Spinning silver"
5. A character who is a senior: Kathy Reichs - «Bones never lie» (moren til Brennan)
6. Written in the 1970’s: Carl Sagan - "Cosmos" (trolig, gitt ut i 1980)
7. An author local to you: Lars Saabye Christensen - "Byens spor"
8. Orange on the cover: Fredrik Backman - "Bjørnstad"
9. Set in space: Aliette Bodard - «On A Red Station, Drifting»
10. A bestseller: Jo Nesbø - "Kniv"
11. A book that leaves you thinking: Fredrik Backman - "Vi mot dere"
12. A “guilty pleasure”: Kathy Reichs - "Bones are forever"
13. Written by a female author: Erin Morgenstern - "The starless sea"
14. Book in a series: Robin Hobb - "Royal Assassin"
15. Book with romance: Agatha Christie - "Den åpne graven"
16. Borrowed from a friend: Sally Rooney - "Normal people"
17. Written by more than one author; Amir Levine; Rachel Heller - "Attached"
18. Published in 2020: Emma Lord - «Tweet Cute»
19. A Stephen King novel: Stephen King - «The stand»
20. An author whose last name starts with the same initial as yours: Leigh Bardugo - "Ninth house"
21. Written by a blogger or journalist: Rebecca Skloot - "The immortal life of Henrietta Lacks"
22. A character that frustrates you: Kathy Reichs - "Bones never lie" (Slidell, Brennan selv i blant)
23. Title beginning with A: Agatha Christie - "And Then There Were None"
24. Title beginning with B: Maja Lunde - "Blå"
25. Title beginning with C: Sayaka Murata - "Convenience Store Woman"
26. A strong “friendship” theme: Shobha Rao - "Girls burn brighter"
27. A comic book: Lise Myhre: «Nemi - Skumle damen»
28. Literary Fiction: Toni Morrison - "Beloved"
29. An award-winning novel: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six" (Goodreads award best historical fiction, Glass bell award for fiction)
30. A book with recipes inside: Elizabeth Acevedo - "With the fire on high"
31. A book featuring royalty: Diana Gabaldon - «Dragonfly in Amber»
32. A spy novel: Brandon Sanderson - "Mistborn"
33. A book containing poetry: Diana Gabaldon - "Drums of autumn"
34. A book with illustrations: Lisa Aisato - «Livet - illustrert»
35. An author’s debut book: Alex Michaelides - "The silent patient"
36. Written in first person: Ransom Riggs - «Miss Peregrine’s home for peculiar children»
37. A book featuring the medical profession: Jodi Picoult - "A spark of light
38. Set in the future: Frank Herbert: - "Dune Messiah"
39. A book used in a celebrity book club: Delia Owens "Where the crawdads sing" (Reese's book club)
40. A book on the Mensa reading list for grades 9-12
41. Published when you were 20: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
42. Reuse a prompt from a past year; Blake Crouch - "Dark Matter" (prompt: featuring time travel)
43. Set in a country you’ve never visited before: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (USA og Afghanistan)
44. “Recommended” to you by Amazon: Samantha Shannon - «Priory of the orange tree»
45. A book that cost you less than $5: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
46. By an author used in an earlier category: Lars Saabye Christensen - "Byens spor: Maj"
47. Story takes place on a form of transportation; Diana Gabaldon - "Voyager" (a bit of a stretch, men mye av handlinga foregår på skip)
48. Character who wears glasses: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
49. About a World Leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib blir leder for planeten Arrakis)
50. An author you previously disliked: Suzanna Clarke - «Piranesi»
51. A genre you don’t normally care for: Bram Stoker - "Dracula"
52. A book with a Foreword: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes" (Audible-versjonen, med forord av Stephen Fry)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er minst 75 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Vi mot dere" av Fredrik Backman
 • "Vinnerne" av Fredrik Backman
 • "Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre" av Fredrik Backman
 • "Alt min sønn bør vite om verden" av Fredrik Backman
 • "Folk med angst" av Fredrik Backman
 • "Bortenfor stjernene" av Lori Nelson Spielman
 • "Britt-Marie var her" av Fredrik Backman
 • "Morder-Anders og hans venner (samt en og annen uvenn)" av Jonas Jonasson
 • "Hagen for små begynnelser" av Abbi Waxman
 • "Utover enhver rimelig tvil" av Malin Persson Giolito
 • "Til de voksne" av Linn Skåber
 • "Av lys er du kommet - roman" av Britt Karin Larsen
Alle bokanbefalinger for dette verket