Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanene skildrer skjebnen til Emily og Sarah Grimes. Fortellingen strekker seg fra 1930, da foreldrene skilles, og førti år frem i tid. Som småjenter er de helt avhengige av den rastløse og nervøse moren, Pokie, mens faren, som de begge føler seg knyttet til, glir ut av deres daglige liv og dør tidlig. Søstrenes livsvalg tar hver sin retning - Sarah blir husmor og mor på et avsidesliggende sted, mens Emily velger universitetsstudier og New York.
Omtale fra forlaget
"Ingen av Grimes-søstrene skulle få et lykkelig liv ..." Så nådeløst åpner denne romanen, som skildrer skjebnen til Emily og Sarah Grimes. Fortellingen strekker seg fra 1930, da foreldrene skilles, og førti år fram i tid. Som småjenter er de helt avhengige av den rastløse og nervøse moren, Pookie, mens faren, som de begge føler seg knyttet til, glir ut av deres daglige liv og dør tidlig. Søstrenes livsvalg tar hver sin retning. Den milde og søte Sarah gifter seg tidlig med en lovende ung mann, og hun blir husmor og mor på et avsidesliggende sted. Men Sarahs ekteskap har mørke sider, for den kjekke ektemannen viser seg å være voldelig og uberegnelig. Den skarpe Emily, som ser seg selv som en intellektuell, velger universitetsstudier og New York. Hun får den ene elskeren etter den andre, og går fra en underordnet kontorjobb til en annen. Påskeparaden er nok et realistisk mesterverk fra Richard Yates om drømmer og lengsler som ikke finner veien ut.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2010
Format Innbundet
ISBN13 9788249506255
EAN 9788249506255
Omtalt tid 1900-tallet
Omtalt sted USA
Språk Bokmål
Sider 217
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Med ordene "ingen av Grimes-søstrene skulle få et lykkelig liv ...." innledes denne boka. Søstrene Sarah og Emily vokser opp som skilsmissebarn på 30-40-tallet i USA. Moren flytter konstant rundt, og jentene rekker aldri å slå rot noe sted. Faren har en noe fjern rolle i livene deres, og fremstår mer som en snill onkel som av og til finner på gøyale ting med dem. Søstrene beundrer ham fordi han skriver overskriftene i en avis, men egentlig er han "bare" korrekturleser, noe han skammer seg over.
Etter hvert beveger søstrenes liv seg i vidt forskjellige retninger. Mens Sarah gifter seg og får tre sønner, går Emily på skole - først på college som hun grunnet dyktighet har vunnet et stipend til, og deretter på universitetet.
Selv om Sarah skjøt "gullfuglen" og fikk flotte Tony, er hun ikke lykkelig. Ikke bare drikker hun for mye, men mannen slår henne og latterliggjør henne for den minste lille ting. Sarah er en stolt kvinne og så dyktig er hun til å skjule mishandlingen at jeg som leser ble sittende og tenke "ble hun mishandlet, eller var dette noe hun bare fant på?"
Emily har en endeløs rekke av affærer med menn. Den ene etter den andre vandrer inn og ut av livet hennes. Som regel er det hun selv som dumper mennene, men de få gangene hun føler at hun nærmer seg noe som kan ligne lykke, er det hun selv som blir dumpet. Selv om hun er svært dyktig i de jobbene hun får, blir hun alltid forbigått av menn - slik skjebnen var for mange av datidens kvinner.
Jeg skal ikke røpe hva som blir endeliktet til søstrene, annet enn at det må ha vært uendelig frustrerende å være kvinne i datidens USA.
Denne boka har fått strålende kritikker. Selv er jeg mer måteholden i min begeistring. Tidvis var boka vel melodramatisk, og jeg klarte liksom ikke helt å leve meg inn i søstrenes skjebner. Noen ganger fikk fortellerstilen i boka dessuten noe fabellignende ved seg, og i tillegg til å skape avstand mellom hovedpersonene i boka og meg som leser, fjernet dette på en måte historien fra det virkelige liv. Nei, historien grep meg ikke. Tidligere har jeg kun lest "Revolutionary Road" av denne forfatteren, og den boka elsket jeg. Men "Påskeparaden" nådde altså ikke opp til disse høyder. Kan det ha noe å gjøre med at det er en mann som har forsøkt å tegne et par kvinneportretter, uten egentlig å kjenne kvinners måte å tenke og føle på? Og så har han rett og slett bommet på en del punkter? Jeg tror det. For finnes det menneske - mann eller kvinne - som ikke har noen idé om hva man ønsker seg av livet? Og som bare dilter formålsløst hit og dit og bare lar ting skje med en? Uten å stå for noe? Og uten å gripe inn i sin egen skjebne? Det var som om kvinnene i boka manglet et indre sjelsliv. I alle fall slapp jeg som leser ikke inn i det, og dermed ble beskrivelsene nokså endimmensjonale og uinteressante. Når jeg likevel mener at boka er grei nok, er det fordi den er svært godt skrevet.
Emily og Sarah er søstre, men ytterst forskjellige. Foreldrene skiller seg da jentene er små, og etter det flytter de rundt som nomader. Ikke før har de funnet seg til rette, så har moren et nytt sted i sikte.
Sarah er den vakre og utadvendte, mens Emily er tynn og skranglete. Emily er smart og får fullt collegestipend, mens Sarah gifter seg tidlig. Sarahs ektemann, Tony, er sjarmerende, men det skal vise seg at han har en ukjent og mørk side.
Emily fullfører college, har en drøss elskere, og får kun underordnede jobber.
Allerede i første setning, får leseren vite at søstrene ikke får et lykkelig liv.
Godt språk og driv. Vel verdt å få med seg.
Liste over bøker hvor handlingen er lagt til tiden da menn var menn, og kvinner var til pynt(??)... Uansett, jeg elsker bøker og filmer fra 40-60 tallet. Verden i disse bøkene er både gjenkjennlige og noen ganger...heldigvis ikke. Dette er først og fremst bøker som er GODE. Har bare lagt merke til at jeg ofte velger bøker fra denne perioden. NOEN SOM FORSLAG PÅ ANDRE??
Vi oversvømmes av nyheter innen litteratur som aldri før. Det ene bokomslaget er lekrere enn det andre, og det er ikke så lett å orientere seg når de samme bøkene omtales i store ovasjoner bak på hver sine smussomslag. Kan vi virkelig stole på at det er stor litteratur alt sammen?
Jeg har bl.a. lest disse fem nyhetene, og mitt inntrykk av dem har vært noe vekslende. "Guernica" er definitivt den boka jeg har likt best. Her har jeg laget en bokomtale om hver av dem. Ekstra morsomt blir det dersom noen har lest de samme bøkene og det blir litt diskusjon rundt dem!
Leser gjerne litteratur som er fantasifull, spennende med mystisk plot om sommeren. Prøver å få en fin blanding av sjangere og tema. Har jo ikke lest disse enda, så vi får se om jeg har lykkes i det når sommeren er over:)
Noen vakre og interessante omslag - i tilfeldig rekkefølge. Håper det er lenge til flinke designere av bokomslag blir arbeidsledige...