En enkes fortelling

av (forfatter), Tone Formo (gjendikter) og Bente Klinge (gjendikter).

Pax 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.62 (13 terningkast.)

60 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boka beskriver forfatteren hvordan det var da hun brått blei enke i 2008. Hun forteller hvordan hun plages av skyldfølelse og skam, og om hvordan vennene hennes gjør at hun unngår kollaps. Boka gir et bilde av forfatterens liv med ektemannen, kjærligheten, vennene hennes og sorgen.

Omtale fra forlaget

"Mannen min døde. Livet mitt kollapset." 14. februar 2008 kjørte Joyce Carol Oates sin ektemann til nærmeste sykehus med luftveisplager. Han diagnostiseres med lungebetennelse og legges inn. En uke senere, da Oates venter å få en rekonvalesent mann hjem igjen, pådrar han seg en hissig sykehusinfeksjon og er død før hun rekker til sykehuset for å ta farvel. Hun ris av skyldfølelse og savn mens hun forsøker å unngå kollaps. At hun holder ut, er takket være venner som nekter å gi slipp. Dette er en historie om å bli og å være enke, og om vennskapets verdi. Den faste nobelpriskandidaten Oates er kjent som en enormt presis forfatter, i alt hun ser og alt hun skriver. Her gir hun et sjeldent intimt, nakent og sårt portrett av sin ektemann, sin kjærlighet, sine venner og sin sorg.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788253034430

EAN 9788253034430

Omtalt person Joyce Carol Oates

Språk Bokmål

Sider 448

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 10 2 0 1 0

Bokomtaler

Av en eller annen grunn har jeg ubevisst forestilt meg Joyce Carol Oates som et yngre menneske, trass i at jeg burde vite bedre. Kanskje det skyldes at hun først ble utgitt i norsk oversettelse etter flere tiår med suksess i hjemlandet. Jeg har tidligere lest Graverens datter, Niagara og Blond, og er nettopp ferdig med historien om hvordan hun taklet sjokket og sorgen da ektemannen plutselig døde.

Jeg har ikke vært i en slik situasjon sjøl, men kan naturligvis forestille meg at en del av reaksjonene hennes er ganske vanlige når man mister noen etter et langt og lykkelig ekteskap. Samtidig virket en del følelser, tanker og handlemåter tidvis litt fremmede for meg.

Men så var da også dette et ekteskap litt utenom det vanlige: Disse to var barnløse, hadde delt hjemmeliv og yrkesliv og knapt nok vært fra hverandre verken dag eller natt gjennom nesten femti år - et nærmest symbiotisk forhold der begge er fullstendig avhengig av den andre i alle livets situasjoner. I dagene og ukene etter dødsfallet er det en altoverskyggende tanke i Joyces bevissthet: "Hvordan kan JEG leve når HAN ikke lever?" Selvmordsfantasier får altså en framtredende plass i fortellingen, men takket være et nettverk av gode venner blir det aldri aktuelt å gjøre tankene om til handling.

Dette kunne lett ha blitt litt klamt, men når Joyce begynner å nøste opp livet med Ray for å hente fram og tviholde på lykken hun er blitt fratatt, må hun etter hvert erkjenne at de begge har hatt sine egne rom der den andre ikke fikk innpass.

Og hun lever fremdeles -!

En fascinerende erindringsbok, ifølge Oates sjøl delvis skrevet som terapi. Litt usammenhengende språk; det må ha vært tøft for oversetteren å jobbe seg gjennom ufullstendige setninger, innskudd og plutselige strøtanker. Saktens kan man vel unnskylde at det blir noen språk-glipper når råmaterialet er såpass "porøst".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Joyce Carol Oates er en fantastisk formidler av følelser og stemninger. En gripende bok om å miste sin nærmeste venn, og å gå videre - leve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Så mye å si i et ekteskap, så mye usagt. Man tenker at det kommer en annen gang, en annen anledning. Andre år!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle erindringer er reiser, utforskninger. Noen erindringer er pilegrimsreiser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Man tar aldri - virkelig - farvel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi har ingen personlighet med mindre det er mennesker som kjenner oss. Med mindre det er mennesker vi håper å overbevise om at vi fortjener å være til.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Håp er ofte en makaber vits ved tilbakeblikk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

ØNSKER Å LESE ! ! ! Lista er stort sett et resultat av hva jeg finner her inne på bokelskere! Det er bøker jeg ikke har, og som jeg stort sett ikke finner på biblioteket her.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det kunne vært verre - en Frank Bascombe-bok" av Richard Ford
 • "Den hvite veien - en reise og en besettelse" av Edmund De Waal
 • "Historier fra et landsbyliv" av Amos Oz
 • "Arven" av Sahar Khalifeh
 • "Første kjærlighet, siste olje" av Ian McEwan
 • "Sang til den storm som skal komme" av Peter Fröberg Idling
 • "En ungdomsvenninne - noveller" av Alice Munro
 • "Her og nå - brev (2008-2011)" av Paul Auster
 • "Sophie Starks liv og død" av Anna North
 • "De likeglade" av Alberto Moravia
 • "Fallet - dagboknotater" av Michel Laub
 • "Et stjålet liv" av Nancy Richler
Alle bokanbefalinger for dette verket