Guernica

av (forfatter), Kari Risvik (gjendikter) og Kjell Risvik (gjendikter).

Press 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.73 (15 terningkast.)

63 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

1935. Miguel Navarro er på flukt fra Francos nasjonalgarde og kommer til Guernica, selve senteret for den baskiske kulturen og tradisjonen, en stadig mer isolert bastion i kampen for demokrati og frihet. I denne byen finner Miguel mer enn et nytt liv: han finner noen å leve for. Sammen med danseren Miren Ansotegui bygger han langsomt en kjærlighet så sterk at ingen av dem tror den kan ødelegges.

Omtale fra forlaget

En episk historie om kjærlighet, krig og familie - og en levende og smertefull skildring av livet i den lille baskiske byen Guernica, som våren 1937 ble utsatt for et av de mest brutale bombeangrepene i historien, og som siden har blitt et symbol på selve krigens grusomhet. David Bolings debutbok Guernica har allerede blitt sammenliknet med bøker som Kaptein Corellis mandolin og Den engelske pasienten. Den forteller historien om familien Navarros liv i tiårene etter 1900, og om vandreren Miguel Navarro, som etter å ha blitt drevet på flukt av Francos nasjonalgarde beslutter seg for å slå seg ned i Guernica, selve senteret for den baskiske kulturen. Der finner han ikke bare et nytt liv, men en kvinne å leve for: Sammen med danseren Miren Ansotegui bygger han en kjærlighet ingen av dem tror kan ødelegges ...

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788275473699

EAN 9788275473699

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Spania

Språk Bokmål

Sider 399

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 6 5 1 0 0

Bokomtaler

Da jeg fant denne boka i bokhandelen nylig, bare måtte jeg ha den! Helt siden jeg for noen år siden var i Madrid og så Picassos berømte maleri Guernica, har historien om den baskiske byen og for så vidt også maleriet fascinert meg.

I boka får vi innblikk i livet i Guernica både før, under og etter den tragiske hendelsen i 1937 hvor hele byen ble bombet sønder og sammen. Sentralt i fortellingen står Justo og brødrene hans, samt kvinnen Justo senere bestemte seg for å tilbringe sitt liv med, Mariangeles. De to får datteren Miren, som senere gifter seg med Miguel.

Livet i Guernica er fylt av harmoni og en slags lykke, selv om det i årene før og under den spanske borgerkrigen var knapphet på det meste. Folk hjalp hverandre når det trengtes, og det var et solid samhold mellom folk selv om de ikke var i slekt med hverandre. Etter hvert tilspisset situasjonen seg imidlertid mellom baskerne og det spanske folk, og plutselig kunne folk bli angitt og forsvinne sporløst. Livet var likevel på et vis til til å holde ut. Helt til den meningsløse dagen den 26. april 1937 ... Franco ga da klarsignal om at tyskerne kunne øve seg på å bombe en baskisk by, og tilfeldighetene ville ha det til at dette ble Guernica ... Fra da av ble livet ikke det samme.

I blodbadet som fulgte, var det knapt noen som ikke ble berørt i form av voldsomme tap. Mange av ofrene var dessuten kvinner og barn fordi bombingen fant sted på markedsdagen. Opp fra folkedypet steg etter hvert et hat så sterkt at det vel knapt kan sies å være over selv den dag i dag.

I bakgrunnen følger vi også PIcasso og hans raseri over det som skjedde i Guernica. Dette inspirerte ham til å male lidelsene. Maleriet som han kalte Guernica, befant seg i mange år i utlandet, og Picasso lovet å gi det som en gave til Spania den dagen landet hadde innført demokrati. Etter Francos fall ble det også ført tilbake til Spania, og kan nå ses på museet Reina Sofia i Madrid.

Denne boka ga meg mye. Ikke bare ga den grusomhetene i Guernica et slags ansikt, selv om menneskene i historien for en stor del er oppdiktet, men boka er også nydelig skrevet. Det var rett og slett trist å vende om den siste siden. Forfatteren av boka har brukt mange år på å skrive den, og boka er en hyllest til det baskiske folk som forfatteren har et spesielt forhold til. Denne boka kan virkelig anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

«Hvordan i alle dager kunne du danse på et glass?» spurte Miguel før hun fikk sagt noe. «Altså, først må du ha en veldig sterk vin,» sa Miren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Titler jeg føler hører sammen på en eller annen måte jeg ikke helt klarer på beskrive, men som jeg føler det har kommet mange av i det siste. Skjulte historier, hemmeligheter, fra eksotiske steder eller eldre tider, helst med kvinner i hovedrollene. Gjerne også en eller annen slags likhet i omslagene som gjør at jeg tenker 'åja, der er en sånn bok'.

Må få tillegge at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, derfor kan jeg ikke uttale meg om de er gode eller ikke! Men det vet kanskje dere?


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er mange fine og gode bokomslag som viser portretter/bilder av mennesker som fotografi, tegninger eller billedkunst på bokomslagene.
Jeg har laget ei liste fra noen av "mine" bøker over de bokomslagene jeg synest utmerker seg.
Dere har sikkert deres egne favoritter.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vi oversvømmes av nyheter innen litteratur som aldri før. Det ene bokomslaget er lekrere enn det andre, og det er ikke så lett å orientere seg når de samme bøkene omtales i store ovasjoner bak på hver sine smussomslag. Kan vi virkelig stole på at det er stor litteratur alt sammen?

Jeg har bl.a. lest disse fem nyhetene, og mitt inntrykk av dem har vært noe vekslende. "Guernica" er definitivt den boka jeg har likt best. Her har jeg laget en bokomtale om hver av dem. Ekstra morsomt blir det dersom noen har lest de samme bøkene og det blir litt diskusjon rundt dem!


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er blitt skrevet en del bøker om den spanske borgerkrigen og diktaturet som fulgte. Å lese historiebøker kan blir for faktaorientert - og hva var egentlig fakta i en slik situasjon? Gjennom skjønnlitteraturen kan man lære mye om hendelsene gjennom oppdiktete personer. Her er en rangert liste over bøker jeg har lest om temaet. Flere tips mottas med takk :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stridsmenn fra Salamis" av Javier Cercas
 • "Familien på Gidske - en slektshistorie fra Vestfold" av Karin Bang
 • "Havnene i Levanten" av Amin Maalouf
 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Philida" av André Brink
 • "Skyggelinjen - en tilståelse" av Joseph Conrad
 • "Sju brødre - roman" av Aleksis Kivi
 • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
 • "Jomfruene og andre noveller" av Irène Némirovsky
 • "Og fremdeles står trærne i Wienerwald" av Elisabeth Åsbrink
 • "Djeveldalen" av André Brink
 • "Terrakottahunden - en siciliansk kriminalroman" av Andrea Camilleri
Alle bokanbefalinger for dette verket