2009
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Romanen åpner med at Jonas Wergeland kommer hjem fra utlandet og finner sin kone død på stuegulvet. Fra han oppdager henne til han tar av telefonen for å ringe politiet, følger vi Jonas, ikke kronologisk, gjennom barndom, ungdom og til det han er i dag, en stor kunstner. Dette er den første boken i trilogien om Jonas Wergeland
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2006
Format Heftet
ISBN13 9788203191329
EAN 9788203191329
Serier Aschehoug pocket Jonas Wergeland (1)
Språk Bokmål
Sider 531
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Wergelandbøkene er vel omtrent Kjærstad på sitt verste. En trilogi full av påtrengende svulstige og usannsynlig definerende overgangsriter og destillater av menneskelige følelser. Jeg kom meg så vidt gjennom dem alle, nærmest som et pliktløp.
Berge med Jan Kjærstad er den første boken jeg har lest av forfatteren. Den var bra. Ikke glimrende eller fantastisk, men ganske enkelt bra. Erfaringen gav en viss mersmak og hva var vel da mer naturlig enn å gi seg i kast med første bind av Kjærstads hyllede trilogi om Jonas Wergeland, «Forføreren».
Jeg har ikke leste lenge i denne boken før jeg får en slags fornemmelse av at «noe er galt». Det har å gjøre med hvordan personene oppfører seg, hvordan de forholder seg til hverandre og den oppstyltede og kunstige dialogen.
For eksempel fortelles det tidlig i boken om en reise den 8 år gamle Jonas gjør til Rakkestad med sin jevnaldrende venninne Nefertiti (originalt skal det være). Under reises gang fisker Nefertiti frem et munnspill og fremfører en melodi av Duke Ellington. Hallo! Forfatteren skal altså ha oss til å tro at en 8 år gammel jentunge under første halvdel av 60 tallet fortolket Duke Ellington! Nei, dette er noe som kun kan skje i forfatterens fantasi. I virkelighetens verden ville hun spilt noe av Beatles, Rolling Stones, Hollies eller noe lignende. Veldig søkt. Den samme Nefertiti erklærer veslevoksent og gammelklokt under reisens gang at «alle steder inneholder et eventyr». Og for Jonas selv må reisen til Rakkestad ha vært en sjelsettende opplevelse, for: «Fra Rakkestad kunne jeg se hele verden». Hva han nå i alle dager måtte mene med det. En ting er ihvertfall sikkert. Kjærstad er ute av stand til å beskrive barn på en troverdig måte.
I en annen scene møter den unge Jonas en fremmed kvinne på gaten. Det viser seg at hun er malerinne og insisterer på å male ham. Han blir med henne hjem til atelieet og får beskjed om å kle av seg. Under prosessens gang virker damen veldig opptatt av å studere hans penis, men selve maleriet ender opp som en portrettmaleri, altså begrenset til ansiktet. Denne scenen virker fullstendig skrudd og bizarr. Men slett ikke på noen morsom og sjarmerende måte. Bare utroverdig.
I det hele tatt dreier mye seg om Jonas sin penis, som visstnok skal ha helt magiske egenskaper. Så da kopuleres det jo en del. Og Jonas tar for seg. Etter en lang og blomstrete skildret samleiescene får Jonas behov for å beskrive det kvinnelige kjønnsorgans spaltede form metaforisk. Han gjør det ved å erklære at kjønnsorganet kan sammenlignes med «spalting av atomet». Du verden! Her må vel forfatteren tenkt omtrent slik: «Hva annet er det som kan spaltes? Jo, atomet. Da bruker jeg det».
Etter dette fikk jeg nok. Prøvde å tvinge meg videre, men det var akkurat som å møte massiv fysisk motstand. På side 147 lukket jeg boken for aldri mer å åpne den.
I denne boken virker all menneskelig kontakt og relasjon merkverdig konstruerte og kunstig. Dialogene er oppstyltet og tilgjort. Handlingen tas plass i et litterært univers uten noen som helst forbindelse eller overgang til virkelighetens verden. Fortellingen virker antiseptisk, uten lukt, smak eller farge. Boken er i tillegg full av personer som konstant lirer av seg «visdomsord» og «dypsindigheter».
Og denne Jonas selv da. Han beskrives som en enestående begavelse. Dyktig pianist. (Goldbergvariasjonen med en touch av Duke Ellington - intet mindre). Kretsmester i høydehopp. Belest og klok som få. Et tiltrekkende ytre. Og så denne penisen da. Han er rett og slett uutholdelig.
Kjærstad er jo en anerkjent forfatter. Kanskje regnet som en av våre beste nålevende, men for meg ble dette en skrekkelig opplevelse.
Den største frihet, selve menneskets vesensmerke, sa Gabriel, er friheten til, når som helst, å gjenoppfinne seg selv, ut fra alle sine muligheter.
Husk at også fantasien er en vei til kunnskap, til og med til kunnskap som ikke kan nåes via andre veier.
[...] fantasiløs er et veloverveid skjellsord [...]
Han likte å være utenfor, likte spesielt godt å kunne avbryte heftige diskusjoner med sjokkerende replikker, "Familien Ashton, hva er det?" eller "Hvem er denne Odd Grythe?"
Det er kveld, vår, snart mørkt ute. Kristin ligger inne på rommet sitt og sover. Jonas gleder seg allerede til frokosten, til Margretes brød. For Jonas er dette det gode ekteskap: å glede seg til frokosten. Jonas opplevde mye stort og spennende i sitt liv, og allikevel, om han kunne velge, var det ingenting som kunne måle seg med frokosten sammen med Margrete, hennes brød med villbringebærsyltetøy og et glass melk.
De fleste mennesker har et kapittel i sin historie som heter "I Eventyret" [...}
Slik fikk Jonas tidlig inntrykket at dette også var
Trygve Lies rolle i verdensmålestokk: å passe på at en gjeng
skrikende gutter ikke kastet gulrotstumper på hverandre.
( . . )
[TV-poet Jonas Wergeland]
..ville fokusere på kjernen i Trygve Lies virksomhet:
kampen for å verne om den skjøre freden. ..
under en heroisk 32 dagers reise april/mai 1950, da Trygve Lie
fartet halve kloden rundt, Washington, London, Paris og Moskva,
for personlig å overlevere et notat han hadde skrevet, ..
" Memorandum om momenter til overveielse ved utarbeidelsen av
et 20 års program for å oppnå fred gjennom de Forente Nasjoner".
..et nesten privat forsøk på å redde FN fra å visne hen --
Sovjet boikottet allerede Sikkerhetsrådet, som en protest mot
utestengning av kommunist-Kina. Trygve Lie forsøkte m.a.o. å
hindre splittelsen i to uforsonlige blokker, få slutt på den
kalde krigen.
En oppgave verdig en nordmann: kampen mot kulden.
..man så hvordan han slet, strevde rundt i en sirkel, et slags
forstørret ekornbur, hilste og hilste,
på president Truman, statsminister Attlee, statsminister Bidault
og generalissimus Stalin og deres medarbeidere.
Sa de samme innledningsfrasene hver gang.
Alle lyttet til ham,
alle var høflige, alle sa det samme, alle lovte å studere hans
memorandum omhyggelig og med største interesse,
alle satte pris på hans anstrengelser,
alle var rent ut sagt takknemlige over dette initiativ,
alle fant hans redegjørelser både opplysende og nyttige,
og samtidig, mens de smilte og nikket samtykkende, plukket de
forslagene hans i stykker;
vi tviler oppriktig på at disse punkter kan ha noen betydning
i dagens situasjon,
nei, vi kan ikke begrense bruken av vetoretten i Sikkerhetsrådet,
Trygve Lie korrigerer, gjør tilføyelser, reiser videre,
folk smiler og nikker samtykkende, men nei, et møte mellom
statssjefene er etter vår mening ikke det mest brennende spørsmål
akkurat nå, vi vil på ingen måte ha noe å gjøre med de kinesiske
kommunistene, Trygve Lie finner seg i flisespikkeriet,
kravet om andre formuleringer, reiser videre, folk smiler og
nikker samtykkende, men nei, strider mot våre interesser, vi må
ikke skape falske illusjoner, Goddag Mann, Økseskaft, haglskur av
"på det nåværende tidspunkt", "slik vi ser det" og "når tiden er
inne",
Trygve Lie reiser videre, folk smiler og nikker samtykkende ...
innimellom klippet Jonas W. inn hva man sa bak hans rygg, mens
Trygve Lie satt opptatt ved et annet bord.
Russerne kalte ham 'amerikansk lakei' og amerikanerne mente
han var en 'Stalin-agent', altfor unnvikende ..
Britene så på ham som en enkel mann, nærmest en bonde, og de
var opprørt over at han spilte sin politiske rolle med slik
mangel på diskresjon, så fjernt fra den engelske diplomatiske
stil med understatements lært på Eton.
De kyniske franskmennene lo åpenlyst av hele dette dristige
initiativet, et forsøk på å opphøye det norske moralske alvor
til verdensplanet (...)
De kjørte langs en fjord et sted på Vestlandet, midt i en natur som aldri sluttet å forbause Jonas, et landskap som fylte ham med en konstant trang til å klype seg i armen for å se om han drømte.
Det er kveld, vår, snart mørkt ute. Krsitin ligger inne på rommet sitt og sover. Jonas gleder seg allerede til frokosten, til Margretes brød. For Jonas er dette det gode ekteskap: å glede seg til frokosten. Jonas opplevde mye stort og spennende i sitt liv, og allikevel, om han kunne velge, var det ingenting som kunne måle seg med frokosten sammen med Margrete, hennes brød med villbringebærsyltetøy og et glass melk.
I hans øyne var det bare i et lite sjikt av befolkningen at det innga en større respekt å skape enn å vise fram sitt ansikt.
Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.
Fem bøker som jeg hadde tildels store forventninger til, men som dessverre ikke ble innfridd. Mulig jeg gir dem en ny sjanse senere...
En bok anbefalt av bibliotek/bibliotekar
En bok som har stått på skal lese listen i lang tid
En bok basert på brev
En lydbok
En bok av en farget person
En bok med en av de fire årstid i tittelen
En bok som er en fortelling i en fortelling.
En bok skrevet av flere forfattere
En thriller om spionasje
En bok som har bilde av en katt på fremsiden
En bok hvor forfatteren bruker pseudonym
En bestselger fra en sjanger du sjeldent leser.
En bok som omhandler/skrevet av en person med uførhet
En bok om reiser
En bok med undertittel
En bok publisert i 2017
En bok som handler om monster/mystiske skapninger
En bok du har lest før og som garantert får deg til å smile
En bok om mat
En bok om karriereveiledning
En bok som har et "ikke mennesklig perspektiv"
En bok som har en rød rygg
En bok med handling i villmarken
En bok du likte da du var barn
En bok skrevet av en forfatter som er fra et land du aldri har besøkt
En bok som har karakterens navn i tittelen
En novelle fra krigstid
En "steampunk novel"
En bok skrevet av en upålitelig person/forfatter
En billedbok
En bok hvor karakteren har en annen etnisk bakgrunn enn deg
En bok som omhandler interresanne kvinner
En bok som går over to ulike tidsepoker
En bok som har en måned eller ukedag i tittelen
En bok som har et hotell som tema/ramme for fortellingen
En bok som handler om eller har "hotell" i tittelen.
En bok skrevet av en forfatter du beundrer
En bok som blir film 2017
En bok som handler om andre ferier/høytider, enn jul
En bok som er nr 1 i en serie du aldri har lest før
En bok du har kjøpt på reise
En bok anbefalt av en forfatter du liker
En bestselger fra 2016
En bok om flyktninger og/eller immigranter
En bok som har et familiemedlem/begrep i tittelen
En bok som handler om en eksentrisk karakter
En bok du har kjøpt på bruktbokmarked
En bok på 800 sider
En bok som er nevnt i en annen bok
En bok som handler om vanskelige temaer
En bok basert på mytologi
En bok fra en sjanger/undersjanger du aldri har hørt om før