«Mer er ulikt.» Da Philip Warren Andersson skrev det, siktet han til elektroner og molekyler, men han snakket også om oss: Den samlede effekten av våre enkelthandlinger på fellesskapet er ulik summen av enkelteffekter. Er vi mange, vil hver av våre handlinger ha globale ringvirkninger som er abstrakte og vanskelig å overskue. I smittens tid er mangelen på solidaritet først og fremst en mangel på forestillingsevne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en tid tilbake fikk man opp en spørreundersøkelse når man logget seg inn på bokelskere.no, hvor det blant annet ble spurt om ønsker til videreutvikling av nettstedet. Det hadde vært interessant å høre litt om hvilke svar som kom inn, og om det er noen planer for videreutvikling. Kanskje administrator kan si noe om det? Eventuelt dere andre - hvilke ønsker spilte dere inn?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, det var veldig artig å lese disse bøkene sammen med dere. Det var mange forskjellige innfallsvinkler som ga fine diskusjoner og beriket leseopplevelsen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ha, ha - der ble jeg avslørt som litt i overkant opptatt av sidetall på bøker ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ser du ikke har fått så mange svar ennå, så jeg foreslår noen bøker fra litt forskjellige sjangere og starter med en romanklassiker som Vredens druer av John Steinbeck. Mens jeg selv holdt på å lese boka, kom jeg over disse bildene av fotografen Dorothea Lange. De er av den 32-årige Florence Owens, kjent under tittelen Migrant Mother. De er tatt i 1936, og har blitt stående som et billedsymbol på depresjonstida på samme måte som ”Vredens druer” har blitt et boklig symbol på den. I følge teksten har Florence nettopp solgt dekkene på bilen sin for å få penger til mat til sine barn. Jeg så for meg disse bildene da jeg leste slutten av boka og samtidig hørte på Bruce Springsteens album The ghost of Tom Joad – et album inspirert av Vredens druer.

Her er tre korte romaner som jeg synes er veldig gode: Med livet foran seg av Émile Ajar, Uhellet av Friedrich Dürrenmatt og Dvergen av Pär Lagerkvist.

Boka Manilahallen av Ruth Lillegraven er en biografi i diktform, og gjorde stort inntrykk på meg da jeg leste den. Jeg vil også anbefale boka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min av Åse Ombustvedt. Boka omhandler et så dystert tema som familievold og er klassifisert som «dikt for ungdom», men fortjener også en stor voksen leserskare. Den ble i 2019 nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom. Boka har også veldig gode, uttrykksfulle illustrasjoner.

Hvis du vil prøve noen noveller, så kan jeg anbefale Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin.

Jeg likte godt tegneserieromanen Gruppa av Anna Fiske, og anbefaler den gjerne videre.

Til slutt kan jeg anbefale Dag Solstads roman Genanse og verdighet. Les gjerne Ibsens Vildanden først, så gir boka enda bedre utbytte.

Håper noe av dette faller i smak!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for at du ga meg et ekstra dytt sånn at jeg fikk lastet ned BookBites, Ava. Jeg har nå lest Eg et før eg kjem, og har plaget omgivelsene mine med høytlesning av høydepunkter. Sår, humoristisk og elegant - en sterk debutbok! Denne var midt i blinken akkurat nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hun forestilte seg vodka skjenket over is, de sammenfrosne isbitene som ble gjennomsiktige og løsnet fra hverandre, knakingen i isen, som en ryggrad i hendene på en selvsikker osteopat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, da bekreftet du min mistanke sånn at jeg ikke trenger å bruke tid på denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det mye spennende lesestoff! Patrick Melrose-serien har jeg ikke hørt om før, men den høres veldig lovende ut. Ser at biblioteket mitt har den, så den må jeg sjekke ut etter hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, problemene er nok ikke løst selv om Trump forsvinner ut av Det hvite hus, men vi får håpe det går i riktig retning framover.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Margaret Skjelbreds Du skal elske lyset har jeg ikke lest, men hennes Gulldronning, perledronning var nydelig skrevet og en sterk opplevelse - en av mine favorittbøker! Agnes Ravatn skriver også veldig godt, synes jeg. Skjønner godt at du anbefaler henne. Ved siden av romaner, har hun også flere essaysamlinger som jeg har hatt stor glede av å lese.

Et lite liv hadde jeg ikke hørt om tidligere, så jeg måtte sjekke litt. Fant bl.a. dette intervjuet i Aftenposten hvor Finn Skårderud intervjuer forfatteren. (Intervjuet er bak betalingsmur, så du får dessverre ikke til å lese hele uten abonnement.) Det høres ut som det er en veldig emosjonelt medrivende bok med god psykologisk innsikt. Men tror du dette er ei bok som det er best å lese i den lyse årstiden?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nok en anbefaling av tvillingtrilogien - jeg blir nok nødt til å lese den, skjønner jeg :-)

Jeg har egentlig hatt et mål om å ta med meg en diktsamling hjem hver gang jeg besøker biblioteket, både for å bli kjent med nye forfatterstemmer, og for å støtte opp om en sjanger som ikke har så mye utlån. Nå ble det ikke så mange besøk der i fjor, og når jeg har vært der har det vært bare inn og ut for å hente/levere - ikke mye vandring mellom hyllene. Det er lettere når man vet hva man leter etter. Neste gang skal jeg sjekke ut Eg et før eg kjem.

Den siste ukas hendelser i USA har vært skremmende, men ikke helt uventet. Donald må være et faglig interessant tilfelle å studere for en psykolog som M.T. Vi får nok mange bøker framover som også fra et samfunnsvitenskapelig synspunkt prøver å analysere hvordan dette kunne skje. Jeg så Thomas Seltzers programserie om USA i høst, og jeg synes den ga et innblikk i hvordan og hvorfor splittelsen i det amerikanske samfunnet er så sterk at det er grobunn for Trumpismen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oi, 411 bøker var veldig mye, da må du være en rask leser! Jeg leser (og fordøyer) seint, så jeg havner nok sjelden på mer enn ei bok i uka.

Jeg så litt på omtalen av Gutten, muldvarpen, hesten og reven, og det ser ut som ei fin bok som jeg må sjekke om de har på biblioteket.

Hobbiten har jeg lest, men sjangeren fenget dessverre ikke meg. Mine to gutter er derimot svært begeistret og har lest både den og Ringenes herre. Og Ringenes herre-filmene har jeg sett sammen med dem. De var nok mer begeistret enn meg, også der :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tove Ditlevsen er jeg veldig begeistret for! Jeg har lest både Barndommens gate, Barndom og ungdom og Gift. Det er ganske lenge siden jeg leste dem, og det er blant de få bøker jeg kan tenke meg å lese om igjen "når jeg får god tid".

De andre bøkene ser også ut som gode tips. Boka til Viestad høres ut som en fin bursdagsgave til en jeg kjenner :-)

Godt nytt år til deg også, Lillevi!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble oppmerksom på denne da jeg hørte Marta Norheim snakket om den i P2s bokprogram. Her ser du anmeldelsen på NRK.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har sett at denne får mye god omtale, så hadde det ikke vært for omfanget, så hadde jeg nok allerede gitt meg i kast med den. Jeg er litt tilbakeholdende hvis jeg mistenker at bøker blir litt for ordrike i beskrivelsene, men hvis historien er godt nok skrevet, så kan det jo forsvares å skrive langt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt nytt leseår til deg også! 64 bøker er ganske mye, synes jeg. Det er sjelden jeg kommer opp i så mange. Jeg pleier også å ligge rundt en bok i uka, men i år har det på tross av mye hjemmetid blitt bare 38. Konsentrasjonen og leselysten har ikke vært på topp, og TV-serier tar også litt mer tid enn før.

Jeg har også lest Min mørke Vanessa i år, og likte den. Nå holder jeg på med Grensen av Erika Flatland, og den lover bra. Jeg har lest om sjøreisen nord for Russland, og er nå i gang med besøket i Nord-Korea. Hun har interessante observasjoner og kommentarer, så historien flyter godt. Siden boka er ganske tykk, håper jeg at jeg rekker å komme igjennom den før biblioteksperioden utløper. Jeg har allerede forlenget en gang, så jeg krysser fingrene for at ingen står på venteliste hvis jeg må forlenge på nytt :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tvilling-trilogien har jeg hørt mye bra om, så den må jeg nok prøve meg på etter hvert. Delprøve i språklige ferdigheter høres ut som noe helt spesielt, så det kan kanskje være en fin avveksling til mer tradisjonelle bøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så artig tråd! Jeg var ikke klar over at det går an å sortere leste bøker på antall følgere. Ser at den boka jeg har lest i år som har færrest følgere er Faste rammer av Halvard Hølleland. Den har bare tolv følgere, og jeg synes nok den fortjener noen flere. Den handler om dilemmaet når du vet at du kan være disponert for en arvelig sykdom og må avgjøre om du vil ta en test som gir deg visshet om dette. Boka er lettlest, litt humoristisk om et alvorlig tema.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leseåret 2020 er snart over, og jeg sitter og "gjør opp status" over hva jeg har lest, og hva som har vært verd å lese.

Jeg vil spesielt trekke fram to norske forfattere som begge har kommet med veldig sterke bøker i år. Det er Tore Renbergs Tollak til Ingeborg og Helga Flatlands Et liv forbi.

Så leste jeg en litt eldre bok som jeg fikk varmt anbefalt i vår: Unntaket av Christian Jungersen. Den ble jeg så begeistret for at jeg startet på en liste med Litterære tjukkaser - det er gode bøker på minimum 450 sider (Unntaket har 670).

Har du noen bøker som du har lest i år som du vil framheve og anbefale videre?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågAkima MontgomeryBjørg  FrøysaaHeidi HoltanBente L.Ellen E. MartolKrishHanneTine VictoriaKine Selbekk OttersenPiippokattaHeidiLinda NyrudTheaIngvild STone SundlandStine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie Uvaag