Året 2020 har vært et litt comme ci comme ca leseår for meg. Ikke så mange bøker, og ikke så mange høydepunkter. To nydelige oppvekstromaner kan jeg likevel trekke frem og trygt anbefale. Den ene er Tove Ditlevsens Barndommens gate, den andre Erri De Lucas' Montedidio. En pike i København, en gutt i Napoli, begge av arbeiderklasse, begge litt på siden av samfunnet og med en særegen, veslevoksen evne til observasjon og refleksjon. Rørende. Jeg vet du er glad i korte bøker, Bjørg – dette er dreier seg om forfattere for formidler så mye med få ord; pubertetens brutalitet, seksualitet, varme, humor og alvor.

Ellers benytter jeg anledningen til å slå et slag for den norske forfatteren Øivind Hånes, i år spesielt Pirolene i Benidorm. Hånes skriver om ensomme og sosialt klønete menn, så velmenende og hjelpeløse at de vekker en omsorgstrang i meg! Og i den nevnte romanen ikke minst om kontrasten mellom det perverterte Benidorm og de vakre fuglene i det naturskjønne, øde landskapet bare en kort biltur unna turistmagneten. Dette kjenner jeg igjen fra Gran Canaria.

En siste anbefaling fra 2020 er Andreas Viestads En middag i Roma, Verdenshistorien i et måltid. Viestad kan sitt fag og fører en ypperlig penn. Bokens grunnide er at vår historie ikke er formet av generaler og «store» menn, men av hva vi spiser. Svært interessant og tankevekkende.

Et ikke så verst leseår likevel, altså!

En fin tråd, Bjørg. Noen av de anbefalte bøkene har jeg allerede på ønskelisten, andre er kommet til. Tusen takk og godt år!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Tove Ditlevsen er jeg veldig begeistret for! Jeg har lest både Barndommens gate, Barndom og ungdom og Gift. Det er ganske lenge siden jeg leste dem, og det er blant de få bøker jeg kan tenke meg å lese om igjen "når jeg får god tid".

De andre bøkene ser også ut som gode tips. Boka til Viestad høres ut som en fin bursdagsgave til en jeg kjenner :-)

Godt nytt år til deg også, Lillevi!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He, he, må bare tilføye at han som fikk Viestads bok i bursdagsgave av meg, ble svært fornøyd. Gratulerer! Glemte å si at boken i tillegg er morsom, mye humring underveis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KStine SevilhaugErlend Rødal VikhagenIngunn STralteTheaTerje MathisenRune U. FurbergEgil StangelandCarine OlsrødDressmyshelfLisbeth Marie UvaagIna Elisabeth Bøgh VigrePiippokattaTove Obrestad WøienSissel ElisabethKari FredriksenNorahHelena ETrygve JakobsenDemeterIngunnAmanda AMarianne MStig TTherese HolmDaffy EnglundVidar RingstrømritaolineAnne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWencheMorten MüllerMads Leonard HolvikAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H Hoel