Robert Dugoni "Lysningen"
Drapsetterforsker Tracy Crosswhite har et talent og en svakhet for å nøste opp i uløste kriminalsaker. Etter at hun selv i ung alder opplevde at søsteren ble myrdet, har Tracy gått hardt inn for å sørge for at andre pårørende får løst sakene sine.
I "Lysningen" prøver Tracy å løse en indianerjentes 40 år gamle, mistenkelige selvmord. Hun må grave dypt i historien til en liten landsby, og der finner hun mørke, ubehagelige hemmeligheter som ikke alle er interessert i at skal bli allment kjent. Kan Tracy holde løftet sitt til den døde jentas familie? Eller blir hun det neste offeret?
Lysningen er den fjerde boken om drapsetterforsker Tracy Crosswithe. Nok en gang har Tracy grepet fatt i en gammel cold case. Denne gang en 40 år gammel sak om et tvilsomt selvmord, som Tracy tar tak i etter en forespørsel fra ei gammel skolevenninne. Tracy har en svakhet å nøste opp i gamle saker, etter søsteren hennes ble drept i ung alder av en ukjent drapsmann.
Handlingen i boka består av to historier, en som foregår i nåtid, og en som har skjedd 40 år tidligere. Boka har også to fortellerstemmer. Den ene er Tracys, den andre er sheriffen som etterforsket den gamle saken, en sak som forfulgte ham til han døde. Tracy må grave dypt for å komme til bunns i saken, men klarer hun å oppklare den uten å sette seg selv i fare?
Forfatteren laget et godt plott, og når jeg trodde jeg visste hva som hadde skjedd, så sendte forfatteren meg videre til en slutt jeg ikke hadde sett komme. Jeg anbefaler boka videre, og ser frem til å lese flere bøker av Robert. Dette er en god politikrim som er verd å lese.
Boka er lest som PDF fil, og kommer i salg i disse dager. Den kan fint havne på krimlista til påsken!
Terningkast 5
Trude Teige "Mormor danset i regnet"
Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie. Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.
Jeg har tidligere lest de fleste av Trude Teiges krimbøker, og likt dem godt. Derfor så jeg frem til å også bli kjent med andre sider av forfatterskapet hennes. «Mormor danset i regnet» er vel mest en historisk roman, skjønnlitteratur, basert på historiske og fakta. Det er tydelig at forfatteren har satt seg grundig inn i historien til tyskertøsene, og hvordan de ble behandlet under og etter krigen. En viktig historie som ikke må glemmes for ettertiden.
Boka har to fortellerstemmer. Juni i nåtid og mormor i fortid. Fortidshistorien likte jeg godt, men nåtidshistorien syntes jeg var noe kjedelig. Boka handler om en kvinnes fortielse og hvilke følger dette får for datteren og barnebarnet. Kvinner blei straffet for å ha et forhold til tyskere under krigen, mens menn ikke gjorde det. Språket er lettlest og bra, og historien om behandling av tyskertøsene er sterk. Jeg likte boka godt og anbefaler den videre på grunn av historien, jeg har hjerte for historier fra krigen. Terningen stopper på en sterk 4.
Terningkast 4
Sidsel Dalen "21 dager"
21 dager er en intens og nervepirrende thriller, som strekker seg fra Oslos bakgater til samfunnets rike og mektige. Det er en triller om menneskehandel, grådighet og korrupsjon i oljebransjen. Her møter vi på ny journalist Mia Mikkelsen fra Dødelige dråper. Jakten på sannheten bringer Mia i livsfare.
Dette er Sissel Dalens andre bok, men det er mitt første møte med forfatteren. Det blir ikke det siste, for her har forfatteren skrevet en av de bedre thrillerne om det norske oljeeventyret. Den tar for seg korrupsjon i oljeindustrien, men her handler det ikke bare om penger, men også om organisert menneskesmugling, narkotika og vold. Hovedpersonen i boka er gravejournalisten Mia Mikkelsen som etter hvert havner i livsfare. Boka har to fortellerstemmer, journalisten Mia og prostituerte Anna og romanen er skrevet i et røft og maskulint språk. «21 dager» er en intens thriller hvor det skjer noe hele veien, og dermed var den vanskelig å legge fra før den var ferdiglest. Handlingen foregår over 21 intense dager. Denne boka anbefaler jeg sterkt videre. Boka er både lest og lyttet til.
Terningkast 5
Sonja Holtermann "Gå med meg"
Flere tusen unge er samlet til russetreff i Kongeparken. På en høyde over parken ligger en kvinne. Hun har på seg en gammel russedress fra 1990 med et hvitt kors teipet på buksebeinet. Mens ungdommene fester starter jakten på kvinnens morder.
Dette er den tredje boken om krimjournalisten Ira Torgrimsson. Hun blir sendt til landsstevnet for russen i Kongeparken på Ålgård utenfor Sandnes i Rogaland for å dekke begivenheten, men vil egentlig helst hjem til datteren sin i Oslo. Da det skjer et drap i parken, innfinner hun seg likevel etter hvert med at hun må bli der for å skrive om saken.
Boka starter lovende med et drap som skjer under landsstevnet. Jakten på morderen starter, og Ira kommer farlig nær både mordet og andre hendelser utover i boka.
Boka har to historier, en fra 1989-90 hvor vi møter Kristine som ung, og en i ettertid når mordet har skjedd. Jakten på moderen fører Ira på kryss og tvers på Jæren. Vi får gode beskrivelser av Jærenværet og ikke minst den berømmelige hevdalukta mange ikke takler. Underveis blir det mange som peker seg ut som mulige gjerningspersoner, men dette viser seg etter hvert som bomskudd.
Vi får innblikk i både lukkede kristne bedehusmiljøer, og friere frikirkemiljøer, der de er mer lausslupne til alkohol og sex før ekteskapet. Sånn er det til dels fremdeles på Jæren, og dette var enda mye tydeligere på den tiden Kristine vokste opp. Her er det ting som ikke tåler dagens lys.
At ingen før har tenkt på å bruke russens landsstevne som utgangspunkt for et krimplott er utrolig, synes jeg. Ideen til plottet er bra og levende beskrevet, en føler virkelig at en er til stede på treffet, de som har vært der, vil nok kjenne seg igjen. Alt ligger til rette for en bra leseropplevelse.
Ellers var det en god bok, med fine beskrivelser fra Jæren, hvor mesteparten av handlingen foregår på Høle og Jæren. Som lokalkjent kjente jeg meg igjen på stedene i boka. Romanen inneholder lite av blodige detaljer og bestialske ting, så det er nok en bok som kan treffe mange
Terningkast 5
Majken Van Bruggen
"A for Agnes" «A for Agnes» skildrer ulike barns liv og hverdag. Fortellingene handler om barn som ikke blir sett, og barn som ikke får være barn. Det er ikke bare de voksnes unnfallenhet som skildres, men også barns relasjoner til hverandre. En fortelling skildrer Agnes, som blir venninne med Elin og introduseres for øl og gutter, med brutale konsekvenser, mens fortellingen «Julaften» handler om et barn som steller til jul for sin ubehjelpelige mor, i en tilværelse like sørgelig som en skillingsvise, men ikke uten håp.
Dette var mitt første møte med denne forfatteren, men jeg hadde hørt mye bra om boka, så jeg gledet meg til å starte på den. Boka består av ti korte fortellinger om barn i forskjellige situasjoner. Språket er barnlig, som om det er barna selv som forteller og de handler om situasjoner som barn kan havne i, og viser hvor utsatte og sårbare de kan være. Det er realistiske og presise fortellinger, som viser hvordan barna reagerer på de forskjellige situasjonene. Boka er lettlest og skrevet med et lett språk. Jeg likte den godt, og vil spesielt trekke fram «Julaften» som den fortellingen som gjorde mest inntrykk. Dette er ei bok jeg anbefaler sterkt videre.
Terningkast 5
Camilla Sandmo "Definisjonen av umulig"
Sårt, morsomt og direkte om sommeren alt forandrer seg - om umulig forelskelse, verdensrommet og invaderende sommergjester. Hanna tilbringer ferien hos bestefar på Vårøya. Som vanlig har hun med seg stjernekikkert på stranda og drømmer om å bli astronaut. Men ingenting er som det skal denne sommeren. Selv vennskapet med Olivia trues av Hannas store hemmelighet, den hun helst vil legge igjen på fastlandet. For er man ekte venner hvis man bare møtes hver sommer? Kan man bli forelsket i en gutt som har et annet syn på verden? Og hva er egentlig vitsen med stjerner hvis man ikke lenger kan se dem?
Dette er forfatterens andre bok etter debuten i 2017, og mitt første møte med hennes forfatterskap. Dette er ei typisk ungdomsbok for de i fra alder 13 år og oppover, som handler om vennskap og forelskelse. Hanna gjør som hun har gjort hver sommerferie, hun tilbringer den hos den "gale" bestefaren sin på Vårøy. Der jobber hun i kiosken sammen med bestevenninne sine, mens hun drømmer om å bli astronaut. Men ting endrer seg denne sommeren, og kan hun finne kjærligheten, med en som er så annerledes enn henne?
Boka har et lett språk som passer fint i en ungdomsbok, og ungdom vil helt sikkert kjenne seg igjen i boka. Kanskje det var litt enkelt å se hvordan det ville ende til slutt, men jeg både humret og koste meg mens jeg leste. Det er en varm, underholdende og humoristisk roman, som jeg gjerne anbefaler til leseglade ungdommer, og jeg leser gjerne mer av denne forfatteren.
Boka er et leseeksemplar sponset av forlaget.
Terningkast 5-
Karin Kinge Lindboe "Far og Sachsenhausen"
Dette er fortellingen om Steff Kinge og årene hans som krigsfange i Sachsenhausen. Den handler om brutalitet, sykdom og nedverdigelse, men også det sterke vennskapet mellom fangene. Og det som er med på å holde ham oppe, er brevene fra Mia. Håpet om at hun vil vente på ham, til han en dag kommer tilbake. Boken som kom våren 2016 er forfatterens mest personlige, og tar utgangspunkt i hennes egen fars opplevelser som krigsfange under 2. verdenskrig.
Denne boka har forfatteren skrevet basert på hennes egen far, Steff Kinge, og hans fortellinger fra krigen som et tidsvitne. Her får vi høre om farens liv før krigen og frem til han blir tatt av tyskerne og reisen fra Norge til fangeleiren han ble plassert i Tyskland. Om hans opphold der i over to år før han ble fri mann og kom hjem til Norge og giftet seg med sin elskede. Vi får vite hvordan de ble behandlet under fangenskapet.
Dette er en vakker lita bok, til tross for dens både rystende og rørende historie. Vil du lese ei bok basert på et tidsvitne fra krigen, anbefaler jeg denne. Dette er historier vi aldri må glemme, og det er bra at de er blitt fortalt og skrevet ned. Boka har et greit og enkelt språk, uten for mye detaljer som mange bøker fra krigen kan ha. Kort oppsummert: en sterk, gripende og rørende historie.
Boka er lånt på biblioteket
Terningkast 4+
Lesley Kara "Ryktet går"
Da alenemoren Joanna får høre et rykte utenfor skoleporten, er det aldri meningen å spre det videre. Men den ene tilfeldige bemerkningen fører til den neste, og nå er det ingen vei tilbake ... Ryktet går om at en notorisk barnemorder med ny identitet har flyttet til den søvnige, lille byen Finstead-on-Sea. Sally McGowan var bare 10 år gammel da hun knivstakk lille Robbie Harris 47 ganger. Det finnes ingen bilder av henne etter at hun ble sluppet ut fra fengsel som en voksen kvinne. Så hvem av dem er denne kaldblodige barnemorderen som nå bor blant dem? Hvor farlig kan et rykte bli? Og hvor langt vil Joanna gå for å beskytte dem hun er glad i, da hun etter hvert innser hva det er hun har satt i gang?
"Ryktet går" er forfatterens debutbok. Da jeg så tittelen og leste baksideteksten, så tenkte jeg at dette hørtes ut som en bra bok, men den oppfylte ikke helt forventningen.
Når Joanna hører et rykte utenfor skoleporten er det aldri meningen hun skal fortelle det videre. Da hun likevel gjør det, tar det ene det andre, og det får store konsekvenser. Romanen er utrolig lettlest, og jeg leste den ut på en formiddag. Handlingen begynner ganske treigt, men den tar seg opp i siste halvdel, og når jeg trodde jeg hadde løsningen, dukket det opp nye ledetråder som gjorde at jeg ville lese videre for å finne ut av om ryktet stemmer. Jeg tror likevel de som liker psykologiske thrillere, vil like denne boka bedre enn jeg gjorde. Jeg savnet mer action hele boka gjennom, og den er langt fra den beste thrilleren jeg har lest, men vil du ha noe lettlest med spenning i, så må du absolutt gi den et forsøk.
Boka er et lesereksemplar sponset av forlaget.
Terningkast 4
Monika Steinholm "Vi var en gang"
Galgenhumoristisk og nært om tapt vennskap og tenåringskriser. Møt Saga. Moren har stukket av med en greker, og faren humper rundt i stua med amputert ben og sliter med å betale regningene. Kanskje ikke rart at Saga trives bedre sammen med kyrne hun passer, enn hjemme. Møt Sofie. Moren er mer interessert i dyre klær og velpleide negler enn i hvordan Sofie egentlig har det, i hvert fall så lenge Sofie gjør leksene sine og får gode nok karakterer til å komme inn på medisin. For det synes moren hun skal. En gang var de Tuppen og Lillemor, rabarbra og sukker, to jordbær på et strå, Thelma og Louise. Det var dem mot resten. Nå er alt annerledes. Vi var en gang er historien om sorgen over å ha mistet sin beste venninne, om hvor vanskelig det er å finne tilbake til det som en gang var - og om nyfødte kalver, røde gensere, kjipe gutter og evigvarende naturfagsoppgaver.
Siden jeg har som et mål å lese litt ungdomsbøker innimellom, falt valget denne gangen på Monika Steinholms siste bok. Jeg angrer ikke på valget. Vi møter Saga og Sofie som en gang var bestevenner, men ikke er det lenger. Nå må de samarbeide om en skoleoppgave. Kan de finne tilbake til hverandre igjen? Saga og Sofie forteller sin historie i annet hvert kapitel, og her får vi se hvilke utfordringer ungdommer kan ha, hvordan de føler det, hva slags utfordringer de sliter med.
Dette er ei kjempefin ungdomsbok, med et aktuelt tema og historie. Boka er lettlest med et enkelt språk, er velskrevet og har passe lange kapitler. Det er en både rørende, humoristisk, varm og trist historie, som fint kan leses av voksne også.
Jeg storkoste meg med boka og klarte ikke legge den fra meg før den var ferdiglest. Dette blir ikke den siste boka jeg leser av Monika Steinholm.
Boka er et lesereksemplar, sponset av forlaget
Terningkast 5
Sonja Holtermann "Frostgraven"
Ira Torgrimsson, del 2. En barnehjemsgutt forsvinner sporløst i Oslo. En mann blir bundet til et tre og henrettet med et skudd i brystet. En tenåringsjente blir dopet, voldtatt og blir liggende i koma. Alt henger sammen, og når journalist Ira Torgrimsson undersøker et narkotikabeslag, begynner hun uvitende å nøste opp gamle hemmeligheter som ender i en kamp på liv og død.
Dette er Sonjas andre bok, og etter den lovende debuten så jeg frem til denne. Igjen er det journalisten Ira Torgrimssen som er hovedpersonen i boka. Hun har fått ansvaret fosterstesønnen Kevin siden forrige bok. Nå oppdager hun at hun er gravid, men vet ikke med hvem!
Denne boka har to historier som går parallelt. En i fortid og en i nåtid. I den eldre deler møter vi Preben, og handlingen foregår under 2. verdenskrig, og tiden etterpå. I delen fra nåtiden, blir Ira personlig involvert i. Disse to sakene blir etter hvert flettet sammen.
Forfatteren har tatt flere steg fremover siden debuten, dette er ei god bok. Etter hvert som jeg leste, gikk sidene av seg selv. Jeg likte spesielt godt historien fra krigen, og det som skjedde rundt den beryktede fangeleiren Falstad, og også at Ira samtidig har en tendens til å være der det skjer.
Denne boka anbefaler jeg glatt videre, det er ei bok som holder spenningen oppe til siste side, med greie, korte kapitler. Boka er både lest og lyttet til.
Boka er fra egen bokhylle.
Terningkast 5
Marit Eikemo "Hardanger"
I eit skur på Kvanndal Kai deler tre framande ei flaske sprit ei natt opp mot jul. Ei mor og ei dotter køyrer innover dei farlege vegane i Hardanger – mora vil vise den likesæle tenåringsjenta kor ho sjølv kjem ifrå. Ein mann lagar 50 liter sider på bestilling, men det går ikkje heilt etter planen.
Novellene i «Hardanger» handlar om å reise bort og om å komme heim, og om å alltid bere med seg staden ein kjem ifrå. Eikemo skriv om det innforståtte og unike i det lokale og om det alle kan kjenne seg att i: fellesskap, vennskap og kjærleik og ambivalensen i relasjonane mellom menneske.
Etter å hørt om denne novellesamlingen ble jeg nysgjerrig og fikk lyst å lese den. Den handler om å reise bort, og om å komme hjem igjen. Å alltid huske hvor en kommer fra. Her får vi observasjoner om hva som skjer i ei bygd, og menneskene som bor der. Plasser i Hardanger blir beskrevet slik at vi nesten får lyst til å reise dit for smake på cideren. Novellene viser hvordan hjemplassen påvirker oss, de er godt skrevet, er lettleste og har en fin slutt.
Jeg har ikke lest så mye noveller før, men noen har det blitt, og denne samlingen likte jeg godt og anbefaler videre. Novellene passer fint som lesestoff i en travel hverdag.
Terningkast 5
Myriam H. Bjerkli "Djevelens yngel"
Ni år gamle Eivind blir kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner under en sykkeltur i Kodal. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen fokuserer først og fremst på Eivinds forsvinning. Hvem vil kidnappe en ni år gammel gutt? Da han etter hvert får mistanke om at kidnapperen er guttens halvsøster, Mari, som forsvant for mange år siden, blir det enda mer uforståelig. Hvorfor har hun kommet tilbake og tatt med seg lillebroren sin? Da sykkelen til Tobias blir funnet, skjønner Håkon at heller ikke Tobias har forsvunnet frivillig. Noe har skjedd ham, men det finnes ingen spor. Midt i kaoset får Håkon også en drapssak i hendene. Har de tre sakene noen sammenheng?
Bok nr tre i Kodal trilliogien. Ei bok som ikke hva planlagt i skulle komme i starten av serien. Jeg er er glad forfatteren tok til vettet og skreiv denne boka ! For hva mange løse tråder etter de to første bøkene. De to første bøkene hva også meget bra så hva spent på denne. Å mange som venter på denne Her blir en kasta rett ut i det fra første side å følelse registeret blir satt i full bevegelse til siste side. Så her topper forfatteren med den beste boka av de tre. Ei vond bok å lese. Men forfatteren får fortalt det på en god måte uten at det blir for mye av. Dette er ei bok det hva veldig vanskelig å legge fra fra seg tross alt vonde en får lese om. Et dypdykk i menneskesinnet og dets ondskap. Rått, brutalt og intenst. Så intenst at hva totalt utslitt etter lest ferdig. Denne boka sitter i lenge etter er lest. Her går en testa følelseregisteret når en leser. Jeg satte alt til sides såvond hva boka å legge fra seg.Skal du ha med kun ei bok på påskeferie ta med denne å du vil ikke angre. Årets lese opplevelse for meg til nå i år. Har du ikke lest de to foregående les de første anbefaler jeg. Dette hva en virkelig PAGETURNER. Denne anbefaler jeg sterkt videre. Tross boka dystre historier å skjebner så vil du ikke angre. Her lander terningen stødig på en sekser. Boka er mottatt som PDF fil.
Terningkast 6
Marit Reiersgård "Jenta uten hjerte"
To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs - dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet.
Forfatteren ble Riverton nominert for denne boka, og som alltid når jeg begynner på ei bok fra Marit Reiersgårs, gleder jeg meg veldig til å begynne.
Dette er bok nr. to om politietterforskerne Verner Jakobsen og Birte Røed, to helt vanlige politifolk som med normale hverdags problemer. Verner og Bitte blir etter hvert veldig personlig involvert i saken, der mobbing blant jenter er et av temaene. Forfatteren beskriver det godt, men jeg skulle gjerne lest enda mer om temaet. Uten å røpe for mye av handlingen, så har Marit nok en gang snekret i sammen et godt plott, der det er vanskelig å finne løsningen før en har lest ut boka. Det var en bok som var vanskelig å legge fra seg underveis, og jeg anbefaler den absolutt videre.
Normalt leser jeg bøker kronologisk, men med Reiersgårds bøker har jeg bommet totalt. Heldigvis går ikke bøker ut på dato! Jeg synes at Marit har etablert seg som en av våre beste forfattere, og jeg ser frem til siste boka om Verner og Bitte som kommer ut senere i år.
Denne boka har jeg både lyttet til og lest, men skal du lytte til boka, så anbefaler jeg at du skrur opp hastigheten litt, det gjør lytteopplevelsen mye bedre. Jeg foretrakk uansett å lese mesteparten av boka på papir, pga. innleser.
Boka er fra egen bokhylle, og jeg velger å gi den en svak femmer .
Terningkast 5-
Sonja Holtermann "Presteskapet"
En mann blir påtent og brent levende. Like etter blir en kvinne bundet og kastet i vannet. Krimjournalist Ira Torgrimsson frykter at noen har satt i gang en middelaldersk heksejakt. På hjemmebane kjemper Ira for omsorgen til fostersønnen Kevin, og når hun mottar flere trusler er hun nær ved å gi opp hele drapssaken. Men så blir det personlig. Hun kommer i kontakt med en gruppe menn som vil ha samvær med barna sine. Er dette menn som kjemper for barna sine, eller er de drapsmenn? Klarer Ira å finne gjerningsmennene før de finner henne?
Dette er forfatterens debutbok om krimjournalisten Ira Torgrimsson. Jeg er alltid spent når jeg begynner på bøker av nye forfattere, og denne boka hadde sklidd litt nedover i lesehaugen. Boka starter bra, handlingen er delt i korte kapitler, og forfatteren holder tempoet oppe gjennom samtlige sider. Hun forteller to historier parallelt. En om hekseprosessen i Bergen på 1600-tallet og en i nåtid. Forfatteren viser oss rett og slett en heksejakt i to forskjellige tidsperioder.
Boka har også et veldig aktuelt tema, det dreier seg om barnefordeling. Her får vi får et innblikk i hvordan en eks setter barnet opp mot en far som kun ønsker seg samværsrett. Dette forteller forfatteren på en utmerket måte. Det er noe som skjer gjennom hele boka, og den er vond å legge fra seg. Det eneste jeg savnet var å bli enda litt nærmere kjent med hovedpersonen. Jeg synes det er en veldig god debutbok, anbefaler den videre, og gleder meg til å lese beste bok av henne.
Boka er fra egen bokhylle. Terningkast blir en god firer.
Terningkast 4+
Karin Bjørser Person "Heksetriaden"
Trønderdamene Klara, Siri og Åshild lever det gode liv i Finnmark - men venninnetrioen har en hemmelighet som for all del ikke må komme ut: De er nemlig moderne hekser med helt spesielle evner. Idyllen sprekker da en fire hundre år gammel heksevenninne oppsøker dem for å få litt futt i sakene - men også for å hevne gammel urett og brutte løfter. Deretter tvinner nåtid og fortid seg sammen til et kraftfullt brygg av humor og alvor, trønderske og samiske innslag, historiske begivenheter og absurd fantasi.
Denne romanen er utgitt på et forlag som heter CálliidLágádusog, et samisk forlag som også gir ut bøker på norsk, så framt innholdet bidrar til å spre informasjon om samisk kultur mm. Det var med litt ekstra spenning jeg startet lesingen, siden både bok og forfatter var ukjent for meg.
Dette er ei fantasybok med utspring fra sanne hendelser om heksebrenninger, der forfatteren forteller to historier. Den ene handler om den siste heksebrenning i 1670 i Trondheim, og den andre historien er i nåtid og forteller om tre venninner og hvilke konsekvenser denne heksebrenning får for dem. Det tok litt tid før jeg så sammenhengen, men forfatteren klarte å flette de to historiene på en god og troverdig måte. Boka ble bare bedre å bedre utover, så gi den litt tid. Forfatteren skriver med et lett språk, så det er lett å holde tråden i historien. I boka er det både humor, alvor, smiskeinnslag og historiske begivenheter. Jeg likte spesielt godt den historiske delen om heksebrenningen, og anbefaler gjerne boka videre, og tror mange vil like den godt.
Jeg anbefaler dere også å våge dere på de mindre kjente forfatterne og forlagene som finnes, da vil dere oppdage mange skjulte lese skatter. Selv leser jeg gjerne mer av denne forfatteren.
Boka er et lese-eksemplar sponset av forfatteren. Takk for boka!
Terningkast 4+
Gard Sveen "Drømmenes gud"
1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.
"Drømmenes Gud" er femte bok om politimannen Tommy Bergman. Dette er mitt første møte med bøkene til Gard Sveen. Etter hørt mye godt om han tidligere utgivelser så jeg frem til å lese denne romanen. Boka består av to historier. Den ene foregå tilbake i 1982, den andre i 2017. Dette er en spionthriller, der det det ikke er action hele veien som normalt. Forfatteren har likevel klart å lage et bra plott, der hvor historiene veves i hverandre, og der det er vanskelig å forutse hvordan det hele ender. Historien tar utgangspunkt i virkelige hendelser i flyktningleirene i Sabra og Shalita, og utfra disse dette har forfatteren klart å skape et troverdig plott. Jeg storkoste meg gjennom samtlige 305 sider og klare ikke legge boka fra meg før den var ferdig lest. Boka er velskrevet og realistisk, og jeg anbefaler den sterkt videre. Jeg skal i hvert fall lese mer av denne forfatteren, og angrer faktisk på at jeg ikke har gjort det tidligere, men en kan ikke rekke over alt.
Boka er et leseeksemplar, sponset av Bookies
Terningkast 5
Stig Ellingsen &Simen Ingemundsen "Spindelvevet"
Skjønnheten Camilla Tungenes vokser opp i den vesle bygda Randaberg og blir oppdaget internasjonalt allerede som sekstenåring. Hun pryder forsidene av de prestisjefylte motemagasinene over hele verden i mange år. I voksen alder vender hun tilbake til hjembygda med sin nydelige tenåringsdatter. Hun er ikke klar over at et menneskelig udyr har ventet lenge i kulissene på en sjanse til en grusom hevn. En dag skjer det noe særdeles urovekkende i bygda og førstekriminalbetjent Bjørn Berner og hans betrodde medarbeidere kobles inn. Imidlertid viser det seg at saken blir mye mer omfattende enn Berner hadde forventet, og han blir direkte personlig involvert på verst tenkelige måte.
Forfatteren Stig Ellingsen som alt har skrevet fire krimromaner og bokblogger Simen Ingmundsen har her slått seg sammen og skrevet sin første krimroman sammen. Dette er tenkt som første bok i en serie med flere bøker. Kan det bli bra krim når en forfatter og bokanmelder slår seg sammen?
Ja, de slår til på første bok. "Spindelvevet" er en bra skrevet krim fra persillebygda Randaberg. Dette er en <whodunnit> krim hvor leseren har alle muligheter til å finne ut hvem morderen er underveis, men jeg klarte det ikke. Hovedpersonene i romanen er journalist Truls Storlien og førstekriminalbetjent Bjørn Berner. Det viser seg snart at saken blir større enn han forventer, samtidig som han blir personlig involvert i saken. Det er et bra plott holder leseren på pinebenken til siste side. Boka har i tillegg et greit språk og er lettlest, samtidig som den er uten for mye blod og bestialske ting. Dette er rett og slett ei bok du ikke klarer å legge fra deg
En blir også godt kjent med Randaberg underveis, jeg kjente meg godt igjen i bygda og følte at jeg var til stede i boka mens jeg leste. I det hele tatt en skikkelig pageturner som jeg anbefaler sterkt videre. Jeg ser fram til neste bok i serien.
Terningkast 5</whodunnit>
Lasse Gallefoss "Krigernes fred"
Annen verdenskrig er over, og seierherrene styrer landet. Under okkupasjonen var Storm Steinset dobbeltagent for motstandsbevegelsen. Organisasjonen han spionerte for, er fortsatt hemmelig, så kollegene ved Oslo politikammer tror han var nazist. Når flere politimenn som jobbet for tyskerne blir funnet drept med samme torturmetoder de selv benyttet under krigen, havner Storm på drapsmannens dødsliste. Men han blir også involvert i saken som etterforsker. Storms makker er politiets yngste fullmektig, Robert Rødberg, som alltid har drømt om å bli en helt. Under krigen vervet han seg til de norske styrkene, men havnet aldri i kamp. Så kom freden, og freden tilhører krigerne. Nå får Robert en ny sjanse til å kjempe for Norge. Jakten på morderen tar Storm og Robert inn i hemmelighetene i Norges nye maktsirkler. En ny krig står i fare for å bryte ut, en krig der hemmelighetene fra den forrige kan få deg drept.
Dette er Lasse Gallefoss debut som forfatter, etter å ha skrevet flere filmmanus. "Krigernes fred" er en spennende, historisk kriminalroman der forfatteren blander fiksjon og historie på en fin måte. Personene i boka virker troverdige, uten forfyllede etterforskere og seriemordere. Handlingen er lagt til åra etter krigen, og vi ser tydelig at forfatteren har lest seg opp på historie fra etterkrigstiden.
Denne boka har ligget en stund i min lesehaug siden jeg var litt skeptisk til denne type krim, men jeg ble positivt overrasket og er glad jeg ga den en sjanse. Jeg klarte ikke legge boka fra meg når jeg først hadde begynt på den. Dette er en solid debutbok som forfatteren har all grunn til å være stolt av. Her får vi nesten 500 sider med spenning, og boka står like godt som krim som historisk roman, og liker du å lese om krigen i tillegg, er boka perfekt.
Denne boka anbefaler jeg sterkt videre. Gir du den en sjanse, så vil du ikke angre. Absolutt en bra debut bok. Boka er fra egen bokhylle.
Terningkast 5
Else Skranefjell "Ingen vil ha oss"
Tyskland har tapt den store krigen. Jakob Goldschmied, tysk soldat, kommer hjem til Berlin i 1918. Livet i fredstid blir vanskelig til tross for at den jødiske familien lever godt av sin gullsmedforretning. Jakob og familien hans gjennomlever mellomkrigstiden med superinflasjon, massearbeidsledighet og Krystallnatten. Bakteppet er nazistenes fremmarsj og Hitlers økende restriksjoner mot jødene. Flukt fra naziregimet blir etter hvert den eneste utveien for å overleve. Familien splittes, og vi følger deres skjebner under jødeforfølgelsene før og under annen verdenskrig. I 1947 møtes de overlevende i Goldschmied-familien i Berlin. Eksisterer barndomshjemmet fremdeles, eller er den gamle bygningen forvandlet til en utbombet ruin?
"Ingen vil ha oss" består av to bind. I dette første bindet møter vi en tysk jødefamilie og bind to handler om en syrisk familie. Begge familiene har det til felles at de er på flukt. I bind 1 følger vi den jødiske familien fra slutten av 1. verdenskrig og livet deres videre gjennom 20 og 30-årene, frem til de må flykte fra Tyskland og Holter, og følger deretter videre de som overlever 2. verdenskrig.
Dette er en historisk roman, men den kunne vært sann. Det er en rystende, rørende og gripende historie om en familie som måtte flykte fra alt de hadde. Forfatteren gir et godt innblikk i hvordan det var å være jøde i mellomkrigsårene og under 2. verdenskrig, inntil de overlevende blir gjenforent etter krigen. Vi får føle på frykten som vokser etter hvert som Hitler vinner fram. Forfatteren skriver bra og rett frem, romanen er lettlest og uten for mange detaljer. Hvis du liker du å lese om krigen i romanform er det absolutt ei bok verd å lese. Jeg likte den godt, og anbefaler den videre.
Boka er et lesereksemplar sponset av forfatteren og Forlagshuset Vest.
Terningkast 4
Terje Bjøranger "Business"
En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen legger igjen fingeravtrykket sitt og vinker til overvåkningskameraet før han forsvinner. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?
Dette er den andre boken om politietterforsker Charlie Robertsen. Jeg likte den forrige boka godt, så det var med høye forventninger jeg startet lesingen. Nok en gang tar forfatteren oss med inn i en mørk verden de fleste av oss ikke kjenner, og viser oss hvilke forhold noen mennesker der lever under. Dette er ting han har jobbet nært med via jobben sin som politi - nå i Kripos - og det merkes at han vet hva han skriver om. Det er troverdig politiarbeid som beskrives, ispedd både humor og det litt røffe språket politiet bruker seg imellom. Handlingen i boka er om menneskesmugling, tvangsekteskap og overgrep mot barn, likevel er det fortalt på en måte som ikke blir for brutalt lese.
Det er spenning boka igjennom, og jeg anbefaler den videre. Det tok litt tid før kom i gang den, men etter hvert ble den vond å legge fra seg. Ei god bok, med troverdig og realistisk politiarbeid, samt et bra plott. Ta gjerne og les "Barcode" først, dersom du liker å følge hovedpersonens liv, men det er ikke nødvendig for å få glede av handlingen.
Terningkast 5-