Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Først og fremst er dette Bukowskis selvbiografiske roman om oppvekst og utvikling til kunstner, drukkenbolt og etter hvert kult-figur. En roman om kunstneren som ungt menneske i klassisk forstand.
Omtale fra forlaget
In what is widely hailed as the best of his many novels, Charles Bukowski details the long, lonely years of his own hardscrabble youth in the raw voice of alter ego Henry Chinaski. From a harrowingly cheerless childhood in Germany through acne-riddled high school years and his adolescent discoveries of alcohol, women, and the Los Angeles Public Library's collection of D. H. Lawrence, Ham on Rye offers a crude, brutal, and savagely funny portrait of an outcast's coming-of-age during the desperate days of the Great Depression.
Utgivelsesår 2007
Format Heftet
ISBN13 9780061177583
EAN 9780061177583
Genre Personlige beretninger
Omtalt tid 1918-1939
Omtalt sted Los Angeles
Språk Engelsk
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Charles Bukowski høyrer til ein eigen sjanger i amerikansk litteratur med kolleger som John Fante, Raymond Carver, Jack Kerouac og Henry Miller. Desse som skriv om sine eigne bedritne liv i ein hardkokt stil som elles høyrer heime i 50-tals krimbøker. "Nedenom og hjem" er intet unntak - tittelen seier det meste. Som John Fante har også Bukowski sitt alter ego: Henry Chinaski. Gjennom H. Chinaski får me del i Bukowski si eiga livshistorie, pluss minus. Om fattigungen frå Los Angeles som ender opp som drukkenbolt og kultforfattar. Skrive i ein kortfatta, nærast triviell stil som på eit vis forsterkar dei tragediane han formidlar, side opp og side ned.
Eg har stor sans for denne sjangeren. Men eg trur den kostar - både litterært og ikkje minst gjennom dei historiene som blir formidla. Bukowski fortel dei historiene me andre helst vil gløyma - og iallfall aldri fortelja offentleg. Han kler seg naken på eit vis som er hakket meir nakent enn Knausgård. Og stilen er reinska for alt prat. Her er det rett på sak.
Forfattarar som John Fante og Charles Bukowski går framleis rett heim hos særleg unge menn. Det håper eg dei held fram med. Både forfattarane og dei unge mennene.
Nedenom og hjem av Charles Bukowski gir et ufiltrert innblikk i hans oppvekst, preget av vold, fremmedgjøring og søken etter identitet. Boka skildrer de barske realitetene i Bukowskis tidlige liv til hans liv med trøst i alkoholen, til kult-figur.
Hovedpersonen Henry Chinaski føler seg ofte frakoblet de rundt seg, og stammer sikkert fra en voldelig far, en likegyldig mor og en brutal verden av jevnaldrende. Romanen skildrer tydelig det fysiske og emosjonelle misbruket Henry opplever, spesielt fra sin far. Hans fars brutalitet og hans mors passivitet bidrar betydelig til Henrys utvikling. En rå skildring av en vanskelig oppvekst, med et hardt og ofte kynisk språk. Rett på sak, ingen filter, og svart humor i Los Angeles på 1920-tallet, der arbeidsledigheten og fattigdommen var stor. Dette var litt av ei bok, med et veldig frodig språk. Høres kanskje trist og jævlig ut, men boka er full av mørk og god humor. God bok.
Jeg gikk rundt i biblioteket og lette etter bøker. Jeg trakk dem ut av hyllene, en for en. Men det var bløff alt sammen. De var fryktelig kjedelige. Det var side etter side med ord som ikke sa noen ting. Eller hvis de sa noe, brukte de så lang tid på å si det, og når de hadde sagt det, var du altfor trøtt til at det spilte noen rolle.
De eksperimenterte med fattigfolk, og hvis det virket, benyttet de behandlingen på rikfolk. Og hvis det ikke virket, var det stadig nok fattigfolk å eksperimentere med.
“I had noticed that both in the very poor and very rich extremes of society the mad were often allowed to mingle freely.”
It was a joy. Words weren't dull, words were things that could make your mind hum. If you read them and let yourself feel the magic, you could live without pain, with hope, no matter what happened to you.
Mor gikk på den dårlig betalte jobben hver morgen, og fattern, som ikke hadde noen jobb, gikk også ut hver morgen. Selv om de fleste naboene var arbeidsløse, ville han ikke de skulle tro han var uten jobb. Så han satte seg i bilen hver morgen og kjørte av sted som om han skulle på jobben.
The other few customers were babbling wildly about Pearl Harbour. Before, they wouldn't speak to each other. Now, they were mobilized. The Tribe was in danger.
What a weary time those years were - to have the desire and the need to live but not the ability.
"Han må klare eksamen", fortalte hun meg. Det slo henne aldri at det som sto i bøkene, kanskje var feil. Eller at det kanskje ikke spilte noen role. Jeg spurte henne ikke.
Fordelen med ham var at han aldri sa noe med mindre du stilte han et spørsmål. Jeg stilte ham adri spørsmål.
I didn't care whether I graduated or not. That was their problem. I could just stay around getting older and older and bigger and bigger. I'd get all the girls.
Her har jeg samlet alle lydbøkene som er blitt anbefalt i en diskusjon om lydbøker.
... gjerne om de ensomme, undertrykte, de som er litt off mainstream ... eller bøker som bare har et godt eventyr i seg, biografier, historie, reise og krim
Hus og hjem av Helle Helle er en av mine yndlingsbøker, og jammen finnes det mange gode bøker om hus og hjem. I tillegg driver jeg med totaloppussing om dagen...
Henry Chinaski er en fiktiv person laget av Charles Bukowski og jeg har ikke lest en eneste bok med Henry i sentrum. Enda. Charles har skrevet flere romaner om denne mannen og i følge wikipedia er det flere bøker også. Jeg vil ha en oversikt, jeg trenger en oversikt. Om dere vet om noen av disse bøkene er oversatt til norsk ikke nøl. Si fra.
Bøker jeg ikke finner her inne:
Bok nummer en: Confessions of a Man Insane Enough to Live with Beasts (1965) - Novellesamling.
Han er også å finne i filmene
Barfly En biografisk film om Bukowsi og skrevet av Bukowski. 1987.
Factotum Basert på romanen med samme navn 2005.
The Blue Bus Kortfilm.
**
**
bøkene lest i 2013. målet var 50.
to tusen og tretten er det året da de postmoderne klassikerne og der nye forfattere vekket min oppmerksomhet.