Dagboken 1953-1958

av (forfatter) og Agnes Banach (oversetter).

Flamme 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 6.00 (3 terningkast.)

50 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Witold Gombrowicz (1904-1969) begynte å skrive dagbok da han var 49 år gammel. Fjorten år tidligere var han ankommet Buenos Aires om bord på en atlanterhavsdamper. Planen var å returnere etter et par uker. Men så brøt krigen ut, og det skulle gå 24 år før Gombrowicz igjen satte føttene på europeisk jord. Sitt hjemland Polen så han aldri igjen.


Dagboken ble opprinnelig publisert som månedlige bidrag til det Paris-baserte emigranttidsskriftet Kultura. Den er ingen loggbok over forfatterens gjøren og laden, men en 16 år lang eksistensiell og kunstfilosofisk undersøkelse, skrevet av en forfatter som bevisst går inn for å bli «[s]in egen kommentator, rettere sagt [s]in egen iscenesetter». I Dagboken skaper han sitt eget diskusjonsforum, en «blogg» lenge før internett.


Witold Gombrowicz skrev fem romaner, fire skuespill og én novellesamling. Dagboken regnes som hans mesterverk. Forfatterskapet har vært retningsgivende for flere generasjoner av norske litterater - fra Dag Solstad til Karl Ove Knausgård.


Den norske utgaven av Dagboken er delt i to. Første bind omfatter årene 1953-1958, og er utstyrt med introduserende essays av Tor Eystein Øverås og Geir Gulliksen. Rita Gombrowicz, forfatterens enke, bidrar med et helt nytt forord.

Bokdetaljer

Forlag Flamme

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788202349134

EAN 9788202349134

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Polen

Omtalt person Witold Gombrowicz

Språk Bokmål

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen for beste oversettelse 2012

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 0 0 0 0 0

Bokomtaler

I motsetning til de fleste anmeldere, synes jeg at disse første opptegnelsene av Gombrowicz er mye bedre enn hans siste. Witold er litt mer kritisk til hva han skriver her, og velger sine ord med mer omhu enn senere. Og, ja; jeg digger hans senere "dagbøker" også, men disse er noe jeg ikke orker å lese på nytt, i motsetning til "Dagboken 1953-1958". Det er litt som Sex Pistols.....det var utrolig tøft når man var ung, men etter det, blir det så anstrengende

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vi kunstnere har i det siste føyelig latt filosofer og andre vitenskapsmenn trekke oss etter nesen. Det lyktes oss ikke å være annerledes nok. En overdreven respekt for den vitenskapelige sannheten skygget for vår egen sannhet – i vårt altfor sterke ønske om å forstå virkeligheten har vi glemt at det ikke er vår oppgave å forstå den, men å uttrykke den – at vi, det vil si kunsten, er virkeligheten. Kunsten er et faktum, og ikke en kommentar til et faktum.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

De andre smiler overbærende i salig uvitenhet om at deres kultiverte overbærenhet er minst like enfoldig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En gang kommer man til å finne ut hvordan det har seg at så mange store kunstere i vårt århundre har skrevet så mange uleselige verk. Og hvordan i all verden disse uleselige og uleste bøkene har fått betydning for århundret og er blitt berømte. Med sann beundring og ekte anerkjennelse har jeg avbrutt lesningen av mang en bok som kjedet meg for mye. En gang kommer det til å komme for dagen hva slags fordreid ekteskap mellom kunstner og mottagere som har avfødd disse verkene uten et snev av kunstnerisk sex appeal. For en skam!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bach? Nei, ikke Bach … Egentlig liker jeg ikke Bach… de, den moderne musikken, en dag vil de, hvis de ser nøyere gjennom sine briller, oppdage at Bach ikke var den rette veiviseren, og at han har ført dem til randen av bankerott. Dere dyrker ham fordi dere bare duger til matematikk, kosmos og renhet – akk, deres bleke, astronomiske ansikt piner og plager meg! Dere når de himmelske høyder, men jorden har glippet for dere – evnukker! Forelskede som dere er i Abstraksjonen, har dere glemt at sangen en gang tjente til å forføre hunnene, og nå sitter dere fast i denne Musikk som Sådan, den som dere har hengitt dere til i mangel av noe annet. Punktum. Finale. Hva gjelder Beethoven, har jeg også spist meg mett på hans symfonier, hans orkester klarer ikke lenger å lokke og fengsle meg på alvor – men kvartettene fra den siste perioden, med den vanskelige tonen, disse klangene som er på grensen, endog overskrider grensen … Å, du fjortende kvartett!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg ønsker å konsumere i nær fremtid. En liste produsert av meg selv og primært for meg selv.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

bøkene lest i 2013. målet var 50.
to tusen og tretten er det året da de postmoderne klassikerne og der nye forfattere vekket min oppmerksomhet.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Artikler 2005-2014" av Dag Solstad
 • "I kyklopenes land - tekster 2009-2018" av Karl Ove Knausgård
 • "Talene i Sverige" av Albert Camus
 • "Orbitor - høyre vinge" av Mircea Cartarescu
 • "En ren besettelse - basketak med D.H. Lawrence" av Geoff Dyer
 • "Hva skjer i Nord-Norge?" av Morten Andreas Strøksnes
 • "Imot døden - om fortvilelsens litterære fellesskap" av Bernhard Ellefsen
 • "Hjemme-borte" av Karl Ove Knausgård
 • "Erindringens bok" av Péter Nádas
 • "Korte intervjuer med motbydelige menn" av David Foster Wallace
 • "Granskingen" av Philippe Claudel
 • "Assistenten - roman" av Robert Walser
Alle bokanbefalinger for dette verket