Postkontoret

av (forfatter) og Olav Bakken Jensen (oversetter).

Gyldendal 2009 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (167 terningkast.)

647 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen er den første av tre med Henry Chinaski, forfatterens alter ego, og handler om forfatterens mangeårige tjeneste i det amerikanske postverket. En fortelling om tyranniske overordnede, hardt slit og tåpelige rutinter, men alkohol, sex og veddeløpshester gjør livet verdt å leve.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2009

Format Heftet

ISBN13 9788205377042

EAN 9788205377042

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

44 86 32 3 2 0

Bokomtaler

Min favorittbok gjennom alle tider. Så kort, så dyp, så bred, så trang. Beskrivelser i særklasse!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Post Office/Postkontoret av Charles Bukowski er en delvis selvbiografisk roman, publisert i 1971. Bukowski var flere perioder i livet ansatt ved United States Postal Service, og hadde dermed nært kjennskap til yrket. Forfatteren sluttet sitt engasjement etter at Black Sparrow Press tilbød han månedslønn for å skrive. Post Office, hans første roman, så dagens lys få uker etter.

Vi møter Henry Chinaski (Bukowskis alter ego), som i løpet av livet opplever at han flere ganger må livnære seg ved å "jobbe i posten". Først som avisbud, deretter som postsorterer. Henry er hard på flaska og jobber selvsagt av ren nødvendighet. Grunnen til at han takket ja til jobben i utgangspunktet var at han i prøveperioden hadde en lett rute, og til og med fikk seg et nummer... Jobben ble dessverre slett ikke så enkel som han trodde.

Vi følger den intelligente og sarkastiske Chinaski gjennom en periode på flere tiår og får ta del i livet hans. For det aller meste handler det om den for ham meningsløse jobben på postkontoret, der vi møter maktkåte sjefer, som nekter å se urimeligheten i det de krever av de ansatte og gjerne rapporterer den minste forseelse, og et vidt spekter av kollegaer. Chinaski gir oss lesere et snertent skråblikk på jobben sin. Vi får også møte noen av Henrys kvinner; både Betty og Joyce er visstnok basert på kvinner fra Bukowskis eget liv. Henry selv vil gjerne slutte i jobben, og aller helst vie seg til å spille på hester, drikke og kose seg med diverse kvinner, men det viser seg at postjobben ikke er så lett å kvitte seg med. Livet går ham på mange måter forbi; det handler om å drikke, ha sex, få seg på jobb, drikke, ha sex, få seg på jobb.... Hvem har tid til å levere inn oppsigelse da?

Jeg skal ikke røpe alt for mye fra selve handlingen, men må si at jeg under lesingen fikk assosiasjoner til uttrykket "going postal", et uttrykk som ble tatt i bruk på 80-tallet etter at flere ansatte i United States Postal Service hadde "klikket" og skutt flere medarbeidere. Nå er det ikke akkurat dette som skjer i denne romanen, men jeg mener at Bukowski tok aggresjonen som kan bygges opp når man opplever jobben sin meningsløs på kornet. Anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har virkelig fått øynene opp for Bukowski med denne boka og Factotum. Rått og presist beskrevet fra en outsiderposisjon, med masse beksvart humor. Gleder meg til Ham on Rye.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da var den lest. For meg ble denne romanen mer grotesk enn vittig. Litt for mye fyllerøre til at jeg gidder å lese de to andre romanene.Link til et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest romanen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

That is the nature of Woman. They like the mutual exchange of dirty laundry, a bit of screaming, a bit of dramatics. Then an exchange of vows. I wasn't very good on the exchange of vows.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

After dinner or lunch or whatever it was - with my crazy 12 hour night I was no longer sure what was what - I said, "Look, baby, I'm sorry, but don't you realize that this job is driving me crazy? Look, let's give it up. Let's just lay around and make love and take walks and talk a little. Let's go to the zoo. Let's look at animals. Let's drive down and look at the ocean. It's only 45 minutes. Let's play games in the arcades. Let's go to the races, the Art Museum, the boxing matches. Let's have friends. Let's laugh. This kind of life: it's killing us."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I finally got dressed. I went to the bathroom and threw some water on my face, combed my hair. If I could only comb that face, I thought, but I can't.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var lost i mørket og regnet. VAR jeg virkelig en slags idiot? Var det jeg sjøl som fikk disse tingene til å hende meg? Det var mulig. Det var mulig at jeg var en slags undermåler, at det var bare flaks at jeg var i live.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I wasn't much of a petty thief. I wanted the whole world or nothing.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vi leter etter: Bøker som utelukker overdreven benyttelse av avansert vokabular og innfløkte setningsstrukturer som i gal kontekst reduserer leserens evne til å følge med i historien.

Vi i Leser søker bok jobber nå med å lage en liste over de 100 beste overkommelige bøkene på norsk. Målet er å gi leseuvante en god inngangsport til litteraturen med gode og overkommelige bøker. Med dette ønsker vi å gi nye lesere gode litteraturopplevelser som åpner opp for videre lesing. Har du forslag til bøker tas det imot med stor takk. Vi vil gjerne også ha innspill på lista slik den er i dag.

Lista inneholder skjønnlitteratur, faglitteratur, tegneserier og bøker for de som er nye i Norge.

Her er noen kriterier for bøkene vi leter etter:

 1. Korte setninger.

 2. Korte bøker.

 3. Ord de fleste kjenner til.

 4. Behagelig grafisk oppsett – passe stor skrift, nok luft

 5. Korte kapitler og avsnitt.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Folk spør meg hele tiden om hvem som er min yndlingsforfatter, jeg svarer "hæ?" og innser at jeg aldri ser frem til at en eller annen bok blir utgitt av nettopp DEN forfatteren. Dette er jakten på h*n som skal gi meg forventninger ved hver utgivelse (hvis død, ved hver nyoppdagede), samt gi meg lyst til å lese den samme boken om igjen.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?


Godt sagt! (5) Varsle Svar

... gjerne om de ensomme, undertrykte, de som er litt off mainstream ... eller bøker som bare har et godt eventyr i seg, biografier, historie, reise og krim


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har en 100 bøkers ambisjon for året i år.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Women" av Charles Bukowski
 • "Faktotum" av Charles Bukowski
 • "Pulp - roman" av Charles Bukowski
 • "Nedenom og hjem" av Charles Bukowski
 • "Spør støvet" av John Fante
 • "Død på kreditt" av Louis-Ferdinand Celine
 • "Unfun - skandinavisk misantropi 3" av Abo Rasul
 • "Frykt og avsky i Las Vegas" av Hunter S. Thompson
 • "Tåpenes sammensvergelse - en roman fra New Orleans" av John Kennedy Toole
 • "Epp - roman" av Axel Jensen
 • "Ikaros - roman" av Axel Jensen
 • "På kjøret" av Jack Kerouac
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver