Ingen av Dostojevskijs tidligere diktverker er knyttet til hans personlige opplevelser og erfaringer gjennom flere år, slik som dette. Det døde hus, som vi møter i tittelen, er tukthuset på festningen Omsk i Vest-Sibir, der forfatteren selv satt fra 1850-54. Han satt der for deltakelse i politisk konspirasjon, ikke for noen vanlig kriminalforbrytelse. Dette dokumentet gir fremfor alt en rekke portretter av mennesker som har bragt seg selv, eller av omstendighetene er bragt, på den gale siden av loven - et av verdenslitteraturens betydeligste utforskninger av forbrytelsens psykologi.
Forlag Solum
Utgivelsesår 2002
Genre Klassisk litteratur
Omtalt sted Russland
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI flere epoker har det skortet på personlig frihet og trygghet i Øst-Europa. Historikere og journalister har skrevet mye, men skjønnlitteraturen gir et vel så godt bilde om hvordan undertrykkelsen virker inn på det enkelte mennesket. Her er noen bøker jeg har lest: noen klassikere, andre ganske nye. (Sist redigert 26.2.23).
Hus og hjem av Helle Helle er en av mine yndlingsbøker, og jammen finnes det mange gode bøker om hus og hjem. I tillegg driver jeg med totaloppussing om dagen...