Skjønner hva du sier, men når man ikke kan se størrelsen på boka, går det ikke lettere da? Telefonen/lesebrettet/datamaskinen forblir jo akkurat like stor ... ^^)
... det er min snodige oppfatning av å lese digitalt, men jeg liker nok best at det er enkelt å plassere bokmerker og finne dem igjen etterpå ... haha. Ellers liker ikke øynene mine noe særlig å se på lys skjerm i mørket, for eksempel, og dette med å lese seg trøtt er en saga blott.
Har liksom aldri blitt helt "frelst" på digital lesing, men stor tilgang på gratis bøker gjør det vanskelig å la være ... kjøpe ebøker som jeg risikerer blir slettet slik at jeg ikke "har" dem lenger, det blir litt som å kjøpe en seier på et brett i Candy Crush (fy-fy blant mine venner, i hvert fall, å bruke ekte penger til å kjøpe digitale liksomverdier). Jeg vil gjerne "ha" bøker jeg kjøper. Vet ikke om jeg er litt alene om å regne en digital bokopplevelse som litt "uekte"?
Men det er gratis.
Loyalbooks er ein nettstad for gratis lydbøker, og som eg har nytta mykje. Men for veldig mange av bøkene så kan ein også laste ned e-bok i diverse format. Sidan Mark Twain er brennheit i denne tråden for tida så kan ein jo kike på sidene for Tom Sawyer og Huckleberry Finn, tekstfilene for nedlasting er eit stykke nede på sida. Eg har ikkje testa noko anna enn rein teksfil, så eg kan ikkje garantere for kor godt i-dings-filformatet eller kindle-formatet virkar. Kanskje nokon andre tester og melder tilbake?
Vi kan jo bare la Anne fra Bjørkely seile sin egen sjø og trå til her, eller hva?
^^D
Aah Det litterære apotek er herved notert i skal-leses-lista! Tror faktisk jeg så den på storytel...må sjekke! Har sett den nevnt flere steder men har av en eller annen grunn fått for meg at dette er en "typsik bestselger" av den sorten jeg sjelden liker. Nå skal jeg imidlertid gi den en sjanse likevel :-)
Jeg har siden forrige helg lest ut The Girl on The Train og itillegg sett filmen. Positivt overraska over begge. Forventa ikke p like boka mtp at den har fått veldig enten eller-kritikker. Ofte er slike bestselgende bøker klisjefylte og altfor forutsigbare. Syntes ikke denne bar preg av dette og likte godt hvordan hovedpersonen ikke var en typisk karakter, men heller en alkoholisert kvinne som en som leser ikke følte at en "må" syntes synd på slik jeg føler at forfattere ofte vinkler slike bøker - altså at en som leser er ment til p skulle ha en masse empati med hovedpersonen.
Har også hørt ferdig thrilleren Eeny Meeny. Helt midt på treet. Fin underholdning, men ikke boe mer enn nettopp det; underholdning. Som lydbok fungerte den iallfall fint som selskap på tur Så ...oppsummert: Helt ok som underholdning og absolutt en leserverdig bok, men ikke noe som "fester" seg eller som jeg kommer til å huske veldig lenge.
Og så har jeg nettopp lest ut Alt inkludert, av Marit Eikmo. Slukte boka på to dager og likte den veldig godt. Likevel er jeg litt irritert ... ble ikke helt klok på hovedpersonen, ei heller på slutten. Dette til tross gir jeg den altså en femmer fordi den ja,, den fenget meg og jeg ville ikke at den skulle ta slutt.
I følge min egen lille leseplan skulle jeg eegentlig lese Kaptein Nemos bibliotek, men da jeg startet på den ingpr var ikke konsentrasjonen eller lysten der. Ville lese noe helt annet ig la den dermed bort for nå og gikk løs på Mackintoshs I Let You Go. Så langt liker jeg den veldig godt!! Alltid et godt tegn når en gleder seg til å legge seg fordi det er boktid,,.
Ellers er jeg i lydbokverdenen gått i gang med The Secret Gate - en fantasybok. Småleser også på Ingeborg Sennesets Anorektisk, men leser litt her og der da den er litt vond å sluke i ett jafs, syntes jeg. Er likevel over halvegs gjennom den, den er virkelig velskrevet og verdt å lese dersom en har et snev av interesse for psykisk helse :-)
Hjertelig takk! Jeg har sansen for Mark Twain og samlingen hans er lastet ned fra amazon.com. Ser den er utgitt så sent som 20. Juli 2017. Mark Twain har selv illustrert sine bøker.
P.S. Utgaven dukker opp her inne når du søker på "Mark Twain Ultimate Collection".
Plutselig oppdaga jeg at det er mulig å skaffe seg Mark Twains samla produksjon gratis. 10 562 sider! Det skjedde slik:
Gjennom sommeren har jeg kost meg med John Steinbeck: America and Americans and Selected Nonfiction. To av Steinbecks beste biografer og eksperter, Jackson J. Benson og Susan Shillinglaw har samlet artiklene i boka og kapitlene er delt etter tema, der hvert kapittel har et forord av de to.
Jeg har lest det meste av Steinbecks skjønnlitteratur, noen biografier, og er fascinert av skribentvirksomheten hans. Ikke minst spørsmålet om hvordan den samme forfatteren både kan fly høyt som ei ørn og seinere i livet bakse lavere enn ei høne.
Benson og Shillinglaw peker på Steinbecks forhold til to andre amerikanske forfattere, som jeg også har lest med glede, Mark Twain og Ernest Hemingway. Den første, mener de to - var et forbilde, den andre en konkurrent. De peker på flere likheter mellom Twain og Steinbeck, folkelighet og outsideren som helt.
Jeg har tidligere lest en god del av Hemingway, men Mark Twains produksjon har jeg nærmest bare skrapt på overflaten av, og lest de mest kjente, Tom Sawyer og Huckleberry Finn.
Et søk på amazon viser så at det er mulig å laste ned Twains samlede verker gratis. Den samme muligheten kommer fra iPaden via iBooks, og der ligger nå 10 562 sider klar til lesing. Ultimate Collection 370 titler in One Volume. 12 romaner, 10 novellesamlinger, 7 reiseskildringer, 2 biografier om Mark Twain og en av han. Komplett brevsamling, alle talene. Pluss, pluss.
Ahhhh!
Her er Bringsværds eget svar på spørsmålet ditt, Jostein (s. 5 i e-bokutgaven min):
I tilfelle du lurer
Omtrent hvert tiende år merker jeg at det kan være både hyggelig og nødvendig å stoppe litt opp, trekke pusten og se meg omkring i mitt eget hode. Jeg trenger å summe meg – i betydningen legge sammen alle små og store puslebiter. For å se hvilke bilder og sammenhenger tilfeldighetene vil jeg skal oppdage.
Alle trenger å finne et pustehull av og til – en «råk» i hverdagen.
Boken er (som vanlig) redigert etter en tilnærmet hulter-til-bulter-metode, og kan således leses i tilfeldige rykk og napp.
Samtidig er disse råkbøkene også ment som «brev» til leserne. Dette er det fjerde brevet i rekken. De tre andre heter Pustehull (1989), Samtaler med svart hund (2003) og Rekkverk (2009).
Lagt til ønskelista!
Er jammen glad eg har meir enn 300 sider igjen i denne forundringsboksa av tekstar.
Sjølv om ikkje alle eg har lese til no har engasjert like mykje, så har eg verkeleg kosa meg. På baksida står det at det er ei samling tekstar om laust og fast....om dyr, religion, filmar, ....og "bløtkokte egg" mm.
Teksten om kattar ligg i toppsjiktet til no, ein tekst som fortel og underheld med eventyr, historier og anekdoter. (Teksten er eit kåseri som forfattaren heldt på Litteraturhuset i Oslo i 2016.)
Sitat:
Hvis mennesker kunne krysses med katter, sa Mark Twain, så ville det uten tvil forbedre mennesket, men det ville forringe katten.
Denne skal eg kose meg med lenge, lenge....
Jeg har lusket litt rundt på sidene her i et par års tid, men jeg har aldri deltatt i (eller lagt merke til at det er et aktivt) forum. Gøy!
Jeg er i ferd med å flytte, og har vært for å se det nye huset i dag, det gjør meg glad. Jeg er også i prosessen med å finne en jobb som kan matche den nye situasjonen bedre, jeg vet ikke om dét gjør meg direkte glad- men forandringer er, tross alt, også hvordan man utvikler seg.
Forrige helg ble jeg forhindret fra å gå på biblioteket før det stengte, så jeg falt tilbake på de støvbelagte permene ytterst i min egen bokhylle. Siden da har jeg kommet meg i gjennom seks seige kapitler i Mariell Øyres & me skal bli omskapte, men jeg kan ikke si at jeg liker den. Jeg skal fullføre den, men det blir langdrygt. Selvfølgelig leser jeg noe simultant, og i går leste jeg ut en e-utgave av Herman Hesses Siddhartha. Synes den er flott, kanskje spesielt starten før selve handlingen og all den ytre dialogen starter. I dag leser jeg en sliten, gulnet Animal Farm med notater i margen.
Ellers har jeg tre andre bibliotekbøker som ligger og venter og kanskje får oppmerksomheten min denne helga, Stig Aasviks Indre anliggender, David Vanns Legender om et selvmord og Per Pettersons I kjølvannet.
Hun er definitivt ikke noen rosa fjolle!!! Hun er et ensomt og spesielt barn, litt hyper og med mye fantasi! (Dette bare basert på Netflixserien, - jeg har ikke lest bøkene).
Og siden "Anne fra Bjørkely" er nevnt, er jeg nødt til å anbefale Netflixserien over bøkene, nå kalt "Anne with an E". Den er veldig sjarmerende og godt laget og spilt, - foreløpig bare en sesong. Men når det gjelder bøkene, må nok også jeg innrømme at jeg ikke har lest dem. Jeg har faktisk trodd at jeg har gjort det. for de er jo så kjente, men da jeg nå så serien, skjønte jeg jo at dette hadde jeg ikke lest!
Skal vi si det da? At vi hver for oss sjekker ut hhv. Anne fra Bjørkely og Mark Twain? Skal vi ta en liten utveksling i etterkant? Hehe.
Gjerne det, men jeg anbefaler naturligvis bøker jeg sjøl har et godt forhold til ;)
Anne fra Bjørkely har jeg oppfanget er populære, men de likte ikke jeg og kasta fra meg bok to midt i den gang jeg var midt i målgruppa. Anne var irriterende. Mark Twain har jeg aldri hatt noe forhold til, så det kan godt hende du har rett i det. Skal legge meg på minnet at jeg må sjekke ut hans bøker. Også som lita har jeg styrt klar av bøker "alle" liksom skal vite noe om, til det passer meg å finne ut i ro og mak og etter eget forgodtbefinnende ... ^^D
TS Grethe trenger i alle fall ikke å se dystert på saken å lese ei 100 år gammel bok. Så får vi utenom leseutfordringen ta med oss lesetipsene til andre anledninger.
Jeg leser også Undset for tiden, Kristin Lavransdatter (tredje gang på nesten femti år) og Tordis Ørjasæters biografi Menneskenes hjerter. Sitatet du nevner, er med i biografien, og jeg dvelte ved det jeg også. Tror begge tolkningene kan være riktige, men etter å ha fullført biografien, oppfatter jeg den siste mest i Sigrid Undsets ånd – livet går videre.
Ørjasæters biografi er et imponerende arbeid. Ser at enkelte bokelskere ikke synes det er «spenstig» nok. Meg inspirerer den i hvert fall til å lese mer av både Undset og Ørjasæter.
For første gang har jeg deltatt på en nettauksjon – og ble i kveld den lykkelige eier av Tordis Ørjasæters Blomstergleder hos Kristin Lavransdatter. Den gleder jeg meg virkelig til!
Jeg likte Sir Arthur Conan Doyles sci-fi-bok "The Maracot Deep". Litt usikker på hva den heter på norsk, men finnes nok på biblioteket. Han er mest kjent for Sherlock Holmes-bøkene, men i sin samtid var han kjent som en sci-fi-forfatter også :)
Ellers er jo Jules Vernes bøker et alternativ.
Det som vekket disse tankene i Sigrid Undset da faren hennes, den kjente arkeologen Ingvald Undset, døde, var en krans til kisten hans fra en kollega i Danmark med en runeinnskrift på båndet, oversatt til dansk med "Få vorde nu fødte bedre".
Og så kan man undre seg litt over dobbeltheten i den siste setningen, - eller det vil si, den er kanskje klar nok, men jeg misforsto den nok litt først. Da tolket jeg den nemlig dit hen, at når man skrev slike minneord, bidro man til at den avdøde ville bli husket og på den måten leve videre i folks bevissthet. Senere så jeg at hun antageligvis tenkte på de etterlatte som fortsatte å leve videre etter å ha gjennomgått et slikt tap, - at livet går videre.
SÅ artig, - og jeg kan jo se at det er henne! Men hun var jo halvt dansk, så det rettferdiggjør det jo litt, - sett fra danskenes side ;-))
Jeg leser nå Sigrid Undsets barndomserindringer "Elleve år", og det er jo allment kjent at det er det, selv om hun ikke bruker reelle navn, men f.eks. kaller seg selv Ingvild.
Da hun var omtrent ni år bodde familien i Drøbak en sommer, og da traff hun en jevngammel gutt, Olaf. Han var helt, helt lys og firskåren, og de ble svært gode venner, - litt forelsket vil jeg nok også si. Og så begynte det å ringe noen bjeller i hodet mitt, - Ingvild og Olaf i Drøbak, - det lød da kjent! Det minnet om både personer og sted i hennes middelalderverk "Olav Audunssøn", men det er svært lenge siden jeg har lest den, så nå måtte jeg slå opp. Og her var det mye likt, -
Undset har brukt sitt barndoms svermeri som modell til helten Olav! Barnebruden til Olav het riktignok Ingunn, ikke Ingvild, men beskrivelsen av Olav er nesten helt den samme som av Olaf!
Det er en utrolig fascinerende følelse å få en sånn aha-opplevelse, å oppdage spor og sammenhenger i litteraturen, så jeg ble aldeles nødt til å nevne det her! :-)
Heisann :-)
Sommertid er lesetid :-)
Det er noe med å ta med seg boka ut...
Slange seg på ei solseng, eller sitte i hagestuen og høre regnet tromme på taket. Sitte ute med morgenkaffen i sola en lørdagsmorgen, eller langt utover den lyse sommerkvelden. Jeg bare digger det - og får lest mye.
Denne fredagen holder jeg på med to bøker faktisk, og det er to bøker jeg har hatt 'på vent' lenge-lenge. Nå når jeg endelig er i gang med dem, så lurer jeg på hvorfor jeg har ventet, for de er virkelig kjempebra begge to.
Den ene er Medmenneske av Olav Duun. Den har jeg nok forskjøvet i mange år pga. språket til Duun, som er såpass muntlig at det til tider er tungt å lese. Nå fant jeg på å høre den som lydbok, og det er bare helt genialt! Boka er jo kjempebra, og jeg synes den blir godt opplest av Magne Olav Brevik. Kjempefint å høre lydbok når jeg går tur alene, gjør hus- eller hagearbeid, eller sitter med håndarbeid, synes jeg. Jeg har ikke hørt så mye lydbok tidligere, men nå - etter dab-radioens inntog - så har jeg virkelig fått sansen for det. Og jeg velger heller lydbok enn podcast.
Den andre er Drep ikke en sangfugl av Harper Lee. Denne tror jeg at jeg har forskjøvet fordi jeg har tenkt at den sikkert har vært oppskrytt. Så ofte blir jeg skuffet av de bøkene som alle sier er så bra, så jeg har nok hatt det litt i bakhodet når denne ikke har blitt lest før.
Med sangfuglen har jeg nok tatt skammelig feil. Dette er jo faktisk en av de aller beste bøkene jeg har lest, og den kommer til å seile inn i favoritthylla mi. Anbefales på det varmeste!
Jeg blir nok ferdig med Lee i kveld, og må ha ei ny papirbok til morgenkaffen i morgen. Hva jeg skal velge da er jeg litt usikker på, men det kan bli Elena Ferrante. Har de to siste bøkene igjen å lese av Napoli-kvartetten, og tenker at jeg skal få lest disse nå i sommer.
Ønsker dere alle ei herlig lesehelg :-)