Takk for invitasjonen Lillevi - Dette var interessant - tenk jeg har bodd i Trondheim hele mitt liv og hadde så lite greie på dette. Men nå vet jeg mer - flott dokumentarbok du har laget - og det var en fin lansering av den. Jeg har skrevet litt i bloggen min om det - (men dessverre visste jeg ikke navn på undeholdere og "blomstermann" - jeg kan skrive det på bildene om jeg får navnene av deg). Her er mitt referat i Reading Randi
Her er formen også under pari
Og jeg synes ikke at jeg tar i
når jeg trenger en uke på Sheraton
for å klare å fullføre Oslo maraton
Har begynt på Fri vilje av Hjorth
men kan ikke si den fenger stort
så jeg setter min lit til Barbara
og håper på lesetid uten øsekara
Bokelskere som er på de kanter, er hjertelig velkomne til lanseringen av min bok
Kollektivet Bergsligata 13!
Lørdag 9. september 2017, kl. 13 – 14 i Bergsligata 13 i Trondheim.
Det blir fortellinger og lysbilder fra kollektivets 45-årige historie og tanker om bofellesskap som en moderne og miljøvennlig boform.
Underholdning og enkel servering. Salg av boken.
Jeg er faglitterær forfatter og gift med en av kollektivets grunnleggere, mor og mormor til andre og tredjegenerasjon kollektivboere.
Hei. Håper det er greit at jeg legger ut lesehelgen innlegget, fordi jeg ser at det ikke blir langt ut av noen i går kveld. Jeg synes nemlig det alltid er så hyggelig med dette innlegget og savnet det litt i går kveld, derfor legger jeg det ut nå. Jeg leser denne helga Den dunkle dottera av Elena Ferrante er kommet et godt stykke og liker den sånn passe egentlig og skal lese litt pensumlitteratur i helgen senere. Hva leser dere?
Håper alle får en god helg og at det var greit at jeg la ut innlegget.
I gradini da salire sono trentasei, di pietra, e il vecchio li sale lento, con circospenzione, quasi li raccogliesse uno ad uno per spingerli al primo piano: lui pastore, loro animali miti. Modesto è suo nome. Serve in quella casa da cinquantanove anni, ne è dunque il sacerdote.
[I engelsk oversettelse: There are thirty-six stone steps to climb, and the old man climbs slowly, cautiously, almost as if he were collecting them, one by one, to drive them up to the second floor: he the shepherd, they meek animals. Modesto is his name. He has served in this house for fifty-nine years, and is therefore its priest.]
Fra La Sposa giovane [The Young Bride] av Alessandro Baricco
Jeg tror det kan være Bel Ria av Sheila Burnford du er på jakt etter.
Det er om en sirkushund som mistet alle sine under et flyangrep/andre verdenskrig.
Uff. Vi må da ikke reint ta motet og leselysten fra Lillevi! Jeg husker faktisk ikke hva det var som butta imot den gangen for evigheter siden, men jeg har også lest ting som Eskeland har oversatt til et slags bokmål og ikke helt greid å fordøye det heller. Nå må jeg visst gå på jakt i bokhyllene mine for å finne ut hvilke oversettelser det kan ha vært. Bokelsker-medlemskap avføder en del uforutsette sideaktiviteter rett som det er!
EDIT: Jeg VISSTE at jeg hadde sett filmen, lenge før Anneke von der Lippe var påtenkt. Her fant jeg beviset for at jeg ennå ikke er helt avfeldig og tåkelagt. Harriet Andersson var ei stilig dame.
Og hvis boken stanger så kan du jo se filmen med Anniken von der Lippe, - veldig bra! Har gitt meg en evig drøm om å dra til Færøyene. Og jeg leste boken etter å ha sett filmen (1997/98) og det gikk bra ;-), - men jeg husker ikke hvem som var oversetter ...
Ja, det høres interssant ut. Jeg har bare lest Gøsta Berlingssaga av henne jeg, så har jo endel å gå på. Ser nå at jeg bare har den første boken i Mårbacka triologien, så bør kanskje begynne med å skaffe meg de to neste. Men så lite tid og så mange bøker som må leses, så er det ikke øverst på prioriteringslista om dagen.
Tusen takk skal du ha!
Min bok «Kollektivet Bergsligata 13» er ferdig!
Norges eldste bokollektiv har fått sin historie fortalt.
Høsten 1971 gjøv 17 unge mennesker med sterke meninger, humor og en usvikelig tro på egne krefter løs på en bygård i Trondheim. Planla, finansierte og organiserte. Diskuterte, holdt husmøter, fattet vedtak og utga sin egen avis med det megetsigende navnet Tretten. De bygde det som skulle bli Norges største og lengstlevende kollektiv. En formidabel oppgave!
Jeg har fulgt kollektivet fra pionertiden, da «naboene så på oss med skrekkblandet nysgjerrighet» og Jon beroliget: «Vi var aldri et løssluppent hippiekollektiv, men et gjennomorganisert kollektiv, skikkelighet satt i system. Det fantes ikke et mer puritansk hus i Trondheim i 1975 enn Bergsligata 13.» I de entusiastiske 1970-årene var huset gjennomsyret av politisk engasjement og kraft. I 1980-årene fungerte det som et teaterverksted for byens frie teatergrupper. Rekvisittlageret lå på loftet, prøvescenen i fellesstua eller bakgården. Og frem til dagens: «Vi lever sammen nesten som normale folk. Naboene vet ikke engang at vi bor i kollektiv.»
Omkring 285 barn og voksne har hatt sitt hjem i Bergsligata 13. I boken forteller mange av dem hvordan fellesmiddager, husmøter, vaskerutiner, dugnader og sosialt samvær binder dem sammen. Men også om skuffelser, misnøye, ensomhet og konflikter. Alt i alt har kollektivet gitt så mange et trygt og godt hjem, erfaringer for livet, vennskap og tilhørighet. Johanne konkluderer fritt etter Haldis Moren Vesaas: «Meir enn eg gav, fekk eg att».
Bofellesskap blir stadig mer aktuelt – både ut fra et miljøperspektiv og med tanke på at folk skal ha et godt sosialt liv. I boken reflekterer jeg over hvilke faktorer som bidrar til å lykkes, og hvilke fallgruver man kan falle i.
«For oss som ikke var en del av Bergsligata 13 og heller ikke deltok i politikken på venstresiden, er dette likevel en reise i vår egen ungdom. Dette er historien om noen ildsjeler som ville noe, og som fikk sine mål gjennomført.»
Liv Wiborg, samfunnsviter og faglitterær forfatter
Du kan lese mer på nettsiden min
Wow! Så gøy☺️ Jeg var på Tanumshede Giestgiveri i Sverige på torsdag og der drev de på med innspilling av filmen. De vi snakket med fortalte bitte litt om Emilie og mente at hun var blitt glemt fordi hun var kvinne. Veldig gøy at hun er omtalt i Et Mårbacka barn, den har jeg stående ulest i bokhylla,....
^^)
God lesning!
Artig. Jeg håper du kommer med en omtale her, uansett om dette blir lesesirkelbok eller ikke. Ivar Eskeland var en framifrå radiokåsør, men den skriftlige nynorsken hans hadde jeg liten sans for i sin tid. Spent på vurderingen din. For øvrig: Jacobsen og Heinesen var skolekamerater og nære venner.
To antikvariske kupp i dag! «Barbara» av Jørgen-Frantz Jacobsen, illustrert utgave oversatt til nynorsk av Ivar Eskeland og med forord av William Heinesen, en annen betydelig færøying. Dette må bli min favoritt i avstemningen!
Men det jeg egentlig skulle, var å hente «Den arabiske verden forteller», et bestilt eksemplar til meg og et til datteren, i hvert sitt antikvariat. Jeg har så vidt åpnet denne orientalske skattkisten og kommer tilbake til den. «Barbara» var et slumpetreff; fantes i butikken, men ikke på nettet.
Færøyene har vel hittil ikke vært representert her i lesesirkelen? Jeg foreslår at vi retter opp dette ved å lese Barbara av Jørgen-Frantz Jacobsen. Den ble gitt ut i 1939 og var forfatterens eneste roman. Høstet overstrømmende kritikker da den kom ut, og ble sist filmet på 1990-tallet med Anneke von der Lippe i hovedrollen. Fra Bokklubbens omtale:
Jørgen-Frantz Jacobsen (1900-1938) regnes som en av de største færøyske forfattere gjennom tidene. Som 21-åring ble han rammet av tuberkulose, og måtte tilbringe lange perioder på sanatorier. Tross sykdommen gikk Jacobsen i 1934 i gang med sitt livsverk, den historiske romanen Barbara, som delvis var bygd på den historiske skikkelsen Beinta Broberg. Romanen utkom posthumt i 1939 og oppnådde stor berømmelse. Romanen inngår i dag som en klassiker i det 20. århundres danskspråklige litteratur.
Siden jeg kom over denne teksten i Adresseavisen i sommer, har jeg visst at jeg må nominere Magnhild Haalkes Allis sønn fra 1935.
Det dreier seg altså om et "glemt" forfatterskap, som jeg ikke kjente til. Det er en psykologisk oppvekstroman fra Trønderlagskysten, romanen fikk svært gode kritikker i samtiden og ble oversatt til flere språk. Det handler om en gutt med stor fantasi og en mor som er redd for at skal utvikle seg til en bygdetulling, og derved driver ham fra forstanden.
Boken er ikke så lett å få kjøpt, jeg har selv bestilt den fra et antikvariat (jeg MÅ lese den uavhengig av avstemningen). Men den finnes i alle fall på mitt lokale bibliotek, og jeg vil tro at det er greit å finne på bibliotek ettersom den har kommet i flere opplag.
Jeg håper at jeg klarer å vekke nysgjerrigheten hos flere, jeg synes det er som en spennende skatt som har ligget der gjemt rett foran meg.
På tide med ein svenske igjen? Kva med Hemsöboerne av August Strindberg? Og til overmål så er det august månad no ....
Strindberg er ein forfattar eg kjenner skammeleg lite til. Eg høyrde kortromanen De lykksaliges ø som lydbok for nokre år sidan, den var rasande festeleg og fekk meg til å forstå at eg måtte lese meir av denne forfattaren. Vonaleg kan dette skje i lesesirkelen.
Tilgjengelegheit:
Det ser ut for at det er lett å finne denne på antikvariat. Etter å ha funne 15 eksemplar på 9 ulike antikvariat gjekk det opp for meg at den også har kome ut på norsk under namnet "Hemsöfolket", både som enkeltutgåve og saman med forteljinga "Den romantiske klokkeren på Rånö". Tek ein med desse, så må der vere minst 40 utgåver tilgjengeleg.
Deilig med helg i gjen :-) Og vi skal visst få sol her i Trøndelag i dag - før regnet skal komme for fullt i kveld og i morgen. Så jeg skal nyte morgenen og formiddagen ute i hvert fall.
Og da skal jeg ta med meg Faren ved å være Skrake av Kjell Westø. Dette er ei bok jeg velger utelukkende på grunnlag av anbefalinger fra dere her inne, og som jeg aldri ville funnet fram til på egen hånd. Særlig du Jostein likte vel denne veldig godt, og skrev en omtale som gjorde at når denne boka kom på salg i Bokklubben, så måtte jeg bare ha den :-) Så nå gleder jeg meg til å ta fatt :-)
På øret har jeg fortsatt Doktor Fredrikis kabinett. Ypperlig lest av Kim Haugen, og jeg koser meg veldig med den :-)
Så spørs det om jeg også etterhvert må ta fatt på Kleskoden jeg også. Dere inspirerer meg enormt altså! Men det blir ikke denne helga da..
God helg til dere alle :-)
Hehe, da lærte du det nå at du kan droppe kjempe-ebøker. Jeg vil også at det skal lukte bøker (gamle, nye) og at jeg kan kjenne vekta, osv. Det hjelper ikke hvor "fint" det er med titusenvis av sider aldeles bærbare, det blir ikke det samme, nei ... ^^)
Og det drister jeg meg til å si i en tråd for online bøker ... haha! Og vi får begge gratis Mark Twain ved å være litt Laban seigdamer, som strekker seg liiiitt lenger.