Lesehelg, sommerhelg, jobbehelg!

Allerede er vi midt på sommeren; hvor ble tiden av? For meg er det jobbesommer, men årstiden nytes likevel. Ferien tas i august – noe som er min måte å forlenge sommeren på :-)

Noe sommerlesning blir det også enten ute på terrassen/i hagen, til og fra jobb, i pauser på jobb eller i godkroken i stua. Det er deilig å lese på terrassen når solen har gått ned og temperaturen svalner mens fuglene kvitrer og vinden lager litt sus i trærne.

Nylig avsluttet jeg Eileen – en psykologisk thriller av Ottessa Moshfegh. Denne romanen var shortlisted for The Man Booker Prize i 2016. Jeg heller i den retning at Eileen en er et psykologisk portrett mer enn en regelrett psykologisk thriller – selv om det drar seg til mot slutten:
https://bokelskere.no/tekst/320059/.

Nå har jeg nettopp startet på romanen som vant The Man Booker Prize i 2016: The Sellout av Paul Beatty. De første sidene virker lovende med burleske beskrivelser og stand up-lignende humor. Flere anmeldelser påpeker at man nærmest blir glupere av å lese The Sellout, og det har jeg da ingenting i mot, he-he! Det ser ut til at man må være litt våken som leser samt at der er referanser som får en til å tenke.

Ingen sommer uten podcast! Aftenposten publiserte nylig er artikkel med forslag til lytteverdige podcaster, og den deler jeg gjerne: https://www.aftenposten.no/kultur/i/eV0zO/33-internasjonale-podkaster-du-bor-sjekke-ut. Når jeg ikke får sove hører jeg gjerne podcast og da blir jeg som regel snakket i søvn i løpet av en halvtime. Da går det i Misjonen på P4 (Antonsen og Golden), Tusvik & Tønne eller Giæver og Joffen (VG’s politiske kommentator-podcast). De to førstnevnte presenterer såpass mye tullball at jeg sovner med et smil om munnen. Giæver og Joffen fletter heldigvis også inn passe doser humor i sine politiske kommentarer. Podcast er i mine øyne en genial oppfinnelse som funker på stranda, på gåtur, mens man strikker, gjør fysisk arbeid eller skal slappe av/sove. Leve podcasten!

Og leve sommeren! – Men ikke minst: leve bøkene, leserne, forfatterne og litteraturen! :-)

Hva leser du i dag, i morgen, i sommer? Hva liker du, hvilken lektyre anbefaler du? Hvilken bok er det du aldri glemmer? Vi bokelskere hører gjerne fra deg.

Riktig god lesehelg til alle!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 18 svar.

fortsetter med fyllik av julie wienge og har kommet til side 103 av 233. mye rart her girtt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter en liten bunke med barne- og ungdomsbøker har jeg startet på Petter Stordalens Jeg skal fortelle deg min hemmelighet. En bok som er tung å holde men lett å lese :) Ellers har jeg noen hundre bøker på ønskelista mi som jeg bare tar med meg etter innfallsmetoden fra biblioteket :) Har også tenkt på å lese litt krim og siden jeg bor i en mørk skog bør jeg kanskje ta for meg et par av de i lyse sommerdager ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Heisann :-)

Sommertid er lesetid :-)
Det er noe med å ta med seg boka ut...
Slange seg på ei solseng, eller sitte i hagestuen og høre regnet tromme på taket. Sitte ute med morgenkaffen i sola en lørdagsmorgen, eller langt utover den lyse sommerkvelden. Jeg bare digger det - og får lest mye.

Denne fredagen holder jeg på med to bøker faktisk, og det er to bøker jeg har hatt 'på vent' lenge-lenge. Nå når jeg endelig er i gang med dem, så lurer jeg på hvorfor jeg har ventet, for de er virkelig kjempebra begge to.

Den ene er Medmenneske av Olav Duun. Den har jeg nok forskjøvet i mange år pga. språket til Duun, som er såpass muntlig at det til tider er tungt å lese. Nå fant jeg på å høre den som lydbok, og det er bare helt genialt! Boka er jo kjempebra, og jeg synes den blir godt opplest av Magne Olav Brevik. Kjempefint å høre lydbok når jeg går tur alene, gjør hus- eller hagearbeid, eller sitter med håndarbeid, synes jeg. Jeg har ikke hørt så mye lydbok tidligere, men nå - etter dab-radioens inntog - så har jeg virkelig fått sansen for det. Og jeg velger heller lydbok enn podcast.

Den andre er Drep ikke en sangfugl av Harper Lee. Denne tror jeg at jeg har forskjøvet fordi jeg har tenkt at den sikkert har vært oppskrytt. Så ofte blir jeg skuffet av de bøkene som alle sier er så bra, så jeg har nok hatt det litt i bakhodet når denne ikke har blitt lest før.

Med sangfuglen har jeg nok tatt skammelig feil. Dette er jo faktisk en av de aller beste bøkene jeg har lest, og den kommer til å seile inn i favoritthylla mi. Anbefales på det varmeste!

Jeg blir nok ferdig med Lee i kveld, og må ha ei ny papirbok til morgenkaffen i morgen. Hva jeg skal velge da er jeg litt usikker på, men det kan bli Elena Ferrante. Har de to siste bøkene igjen å lese av Napoli-kvartetten, og tenker at jeg skal få lest disse nå i sommer.

Ønsker dere alle ei herlig lesehelg :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når det gjelder bøkene man aldri glemmer, så viser jeg rett og slett til Favoritthylla mi.
Samtlige anbefales :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter tre uker med hundepass og masse besøk, ser jeg nå en ende på gjestelisten! Koselig,selvfølgelig,men nå er det tid for bøker og fred og ro.
Da vi har hatt temperaturer på 25 pluss her ute i havgapet på Nord-vest landet et par dager, ble det til at jeg fant en krimbok i hylla som tilhører husets herre. Jan Mehlums bok "Ren samvittighet",artig med handling som foregår i "min" by, Tønsberg. Passelig lett og grei bok så langt. Har ikke noen bok klar etter det, men det dukker nok opp noe.
En god bok-helg til alle bokelskere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Æsjda, får ikke lest podcast - tispene.... Må være abonnement :-(

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for podcasttips! =)

Jeg er godt over halvveis i denne uka lydbok, som ble valgt rent tilfeldig og som viste seg å være en god overraskelse! "Reconstructing Amelia", av Cimberly McCreight. Ei jente på 15 tar tilsynelatende selvmord ved å hoppe fra skolen tak. Men så er det nye som ikke helt stemmer og det stille spørsmål til hvor vidt dette virkelig var selvmord historien fortelles delvis av moren i tiden etter dødsfallet (og med enkelte tilbakeblikk) og av datteren i tiden rett før. I tillegg fortelles en siste del gjennom diverse sosiale medier som Facebook, Twitter, sms, osv. Mye mer fengende enn hva jeg forventet

I papirbokformatet er jeg nylig ferdig med Historie om et ekteskap, av Geir Gulliksen. Og er nå ca 75% gjennom For øvrig syntes jeg Karthago bør nedlegges av Kyrre Andreassen.

Av bøker jeg aldri glemmer finnes det mange og når jeg tar det sånn på sparket er det utvilsomt mange om glemme... Men sånn med en gang kommer jeg iallfall på:

  • vingebelastning av Helga Flatland
  • dustefjerten - bøkene av Rune Belsvik
  • kvinnen som kledde seg naken for sin elskede
  • du er så lys, tore Renberg
  • Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet, av Johan Harstad
  • sikre tegn på din død, Torkild Damhaug
  • over det kinesiske hav,
  • Krystallslottet, Jeanette Wells
  • The name of the wind, Patrick Rothfuss
  • fugletribunalet, agens ravatn
  • stille natt, ragnar Hovland
  • elskede Poona, Karin Fossum
  • dans, dans, dans... Haruki Murakami
  • neverwhere, Neil Gaiman
  • where the heart is
  • siderhusreglene,
  • Anna Karenina
  • det angår også deg
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Satte du pris på Kyrre Andreassens roman? Hører gjerne hva du synes om den. Jeg likte Forøvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges så godt at jeg trillet terningen til 5 :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg ser fotball på TV, og bok-garnityr,
Det er Fløgstad og son på Brasil-eventyr
Og når damene skuffer og taper fatalt
Finn eg livsgneist i London-noveller, trass alt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg på bøker til bokbingoen, først Historien om kjærligheten - fra istiden til i dag som jeg startet på igår for punktet En bok som handlar om kärlek; og hvis jeg blir ferdig med den fortsetter jeg med Hello Darlin' - Tall (and Absolutely True) Tales About My Life av Larry Hagman (JR fra Dallas) for punktet En bok skriven av en känd person.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eg har nettopp fullført "En av oss" av Åsne Seierstad. Ei svært sterk oppleving, og eg åtte ta fleire lesepausar undervegs. Kva eg skal ta fatt på no er eg litt usikker på, men sidan eg plutseleg bestemte meg for å vaske oppå kjøkkenskapa mine kan det vere like greit at eg ikkje har nokon umiddelbare freistingar i bokhylla...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har vært deilig å sitte ute på terrassen og lese denne uka. Avslutta i går Sidsel Wold sin bok Landet Som Lovet Alt - Min Israelske Reise. SW har erfaring fra ulike posisjoner i Israel og har mye å berette. En viktig del er jo jødenes forhold til araberne - herunder palestinerne, og det har vært med på å endre henne. Men situasjonen mellom folkene i Israel er også sentral. Religion er sjølsagt et nøkkelord.
Dette er ei bok som jeg ble mye klokere av og den anbefales videre uten forbehold.
Når lørdagens arbeidstimer er over starter endelig min ferie. Risør og omegn er målet første halvdel. Var innom biblioteket og lånte meg to bøker som blir med på tur - kan jo ikke bare fiske makrell heller.... Tore Renberg sin Du Er Så Lys og Han Kang sin Levende Og Døde, den siste fra Sør-Korea.
Ønsker hver og èn ei flott lesehelg og fortsatt god sommer!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sidsel Wold er en klok dame. Kunne godt tenke meg å lese boka du nevner. Jeg har en roman av Han Kang i hylla: The Vegetarian. har ikke lest den ennå. Hører gjerne om hva du tenker om Levende og døde :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han Kang er ferdiglest, og jeg satt igjen med en dobbelfølelse: Levende Og Døde er veldig godt skrevet, ingen tvil om det! Han trakterer fortid og nåtid på en framifra måte, det er ganske lett å følge ham i det.

Selve historien handler om militærdiktaturet som regjerte med brutal hånd, særlig i årene 1980-87, og den stadig økende opposisjonen bestående av en sivil milits - som i boka får en tilbaketrukket rolle. Det er i byen Gwanggju hovedhandlingen foregår, og det gjennom øynene og opplevelsene til den i starten 14-årige Dong-ho og etter hvert han og hans medstudenter. Som Han Kang maler ut historien, sitter jeg og lurer på når den vemmelsen jeg har i magen skal gjøre seg utslag i, la oss si, en hurtigtur på toalettet... Har lest tilsvarende andre steder og følelsen er identisk.

Jeg anbefaler boka på det varmeste!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei krira!
(... og alle dere andre ...)

Jeg glemmer ikke den varme, fine sommeren 2013 med mye jobbing og alle - absolutt ALLE - ledige stunder i dagslys lesende ute på en eller annen terrasse. Da leste jeg blant annet den fantastiske dobbeltboka Papillon av Henri Charrière. I sommer er den beste opplevelsen hittil Slangeringen av Liv Margareth Alver, en trilogi som foregår i den romerske delen av jernalderen, men utenfor det romerske riket. Spennende og bra serie, men nå har det vært såpass mye å gjøre at jeg ikke har lest ferdig siste halve boka. Det har gått i ett i annet hjemmearbeide som hyllesnekring, gresstrimming og oppussing av bord. Ekstra renhold blir det også når man løper ut og inn med verktøy og gress og støv på klærne ... humlene er forbanna over at hvitkløveren i plenen nå er borte, men de får trøste seg med geitramsen i åkerkanten og bak låven i stedet.

Leseplanene denne helga er å avslutte tredje bok Strupesang før jeg begynner på Sapiens.

Så må jeg rake sammen gress og brennesle jeg tok med slynga rundt det enorme gamle ripstreet mitt (det må jeg hvert år om jeg vil bruke bæra) for nå begynner den å modnes. Ja, jeg kaller henne tre, madamripsa er to og en halv meter høy og tre meter i diameter og er direkte etterkommer av rips som ble plantet akkurat der på 30-tallet da låven ble satt opp. Jeg er glad i henne, hu lager mellom 15 og 20 kilo søte bær i året, jeg bruker mesteparten til saft som vi koser oss med gjennom vinteren. Å stå (sitte) og plukke er som å gjemme seg i foldene på ei diger krinoline. Det kryr av gjøremål ute som inne. Men å plukke rips om en uke eller to, det blir et høydepunkt. Det blir mye bær i år, aroniahekken er tjukk med kart ... det er siste bæra som skal inn.

Jeg merker jeg er likegyldig til at radioen forsvinner, jeg har slutta å høre på noe som helst etter Astrid Gunnestad døde (P4-megga). Hun minnet meg om oldemor ... De såkalte komikerne ellers er stort sett mer irriterende enn morsomme, så slike podcaster passer nok ikke for meg. Politikk vil jeg ikke vite av om dagen, for det er jo valgår og skittkastinga har begynt. Resten blir jeg bare opprørt over, for det ser ut til at mesteparten av Europa har mistet gangsynet på ene eller andre måten. Uansett hva andre måtte ta opp, blir jeg bare så ... full av følelser jeg ikke vil ha! Ikke liker jeg lydbok heller, det skal ingenting til for å glemme å høre etter. De nedturene gidder jeg bare ikke å gjenta. Det eneste jeg kanskje putter i øra etter leggetid er litt Spotify-spillelister. Så radioen kan bare DABbe av alt den vil for meg. Har testet en DAB hjemme og mangler signaler (her er hvitt på kartet, pga en liten koll i terrenget rett ved) ... ^₩^ ... ler så jeg griner av hele opplegget. Men jeg har hørt minimalt med radio de siste 2 1/2 årene, savner det ikke.

Sommertoget var visst her i går (strekningen Elverum - Kongsvinger), jeg var innom såvidt i programmet på tv og så ordføreren vår i kyllingdrakt. Hun er jo kyllingbonde, så det var vel ikke så rart. Har prøvd å se litt før, men helikopterkameraet er for gjerrig med å vise omgivelser og langs toget er det jo gjengrodd ... jeg syns ikke det er god reklame, jeg. Kjedelig program. Men jeg måtte nesten ta en titt i går.

Haha, reneste blogginnlegget, jo! Det er i hvert fall ikke kjedelig å ha "feriejobb". Sikkert lurt å spare ferien til senere, krira. Jeg har ferie nå, mens guttungen er hos far sin.

Fortsatt god sommer og god helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg imponeres over at du er flittig med hagearbeid :-) Hvordan går det med madam-ripsa? Hun høres ut som en fantastisk, majestetisk "busk" :-D Artig med en så historisk ripsplante (gammel)!
Aronia har jeg lurt på om vi skal plante. Er din hekk gammel?

Ang komikere og podcast'ene jeg nevnte: Tusvik og Tønne er på grensen til å irritere meg innimellom med alt snikksnakket. Men så glimter det plutselig til. Om de har sjeldne diamanter, så er de såpass verdt at jeg av og til gidder å lytte til podcasten deres :-) Giæver & Joffen (VG's ukentlige politiske kommentatorer) er både intelligente og vittige, så de vil jeg nok høre mer på (for øyeblikket har de ferie).

DAB, ja. Har ikke tenkt særlig på det foreløpig; for det meste hører jeg radio via pc el mobil. Jeg kan like å høre nyheter på Nrk eller BBC Worldservice på radio. Dagsnytt 18 (Nrk) og Dagsrevyen hender det at jeg hører på radio. Resten av min radioverden er via podcast.

Hva leser du om dagen? Hvilken roman glemmer du ikke?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei igjen!
DAB er i vinden igjen om dagen, som negativ oppmerksomhet denne gangen, for de store reklamedrevne kanalene frykter å miste lytterne sine, mens små stasjoner med lokal dekning har "handlet inn" både prosjekter og programledere og fortviler fordi P4 og Radio Norge ikke slukker sendingene slik de truet med. Jeg har aldri vært glad i lokalradio (nyheter på nivå med at papegøyen til fru Hansen mista ei halefjær og slikt) og aldri likt Radio Norge og P4 har bare blitt mer og mer masete og såkalte komikere lirer av seg en masse unødig energi så jeg får aldeles overload av det hele, så jeg velger det bort. Radiokanalene har mistet meg for lenge siden.

Ripsa har det fint, hun, begynner svakt å rødme. ^^) Jeg er egentlig mer ivrig på nevenyttige prosjekter som å bygge og lage ting enn selve hagearbeidet, men vil jeg ha poteter og sukkererter må det lukes, klippes og hugges ... guttungen kom hjem i går og fant til sin overraskelse en ny liten reol til alle Donaldbladene på rommet sitt. Den tok meg omtrent en halv dag forrige uke.

Da du spurte om sommerminner var det Papillon jeg kom på først, for akkurat den sommeren var jeg ekstra glad og hadde masse leselyst. Dessuten husker jeg hvor bra været var, til og med på jobb kunne jeg lese mens jeg satt "standby" med jobbtelefonen og kaffekoppen ved et terrassebord. Deilig!
Ellers syns jeg det er vanskelig å dra fram bare én favoritt, jeg har aldri hatt bare én favoritt av noe som helst, verken bøker, skuespillere, tv-serier, artister, kunstnere eller annet som gjerne vil ha (meg) som lojal tilhenger. Akkurat nå leser jeg i Sapiens og vet ikke helt om jeg syns den er så bra som den har blitt skrytt opp til. Fordi forfatteren er en sånn A4 "mainstream scholar" har jeg allerede flere "jammen" og spørsmål som synsingen hans ikke har belegg for. Jeg liker funn og fakta og syns ikke noe om at visse konspiratorikere skriker opp at det må være aliens eller UFO straks det finnes noe som folk ikke forstår, men jeg forstår ikke at sivilisasjonen bare er 5000 år gammel for eksempel. Jeg tror fortsatt det er uoppdagede sammenhenger der ute og at det har vært mer enn én steinalder. Google hittitter og Göbekli Tepe f.eks, så ser du hva jeg mener. Jaja. Jeg skal lese den.

Du da?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I dag har jeg allerede lest Fie faller av Therese Aasvik og den var ganske morsom og et lite blikk vekk fra sin egen hverdag. Hva kan jeg anbefale? Hvis det skal være noe lett i kombinasjon med morsomt ville anbefalt Fie Faller som nevnt ovenfor. Ville det vært noe mer alvorlig og Half of Yellos sun Chimananda Ngozi Adichie eller En forbrytelse i familien av Sascha Batthyany. Gøy med podcast da. Boka du leste hørtes bra ut da :). I helga skal jeg lese Krystallslottet av Jeanette Walls har akkurat start på denne.

Ha en god lesehelg alle sammen og ønsker alle et godt vær :D.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardTor-Arne Jensen