Jeg leser nå Sigrid Undsets barndomserindringer "Elleve år", og det er jo allment kjent at det er det, selv om hun ikke bruker reelle navn, men f.eks. kaller seg selv Ingvild.

Da hun var omtrent ni år bodde familien i Drøbak en sommer, og da traff hun en jevngammel gutt, Olaf. Han var helt, helt lys og firskåren, og de ble svært gode venner, - litt forelsket vil jeg nok også si. Og så begynte det å ringe noen bjeller i hodet mitt, - Ingvild og Olaf i Drøbak, - det lød da kjent! Det minnet om både personer og sted i hennes middelalderverk "Olav Audunssøn", men det er svært lenge siden jeg har lest den, så nå måtte jeg slå opp. Og her var det mye likt, -
Undset har brukt sitt barndoms svermeri som modell til helten Olav! Barnebruden til Olav het riktignok Ingunn, ikke Ingvild, men beskrivelsen av Olav er nesten helt den samme som av Olaf!

Det er en utrolig fascinerende følelse å få en sånn aha-opplevelse, å oppdage spor og sammenhenger i litteraturen, så jeg ble aldeles nødt til å nevne det her! :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Og da ble jeg fristet til å dele min Undset-oppdagelse fra i sommer:

Pigen, der finder guldhornet (1906) harald slott-møller

Hvis jeg fikk lenken til å virke, viser den et maleri jeg oppdaget på Sønderborg slott for noen uker siden. Det er malt av den danske kunstneren Harald Slott-Møller i 1906, og viser Pigen med Guldhornet - hovedpersonen i berettelsen om hvordan Kirsten Svendsdatter fant et av gullhornene som var selve nasjonalsymbolet i Danmark på den tiden. Da jeg studerte nærmere plaketten på veggen ved siden av bildet, viste det seg at Sigrid Undset var så populær også i Danmark at kunstneren valgte å bruke henne som modell da han malte det motivet som gikk for å være det danskeste av det danske!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

SÅ artig, - og jeg kan jo se at det er henne! Men hun var jo halvt dansk, så det rettferdiggjør det jo litt, - sett fra danskenes side ;-))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, var ikke det gøy? Må innrømme at jeg faktisk ikke har tenkt på at hun var halvt dansk, og at danskene dermed hadde "aksjer i henne", de også! Men når du påpeker det, så husker jeg jo fra biografien hennes at moren var dansk og at de tre døtrene følte seg knyttet til det danske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Reidun SvensliHilde MjelvaConnieBjørn SturødTheaAvaHarald KBeathe Solbergandreas h. o.Ingrid HilmerIngvild SLise MuntheTonesen81Hilde Merete GjessingBjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundRune U. FurbergLilleviIngunn SCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadmgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete Aastorp