Omtale fra forlaget
Celie vokser opp under fattige kår på landsbygda i Georgia på begynnelsen av 1900-tallet. Etter en vanskelig barndom blir hun giftet bort i en alder av bare 14 år. Ektemannen nekter å ha Celies søster Nettie boende, og Celie må sende henne fra seg. Fra da av går dagene med til å lure på hvor søsteren er blitt av, og til å skrive brev – til Gud, og til Nettie. I brevene kommer vi tett på Celie og hverdagen hennes med en brutal mann og ustyrlige stebarn, i et samfunn og en tid der en svart kvinne var lite verdt. Og likevel er det nettopp kvinnefellesskapet som blir redningen for henne. Gjennom latter og gråt, hardt arbeid, samhold og klokskap finner kvinnene retning i livet. Og hele tiden skriver Celie til søsteren, som hun nekter å gi slipp på. Purpurfargen er en uforglemmelig fortelling om søsterskap og kampen for egenverd. En historie om å fortsette å tro på noe – Gud, kjærligheten, vennskapet, en selv – også når alt er som mørkest. Boken er solgt i over fem millioner eksemplarer verden over, og førti år etter utgivelsen er den fremdeles like slående relevant. «Den tok pusten fra meg … Purpurfargen endret livet mitt.» Oprah Winfrey «Å lese Purpurfargen var første gang jeg så svart kvinnelitteratur fra sørstatene som verdenslitteratur. Da Alice Walker skrev oss inn i verden – modig, ærlig og uten å unnskylde seg – ga hun oss en gave vi aldri vil kunne betale tilbake.» Tayari Jones «En roman av evigvarende betydning.» Newsweek «En historie om åpenbaring … En av de store bøkene i vår tid.» Essence Magazine «Uutslettelig gripende … Alice Walker er en usedvanlig begavet forfatter.» The New York Times Book Review «Bemerkelsesverdig uttrykksfull, fargerik og gripende.» The New York Review of Books «Enormt stemningsfull. . . en livfull fuge av hengivenhet og kjærlighetssøken.» Los Angeles Herald Examiner «En saga fylt av glede og smerte, humor og bitterhet, og et mangfold av karakterer som lever, puster og lyser opp verden.» Publishers Weekly
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2021
Format Lydfil
ISBN13 9788205561083
EAN 9788205561083
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1900-1945
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne romanen er utrolig god! The Color Purple tar opp flere aktuelle temaer, blant annet vold og annet misbruk, kjærlighet, lengsel, kvinnesyn, samfunn i endring og seksualitet. Jeg er veldig glad for at jeg tok meg tid til å lese denne boka, den setter livet i perspektiv.
Alice Walker sin prisvinnende dagbokroman Fargen bortenfor (original tittel: The color purple) fortjener absolutt flere lånere! Dette er en hjertevarm og rørende fortelling om to afroamerikanske søstres søken etter livsglede, og ikke minst etter kjærlighet og religion på deres egne premisser. Her er mørke undertoner i form av incest, familievold og rasisme, likevel føles ikke romanen tung. Hovedpersonen Celie har et underholdende og ironisk skråblikk på det meste – en virkelig inspirerende tæl – og Alice Walker lar henne bruke en uvøren slang som ga denne bibliotekaren mang en latter.
Kort oppsummert er dette en tankevekkende og original feel-good roman som virkelig drar deg tilbake til 30-tallets hete sørstater. Likte du Bienes hemmelige liv eller Barnepiken, og setter pris på unik fortellerkunst, vil du trolig elske Fargen bortenfor!
Romanen følger livet til Celie, en ung afroamerikansk kvinne i det sørlige USA på begynnelsen av 1900-tallet. Gjennom hennes brev til Gud og senere til søsteren Nettie, utforskes temaer som rasisme, seksuell vold, kjønnsroller, og kvinners frigjøring.
Boken tar for seg temaer som incest, vold i hjemmet, kvinners rettigheter, og den afroamerikanske kulturen. Den utforsker også temaer rundt kjærlighet, vennskap, og selvaksept.
En fin-fin Sørstatsroman fra begynnelsen av 1900-tallet der handlingen er preget av en reise fra undertrykkelse til selvstendighet, med fokus på kvinners styrke og solidaritet på tvers av rase og klasse.
Selve historien er utrolig sterk, men det som fascinerer meg enda mer er måten den blir fortalt på. Språket, særlig måten hovedpersonen Celie uttrykker seg på, hennes slang. At alt skjer gjennom brev, med direkte dialoger gjengitt i brevene. Karakterene, særlig Celie og hennes egenskaper. Alt det vonde, og likevel håp - og tilgivelse. Og det er ikke feil at boken tar opp viktige temaer som rasisme, kvinnesyn, vold, defekte familier, overgrep, misjonering i Afrika, slavehandelen og ikke minst kjærlighetens ulike uttrykk, samtidig som det er en positivisme gjennom hele. Et overlevelsesinstinkt. Interessant å få med på kjøpet det kulturelle i både Afrika og USA.
Føler meg beriket på mange måter etter å ha lest denne.
Fin-fin sørstatsroman med gjennomført og overbevisende sosiolekt. Varm og god. Anbefales.
The world is changing. It is no longer a world just for boys and men.
Look at you. You black, you pore, you ugly, you a woman. Goddam, he say, you nothing at all.
I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don`t notice it
Here us is, I thought, two old fools left over from love, keeping each other company under the stars.
But I just feel funny living in a square. If I was square, then I could take it better, she say."
527 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketHvor mange av disse 99 bøkene har du lest?
Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?
Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.
Jeg bare elsker loppemarkeder. Spesielt når jeg kan komme en time før stengetid på en søndag og bare fråtse i bøker til en slikk og ingenting, det vil si 6 kroner pr. bok. Kvaliteten på bøkene overrasker meg hver gang, veldig mange av de ser ikke ut til å være leste. Så får jeg bare håpe at jeg får lest de etter hvert. Nesten halvparten av de har jeg hatt på ønskelisten min.
Så lørdag og søndag har jeg vært inne i det vi kansje kan kalle en salig "bokrus." Deilig.
Inspirert av en morsom tråd på Facebook-gruppen "Hva leser du akkurat nå?" samler jeg her noen utvalgte titler som har farger i seg, og som jeg enten har lest og synes er bra, eller ønsker å lese. Det holder altså ikke å bare være en farget tittel ^^
Synes du USA's 1960-tallet, borgerkrigstida og slaveri og plantasjer er interessant? Da er dette bøker som kanskje passer deg.