Sommerens ferie langs østkysten må ha et litterært følge. Kanskje ikke bare med klassiske «on the road»-bøker, men med litterære smakebiter fra hver stat vi besøker. Ruten går gjennom følgende stater:
- New York
- Pennsylvania
- Maryland
- Virginia
- North Carolina
- Tennessee
- South Carolina
- Georgia
- Florida


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Andre gode bøker fra USAs østkyst

Du har lagt ut en interessant liste med flere romaner som jeg kjenner godt og andre som er nye for meg. Siden koronakrisen gjør det nesten umulig å gjennomføre reisen i år, blir det kanskje desto mer tid til å lese? Så her er noen tips på noen andre forfattere som skaper god stedsatmosfære. For immigrantbydelen Brooklyn har jeg laget en egen liste. For Manhattan anbefaler jeg Tom Wolfe: Bonfire of the Vanities. For Harlem bør nevnes James Baldwin for et afrikansk-amerikansk perspektiv.

Du har ikke tatt med New Jersey på reiseuten din, men to aktuelle forfattere her er Philip Roth med The Plot against America og Richard Fords The Sports Writer og andre bøker i serien om Frank Bascombe.

Når det gjelder småbyliv i Pennsylvania gir John Updike gode beskrivelser i Rabbit-serien sin. Storbyen i Maryland, Baltimore, får grundig behandling i Anne Tyler: The Accidental Tourist, mens Gore Vidal forteller om oppvekst på 1930-tallet i Washington, DC. En ny roman fra samme by er The Secrets We Kept av Lara Prescott.

Atmosfæren i romanene endres etterhvert som man reiser sørover. Nord-Carolina forbinder jeg med klassikeren Look Homeward, Angel av Thomas Wolfe og Georgia med Margaret Mitchell: Gone with the Wind, men sterkest inntrykk har jeg fått fra Carson McCullers: The Heart is a Lonely Hunter. Flere av Elmore Leonards artige spenningsbøker er lagt til Florida.

For returreisen vil jeg anbefale Bill Bryson: A Walk in the Woods fra en fottur han tok nordover langs the Appalachian Trail. Selv har jeg vært på teltur i sin tid på samme rute men nordfra. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for mange gode tips. Det blir nok en leseferie, snarere enn fysiske eventyr i år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har valgt ut mange gode bøker her, men jeg faller for fristelsen og foreslår en til.

På en litterær reise langs østkysten av USA ville jeg stukket innom Annapolis, og besøkt stedet hvor slaveskipet Lord Ligonier la til kai i 1767, - og hvor slaven Kunta Kinte gikk på land.
Han var en av forfedrene til forfatteren Alex Haley. I 1976 ble romanen Roots utgitt, Røtter på norsk -77. Boken er basert på Kunta Kintes liv. Men historien er større en som så, dette er historien som mange amerikanere kan knytte sin bakgrunn til.
I dag er Annapolis en vakker liten by, vel verdt et besøk. På havna finnes historiske minnesmerker om tiden som var - og Kunta Kinte blir ikke glemt.

  • ønsker deg en god tur, enten til sommeren eller senere.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips, både litterært og fysisk.
Det kan hende at det først blir en litterær reise, ettersom koronasitasjonen ser lite lystig ut for den fysiske turen. Jeg tar gjerne imot flere tips.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

ToneEileen BørresenTanteMamieBeathe SolbergKnutMBjarte FoshaugHilde Merete GjessingGro Anita MyrvangTone SundlandMonica CarlsenDolly DuckNoraRisRosOgKlagingFrode Øglænd  MalminHilde H  HelsethJan Arne NygaardLailaMargrete Dyvik CardonaTone HAjiniakraTine SundalLaila StenbrendenBjørg Marit TinholtTor Arne DahlMonaBLBerit RJohn LarsensveinLene AndresenMaria Festli EriksenAgnete M. HafskjoldCtinaLisbeth Kingsrud KvistenMona AarebrotKristine LouiseMari ArnSynnøve H HoelLasse SteinnesspietMarit Høvde