Omtale fra forlaget
Kristin Lavransdatter Dette er et av storverkene i norsk romanlitteratur og et hovedverk ikke bare i Sigrid Undsets forfatterskap, men i norsk litteratur overhodet. I første del, Kransen, møter vi Kristin i barndom og ungdom og i hennes inderlige og tette forhold til faren Lavrans. Hun møter sin store kjærlighet, den flotte og freidige Erlend, som hun med all sin kraft må sloss for å få. For Erlend er også lettsindig og ansvarsløs. Dette ser faren, og Kristin må gjøre Lavrans stor urett for at hennes sterke egenvilje og kjærlighet skal seire. Annen del, Husfrue, forteller om samlivet mellom Kristin og Erlend. Han er troløs og upålitelig, og skuffer hennes drømmer. Hun fylles av nag og bitterhet mot Erlend, men samtidig er hun sterkt bundet til ham -.hun er åpen, storslått og raus, og han bærer aldri nag. I tredje del, Korset, fortsetter kjærlighetskrigen mellom Kristin og Erlend, men først og fremst står striden i Kristin selv. Skal hun la egenviljen dyrke krenkelsen hun bærer på, eller skal hun tilgi. Dette er romanens sentrale, tidløse tema. Kvinnen i krysningspunktet mellom lengsel mot lykken og kravet til lydighet. Det blir spørsmål om tro og etikk, der svarene sitter langt inne for Kristin. Først etter Erlends død lærer hun å bøye seg for sin gud.
Forlag Den norske bokklubben
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788252539547
EAN 9788252539547
Serie Kristin Lavransdatter (1-3)
Omtalt tid Middelalderen
Språk Bokmål
Sider 885
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
De gode dagene faller til forstandige folk, men de beste dagene får den som våger å være uklok.
– Ingenting, Kristin, som du monne gjøre, kunne forandre din fars hjertelag mot deg. Det er derfor du ikke må gjøre ham mere sorg –,
Der ser du Husaby, Kristin. Gud unne deg mange glade dager der, hustru min!
«Åja,» sier Isrid. «Bjørn og gråbein får skyld for det feet som blir borte her på sætrene, men der er verre røvere i fjellet enn de.»
«Kaller du dem verre,» spør Lavrans tankefull og stryker datteren over huen. «Inni fjellet syd under Rånekampene så jeg tre smågutter engang, og den største var som Kristin her - gult hår hadde de, og skinnkofter. De flekket tenner mot mig som vargunger før de rant og gjemte seg. Det er vel ikke så underlig om den fattige mannen som eide den, lystet å berge sig en ku eller to -»
«Å, unger har da både ulv og bjørn,» sier Isfrid sint. «Og dem sparer du ikke, du Lavrans, hverken dem eller ungene deres. Enda de har ikke lært lov eller kristendom, slik som disse ildgjerningsmennene du unner så vel -»
Med små ømme smil tenkte hun på ham som la frem for henne om deres bryllup - hun skulle ride til kirken i fløyel og silke, hun skulle føres til brudesengen med høy gullkrone over sitt utslagne hår - det vakre, vakre håret ditt, sa han og drog hennes fletter gjennom sine hender.
"Det kan dog ikke bli for deg som om du aldri hadde eid meg," sa Kristin tankefullt en gang han snakket slik.
Da tok han henne stormende inntil seg:
"Kan jeg minnes første gangen jeg drakk jul, tror du, eller første gangen jeg så det grønnes i liene hjemme etter vinteren? Å, jeg minnes nok første gangen jeg hadde deg, og hver eneste gang siden - men eie deg, det er som å drikke jul og veide fugl i grønne lier alltid -"
Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.
Forfattere jeg vet jeg burde ha lest noe av, men som jeg ikke har fått meg til å plukke opp noen bøker fra ennå.
Hvilke forfattere burde du lest noe av? Hvilke synes du det er flaut å ikke ha lest?
Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.
Bøker jeg har lest gjennom nærmere 50 år som har satt sitt preg på meg og gitt meg sterke leseropplevelser. kommentarene reflekterer min subjektive opplevelse av den enkelte boka.