Jeg valgte å først lese Kransen, for så å ta en pause før jeg fortsetter videre på Husfrue og Korset. Om Kransen:

Jeg ble veldig overrasket over hvor enkel og grei denne boka var! Jeg må innrømme at jeg hadde trodd den skulle være tyngre, i og med at det er en gammel bok OG jeg leser en gammel utgave. Men jeg synes Sigrid Undset skriver veldig bra, og selv om det kan bli litt mye beskrivelser av både landskap, bygninger, klær osv. skjønner jeg hvorfor forfatteren gjør det, og selv om gjør lesningen litt tung klarer man i alle fall å se ting for seg.

I Kransen følger vi Kristins oppvekst, til hun treffer Erlend og til sist blir gift med han. Det er mye dramatikk, da hun egentlig er lovet bort til en annen mann. Da hun en periode lever i kloster, møter hun Erlend som tar henne med storm, og de lover seg bort til hverandre. Kristin får overtalt faren til å bryte forlovelsen, og så er spørsmålet om hun får gifte seg med Erlend. Det går ikke som smurt akkurat, faren er ikke begeistret, men han innser hvor mye datteren elsker denne mannen.

Jeg er nok en liten romantiker, og blir skuffet da forholdet mellom Kristin og Erlend kjølner da det endelig nærmer seg bryllup. Jeg får egentlig ikke helt tak i hvorfor dette skjer, men det plager meg at Kristin ikke virker lykkelig når de skal gifte seg.

Kransen er en lovende god start på denne kjente trilogien, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. En klassiker alle burde lese!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Kransen var den første "vaksenboka" eg las - og trur også det var den første eg skreiv bokmelding om. Har lese den fleire gonger, men huskar at eg ved første lesing var så indignert over at det skulle vere så vanskeleg at Kristin og Erlend skulle få kvarandre.

Ein klassikar er det - absolutt -og gir eit godt bilde av Norge i mellomalder. Kanskje eg må ta den fram igjen?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men jeg husker en ganske så vakker erotisk skildring av Kristin og Erlend som gamle..Dette er en fantastisk roman som lever på så mange plan, og som alle burde unne seg. Moro det du skriver om at du er overrasket over hvor enkel og grei boken er. Jeg tror sannelig jeg skal lese den igjen. "Tunge moldbundne sind" var også en beskrivelse av Kristin, hun var vel en grubler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok rett i at hva som var gammelt har endret seg. Jeg husker ikke hvor gamle de var, jeg bare husker den erotiske skildringen (med grått hår!).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var kanskje då dei hadde ein slags "gjenforening" oppe på setra. Dei hadde jo stadige kriser og var lenge frå kvarandre. Kan hugse det var ganske romantisk...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Korleis skriv ein "spoiler" då?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kristin kan aldri helt tilgi Erlend for at han "tok henne" etter at de hadde fått tillatelse av Lavrans til å gifte seg. Da de krøp rundt i låver og skjul var det noe helt annet - men etter at giftemålet var offisielt synes Kristin at Erlend skulle ha latt henne være i fred. Den siste gangen de var sammen før bryllupet resulterte jo også i at Kristin ble gravid, noe hun er fullt klar over under bryllupet. Derfor var hun noget kjølig ovenfor Erlend .Jeg skrev særemne om Sigrid Undset på vg, og fordypet meg spesiellt i Kristin Lavransdatter. Grunnet mye på dette langsinnet til Kristin - hun var ikke den som lot folk glemme så lett. Nydelige bøker - gled deg til fortsettelsen:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Tok henne" er det en variant av voldtekt? En kan jo i såfall forstå at det ikke tilgis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Frivillig tvang er vel kanskje mer korrekt å bruke. Hun ba ham la være, men ble, som alltid, til smør i armene hans etterhvert. Skuffelsen var vel kanskje litt over henne selv også, som lot det skje, men det var lettere å ta det utover Erlend, og legge all skyld på ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar:) For meg blir dette et eksempel blant flere på at Undset i en del sammenhenger lot et stereotypt kvinnesyn komme til uttrykk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm, - det var en tankevekkende bemerkning. En opplevelse veldig mange kvinner har hatt, skal altså ikke skildres slik fordi det er uttrykk for et stereotypt kvinnesyn?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skrev jeg det? Kvinner som "sier nei, men mener ja" er for meg en klisje eller stereotypi. Jeg bare bemerket at Undset brukte denne stereotypien, ikke hva hun burde gjort.

Undset skrev mye om kvinner som lar situasjoner og livet ledes av menn, som f.eks Jenny. Selv levde hun annerledes, så hun kjente til flere livsvalg. Hun uttalte seg også om kvinnens rolle på måter som om de ble etterlevd ville snevre inn kvinners muligheter i langt større grad enn de begrensningene hun la på seg selv og sitt eget liv. Så det var en viss sammenheng der i mellom forfatteren og samfunnsdebattanten Undset, men kanskje ikke så mye med hennes eget liv.

Forfattere skal skrive om det de ønsker. Og litteraturen bør jo vekke følelser og ulike reaksjoner. At Undsets kvinner irriterer meg en del, betyr derfor så langt i fra at hun ikke burde skrevet om de;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes Undsets kvinner er sterke og rakryggede. Kristin trampet jo til tider ned sin egen far for å få den mannen hun elsket, i en tid hvor arrangerte ekteskap var særdeles vanlige. Jenny styres absolutt ikke av menn - hun er jo ikke tilfreds med noen av dem. Slik jeg ser det styres hun heller av sine urimelige høye krav til seg selv, og ideen om hvordan et perfekt forhold skal være. Ingen menn er gode nok for Jenny, og tilslutt blir ensomheten og vissheten om at hun aldri vil bli riktig lykkelig for mye å bære.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, og for meg blir resultatet at utfallet av hennes liv er knyttet til hennes strev med sine menn:) Også er det det med Undset at kvinnene tar egne valg, men de må jammen også betale prisen:) Derfor kan en leser mange ganger lure på var det nå så lurt å bryte konvensjonene og trosse sin far osv. Jeg begynte forøvrig å Google litt på temaet fordi vår lille diskusjon gjorde meg nysgjerrig. Undsets kvinnesyn finnes det masse spennende om og ulike tolkninger av. Hun er blitt lest både som foregangskvinne og reaksjonær:) Jeg leste noe av henne som veldig ung og ville kanskje tolket henne annerledes i dag. Men husker jeg tenkte at hun kunne latt romankvinnene sine få litt betalt for sitt mot, ikke bare straff. Og at livet må da bestå av mer enn forholdet til menn ...hehe:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan mene så mangt om hennes kvinnesyn, men god litteratur ble det av det, - og kanskje også nettopp fordi det vekker debatt!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg tror nok ikke damen opplevde seg selv som en helt "vanlig" kvinne, - og det var hun vel heller ikke;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for at du deler dine kunnskaper med oss her inne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KEgil StangelandLailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempett