bestemte meg for å lese boka en dag---det var bare det at sidene var så lange og skriften for lite jeg kom til side 3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Prøv deg på en utgave i tre bind! Dette er tross alt en trilogi, så det er egentlig mest naturlig. Første bind er lettlest. Andre bind er vel opphengt i en uhorvelig mengde pjatt om svangerskap og fødsler. Undset ønsket å kunne si "mine sønner", og dette overføres på Kristin, som i motsetning til Undset selv føder sønner på stripe, og heller ikke føyer seg inn i statistikken for norske middelalder-ekteskap, der det i gjennomsnitt ble født fire barn. - Tredje bind tar seg opp, mindre tull om svangerskap osv.

Undset skriver inn mange av sine egne erfaringer i romanen: Hun også fikk stebarn å stri med, og skrev engang til en bekjent at "å være stemor er nesten verre enn selvmord". Erlend er i likhet med Svarstad en mann som sviktet og sviktet, men aldri egentlig svek. Lavrans, faren som er Kristins støtte i livet, virker som en projeksjon av den faren Undset mistet som elleveåring. Og som Undset selv feiler Kristin som mor. Det er det erotiske forholdet til Erlend som har vært skjebnen hennes. Andre mennesker overser hun nærmest, f.eks sin egen søster, som i alle år har hatt god grunn til å være sjalu på henne.

Boken avsluttes med Kristins død da hun er i førtiårene. Undset ville trolig ikke skrive om noe hun ikke selv hadde erfart, og hun visste ikke da hvordan det er å bli gammel.

Det er tidsbildet som er interessant her. Kristin selv er det iallfall ikke. Hun virker blottet for humor, lite gløgg, men merkelig kontrollerende: Hun mater sine barn også etter at de er fylt fire, som om ikke en fireåring kan spise selv. I det minste er hun snill mot fattigfolk, mot en bakgrunn av endeløse katolske bønner som er en prøvelse for leseren. Hennes og Erlends samliv virker blottet for hygge og latter. Det er romanen også. Det er tidsbildet og de levende naturskildringene som gjør dette til et mesterverk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Prøv deg på en av samtidsromanene hennes istedet. "Jenny" for eksempel, eller "Fru Marta Ouli". Fantastisk gode!!!! Jeg har lest alle romanene hennes flere ganger, både de historiske og de andre, og finner alltid noe nytt. Sigrid Undset er min absolutte favorittforfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundTom-Erik FallaKirsten LundÅsmund ÅdnøyBeathe SolbergJulie StensethPiippokattaElisabeth SveeIreneleserAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNinaHarald KLinda NyrudStein KippersundBjørg Marit TinholtMonica CarlsenTurid KjendlieTheaTanteMamieEllen E. MartolBård StøreRolf IngemundsenFindusSolveigBertyHilde Merete GjessingBjørg RistvedtSolDolly DuckTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars MæhlumBur1LailaAvaLilleviArveLeseberta_23