Hvem drepte Bambi?

roman

av (forfatter) og Kyrre Haugen Bakke (oversetter).

Oktober 2022 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.93 (46 terningkast.)

124 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

VINNER AV NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2020

"Nå skal vi begynne på et nytt kapittel. Og en vakker dag er det blitt så mange nye kapitler at ingenting av dette har hendt."

Villabyen er en rolig og fasjonabel forstad til Helsingfors. Men fra kjelleren i et av de ærverdige husene dunker en dyp bass. Der nede, på en fest, blir det begått en brutal gruppevoldtekt. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Offeret, Sascha Anckar, gjør
det ikke. Lokalsamfunnet lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Mødrene trøster og beroliger, fedrene griper etter lommeboken. Den foretaksomme Cosmo Brant, guttenes barndomsvenn, gjør derimot det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han at han vil lage en film om voldtekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?.

Hvem drepte bambi? er en skarp og uhyggelig roman om vold og makt, om fortellinger som smuldrer opp og familier som går i oppløsning, og om en for alltid tapt uskyld.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2022

Format Heftet

ISBN13 9788249525041

EAN 9788249525041

Språk Bokmål

Sider 258

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Nordisk Råds litteraturpris 2020

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 14 13 11 3 2

Bokomtaler

En gruppevoldtekt skaper ringvirkninger i livet til de involverte, i familienes liv, og samfunnet rundt.
I sentrum av fortellingen er Gusten Grippe som anmeldte voldtekten han selv var en del av. Nå, mange år etter, vil kameraten Cosmo lage en film om hendelsen, og dette ripper opp minner.
Vi hopper frem og tilbake mellom ulike fortellere som har tilknytning til hverandre. Vi møter blant annet moren til Gusten som er operasangerinne, og barndomsvenninnen hennes Annelise som er økonom og næringslivsjurist. Sønnen til Annelise blir utpekt som hoved-gjerningsmann i gruppevoldtekten. Dette er ikke karakterer man nødvendigvis får sympati for, men fascinerende portrettert er de.
Språket er muntlig og lekent med et vell av språklige bilder og assosiasjoner. I tillegg til de dypt personlige portrettene aner vi en klassebevisst samfunnskritikk i måten voldtekten ble håndtert i media og snakket om i ulike kretser.
Boken vant Nordisk råds litteraturpris 2020, og er hyllet av kritikere som et stilistisk mesterstykke. En urovekkende bok man blir sugd inn i på grunn av den særegne fortellerstilen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I en forstad til Helsingfors er det fest i en av de flotte villaene. Bassen dunker, og i kjelleren blir ei jente gruppevoldtatt av fire gutter. Overgriperne kommer fra de øvre klasser, mens offeret hører til på motsatt side av skalaen. Da saken blir offentliggjort, gjør guttenes foreldre alt for å dysse det hele ned, og resten av samfunnet lukker øynene.
Seks år senere er det en av guttenes barndomsvenn som kommer i søkelyset. Han vil lage film om voldtekten, og den skal hete "Hvem drepte bambi?".

Alt dette høres jo både grusomt og spennende å lese om, men det er utrolig vanskelig å få tak på det hele. Det er mye repetitiv tekst, og det hopper veldig. Nesten halvveis i boka, er det kun ytterkanten av saken som er belyst. Mesteparten av handlingen til nå foregår i nåtid, og mye av det er uinteressant og fyllstoff, virker det som for meg. Andre del var noe bedre - en stund, men det varte dessverre ikke.

Boka vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2020, men jeg skjønner ikke helt hvorfor. Vet at det er mange delte meninger om boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken startet litt rotete, men ble etter hvert drivende god. Nysgjerrigheten pirres av spørsmålet om hvem disse ungdommene er og, selvfølgelig hva som skjedde den aktuelle kvelden da guttegjengen ble voldtektsmenn. Boken er litt som et puslespill med flere biter som settes sammen til en helhet? Jeg synes at boken belyser temaet om overgangen fra barn til voksen godt. Den kan også leses som en kritikk av den utdannende samfunnseliten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den fremstilles som en enestående roman. Jeg er ikke enig. Rotete, springende, lite engasjerende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ikke hadde de lest Karen Blixen heller: Den afrikanske farm, Syv fantastiske fortellinger - I Gråbbå leser man Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant og Alkymisten. Det vet jeg inntil det kjedsommelige, for jeg hadde sommerjobb på biblioteket i Gråbbå sentrum tre år på rad.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

124 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blir det et bedre leseår enn 2020? (35 bøker)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er minst 75 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest sammen med Litteraturhusets "Lesesirkel for samtidslitteratur"?


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det vi så" av Hanna Bervoets
  • "Litt død rundt øynene" av David Ärlemalm
  • "Syke søster - roman" av Kjersti Annesdatter Skomsvold
  • "Og slik er det også med deres barn - roman" av Nicolas Mathieu
  • "Forbryter og straff - roman" av Kathrine Nedrejord
  • "Desperate gjerninger" av Megan Nolan
  • "Den store familien" av Camille Kouchner
  • "Diamantkvelder - tre fiksjoner" av Hilde Rød-Larsen
  • "Faste rammer - roman" av Halvard Hølleland
  • "Tabita" av Iben Mondrup
  • "Skinliv - roman" av Oda Malmin
  • "Johannes' åpenbaring - roman" av Jonny Halberg
Alle bokanbefalinger for dette verket