Omtale fra forlaget
Amalie Skrams romansyklus Hellemyrsfolket, som ble utgitt i tidsrommet 1887 til 1898, er Skrams største dikteriske bedrift – og betraktes som et av hovedverkene i norsk litteratur som sådan. Verket er dessuten et av høydepunktene i den norske naturalismen. Handlingen følger et knippe skjebner i Hellemyr-slekten, og betoner problematikk omkring arv og miljø: Har mennesket frihet til å velge sitt liv. Eller er dets livsløp forutbestemt? I tillegg til å tegne skarpe portretter av skikkelser som Oline, Sjur Gabriel, Sivert, Severin og Sofie, gir Amalie Skram også et presist bilde av de sosiale forhold som preger disse menneskene. Om Amalie Skram på wikipedia Utdypningsartikkel på Store Norske Leksikon Klipp om Amalie Skram på nrk.no Amalie Skram ble født i Bergen i 1846 og døde i København i 1905. Foreldrene var fattige, og bare fire av hennes åtte søsken vokste opp. Skram giftet seg 18 år gammel med kaptein Bernt Ullrik Møller, et ekteskap som var svært traumatisk og dannet grunnlag for bøker som Fru Inès og Forrådt. Hun fikk nervøst sammenbrudd og tilbrakte flere perioder på sinnssykehus, både i Norge og siden i Danmark, der hun bodde etter at hun hadde giftet seg med forfatteren Erik Skram.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2011
Format E-bok
ISBN13 9788205404434
EAN 9788205404434
Serie Hellemyrsfolket (1-4)
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 659
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Amalie Skram er en av mine yndlings forfattere, og "Hellemyrsfolket" er utrolig gøy og lese, og i tillegg se på teater.
Men det skulle mot til å drukne sig; det var ikke som fot i hose å gå bort og dø, men neimen om det var lett å leve heller
"Fra den dag av drakk både mannen og konen på Hellemyren."
Kanskje den mest kjende setninga frå nyrealistisk litteratur. Frå "Sjur Gabriel".
"Jeg er bange for døden" sa Henrik. Nei. Tante Milla var mere bange for livet.
Fra "Avkom"
De må få Dem en mann, det er det eneste, som hjelper for blekfeber.
Gud var en vredaktig og nidkjær gud, som straffet fedrenes ondskap på barnene i tredje og fjerde ledd.
(Fra "Avkom")
900 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketDette er noen av de klassikerene som jeg har lest og som jeg gjerne anbefaler.
De er uforglemmelige, til ettertanke og rett og slett bare veldig gode : )
Favorittbøker kjøpt for 5 og 10 kroner stykket hos bruktforhandleren :)
Det trenger ikke være dyrt å være bokelsker :)
"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."
https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker
Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.