Berlin Alexanderplatz

fortellingen om Franz Biberkopf

av (forfatter) og Kjell Risvik (oversetter).

Gyldendal 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.55 (11 terningkast.)

105 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Franz Biberkopf kommer ut av fengselet etter fire år, innstilt på å leve et lykkelig og anstendig liv. Snart trekkes han imidlertid ned i Berlins underverden.

Omtale fra forlaget

Berlin Alexanderplatz er fra 1929, men er fremdeles en moderne prosafortelling. Det hektiske storbylivet er brukt som inspirasjon.

Döblin var blant de første som brukte det hektiske storbylivet som inspirasjon både for innholdet i en roman og for skrivemåten.I romanen Berlin Alexanderplatzer byen Berlin hovedpersonen, men omdreiningspunktet er Franz Biberkopf. Romanen åpner med Franz' første skritt ut i friheten, etter fire år bak murene. Leseren følger proletaren Franz på hans patetiske runddans gjennom storbyen. Han prøver å holde sin sti ren, men snubler hele tiden. Han blir bedratt, og han trekkes inn i nye forbrytelser. Kjæresten hans blir tatt fra ham og mister livet på en grusom måte, og den utro vennen Reinhold gir ham skylden. Franz har ingen utdannelse, men han har særpreg og et stort hjerte; han er sterk og han kan kunsten å bedåre nye kvinner. Men så havner han i feil miljø. Romanen er filmet flere ganger. Mest berømt er Reiner Werner Fassbinders 13-episoders film, fra 1980, vist også på norsk tv. Alfred Döblin (1878-1957) blir på grunn av romanen Berlin Alexanderplatz regnet som en av mellomkrigstidens nyskapende forfattere.«Döblins verdi har vært og er undervurdert.» Günter Grass, 1967

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788205324275

EAN 9788205324275

Serie Gyldendal klassiker

Omtalt sted Berlin

Språk Bokmål

Sider 383

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Årets viktigste skjønnlitterære oversettelse 2004

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 3 2 3 0 0

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men to store, fullvoksne dyr i klær, to mennesker, menn, Franz Biberkopf og Georg Dreske, en avisselger og en sliper som er rammet av lockouten, står ved bardisken, holder seg oppreist på sine nedre ekstremiteter i bukser, støtter seg med armene på treverket, armer som stikker ut av tykke frakkerør. Hver av dem tenker, observerer og føler, hver av dem forskjellig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har alltid kjempestore planer for hvilke store, viktige bøker jeg skal lese i nærmeste framtid. Stort sett klassikere man finner på diverse lister over bøker man bør ha lest før man dør. Og jeg gleder med skikkelig til å lese de!!! Problemet er bare det at jeg stort sett "sparer" på disse bøkene til den "rette anledninga" dukker opp... HÅPLØST, DEN KOMMER ALDRI! Så dette har ført til at jeg har mange uleste og "oppsparte" bøker i bokhyllene mine. Her er min liste over store, viktige bøker jeg nå faktisk skal lese i nærmeste framtid. Jeg begynner med "Madame Bovary".


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tredje bok ; Fjerde bok" av Francois Rabelais
 • "Frukthagen" av Sa'dī
 • "Gresstrå" av Walt Whitman
 • "Den store Sertão" av João Guimarães Rosa
 • "Pantagruel ; Gargantua" av Francois Rabelais
 • "Nostromo - en fortelling om kyststaten" av Joseph Conrad
 • "Allesjele" av Cees Nooteboom
 • "Aracoeli" av Elsa Morante
 • "Irland forteller - irske noveller" av Jan Erik Rekdal
 • "Usynlig mann" av Ralph Ellison
 • "Molloy ; Malone dør ; Den unevnelige" av Samuel Beckett
 • "Sigøynerballader" av Federico García Lorca
Alle bokanbefalinger for dette verket