Den tredje løgnen

av (forfatter) og Willy Flock (oversetter).

Cappelen Damm 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.82 (119 terningkast.)

264 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Steinar Jøsoks eksemplar av Den tredje løgnen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

2021

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788202618063

EAN 9788202618063

Serie Claus og Lucas (3)

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Språk Bokmål

Sider 174

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

27 52 33 5 2 0

Bokomtaler

Ingen omfangsrik trilogi, disse tre bøkene jeg nylig har fullført. Til gjengjeld er den både innholdsrik og tankevekkende: Hvordan arter livet seg for et menneske som bare har vage minner om barndomsopplevelser som har etterlatt et savn av de mest grunnleggende behov: Tilhørighet og røtter?

Et tvillingpar blir skilt fra hverandre i tidlig barndom, men ikke så tidlig at de visker ut minnet om hverandre. Resten av livet bruker de tida til å lage fantasibilder av hvordan livet kunne ha vært og hvordan de kunne ha takla alle utfordringene de fikk. Alltid er de på leiting etter hverandre i et krigsherja område der språk blir fremmede, der grenser blir flytta og der myndighetene stadig innfører nye restriksjoner.

Fascinerende og brutalt å lese om barns usentimentale fantasi og kreative evner. Nesten surrealistisk, men i høy grad troverdig når man sammenholder alle "løgnene" og relaterer dem til barnesinnets opplevelser og til de konkrete fakta. Her vekkes det blanda følelser, alt fra beundring til vemmelse.

Denne trilogien anbefales sterkt, men husk å lese bøkene i riktig rekkefølge! I denne tredje boka avsløres det etter hvert fakta som gir bakgrunn for noen av gåtene i de første bøkene, så ikke les denne først!

Og så må jeg tilføye: Disse bøkene hadde jeg aldri hørt om før jeg leste en omtale her på Bokelskere. Jeg husker ikke hvilken bokelsker det var, men "til den det måtte angå": Mange takk!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Spennende og veldig anderledes bøker dette. Den første, Tvillingenes dagbok, er i seg selv en fulltreffer skrevet på en måte som likner på lite annet, kanskje Franz Kafka er det nærmeste? Den andre boka, Beviset, treffer ikke like hardt og er kanskje ikke like unik? Her er jeg litt inne på tanken at dette er mer som en transportetappe. Mot slutten skjer imidlertid ting som løfter også denne boka opp ved at man blir ganske så forbauset. Forbauselsen er ikke mindre i tredje roman, Den tredje løgnen. Her innser man umiddelbart at de to første bøkene må revurderes angående innholdet. Eller må man det? Kanskje bare bok 1? Eller bare bok 2? Eller? Men så er da også tittelen Den tredje løgnen. Som helhet er trilogien et mesterverk.
Alle de tre bøkene er korte og lettleste, så for de som er opptatt av å få opp antall leste bøker, egner de seg godt :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Siste bok i trilogien om tvillingene Lucas og Claus.

Tvillingene er nå godt voksne, og på jakt etter hverandre. Vi får begges historie om barndommen, krigen, og andre tragedier. I sentrum står en hendelse fra tidlig barndom, der de skilles.

Sannheten blir etterhvert vanskelig å få tak på for både guttene og leserne...

Det hele er forvirrende, spesielt i starten, men svarene kommer, og det blir klarere og grusommere for hver avsløring. Får ikke helt taket på alt, men det er likevel fascinerende lesning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne lille boka ville vært helt uforståelig dersom jeg ikke først hadde lest de to foregående bøkene i trilogien. Språket i de tre bøkene er lett, enkelt og virkningsfullt, mens historien er utrolig og til tider vanskelig å forstå. Alt ble trukket sammen i siste bok, men det var allikevel den jeg likte minst. Tre bøker det er raskt å komme gjennom, men de kommer til å sitte i tankene mine en stund.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er fjetret! Så totalt oppslukt av et verk hr jeg ikke vært siden ungdomsårene. Det er selve fortellingen i all sin gru, men også formen. Den helt enkle skrivemåten som likevel rommer så mye og strukturen som jeg tenker er genial. Vel, jeg var altså ganske så oppslukt av Ferrante også da.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg anbefaler hele denne trilogien. Den første er i grunnen ganske hjerteskjærende i sin mishandling, bok to får deg til å tvile på det du leste i bok en, og bok tre snur opp ned på alt sammen. Bøkene beskrives som moderne klassikere og hevder sin rett på enhver liste over det beste som er skrevet. De er tre tynne bøker, og altså vel verd å bruke litt tid på.

Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den tredje løgnen. Agota Kristof.

Huff da!
Siste bok i en trilogi som jeg hørte på lydbok. Angret litt på formatvalg i denne tredje, for her fikk jeg mange og store behov for å bla tilbake for å sjekke om jeg har forstått ting galt, eller om forfatteren har full kontroll og har lurt meg ut på tur.
Guttene har blitt voksne og leter etter hverandre, sin historie og sin identitet. Viktigheten av det å få og kunne gi omsorg er nok det viktigste for identitet og flokkfølelse - det er det jeg tror Agota vil fortelle oss.

Jeg mistet altså tråden her, har så mange hull og logiske brister, at jeg flere ganger under lyttinga måtte sjekke om jeg hadde sovnet og dermed gått glipp av noe.
Rar trilogi, som begynte på topp, avdekte flere og flere problem - og jeg tror jeg må gjøre noe jeg aldri ellers gjør - nemlig å lese bøkene om igjen. Neste gang, ikke lydbok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva er løgn? Hva er sannhet? Hvem kan man stole på i litteraturen? Tre enestående bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å gå og lure er verre enn å vite alt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oppdaget tilfeldig hvor mange bøker som starter med Den, samtidig som bøkene har helt ulike historier å dele.

Lista er ikke sortert på noen måte.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En oversikt over leste bøker i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg skal lese i 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest/hørt i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Beviset" av Agota Kristof
 • "Analfabeten" av Agota Kristof
 • "I går" av Agota Kristof
 • "Hunter i Huskvarna" av Sara Stridsberg
 • "Tvillingenes dagbok" av Agota Kristof
 • "Leksjoner" av Ian McEwan
 • "Så dro jeg hjem" av Karin Smirnoff
 • "Den siste overlevende er død - roman" av Mattis Øybø
 • "Familieverdier - roman" av Jens M. Johansson
 • "Gjenferdet av Alexander Wolf" av Gajto Gazdanov
 • "Datteren" av Lena Andersson
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
Alle bokanbefalinger for dette verket