Byens spor

Maj

av (forfatter) og Lars Saabye Christensen (opprinnelig forfatter).

Cappelen Damm 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.39 (96 terningkast.)

234 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Lene Andresens eksemplar av Byens spor - Maj

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Byens spor - Maj av Lars Saabye Christensen er bind to trilogien Byens spor.

Sentralt i Byens spor står Maj, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye med menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnen i Røde Kors som utgjør Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Jespers kamerat Jostein som går i slakterlære og er på vei inn i arbeidslivet, et liv også Maj må tre inn i. For ting begynner å haste:

"Stine sover allerede på divanen innerst i spisestuen. Det er hennes rom, spisestuens hjørne. Snart sover Jesper også. Men Maj får ikke sove. Månen flytter seg fra vindu til vindu. Dagen gikk ikke opp likevel. Det er streker i regningen. Det er for mange tanker: Jesper, rekker han å lære seg det nye stykket før 17.mai? Og Stine, hvorfor har hun aldri noen venniner med seg hjem? Og denne Bjørn Stranger, slutter han aldri å gå fram og tilbake? Og nå har hun Margrethe å tenke på også, i tillegg til drakten på Steen & Strøm, hvitvasken og tiden, tiden som aldri strekker helt til. Det er disse tankene som holder henne våken. Og de munner ut i det som Maj aller helst ikke vil tenke på: Hun har ikke vært sammen med en mann siden Ewald. Skal hun leve resten av livet på samme vis?"


Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788202588755

EAN 9788202588755

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 539

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

47 41 7 0 1 0

Bokomtaler

Jeg kunne ikke huske at jeg likte den første romanen Maj, Jesper, Stine og de andre så godt som jeg likte fortsettelsen jeg nå har lest i romanen; Byens spor Maj. Derfor måtte jeg lese hva jeg skrev i april 2018 innlegget:

Byens spor av Lars Saabye Christensen

Jeg ble trist av å lese den selv om jeg likte den, skriver jeg der. Det ble jeg definitivt ikke av å lese romanen jeg nå har lest.

Wow; jeg har lest en del bøker av Lars Saabye Christensen og jeg har likt dem alle. Men jeg kan ikke huske å ha hatt en slik leseopplevelse som ved å lese Byens Spor Maj. Det var så lunt og fint å være der selv om det er nok av små og store dramaer som utspiller seg. Han får frem latteren. Det er gode dialoger. Får fremt tidsånden som hersket. Kvinnens plass i samfunnet. Trangboddheten. De unges løsrivelse. Klare karakterer. Og han unngår det depressive sporet som for mange norske forfattere lett går inn i.

Romanen Byens spor Maj ble utgitt i 2018 og er på 540 sider. Mange gode lesetimer har det vært, og jeg synes den fortjener alle de gode anmeldelsene den har fått.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Andre bok i Byens spor og denne er om mulig enda bedre enn den første. Maj er aleneforsørger og står sentralt i boka, men Jesper og Stine, og ikke minst slaktersønnen Jostein er også viktige figurer. Historien i Oslos gater blir til med et enkelt og naturlig språk.
Nå nærmer vi oss 60-tallet, og denne gangen ønsket jeg også at boka skulle vare og vare.
Dette er virkelig imponerende arbeid fra Lars Saabye Christensen.
Min første tanke da jeg var ferdig var denne: Hva i all verden skal jeg lese nå?
Men det kommer jo ei tredje bok, så da er det noe å glede seg til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg likte denne bedre enn den første boken. Men jeg kan ikke huske at det var så snevert med den allmene moralen i slutten av 1950-årene. Jeg giftet meg i 1958, og mener det var friere på den tiden selv om vi hadde støv på hjernen og var så absolutt hjemmefruer som måtte ha huset strøkent når mannen kom sliten hjem fra kontoret. Men moralen i boka hører nok, etter min mening, mer hjemme i mine foreldres generasjon. Ellers gleder jeg meg til siste bok i trilogien. Saabye-Christensen har et lett og godt språk som gjør bøkene hans til pageturnere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg likte den første boka svært godt! Jeg ble så glad i Maj og familien hennes. Jeg har gledet meg veldig til å omsider få høre oppfølgeren. Den innfridde forventningene til de grader. Jeg tror jeg kan si at jeg likte denne enda bedre!
Et fint gjensyn med den lille familien på Fagerborg og Jesper, Enzo og Margrethe. Språket er så vakkert, og det er ikke denne dysterheten eller galskapen som som lett sniker seg inn i Saabye Christensens bøker, det er bare ei utrolig god bok. Jeg håper jeg får lese mer om snille, søte Stine i neste bok! Jeg gleder meg uansett!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi er i Oslo mot slutten av 50-tallet. Maj har startet karriere, og har stadig dårlig samvittighet for alt hun ikke rekker. I tillegg har hun regnskapet til Røde Kors, som må gjøres på kveldene. Barna har blitt selvstendige, men må likevel holdes i tømme, men det er ikke alltid tid nok. Maj bekymrer seg for begge. Stine ber aldri noen venninner med hjem, og hun går alltid mellom de andre jentene, aldri med dem.
Jespers bestevenn, Jostein, har allerede begynt å jobbe, og han lokker Jesper ut på ville veier, men så treffes Jesper av Amors piler, nesten samtidig som han må være keeperreserve. 17. mai skal han spille piano for hele skolen. Maj er stolt, mens Jesper virker likegyldig. Så spiller Jesper sin første kamp...

Like fengende som første bok, og alt er tidsriktig og fjernt fra det livet vi lever i 2018. Det er bare å glede seg til neste bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter å ha lest denne boka er det vanskelig å finne en ny bok som gir like sterk lesenytelse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra, men ikke like bra som den første. Og tenåringene er for smarte i replikkene sine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

En flott oppfølger, men jeg likte første bok hakket bedre. Det var et par episoder hvor fortellerstilen ikke var optimal, forfatteren ba om leserens ønske for videre historie og det gikk meg ut av flyten.. Miljøskildringene er nydelige og jeg gleder meg til neste bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Kommunismen er en idè. De flykter ikke fra en idè, men fra denne ideens konsekvenser. Og det er undertrykkelsen. De flykter fra frihetens fravær. Kommunistene tar seg friheter, og det er det stikk motsatte av frihet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Klokken er allerede to. Er det ikke lenger siden den var halv to? Jesper fortviler. Han har dårlig tid. Han er snart femten år og har dårlig tid. Det burde ikke være slik. Man burde ha god tid når man snart er femten i august. Man skal ha livet foran seg. Man skal ha resten av dagen og i morgen. Man skal i det minste ha neste øyeblikk foran seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Stod man på månen denne kvelden, helst i le, og iakttok den blå, langsomme kloden, ville man se Holmenkollbanen sno seg ned langs åsen som et tusenbein med frontlykter. Mange har skildret dette synet. Det er ikke bare et syn for guder, men for mennesker. Menneskene må se seg selv. De må reise lengst mulig vekk og iaktta.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun snur seg, ansiktet blusser, slik det noen ganger gjør når man kommer rett fra kulden, men det er ikke kaldt ute, det er september, det er ennå sommerens rester som varmes opp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er størrelser som ikke lar seg stanse, ensomheten og raseriet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jesper skylder Trude et besøk og kanskje hun skylder Jesper et besøk også. Derfor er det en stund siden de har sett hverandre. De vet ikke engang hva som har kommet mellom dem. Vi er sjelden i balanse. Vi har alltid noe utestående. Vi venter helst til andre gjør opp for seg og tror vi på den måten kan slippe unna.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å ha god tid er nesten verre enn å ha dårlig. Det hadde vært bedre om det var i morgen. Aller helst skulle det vært i går, for da var det allerede overstått, men da hadde det også vært for sent å rette opp noe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Få setter privatlivets fred høyere enn Dr. Lund. Dit skal ingen uvedkommende slippe inn. Uvedkommende er politikere, tiggere, misjonærer, selgere, ligningsfunksjonærer og journalister. For leger er det imidlertid annerledes. En lege må ha adgang til privatlivets fred. Det er der de fleste ulykker skjer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan griper man inn i privatlivets fred?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var bedre under krigen. Da var det ingenting å få, men man fikk det i det minste øyeblikkelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen bøker vi leser får oppfølgere og blir til triologier, kvartetter og serier. Har samlet mine favoritter her + noen jeg kunne tenke meg å lese :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en liste over de lydbøkene jeg liker aller best. Både fordi historien er bra, men også fordi innleseren gjør en drivende god innsats. Enjoy!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uthevet tekst


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest og vil lese i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Byens spor - skyggeboken" av Lars Saabye Christensen
 • "Byens spor - Ewald og Maj" av Lars Saabye Christensen
 • "The heart's invisible furies" av John Boyne
 • "Verden som var min - Bind 4" av Ketil Bjørnstad
 • "Eugen Kallmanns øyne - roman" av Håkan Nesser
 • "Ekko av en venn - roman" av Ingvar Ambjørnsen
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
 • "Historien om Ásta - hvor drar man om det ikke finnes noen vei ut av verden?" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Lyset bak øynene" av Tommi Kinnunen
 • "Kvinnen med rødt hår - roman" av Orhan Pamuk
 • "En trofast hustru" av Jane Gardam
 • "Penelope er syk - roman" av Ole Robert Sunde
Alle bokanbefalinger for dette verket