Unntaket

roman

av (forfatter) og Erik Krogstad (oversetter).

Aschehoug 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (87 terningkast.)

247 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Grethet87s eksemplar av Unntaket - roman

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Venninnene Iben og Malene jobber på Dansk Senter for Informasjon om Folkemord. Da de mottar drapstrusler, innser de at jobben kan ha brakt dem i livsfare. Men hvor truslene kommer fra, vet de ikke. Reaksjonene fra kollegene tyder på at ingen av dem er helt som de andre tror. Arbeidsplassen viser seg etter hvert å være en arena for sjikane og kamp på liv og død. Ondskapen som de har beskrevet på trygg avstand, finnes også i deres egen verden. Menneskene de trodde de kjente forandrer seg, noe de selv også gjør, inntil det ikke er mulig å ta stilling til hvem som er ofre og hvem som er bødler. Konfliktene knytter Iben og Malene tettere sammen, men Afrika-journalisten Gunnar Hartvig Nielsen kommer imellom dem. Så mottar de beskjed om at krigsforbryteren Mirko Zigic er på vei til Skandinavia.

Omtale fra forlaget

Iben og Malene arbeider på Dansk Senter for Informasjon om Folkemord. Da de en dag mottar anonyme e-poster der de blir truet på livet, begynner mistankene å svirre på den lille arbeidsplassen. Har en krigsforbryter satt dem på dødslisten sin? Eller stammer truslene fra en av deres egne?
Kollegenes reaksjoner tyder på at ingen av dem er helt som de andre tror. Den brutale ondskapen de har beskrevet på trygg avstand, finnes også i deres egen verden, og etter hvert avsløres senteret som en arena for sjikane og kamp på liv og død. Hvem er egentlig venn, og hvem er fiende?
Unntaket er en besettende historie om kjærlighetens og ondskapens mange forkledninger. Christian Jungersen ble tildelt DR Radios romanpris og den danske bokhandlerprisen for boken, som er solgt til 12 land og i mer enn 100 000 eksemplarer i Danmark.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788203209338

EAN 9788203209338

Omtalt sted Danmark

Språk Bokmål

Sider 671

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 43 19 3 1 2

Bokomtaler

Bestevenninnene Malene og Iben jobber sammen på Dansk Institutt for Folkemord. En dag mottar begge drapstrusler på mail. Gradvis endrer stemningen seg på kontoret. Ingen liker den nye bibliotekaren Anne-Lise. Kan det være hun som har sendt mailene? Eller er det Camilla, som aldri forteller noe særlig om sitt privatliv? Og hva med enkelte av folkemorderne Malene og Iben har skrevet om? F.eks. den etterlyste sadisten Mirko Zigic?

Etter hvert som paranoiaen truer med å ødelegge arbeidsmiljøet, vokser uhyggen mellom de fire kvinnene. Tom. bestevenninnene Malene og Iben begynner å lure på hverandre. Kan de virkelig stole på hverandre?

Historien fortelles ved at vi følger hver av kvinnene vekselsvis gjennom hele boka. En side ved boka er thriller-elementet. En annen og mer interessant side ved den er hva som skjer mellom mennesker i et lite arbeidsmiljø når de utsettes for et sterkt press. Den gjensidige demoniseringen kvinnene utsetter hverandre for, gjør etter hvert at man aldri kan være sikker på hvem som er skyldig eller uskyldig. Dette er virkelig en av de bedre bøkene jeg har lest i denne genren! Boka er tykk, men en skikkelig page-turner!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Arbeidsmiljøet fra helvete

Fem personer jobber på Dansk Senter for Informasjon om Folkemord. Sjefen er for det meste fraværende, og forholdet mellom de fire kvinnene på kontoret står i sterk kontrast til senterets filosofi om fred og forsoning.

Malene har bidratt til at hennes beste venninne, Iben, ble ansatt på kontoret. De forteller imidlertid ikke til noen at de var venner før Iben startet. Måten disse to allierer seg med hverandre og styrer atmosfæren på kontoret, er uhyggelig lesning.

Boka viser godt hvordan mobbing kan starte med det subtile, de tilsynelatende uskyldige bemerkningene som etter hvert blir tydeligere og kan komme ut av kontroll. Jungersen beskriver offerets usikkerhet til å begynne med: Det var kanskje ikke sånn ment, jeg har kanskje misforstått? Så kommer erkjennelsen om at det virkelig er sånn, offerets skam og tap av selvtillit. Andre trekker seg unna offeret for ikke å bli utsatt for det samme selv, og mobberne etter-rasjonaliserer og pynter på hukommelsen: Det var da ikke det jeg sa. Hun ber jo om det selv, osv.

Når noen på kontoret etter hvert får anonyme trusler, eskalerer det hele. Er det noen av kollegene som står bak, eller er det en serbisk krigsforbryter som vil hevne seg på senteret?

Innimellom den spennende hovedhandlingen, får vi lese innsiktsfulle essays som Iben skriver om krigsforbrytere, ondskapens psykologi og glemte folkemord. Dette, sammen med de gode beskrivelsene av maktkamp både på individnivå og i større sammenheng, gjør det til noe mer enn en vanlig thriller. Vi får den ansattes kamp for karrieren, sjefens kamp og politiske krumspring for å beholde budsjettmidler og ikke bli omorganisert og statslederes manipulering for å sette folkegrupper opp mot hverandre. Det er interessante eksempler på hva vi kan tenkes å gjøre for å redde oss selv i en tilstrekkelig presset situasjon. Vi får beskrevet handlingen fra synsvinkelen til alle de fire kvinnene, men alle er nok ikke like pålitelige fortellere.

Boka er på nærmere 700 sider, men var så spennende at selv om jeg egentlig foretrekker litt kortere bøker, så gikk denne fort unna. Handlingen tok av litt mye på slutten, synes jeg, men siden resten var så overbevisende så var det helt greit.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Svært interessant om ulike perspektiver i en arbeidskonflikt, og sammenligning med "ondskapens psykologi"/krigsforbrytelser. Spennende. Trekk for litt treg begynnelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Egentlig bare sett filmen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Inspirert av Bokprogrammet i P2 sine anbefalinger i mars 2020 av tjukke bøker som egner seg å lese når man har mye innetid, har jeg satt opp min egen liste over gode bøker jeg har lest og som er fra ca. 450 sider og oppover.

Jeg har lagt inn kommentarer på de jeg tidligere har skrevet noe om, og de som jeg har såpass ferskt i minnet at jeg kan gi noen stikkord om min leseopplevelse. Så er det noen bøker som det begynner å bli såpass lenge siden jeg leste at det bare er minnet om en god bok som sitter igjen, og de får stå ukommentert.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legger inn bøker jeg vil lese og føle jeg burde å lese. Enten har tenkt å låne dem, kjøpe dem eller har den i hyllen ulest. Gi gjerne tips om du har noen gode bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg ønsker meg, fint hvis noen ønsker å bytte bort disse(eller til nød selge).

Helst innbundet utgave der dette er mulig. Helst ikke bøker merket Leseeksemplar eller kasserte biblioteksemplarer.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Du forsvinner - roman" av Christian Jungersen
  • "Mørke grener - roman" av Nikolaj Frobenius
  • "Kall meg prinsesse" av Sara Blædel
  • "Levende og døde i Winsford" av Håkan Nesser
  • "Dronningofferet" av Hanne-Vibeke Holst
  • "Kongemordet" av Hanne-Vibeke Holst
  • "Tatovert torso" av Helene Tursten
  • "Kronprinsessen" av Hanne-Vibeke Holst
  • "Sommerhus med svømmebasseng" av Herman Koch
  • "Tre sekunder" av Anders Roslund
  • "Et godt liv - roman" av Jens M. Johansson
  • "Tarantellen - kriminalroman" av Jorun Thørring
Alle bokanbefalinger for dette verket