Mysteriet Ingeborg Køber

en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord

av (forfatter).

Aschehoug 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.06 (32 terningkast.)

141 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Hilde H Helseths eksemplar av Mysteriet Ingeborg Køber - en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

True Crime

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hankø, august, 1934. Byfogd Ludvig Dahl blir funnet død i det som først ser ut til å være en drukningsulykke. Etter hvert reises det mistanke mot datteren Ingeborg, som tidligere har forutsagt farens død under en spiritistisk seanse. Boka skildrer rettsaken som fulgte i kjølvannet av ulykken, med spiritisme og byfogdens kones underslag i byfogdkassen som viktige elementer. Med personregister.

Omtale fra forlaget

I 1934 druknet byfogd Ludvig Dahl på Hankø. Kanskje var det en tragisk ulykke, også for datteren Ingeborg som forsøkte å redde ham. Men underlig er det at Ingeborg, som var et spiritistisk medium, hadde forutsagt hans død - og at byfogdens livsforsikring var på samme beløp som hans kones underslag i byfogdkassen. Mistanken falt på Ingeborg, og rettsprosessen som fulgte, er en av de mest spektakulære i norsk historie. Aller mest er dette likevel en gripende fortelling om en far, en mor, to døde og to levende barn som holdt sammen takket være Ingeborg.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788203291869

EAN 9788203291869

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Norge

Omtalt person Ingeborg Køber

Språk Bokmål

Sider 269

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 8 13 8 1 0

Bokomtaler

Skulle ønske jeg kunne komme i kontakt med de levende bokleserne som låner bøker på biblioteket og bruker bøkene de leser som servietter: slutt med det griseriet!!! Æsj; jeg har tørket bort en del gammal mat fra sider i boken Ivo de Figueiredo: Mysteriet Ingeborg Køber – en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord.

Jeg hadde ikke før jeg leste boken eller har etter å ha lest boken, noen tro på spiritisme. Det var forfatteren som var årsaken til at jeg leste boken: Ivo de Figueiredo. Jeg likte boken jeg skrev om i innlegget

Ivo de Figueiredo: En fremmed ved mitt bord. Familiefortelling

Selv om spiritisme neppe kommer til å bli min fritidsinteresse, var det en god og interessant bok å lese. Boken ble utgitt i 2010 og dramaet som boken forteller om skjedde på 1930-tallet.

Byfogd Dahl og ektefellen Dagny hadde fire barn: Ludvig jr., Ingeborg, Fritjof og Ragnar. Det var faren til Ingeborg Køber, byfogd Ludvig Dahl, som var etterhvert ble driver bak spiritisme-virksomheten i hjemmet. Det som satte det i gang var at Ludvig jr. døde i en tragisk ulykke:

«Til tross for at interessen for spiritismen altså var vel etablert ved tiden rundt eldstesønnens død, var byfogd Dahl skeptisk til å forsøke å få kontakt med sin døde sønn, og han hadde bestemt avvist Dagnys forslag om å oppsøke et medium i England. Kanskje var han skremt av tanken; en sak var det å være nysgjerrig på spiritismen, en annen å skulle kalle en elsket sønn tilbake fra graven. Etter at Ragnar og Fritjof kom hjem fra Wereides foredrag og begynte å eksperimentere med seanser, tok byfogden imidlertid fram Raymond og leste den om igjen. Dermed var det gjort. Da Ingeborg kom hjem til jul, ble hun raskt satt inn i den nye, merkelige hobbyen foreldrene og søsknene var henfalt til, skjønt seansene så langt ikke hadde gitt de store resultatene. Vendepunktet kom julaften formiddag, da familien la merke til at en av blomstene på Dagnys skrivebord i dagligstuen hadde bøyd seg over portrettet av Ludvig jr. Ingen kunne huske å ha arrangert dem slik, men synet var så vakkert at det satte dem alle i en særegen stemning. Da de fant nok en blomst, denne gangen bøyd over et portrett av Ludvig jr.s venninne, krevde barna i huset en seanse. Den ble holdt, men uten at noe oppsiktsvekkende skjedde. Det kom først etterpå, mens Ingeborg sto og støttet seg til bordet mens hun pratet med brødrene:
Idet hun ville løfte hånden, fulgte bordet med som om det var limt til hånden.
De andre forsøkte å få henne løs. Ingeborg gråt, men først etter at de hørte en sammenhengende rekke bankelyder som på mystisk vis kom fra bordet, fikk hun hånden fri. Bankelydene fulgte den enkleste koden; antall bank for tilsvarende bokstav i alfabetet. Like enkelt var budskapet: Det var Ludvig som hilste dem fra det hinsidige og fortalte hvor usigelig lykkelig han var, at han fulgte med dem og de måtte ta kontakt igjen snart. Deretter ba han Ingeborg tørke tårene og oppfordret dem alle til å være glade.
Med dette var hele familien Dahl samlet igjen. Fem levende og en død. Avgrunnen mellom liv og død var overvunnet ved stuebordet i Dronningens gate 1 i Fredrikstad. Fra nå av kunne ingen makt skille de døde fra de levende.»

Ingeborg var den som hadde rollen som medium. Faren tolket budskapet fra det hinsidige. Og skrev ned det som skjedde under seansene i dagbøker og han utga sågar bøker om tema. Det var hans dødsfall som utløste rettssaken som er grunnlaget for boken til Ivo de Figueiredo.

Fra slutten av boken:

«Det er likevel forskjeller mellom mellomkrigstidens spiritisme og var tids nyåndelighet. I en avisartikkel fra 2009 sammenligner historikeren Erling Sandmo Ingeborg Købers spiritisme og prinsesse Märtha Louises tro på engler og auraer:
«Hos oss sitter Martha Louise hos Skavlan og forteller om aura og om skolen der folk betaler for å få kontakt med englene sine. Vi andre ler og synes hun er sjarmerende. Ingen lo av Ingeborg Køber.»
Jeg er ikke så sikker på at folk flest ler av prinsessen. Mye tyder på at nyåndeligheten i dag har bred appell, og ikke bare blant de med lavest utdannelse. Likheten mellom Ingeborg Køber og prinsesse Martha Louise er snarere slående, men Sandmo peker på en vesentlig forskjell mellom de to: Mens de færreste av prinsessens kritikere vel opplever engletroen som en reell samfunnsfare, ble Ingeborg Køber sett på som en alvorlig trussel fordi verdensbildet hun formidlet undergravde en sivilisasjon som ennå ikke hvilte støtt på sitt fundament. For Bonnevie og Scharffenberg var Ingeborg en svindler, en misbrukt datter og muligens en morder. Men fremfor noe var hun en konkurrent og en motstander i kampen om å etablere de vitenskapelige og ideologiske premissene for det moderne samfunnet.
Bare i dette brede idehistoriske lyset kan vi forstå hvordan den sorgtunge leken ved bordet hos byfogden i Fredrikstad julen 1919, femten år senere kunne eksplodere i en bred og innbitt livssynskamp som engasjerte hele den norske offentligheten, og som ble kjent langt utover landets grenser. Samtidig er det viktig å holde fast ved at det som startet det hele, var tapet av to unge menn som var elsket så høyt og savnet så dypt at foreldrene og søsknene deres nektet å slippe sorgen inn i hjertene sine. Så sterk og så blind var denne familiens kjærlighet, at alle villig viet livet til de døde, ja, to av dem ofret det også. Hvilket bringer oss til det siste vesentlige spørsmålet i Køber-saken som ennå står ubesvart:
Hvordan døde egentlig byfogd Ludvig Dahl?»

Link til blogginnlegget omtalen er kopiert fra

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Håpløse politikere fantes det i himmelen som på jorden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker kjøpt pr 24/11. Må bare få nok tid til å lese... Prioriteringer, prioriteringer.... ;)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker som omhandler kriminelle hendelser som har skjedd i virkeligheten. Utstilte bøker i biblioteklokalene februar 2016.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Popsugar Reading Challenge 2019

 1. A book becoming a movie in 2019
 2. A book that makes you nostalgic - LEST
 3. A book written by a musician (fiction or non-fiction)
 4. A book you think should be turned into a movie
 5. A book with at least one million ratings on Goodreads
 6. A book with a plant in the title or on the cover
 7. A reread of a favorite book
 8. A book about a hobby - LEST
 9. A book you meant to read in 2018
 10. A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
 11. A book with an item of clothing or accessory on the cover
 12. A book inspired by mythology, legend, or folklore - LEST
 13. A book published posthumously
 14. A book you see someone reading on TV or in a movie
 15. A retelling of a classic
 16. A book with a question in the title 1 - LEST
  A book with a question in the title 2 - LEST
 17. A book sent on a college or university campus
 18. A book about someone with a superpower
 19. A book told from multiple character POVs
 20. A book set in space
 21. A book by two female authors - LEST
 22. A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
 23. A book set in Scandinavia - LEST
 24. A book that takes place in a single day
 25. A debut novel
 26. A book that’s published in 2019
 27. A book featuring an extinct or imaginary creature
 28. A book recommended by a celebrity you admire
 29. A book with “love” in the title
 30. A book featuring an amateur detective
 31. A book about a family - LEST
 32. A book written by an author from Asia, Africa, or South-America
 33. A book with a zodiac sign or astrology term in the title - LEST
 34. A book that includes a wedding
 35. A book by an author whose first and last names start with the same letter
 36. A ghost story
 37. A book with a two-word title
 38. A novel based on a true story
 39. A book revolving around a puzzle or game
 40. Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge

Advanced

 1. A “cli-fi” (climate fiction) book
 2. A “choose-your-own-adventure” book
 3. An “own voices” book - LEST
 4. Reading a book during the season it is set in
 5. A LitRPG book
 6. A book with no chapters / unusual chapter headings / unconventionally numbered chapters
 7. Two books that share the same title (1)
 8. Two books that share the same title (2)
 9. A book that has inspired a common phrase or idiom (e.g. Big Brother from “1984”)
 10. A book set in an abbey. Cloister, monastery, vicarage, or convent

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den løyndomsfulle hagen av Hodgson Burnett. St.Hans fest av Alexander Kielland. Markens grøde av Knut Hamsun. Norges konesagaer av SnorreSturluson. Vegen smalg og porten trang av Ragnar Hovland. Det synger i gresset av Doris Lessing. Garps bok av John Irving. Fra hav til hei av Hans E. Kinck. Mors og fars histoie av Edvard Hoem. Mysteriet Ingeborg Køber av Ivo de Figueiredo. Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mørke dager" av Belinda Bauer
 • "Lakunen - roman" av Barbara Kingsolver
 • "Nattfilm" av Marisha Pessl
 • "Jomfruen fra Norge" av Tore Skeie
 • "Leksikon om lengsel - roman" av Hilde Østby
 • "Faren ved å være Skrake" av Kjell Westö
 • "Der lyset slipper inn - roman" av Gabriel Michael Vosgraff Moro
 • "Skyggen i vannet" av Inger Frimansson
 • "Dikterdronningen - Sigrid Undset" av Sigrun Slapgard
 • "Liv etter liv" av Kate Atkinson
 • "Bring up the bodies - sequel to Wolf Hall" av Hilary Mantel
 • "Hennes løgnaktige ytre - en roman om Anna Munch" av Selma Lønning Aarø
Alle bokanbefalinger for dette verket